:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 75
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хаосът с личните данни е пълен

Институциите тепърва ще разясняват новия европейски регламент
СНИМКА: БГНЕС
Само три дни след влизането в сила на новия регламент хаосът е пълен.
Въпреки че регламентът на ЕС за защита на личните данни вече е в сила, а хаосът покрай него се разгаря с всеки изминал ден, институциите още не са готови да разяснят кой и какви лични данни може да събира и за какво да иска разрешение.

Очаква се в края на седмицата здравната каса да публикува инструкции към пациентите, лекарите, болниците и аптеките какви данни се изискват и какви - не, и в кои случаи може да се налагат глоби. Хаосът обаче вече е факт - някои болници искат от пациенти да пътуват от други населени места, за да подписват декларации, че предоставят личните си данни, и чак след това им дават час за прием. Аптеките изискват подписване на декларация при отпускане на всяко едно лекарство, частично или напълно платено от НЗОК.

Комисията за защита на личните данни се видя принудена да разяснява казус по казус, след като проектът, който тя изготви, срещна масови критики в различните гилдии и срокът за обсъждането му беше удължен до края на май. Според председателя й Венцислав Караджов хаосът се дължи на презастраховане и незнание. "Няма защо за едно записване по телефон за уговорен ден и час от физическо лице да се изисква то да дойде и да го направи на място, камо ли пък да се съберат лични данни от него. Аз не виждам тук обработване на лични данни в такива обеми, които да навредят на физическото лице, в случай че то ги предостави на болницата", поясни пред БНР той. Достатъчно било да се събират само данни, за да се разбере има ли здравни осигуровки пациентът. "Всеки, който си купува или получава частично или напълно платени лекарства по здравната каса, има здравна книжка с определен номер. Записването на номера на здравната книжка, съответно идентифицирането на лицето чрез предоставяната от него лична карта, е напълно достатъчно", обясни още Караджов.

Новият еврорегламент за личните данни хвърли в смут и училищата. "Поставени сме в ситуация да нарушим нещо, което не знаем. Затова сме в подготвително и изчакващо положение", коментира директорът на 119-то училище "Акад. М. Арнаудов" Диян Стаматов. "При една екскурзия например училището трябва да предостави лични данни на учениците - трите им имена и ЕГН-та - на трета страна заради застраховката им", даде пример той. Според него не е ясно и как ще се обявяват различните класирания, в които досега са фигурирали трите имена на учениците. Стаматов е решил в списъците за приетите да остави само входящите номера на бъдещите възпитаници, но не и имената им. Само с номера са класирани първокласниците в италианския лицей в Горна баня.

Според Караджов в списъците след изпити "нopмaлнoтo e дa ce пocoчвaт тpитe имeнa и oцeнкaтa, пyбликyвaнeтo и нa EГH e в пoвeчe".

От просветното министерство коментираха, че ще дадат указания на учебните заведения как да действат. Оттам посочиха, че предстоят обучения на директорите по темата за личните данни. "Всяко учебно заведение ще трябва да си определи специален човек, който да отговаря за съхранението на личните данни", заявиха от МОН. Според Стаматов разпоредбата за въпросния човек в предложения за обсъждане проект също не е достатъчно ясна, тъй като от нея излиза, че новото лице трябва да контролира дори директора.



СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

"Бяxмe гoтoви нa вcякaкви paзяcнeния, нo бизнecът нe пpoяви дocтaтъчнo интepec", оправда се шефът на комисията за личните данни. Докато се чакат законът и практиката, той даде устни насоки по телевизията по спорни казуси. "Зa жypнaлиcтичecкo paзcлeдвaнe, кoeтo oткpoявa нeпpaвoмepни пpaктики или paзкpивa дpyги "нeдъзи" oт oбщecтвeн интepec, нямa дa ce нocят caнкции зa нapyшeниe нa нoвитe пpaвилa зa зaщитa нa личнитe дaнни. Aкo oбaчe c тeзи дaнни ce злoyпoтpeбявa зa пpoдyциpaнe нa "жълти" нoвини, щe имa глoби", разясни той. Комисията щяла да преценява качествата на всеки един материал поотделно. Фоторепортерите също нямало да се налага да искат писмени съгласия, ако снимат някого на публично място: "Зacнeмaнeтo нa пyблични мecтa e изключeнo oт пpилoжeниeтo нa зaкoнa. Физичecкитe лицa, пpиcъcтвaйки нa пyблични мecтa, би тpябвaлo дa ca нaяcнo, чe мoгaт и дa ги зacнeмaт." Караджов даде пример и за наставянето в хотелите: "Пoнaчaлo xoтeлитe би тpябвaлo дa пpeдocтaвят възмoжнocт нa клиeнтитe cи caми дa пoпълвaт тaзи инфopмaция - минимyмът зa peгиcтpaция ca имeнaтa и aдpecът. Oбичaйнo e oбaчe дa ce cъбиpa и EГH зapaди нeoбxoдимocттa инфopмaциятa дa ce пpeдocтaвя и нa MBP пpи пpoвepки. Но искането и записването на информация и за номерата е прекомерно", смята шефът на КЗЛД.
СНИМКА: БГНЕС
Венцислав Караджов
Снимка: Архив "Сега"
Училищата се чудят какво да правят и когато обявяват класиранията на различните ученици, тъй като и те съдържат лични данни.
15
3976
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
28 Май 2018 20:04
Не само хаосът е пълен. Вижте например какво ни е приготвил в-к "Сега". Черна лента, отгоре на която пише "Моля, прочетете текста до край и направете своя избор." Като прочетеш всичко и стигнеш до своя избор, виждаш на червен фон "Приемам всичко". Това е единствената възможност. Нещо като в стария тоталитарен лаф "ще забраним всичко, което можем, а останалото ще направим задължително"
28 Май 2018 21:00
Спокойно, няма да има глоби за сега: https://az-moga.com/vse-oshte-nyama-da-ima-globi-za-gdpr/
28 Май 2018 22:37
Сайтовете кучета ги яли. Всички пишем анонимно. Но фирмите се пекат на огън. Който е съвестен пази данните и без закон. Който е злонамерен и със закон пак ще злоупотреби. Добре че няма да глобяват. Хубаво е да излезе в КЗЛД да закачат едни примерни документи за фирмите - План за защита ЛД, Регистри, Съгласие за обработка от новоназначени, декларация от партньори, Заповед за мениджър ЛД, Договор с обработващ ЛД. Иначе се навъдиха велемудри фирми, които в мътна вода мътят главите на фирмите със сложни мантри и искат големи пари. Шест примерни документа - и 80% от бизнеса ще бъде готов. Останалите 20% - големите и сложните системи - те имат ресурс и отговорност и ще се справят, защото при тях са рисковете и големите глоби.
28 Май 2018 23:03
Всички пишем анонимно.
оле-мале анонимен бил
28 Май 2018 23:04
Да, бе, това със "Сега" е уникално - съгласен си и никакъв избор. Другаде предлагат да се съгласиш или да ти заличат регистрацията или някакви ограничения.
А съгласието ми искате на всяко устройство, макар че съм с един и същи ник и IP.
28 Май 2018 23:45
До сега разбрах следното:
По стария начин ти искаха личните данни.
По новия начин - същото, но заедно с декларация, че си съгласен.
28 Май 2018 23:54
Хаоса е пълен.
И е навсякъде
28 Май 2018 23:59
оле-мале анонимен бил

Пък този - ОНЗИ били с името си! Тук с името си май е само проф.Константинов.
29 Май 2018 10:13
"Поставени сме в ситуация да нарушим нещо, което не знаем. Затова сме в подготвително и изчакващо положение" , коментира директорът на 119-то училище "Акад. М. Арнаудов" Диян Стаматов.
Цялата ни държава е в такова положение, директоре и не от днес!
29 Май 2018 10:45
Защита на личните данни? В строителството измислиха сертификации по ISO- за качество. Всички строителни фирми попълниха едни купчинки документи и се сертифицираха. Ако мислите, че точно това доведе до повишение на качеството в строителството- помислете пак. Дали и с личните данни няма да е същото?
29 Май 2018 12:11
Цялата работа е допълнителна бумащина. Днес купих материали за ремонт от Практикер. Накараха ме да се подпиша на лист, че съм съгласен личните данни да се обработват от персонала, за да ми бъдат докарани до вкъщи. Персонала е - продавача и шофера на буса, две бланки разписах. Две бланки за един клиент, а на ден минават стотици - къде ще се складира тази хартия?
29 Май 2018 14:35
ми то.., дето стъпи герп трева не никне
29 Май 2018 15:47
Граждани за Европейско Развитие на България. Над нас е само Брюксел. Господ играе карти някъде из комшиите.
29 Май 2018 18:55
"Зacнeмaнeтo нa пyблични мecтa e изключeнo oт пpилoжeниeтo нa зaкoнa. Физичecкитe лицa, пpиcъcтвaйки нa пyблични мecтa, би тpябвaлo дa ca нaяcнo, чe мoгaт и дa ги зacнeмaт."

Ами сега - в Конституцията пише друго:
Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Та в кой закон е написано, че може да се нарушава Конституцията?!...
29 Май 2018 20:49
Това е доста полезно за сайтове, какво трябва да имат за да отговарят на изискванията на регламента: https://epis.bg/biznes/narachnik-za-oceliavane-na-saitovete-v-chudniia-sviat-na-gdpr/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД