:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

30% от българите нямат достъп до канализация

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Изцяло нов закон за ВиК ще бъде представен за обсъждане в края на юни. "Все още имаме някои разминавания с част от бранша, ще ги изчистим. След това ще постигнем консенсус на политическо ниво", каза вчера регионалният министър Николай Нанков (в средата).
Около 30% от населението на страната ни няма достъп до канализация. ВиК инфраструктурата - тръби, шахти, канали, е престаряла - около 60% от нея е на 30-40 години. В България има градове с водопроводи, чиято възраст е минала половин век. Макар и под 1 процент, все още има хора, които изобщо са лишени от водоснабдяване. Това стана ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков, който вчера откри конференция, посветена на ВиК отрасъла.

Нанков обяви, че през тази година започва изпълнението на проекти за 1.6 млрд. лв. по европейската програма "Околна среда", където кандидати ще са не общините, а самите ВиК дружества. Всъщност тази програма е една от най-изоставащите от всички европейски фондове, които се предоставят на страната ни до 2020 година. Към момента по "Околна среда" са усвоени едва 6.85% от общия й бюджет от над 3.4 млрд. лв., показва актуална справка на разплатените от ЕС пари.

Проблемът с остарялата ВиК инфраструктура води до огромни загуби на вода. Един от последните доклади на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие например показа, че Добрич и Разград са не европейски, а световни шампиони по пилеене на вода. Загубите в двата града са между 70 и 80%.

Според Николай Нанков има и друг проблем - все повече хора бягат в големите градове, което води до обезлюдяване и съответно затруднява предоставянето на ВиК услуги. Намаляващият брой хора, които ползват услугите, ще затрудни фирмата да си върне направената инвестиция, обясни Нанков. Задочно той коментира и цените - според него пречистването на водата е скъпо, като повишението до голяма степен се дължало точно на тази услуга. В момента крайната цена за клиентите се формира от стойността на отвеждането, доставката и пречистването на водата.

В началото на годината Административният съд в София отхвърли протеста на прокуратурата за новите цени в някои градове на страната. От началото на годината например кубикът в София струва 2.31 лв. с ДДС. Цената бе повишена с 18% и през миналия април. Ново поскъпване се задава и през следващите години, като идеята е до 2021 г. цената да стигне 2.68 лв. за кубик с ДДС.



ОПЛАКВАНЕ

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че столицата не може да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони и така 34 села, включени административно към столичната област, остават "бели петна". Затова, според нея, трябва да се предвиди някакъв вид компенсация. По ПРСР малките населени места и общини могат да кандидатстват за обновяване на пътищата, подмяна на ВиК инфраструктурата, изграждането на детски площадки и др.
787
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД