:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК предлага повече пари за растеж и иновации за 2019 г.

Брюксел планира да увелечи с 3% средствата за инициативите си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер представи проектобюджета за 2019 г. на пресконференция в Брюксел.
ЕК представи вчера предложението си за проектобюджета на ЕС за следващата година, съобщиха от пресслужбата на институцията. Той предвижда 166 млрд. евро за поети задължения, което е с 3% повече спрямо тази година, и 149 млрд. евро под формата на плащания, което също е с 3% повече спрямо 2018 г. Бюджетът на ЕС възлиза приблизително на 1% от брутния национален доход на ЕС и представлява около 2% от всички обществени разходи в ЕС.

Проектобюджетът предвижда увеличение на средствата за подпомагане на икономическия растеж, които ще достигнат почти 80 млрд. евро за поети задължения догодина. Скок на парите е предвиден за научни изследвания и иновации по програмата "Хоризонт 2020"; за образование по програмата "Еразъм+" ; по механизма "Свързана Европа" за инфраструктурни мрежи; за инициативата за младежка заетост. ЕК е разчела за програмите по политиката на сближаване да бъдат отпуснати 57 млрд. евро, а финансирането за селскостопанската политика да достигне почти 60 млрд. евро. ЕК се ангажира да използва всички възможности за гъвкавост в бюджета, за да продължи инициативите, свързани с миграцията и с управлението на границите. В проектобюджета за догодина са предвидени допълнителни 1.5 млрд. евро за подпомагане на бежанците в Турция. Проектобюджетът включва и финансова подкрепа за нови инициативи като Европейския корпус за солидарност (103 млн. евро), за Европейска прокуратура (5 млн. евро), за създаване на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната (245 млн. евро) и др.

Предложението за евробюджета за 2019 г. на ЕК се основава на очакването, че дори и Великобритания да напусне ЕС в края на март догодина, Лондон ще продължи да има принос и да участва в изпълнението на бюджета на ЕС до края на 2020 г., обясниха от ЕК. Проектобюджетът предстои да бъде обсъждан от ЕП и от държавите членки.

ПРОМЕНИ

ЕК предлага да бъде променен регламентът за разследванията, извършвани от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщиха от пресслужбата на институцията. Целта на промените е ОЛАФ да разполага с необходимите правомощия, за да работи в тясно сътрудничество с новата Европейската прокуратура за откриването и разследването на измами в ЕС. С тях ще бъдат уточнени средствата на ОЛАФ за извършването на административни разследвания. Това се отнася най-вече до проверките, до достъпа до информация за банкови сметки и др. Европрокуратурата ще има правомощия да извършва разследвания и да повдига обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС, като например корупция или измами със средства на ЕС, или трансгранични измами с ДДС.

715
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД