:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Лидерът на ГЕРБ абдикира от българския политически процес

Управляващите навлизат в етап на политически шантажи, смята политологът Христо Панчугов
СНИМКА: Илия Вълков
Христо Панчугов
Христо Панчугов е политолог, преподавател в НБУ. Председател на партия "Синьо единство".



- Господин Панчугов, публичната оценка на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва премина в лутането между похвалите и "дипломатическото унижение". Вие как я видяхте?

- Аз се опасявам, че това е естествен резултат от начина, по който се прави политика като цяло в България. Като се започне от изпусната фраза на премиера: "Няма да ви се обяснявам тука какво ще правя с Москва" и се премине през неясните изказвания за резултата след завръщането. Резултатът от тази среща е липсата на каквато и да е идея в българското правителство, а и в голяма степен в българското общество, за това как изглеждат българо-руските отношения. Нито едно от правителствата в последните няколко години и особено сегашното правителство на Борисов не направи дори и бегъл опит да отговори на стратегическия интерес на България за ролята на Русия в Черноморския регион, ролята на Русия спрямо държавите, с които тя граничи, отношенията ЕС - Русия. Затова ми се струва, че това посещение бе по желание на Борисов като председателстващ ЕС - за да си направи някаква пиар акция.

- Какво ви кара да мислите така?

- Да видим новините, които дойдоха от там. Първата беше сключването на някакво устно споразумение за това как "Турски поток" ще включи и България чрез проекта за газов хъб. Едно споразумение, около което за пореден път няма един ясен параметър. Нито за това как ще изглежда самият хъб, нито какво ще представлява тази транзитна връзка - параметри, кой ще плати за нея. За сметка на това не бе поставен нито един от въпросите, които вълнуват ЕС - за санкциите, начина, по който Русия се намесва в политиката на Украйна, за това как Русия, Турция и Иран си поделиха Сирия, докато ЕС стоеше отстрани и гледаше.

- Защо цената на руския газ в България не беше изведена във фокуса на разговора, особено след като ЕК доказа монополното положение на "Газпром" в Източна Европа?

- Това е противоречив въпрос. Господин Борисов знае, че няма как да получи отговор и стана така, че ние не разбрахме дали този въпрос е бил поставен. Друго би било, ако премиерът беше обявил предварително своя дневен ред за визитата си в Москва - с яснотата как изглежда българския интерес в преговорите за цената на газа, в енергийните проекти, в гарантирането на сигурността в Черноморския регион. Опасявам се, че нито една от тези теми дори не е присъствала на заседание на Министерския съвет по смислен начин, за да очакваме конкретни резултати от тази среща. В Кремъл чухме извинение, че едва ли не ние сме виновни за провала на "Южен поток". Нека напомним, че проектът беше провален, защото не отговаряше на изискването на ЕС да има различни източници на природен газ, а не отново доминиращо участие на "Газпром". Нещо, което гарантира конкуренция и възможност за по-ниски цени на газа. Руската страна не искаше да види в наше лице партньор, а васал и това доведе до провала на този проект.

Крайно време е да спрем да разглеждаме Русия като враг или като приятел, да се делим на "фили" и на "фоби", а да обърнем процеса. Ясно да кажем защо България плаща най-скъпия газ, как изглежда един смислен руски енергиен проект у нас - на пазарен принцип ли ще се реализира, трябва ли да гарантира някакви стандарти на сигурност. Въпроси, които стоят от самото начало на изграждането на АЕЦ "Белене" и "Южен поток". Неясно е и колко ще струва включването на България към "Турски поток", кой ще е инвеститорът, колко ще плати българският данъкоплатец, ще има ли и кой ще даде гаранции. Това за пореден път вкарва българо-руските отношения в сферата на митологията. Не трябва да забравяме, че България не е сама. От години сме членове на две общности - ЕС и НАТО, които заедно могат да постигнат много повече в преговорите с Русия и Владимир Путин, отколкото България и Бойко Борисов сам.

- Очертава са много силна коалиция за изграждането на АЕЦ "Белене". Защо когато стане дума за много пари, се загърбват набързо всякакви различия в парламента?

- Тези различия нямат значение, а и никога не са били съществени. От години се подозира, че руските енергийни проекти в България се използват за преразпределяне на финансови средства около конкретни партии или политически лица. Дори и това да не може да бъде доказано, остава другият въпрос. Партиите в България много отдавна не изпълняват своите функции. В тях липсват както политическа цел, така и стратегическо мислене. Особено в мандата на този парламент управляващите и опозицията реагират ситуационно, подреждайки се около една или друга ситуация, колкото да изглежда, че си противоречат. В този случай обаче, очевидно, залогът е много голям и дори и тази ситуация не може да ги раздели. Така че лесно става видима липсата на разлика от двете страни на българския политически процес.

- Това звучи като да се тегли чертата под знака "всички са маскари".

- В някаква степен - да. Разбира се, не бих искал да генерализирам, но вглеждайки се в този парламент, няма едно политическо действие от последните година и половина, което да показва отстояване на ценности, воля за постигане на смислена промяна и да показва политически смисъл. Вземете скандала около Делян Добрев (ГЕРБ), който бе обвинен, че търгува с влияние. Самият премиер излезе и каза: "Ама той нищо лошо не е направил", легитимирайки тази практика. И стигнете до откровено безумното поведение на опозицията, тона, който се държи, епитетите, които се използват в парламента. Качеството на политическия процес е паднало толкова ниско, че дори да не искам да използвам определението "всички са маскари", ми е много трудно.

- Успява ли кабинетът на Бойко Борисов да покаже каква ще е посоката на управлението след края на българското европредседателство?

- Не. Това беше характерно и за самото председателство. Почти до началото му кабинетът нямаше план и програма какво ще се случи в рамките на самото председателство. Имаше програма с няколко приоритетни области, които обаче бяха толкова далеч от някаква истинска конкретика, че е много трудно да се даде оценка дали успяхме да изпълним нещо от заложеното. Същото важи и за политическата програма, около която беше сформирано това управление. Тя остана достатъчно обща и достатъчно неясна, за да може да гарантира оцеляването на един кабинет във всякаква ситуация. Това е и същината на проблема. Самият кабинет беше сформиран около мантрата да даде стабилност на българския политически живот, това беше най-често използваният епитет. А в същото време е едно от най-нестабилните мнозинства, които се тресат почти всеки месец от скандали. Вземете смяната на председателя на парламента, няколко пъти се искат оставки на депутати и министри. Начинът, по който се определят вътрешнокоалиционните отношения в кабинета, не показва, че има някакъв политически смисъл.

Да не говорим, че премиерът Борисов абдикира от българския политически процес. Толкова е запленен от факта, че председателства Европейския съвет, че всъщност забрави да даде политическа посока на неговото управление. Много видимо беше отсъствието му в обсъждането на Истанбулската конвенция, в дебатите за държавния бюджет, отказът му да ходи в парламента. В крайна сметка така беше подредена и самата коалиция. Всеки скандал, който възникваше, дали около Пирин, "суджука" или Делян Добрев, беше вкаран в мантрата, че цели да провали българското европредседателство. И едва ли не, това беше и най-голямата цел на този кабинет. Сега големият въпрос е, когато тази цел приключи, а това е след по-малко от месец, какво ще крепи този кабинет. И по-важното - какви действия ще осмислят управлението в рамките на тази коалиция.

- Как ще се отразят колизиите в патриотичното трио?

- Вече наблюдаваме вътрешни проблеми от страна на патриотите, те са все повече разделени на три групи. Парламентарната група в лицето на председателя й Волен Сидеров и другите две в лицето на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Често виждаме три различни позиции по големи теми, като например отношенията на България с Русия. Това няма как да издържи някаква по-голяма криза. Засега е трудно да се определи дали има такава и дали ще има. Но е все по-видимо, че няма политически смисъл в основата на това управление. Нито една от големите заявки, дадени от всяка една от участващите партии, към този момент не е изпълнена. Затова не очаквам при липсата на стимул от страна на европредседателството противоречията да могат да бъдат преодолени в името на обща политическа цел.

19
4653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
05 Юни 2018 19:56
партия "Синьо единство".

05 Юни 2018 20:02
Аз се опасявам, че това е естествен резултат от начина, по който се прави политика като цяло в България.


Ко си се заопасявал па ти...

България се управлява толкова некадърно, че ако фанеш трима произволни цигани от "Факултета", сигурно ще постигнат същите резултати. Юнкер, Меркел, Тъск, Орбан, Путин, Ердоган... всички се отнасят с Баце като с бавноразвиващ се. Що ли...
05 Юни 2018 20:04

Какво оправдава вземането и, най-вече, публикуването на това интервю?
05 Юни 2018 20:06
Забраих Макрон. Ние сички тука парлеву франсе... И си мисли, че е много забавен, излагайки всички нас...
05 Юни 2018 20:13
Чудя се докога куп умници ще анализират и дешифрират думите и най-вече постъпките на един откровен глуп@к, покатерил се на върха по стечение на ред случайности ?!?!
Кафа сикме ! ...викат на югоизток
05 Юни 2018 20:22
В Кремъл чухме извинение, че едва ли не ние сме виновни за провала на "Южен поток".

- А кои са в същност виновни? Кой побърза да сдаде властта на служебното таквоз, коя партия я поиска, кои бяха ония влъхви които само с покашлювания смразиха арлекините и тези се хвърлиха по очи на пода - йес сахиб, йес?!

А ЕС-ту не намъкна ли нови искания при готови вече договори, доставени тръби, налични пари и вече направени разходи?! Искайки изменения на стара дата?!

Ако това не е било така, признавам да съм питомник на онуй у-ще във Вършец. Пък кой знае, може да препозная сега и други съученици от там...
05 Юни 2018 20:32
. А ЕС-ту не намъкна ли нови искания при готови вече договори, доставени тръби, налични пари и вече нап


Ние заведохме дело против третия пакет за ЮП и май го спечелихме. Ама за това услужливо и срамежливо не се говори. То и затова сега вероятно ЕС си трае при опитите ни за хъбчето или тръба.
И ако е така, не знам що не ги осъдим за пропуснати ползи.
Някой знае ли повечето този въпрос, и защо се мълчи в медиите .
05 Юни 2018 20:41
aver4e
05 Юни 2018 20:13
един откровен глуп@к, покатерил се на върха по стечение на ред случайности ?!?!

Нищо случайно няма. ТОЙ е проект, чието начало бе поставено с назначаването му за Главен секретар на МВР, когато всички новини започваха и свършваха с великите МУ дела, та до ден днешен. И ако проектът е бил окончателно унищожаване на държавата, засега върви успешно.
05 Юни 2018 21:54
Да не говорим, че премиерът Борисов абдикира от българския политически процес.

Защо да не говорим? Той никога не го е разбирал. Обвинението в автокрация е точно. Той назначава кабинета, сменя министри, управлява парламента. Отива на преговори. Не е разбрал,че министър-председателят отива да подпише нещо което е договорено. Договорите и споразуменията се подготвят от специалисти, експерти - икономисти и юристи. МП отива да се похвали с писалката си. Нашият смята,че преговаря. Пред Обама постави въпрос за визите. Седнал като в селска кръчма, ухилен: " Абе, дай да оправим тая работа!" Обама се свил, заключил крака и ръце, намръщен. Казали са му,че нашият ще повдигне въпроса. При многократен категоричен отказ. Резултат - нула. Същото е било и в Москва. Защо се изметоха за един ден? Нали щеше да стои два дни, да вечеря с Медведев? За какво въобще отиде?
По важните въпроси - цената на газа, тръбопроводите, Белене - водят ли се преговори от експерти? Нищо!
Айде Рабинович да си го прибира!
06 Юни 2018 00:50
Много повърхностен анализ на ситуацията, плашливо попипване на проблемите, неуместна "синьо-единствена фукливост".
06 Юни 2018 01:22
за това как Русия, Турция и Иран си поделиха Сирия, докато ЕС стоеше отстрани и гледаше.

Кого манипулира този партиец от нещо синьо не е ясно. USA има бази и военни в Сирия. Не е ясно дали са US army, или частни такива, но получават $ от Пентагона. За какво разделяне на
Сирия пише? Нещо забравя за някаква коалиция от 60. Ние нали бяхме там?
Това че е повърхностно е едно на ръка. Лъже като дърт циганин.
Нека напомним, че проектът беше провален, защото не отговаряше на изискването на ЕС да има различни източници на природен газ, а не отново доминиращо участие на "Газпром"

Нека да напомним, че дойдоха трима US сенатори и проекта се спря (отложи). Къде тук е ЕС?
И по някакви тайнствени причини и Северен поток и Азерския"поток" е изключен от т.н. трети пакет, но не и Южен поток (преминаващия през България).
Аз не виждах никаква причина БГ, да не вземе заем и да строи с Газпром през морето и през БГ и тогава никакъв "трети пакет" не важи. Нали вече се взе (гласува заем) 16 милиарда. Закарай си тръбите до западна граница и после с Газпром делете печалбата. Но на баце ви това не му е изгодно, защото иска лична отговорност, а той не е свикнал на такива неща.
Ние питаме "началниците".
"Началниците" имат интереси които не са точно български.
Участниците във форума тук правят по добър анализ.
От резултата стана ясно, че на баце ви е по-изгодно Турция да стои на тръбата, а не България. Турция да взема транспортни такси.
Много вреден ще дойде. Има Видов ден.
06 Юни 2018 07:47
Нищо случайно няма. ТОЙ е проект, чието начало бе поставено с назначаването му за Главен секретар на МВР, когато всички новини започваха и свършваха с великите МУ дела, та до ден днешен. И ако проектът е бил окончателно унищожаване на държавата, засега върви успешно.
Да. Проект беше. Обществено достояние са фактите от зората на хилядолетието. Как от подземието ТОЙ беше изваден , изтупан , изтръскан от криминалните си нечистотии , и / платено от Бай Миле/ - назначен за Главсек на МВР. Нататък историята е видима... Но в по-общ смисъл този външен за България проект показа пълната ни неспособност като общество , народ , да се противопоставим на тази деструкция. Да намерим алтернатива на дебилността. Дето се вика , да посочим няколко читави персони , които да оглавят държавата ни. Жалко ! Петнадесет години след началото на този "проект" , страната ни копае дъно. Вместо влизането ни в ЕС да послужи като импулс за напредък и догонване на нормалните страни , ние се оказваме на опашката по икономика , доходи , демография , здраве , образование , свобода на медии ... Не мисля че трябва да обвиняваме само външните фактори , създали и наложили Проекта. Трябва да обвиняваме самите себе си , че не намерихме съпротивителни сили цели петнадесет години срещу този "проект".
06 Юни 2018 12:12
Христо Панчугов е политолог, преподавател в НБУ. Председател на партия "Синьо единство".

Самата идея да се представи по този начин говори много. Все пак законът е ясен - във вузовете е забранена политическата дейност. Затова и винаги или се представяш като преподавател на даден ВУЗ, или се представяш като политическо лице. Поне в нашият е така, а и познатите ми в НБУ казаха, че и при тях е така.
06 Юни 2018 12:45
със същия успех би могло да се вземе интервю от аврам бакалина или коя да е фризьорка или бакшиш.
06 Юни 2018 14:36
Нека напомним, че проектът беше провален, защото не отговаряше на изискването на ЕС да има различни източници на природен газ

Трябва обаче да напомним и за двойните стандарти, когато става дума за газовите изисквания на ЕС.
06 Юни 2018 17:54
От години сме членове на две общности - ЕС и НАТО, които заедно могат да постигнат много повече в преговорите с Русия и Владимир Путин, отколкото България и Бойко Борисов сам.


Панчугов, я пак - ЕС и НАТО преговаряли били с Русия !?! Преговаряше Брежнев (кошниците от Хелзинки), преговаряше донякъде Горби (за ракетите с Рейгън), ама тогава от едната страна седеше Съветски съюз, не Русия! Откакто руснаците сами гътнаха Съветския си съюз, и се пръкна РФ, никой от Запада не е преговарял с ръководителите! Сал един икономически (на САЩ и ЕС) и военно-политически (НАТО-то) дранг нах остен наблюдаваме! А това неминуемо ще стовари връз тиквите ни як откат!
06 Юни 2018 18:11
Много пъти е ставало дума, че подценяването на Баце е груба грешка и обикновено е злонамерена плювка и НИШО друго читаво. И проблемът на плювачите не е, че не го харесвали а, че с нищо не са по-добри от него или най-малкото не познват хората които бига могли да управляват по-добре от него. Тука следва да се отворят много СКОБИ, но първата от тях е, че Бойко е без алтернатива в аварийна ситуация, а пък аварийната ситуация вече е станала перманентна. Та тежкият проблем на тези които го плюят е, че не само не се напъват да се отстрани аварията, но смело и смахнато я задълбочават и това е очевидно за "простите" избиратели. Отлично е обяснил патовата ситуация по-горе и МногоУмен:
Дето се вика , да посочим няколко читави персони , които да оглавят държавата ни. Жалко !

Или както е известно отдавна:
- Едно е да ИСКАШ, друго е да МОЖЕШ, трето и четвърто е да го направиш..
06 Юни 2018 18:18
06 Юни 2018 18:46

Gan(ю)гоТрий
06 Юни 2018 18:11
Отлично е обяснил патовата ситуация по-горе и МногоУмен: Дето се вика , да посочим няколко читави персони , които да оглавят държавата ни. Жалко !


Патова е ситуацията, ама не защото не можем да посочим няколко читави персони, а зашото НЕ желаем да променим действащия начин за посочване (той наистина НЕ ги посочва), с ИСТИНСКИ начин за посочването им, респ. овластяването им (като ги поставим на съответните позиции в трите власти)! Референдумът от 6.11.2016 посочи един такъв ИСТИНСКИ начин, Sine_metu в темата за демокрацията предлага втори, но също ИСТИНСКИ! Естаблишмънтът обаче не желае промяна, и Суверенът овчедушно приема да се съобрази с Естаблишмънта! Та така - НЯМА желание за излизане от констипацията!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД