:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След съвещания, закани и закони - поредните 185 жертви на пътя

Крайно време е прокуратурата да провери разминаването в статистиката на МВР и МЗ
Снимка: Архив Сега
Всичко започва някъде от там, че тези камери регистрират всеки ден хиляди нарушения на пътя, но накрая на практика се наказват само някое и друго от тях.
Само за първите 5 месеца на тази година са се случили 2356 тежки катастрофи със 185 загинали и 3044 ранени. През първите 5 месеца на тази година са загинали 8 деца и са ранени 320.

Това е поредната суха статистика, отчетена от началника на Пътната полиция Бойко Рановски на заседание на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението. МВР отчита, че в сравнение със същия период на 2017 г. пътните инциденти са с 58 повече, ранените са повече със 189, а загиналите били с 37 по-малко.

Най-много произшествия са станали в София - 347, Пловдив - 344 и Варна - 226. Най-малко катастрофи пък са станали в Ямбол - 15, Търговище -16 и Видин - 19.

Основните причини за инциденти на пътя били заради нарушения на водача -



шофиране с несъобразена и превишена скорост, неправомерни маневри,



отнемане на предимство, навлизане в лентата за насрещното движение, шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

МВР се хвали с по-малко жертви на пътя - сякаш 185 загинали само за 5 месеца не е нещо достатъчно драматично. Все пак става дума за повече от един загубен човешки живот на ден. И тази продължаваща касапница идва след купища съвещания, мерки, обещания, закани и промени в законите.

Мине - не мине, на два-три месеца премиерът Бойко Борисов започва да раздава заповеди веднага да се спре безумието по пътищата, привиква съботно-неделно министри и полицейски началници, снима се с тях, дава им срокове, които обикновено са в рамките на ден, два, най-много четири. Поне от 2015 г. все е така. Тогава той например пусна стенограма от правителствено заседание, от която ставаше ясно, че дава само няколко дни на министри от правителството да се измисли и да му се даде "проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя".

Същото се повтаря вече три години, все със същия успех: "Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може! Явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата, не работи". Пак на Борисов е сравнението, че войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва по пътищата в България.

И кой не се възползва от тази реторика: Пътната полиция си извоюва какви ли не правомощия и екстри - да могат да спират всяка кола, когато си поискат. Да могат да проверяват возещите се дори на задните седалки дали нямат актове и електронни фишове. След това МВР си отвоюва законодателна промяна, с която да се премахнат знаците за поставени камери и радари и така



катаджиите да могат да се "крият в храстите"



Минаха куп законови промени - завишаване на глоби, възможности за спиране на автомобили от движение, сваляне на номера, отнемане на книжки за по-дълъг период, дебнене за неплатени глоби и какво ли още не. Купени и наслагани бяха още стотици камери. И накрая: повече катастрофи, повече ранени и поредните 185 отнети живота. При това става дума за напълно възможни за предотвратяване трагедии.

На фона на заканите и мерките, на всички огромни правомощия касапницата на пътя продължава с пълна сила. Хиляди автомобили карат с превишена скорост независимо от огромните глоби, коли постоянно минават по лентите за автобуси въпреки заплахата от стотици левове санкция, водачи карат надрусани или пияни...

Проблемът е във взривоопасната и кървавата смес от корупция и манталитет. В повтарящото се поведение на хора, които безобразничат по пътя, карат пияни, плащат подкупи още от получаването на шофьорските си книжки, та до края на живота си. В катаджиите, които вземат рушветите, спасяват провинилите се, като им крият актовете. Също и в провеждащите техническите прегледи, които пускат повредени коли. И не на последно място - в пътната агенция, която отговаря за качеството на пътищата.

Има съмнения, че



МВР изкривява статистиката с пострадалите при катастрофи



Наскоро Институтът по пътна безопасност беше цитиран от bTV, че има драстично разминаване в статистиките на здравното и на вътрешното министерство. МВР говори за 7000 тежки катастрофи за 2017 г. с 8680 ранени. През спешната помощ обаче са преминали 11 216 души. Или МВР посочва с над 20 на сто, или 2536 души, по-малко. "За 2016 г. има разминаване с 39 загинали. Информацията се събира от МВР, МВР само си я анализира и само предлага мерките", цитиран е Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ.

От ГЕРБ твърдят, че "болниците, за да усвоят пари от пътеките, пишат, че определени хора са преживели катастрофа".

Всъщност за въпросното разминаване в статистиката алармираха още преди две години и от сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност". Неговият председател Димитър Ганев обяви по време на представяне на "Бяла книга за състоянието на безопасността на движението по пътищата в България", че има огромно разминаване. Според него според статистиката на МВР пострадалите годишно у нас при ПТП са между 8 и 9 хил. В същото време Министерството на здравеопазването отчитало, че в лечебните заведения годишно се обслужват между 15 и 16 хил. пациенти, пострадали при катастрофи. Ганев се занимава с безопасност на движението още от 1979 г., когато е работил в Научноизследователската лаборатория по темата към МВР. Бил е секретар на Националната комисия по безопасността на пътното движение в Министерския съвет, както директор на Главна дирекция "Автомобилна администрация" и на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Или казано иначе, не би трябвало да не знае какво точно говори.

Именно по негови думи



се губят 5000-6000 души, ранени в катастрофи



"Излиза, че или или лечебните заведения подават фалшива статистика, за да им плати здравната каса за 7-8 хиляди несъществуващи пациенти, или всяка година около 3-4 хиляди тежки катастрофи се укриват от шофьорите с цел да се избегнат тежките санкции на КАТ, коментира Ганев.

Според друг представител на сдружението е възможно статистиката на здравното министерство дори да подценява броя на пострадалите, защото тя отчита само докараните с линейка от мястото на злополуката. Каквато и да е истината обаче, горко й на държава, която лъже и маже дори за ранените при катастрофи. И то с хиляди. Изобщо да не говорим, ако се окаже вярно, че примерно е плащано за несъществуващи пациенти. Или пък ако хиляди са могли да се скрият, че са причинили катастрофи и са били ранени при тях.

Провокирани бяха и съмненията, че дори и жертвите на пътя се натъкмяват като статистика. И ако това се окаже вярно, то би било скандално. И е крайно време прокуратурата да провери това.

Не по-малко скандално е и че въпреки суровите закони, въпреки армията от контролни органи, въпреки огромните им правомощия милионите, които отиват за тяхното поддържане и заплащане, въпреки шумните премиерски закани, въпреки стотиците мобилни и стационарни камери и десетки хиляди наложени глоби по българските пътища тече невинна кръв. И никой не носи отговорност за това.
5
2062
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
05 Юни 2018 22:27
Към автора г-н Александров! Ако познавате лично бившия старшина от КАТ Богдан Милчев, надали бихте го цитирали. Целта на този измислен Институт за пътна базопасност е да замени Централната комисия, която е под шапката на МВР и да се докопа до разпределение на бюджетни средства. А бившите колеги от НИКК Кесяков/74г/ и Ганев/70г/ да си гледат пенсиите, каквото са могли, да са го направили за 40г. по Безопасноста на движението.
06 Юни 2018 07:56
Разликата в бройката се дължи на това, че в МВР ги смятат за жертви на ПТП до третия ден след произшествието. Нататък не ги интересуват, да се оправя там МЗ.
06 Юни 2018 08:16
Или казано иначе, не би трябвало да не знае какво точно говори.

Aвторът дали е чел написаното?
---------------------
А защо е написана статията - не разбрах...
06 Юни 2018 09:18
Броят на загиналите не е малък, но все пак напредък има - преди 10-12г. отчитаха до около 1200 души годишно, което е доста повече. При тая липса на дисциплина на пътя сегашните резултати са добри. Необходими са много повече катаджии на пътя, ама няма желание (и пари) за това.
11 Юни 2018 16:47
Не защитавам българският шофьор и не отричам факта, че често шофира с несъобразена скорост и т.н.
Често пътувам между Варна и София по северният път и Хемус.
ПЪТНАТА МАРКИРОВКА Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА.
На места напълно изтрита. Другаде пък липсват каквито и да е предупредителни знаци за опасни участъци и завои.
За шофирането вечер да не говорим - човек с по-слабо зрение може изобщо да не види къде е пътя... Няма маркировка, няма светлоотразителни табели и светлоотразителни триъгълничета по мантинелата.
Нека всеки си поеме вината за това, което зависи от него - както гражданите, така и държавата!!!
-------------------------------------------------
уебсайт
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД