:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Премиерът върна Петков в социалното министерство и го остави сам да се оправя с протестиращите
Премиерът Бойко Борисов върна Бисер Петков като министър в социалното министерство, но го остави да се оправя сам с протестиращите хора с увреждания и засега отхвърля възможността да даде повече пари. Това стана след повсеместен отпор срещу смяната на социалния министър, която вместо да замаже положението, както целеше Борисов, вдигна още повече напрежението. Разочарован, че палатковите лагери не са разтурени в отговор на оставката, премиерът демонстрира пълно пренебрежение и непознаване на казуса, за който твърдеше, че го разплаква от телевизора. И арогантно противопостави исканията на хората с увреждания на пенсионерите, учителите, армията и МВР.

Веднага след изненадата с оставката в понеделник, протестиращи заявиха, че Петков е единственият министър, който води диалог с тях. От палатковите лагери заплашиха, че ако той бъде сменен, ще започнат национална инициатива за сваляне на цялото правителство. "Щом това е министърът, който им харесва, да седнат да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас", видимо изнервен нареди Борисов от Измир вчера. Тъй като от месеци отказва да се срещне с протестиращите, той отново направи преглед какво е разбрал от сутрешните блокове на телевизиите и се чудеше защо в понеделник го заплашвали да отварят нови палаткови лагери, а във вторник говорели точно обратното - че протестите били пред спиране и имали отлична комуникация с министъра.

Премиерът продължава да твърди, че инициативата за оставката идва от самия министър. Във вторник, преди да замине за Турция, Борисов водил дълго съвещание с Петков, Владислав Горанов и Кирил Ананиев. "Зададох им елементарни въпроси - как, при положение че с 80 млн. лв. повече от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година, има това недоволство и всеки ден с един повече палаткови лагери?! Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими около 300 млн. повече на година. Каза: "Аз не мога да се оправя". Като видял обаче реакциите, Борисов после се обадил на Петков и му казал да се връща на работа.

Въпреки че остава на поста, Петков ще бъде сам срещу протестиращите. "Няма да има 300 млн., защото г-жа Манолова и всички майки казаха, че не трябват повече пари. Добре, ето ви министъра!", отсече Борисов, визирайки подготвения от протестиращи и омбудсмана Закон за личната помощ. На въпрос как оценява министъра той заяви: "Той се справя добре човекът, но факт е, че в тази сфера - палатков след палатков лагер, не мога да го гледам това, при положение че от 2016 г. с толкова много повече пари от бюджета са дадени. Значи нещо не им е добре организацията. Но те казват: ние с него се разбираме. Добре - той остава, сега довършете цялата работа, мирно, спокойно, по домовете си". На въпрос какво ще прави, ако се окаже, че все пак трябват 300 млн., Борисов заяви, че ще трябва да ги вземе от учителите, от армията или от МВР, или от пенсиите. "Над 80 млн. са в тази сфера повече. Всеки, който иска пари, му е виновен финансовият министър, на кого да угодим - едни искат 3-4 млрд. за отбрана, други искат двойно увеличение, а бюджетът е един", заключи премиерът, който иначе охотно раздава милиони на протестиращи.

Върнат на работа във вторник сутринта, Петков се впусна да изпълнява премиерските нареждания и свика нова среща с организации на протестиращите. В късния следобед двете страни в присъствието на Мая Манолова обявиха, че са стигнали до споразумение - социалното министерство да е готово до петък с цялостно становище по нейния законопроект и с точната му финансова рамка, за да се види ще трябват ли допълнителни пари. Протестиращите пък се ангажираха да спрат лавинообразното разрастване на протеста. "Палатковият лагер остава, но към инициативата няма да се присъединяват и други градове, каквито намерения имахме до вчера", разясни Вера Иванова, една от протестиращите майки.

Проектът на Мая Манолова все още не е публикуван за обществено обсъждане и колко ще струва реализацията му не е съвсем ясно. Най-общо тя предлага помощта на всеки човек с увреждане да се отпуска на базата на индивидуална оценка на потребностите му и да не се финансират личните асистенти на проектен принцип, както е сега. Според Манолова това може да бъде направено в рамките на сегашния бюджет, насочен към хората с увреждания. Тя подчерта вчера, че майките са готови и на компромиси по отношение на част от спорните текстове. Бисер Петков уточни, че разчетът за 300 млн. лв. предвижда максималният ресурс на личната помощ спрямо 80 хил. лица, които по данни на НОИ имат право на добавка за чужда помощ към пенсията си. Ресурсът е изчислен при лична помощ в размер на една и половина работна заплата.

От друга страна социалното министерство също подготви проект, с който се надяваше да удовлетвори исканията на протестиращите - хората с най-тежки увреждания да получават по-голяма подкрепа и след като навършат пълнолетие, а не само до 18-ата си година, както е сега. Екипът на Петков искаше двата законопроекта да се обединят, но протестиращите не желаят. Бъркотията допълнително се задълбочава и от раздорите в редиците на протестиращите, които имат различни интереси.

КОНСПИРАЦИЯ

Борисов намекна и че някой подстрекава палатковите лагери в унисон със слуховете, които се въртят из социалните мрежи. "Искам сега да видя откъде идва тази задача, оставям го министъра, да видим ще продължат ли палатковите лагери да стоят."
32
14659
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
12 Юни 2018 19:52
Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

да де, ама тиквата не е казал такова нещо
12 Юни 2018 19:56
Протестиращите пък се ангажираха да спрат лавинообразното разрастване на протеста.


много моля не създавайте впечатление че у нас хората с увреждания са безпределно много. порсто са ставени на съдбата си което е много грозно и глупаво. но в такова пхоложение са повече от 70 процента от населението на страната.
12 Юни 2018 20:05
петьо цеков не искам да споря защото знам от опит до какво водят подобни спорове
12 Юни 2018 20:40
Това стана след повсеместен отпор срещу смяната на социалния министър

Ами доживяхме хората да харесват и искат министрите от правителството, което си е истинско революционно постижение. Хората искат тези, а не други министри, дори когато протестират срещу политиката им.
12 Юни 2018 20:42
Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

И кога е станало това ? Щото Борисов каза нещо съвсем друго - да се реши проблема за да му се махне от главата.
12 Юни 2018 21:15
Дебил. Съвсем загуби хорски срам. За емпатияя е явно че никога не е имал. Тъпанар.
12 Юни 2018 21:28
Ако всеки "спечелил" ЗОП даде по 1/3 от надписаното ще има за всичко и всички, ама пустите оШфорки и "Райски досиета" са бездънни ями.
12 Юни 2018 22:29
Тай-дзи, каза го. Изненадата е, че било в Измир. Пък около него само български микрофонки. Валерито Симеоново препоръча от Лондон да не им се пречкаме из краката, Дебилито от Измир - да му се махаме от главата... То какво ни остана - да им го наврем в дефекалния отвор по изборните секции.
12 Юни 2018 22:32
Неополе, а какъв е проблемът според теб? Който трябва да Му се махне от главата? Пухчетата от тополите?
12 Юни 2018 23:22
Абе важното е, че решиха въпроса с кравата...
12 Юни 2018 23:25
Абе важното е, че решиха въпроса с кравата...
Ко стана с Пенка?
12 Юни 2018 23:30
будет жить
13 Юни 2018 00:17

Как е възможно един "шеф" на държава

да не се интересува - ЗАЩО ХОРАТА ИМАТ ПРОБЛЕМИ -


защо са недоволни, защо протестират, защо са болни,

защо са нещастни, стресирани, изплашени, изнервени, агресивни.


Какви по-важни ежедневни задачи

може да има за един "шеф" на държава

от най-важната: да пита и да ЗНАЕ истината за това -

КАК и ДОБРЕ ЛИ ЖИВЕЯТ ХОРАТА,

сънародниците му?!!!!



Или това е друг "шеф", на други неща!

Управленско-мениджърски вандализъм на ента степен.

ЗАСРАМЕТЕ СЕ, бе!
Носите отговорност.



п.с. Дали само лакеите и лъжесъветниците са виновни
за заблудата на "шефа"?!




13 Юни 2018 00:33
taidzi12 Юни 2018 20:05
петьо цеков не искам да споря защото знам от опит до какво водят подобни спорове


таа вечер пиячката ти не е достатъчно контролирана. къв петьо цеков виде в екип сега?
13 Юни 2018 01:03
защо са недоволни, защо протестират, защо са болни,

защо са нещастни, стресирани, изплашени, изнервени, агресивни.


По време на съветската перестройка четох някакво интервю на съв. журн. с Кърт Вонегът. Питаха го дали иска до посети СССР. Отговори нещо в смисъл, че нямало смисъл да бие толкова път, за да види недоволни, болни, нещастни и т. н. хора - имало ги около него в САЩ.

Иначе някога тук наистина съветваха майките на новородени с увреждания да ги изоставят за осиновяване... Много от изоставените деца с увреждания и днес, поради липсата на подходящи осиновители за тях у нас, освен това, че се вписват в регистрите за пълно осиновяване, и се предлагат на осиновители с обичайно местопребиваване в чужбина, които имат средствата и възможностите да ги лекуват и се грижат за тях.



13 Юни 2018 01:40
На мен не ми е ясно какво точно искат протестиращите и от какво точно се жалват.
А наясно ли сме колко хиляди и десетки хиляди са възрастните хора с тежък инсулт, за които също няма помощ, а децата им са принудени да станат болногледачи, да загубят работата си, да се чудят как да свързват двата края? Този социален проблем също е много значим.
13 Юни 2018 06:28
Tiamat, като не ти е ясно прочети, поинтересувай се. Не е като да няма откъде.
13 Юни 2018 07:09
Иначе някога тук наистина съветваха майките на новородени с увреждания да ги изоставят за осиновяване... Много от изоставените деца с увреждания и днес, поради липсата на подходящи осиновители за тях у нас, освен това, че се вписват в регистрите за пълно осиновяване, и се предлагат на осиновители с обичайно местопребиваване в чужбина, които имат средствата и възможностите да ги лекуват и се грижат за тях.

Толкова ли си безчувстен?
13 Юни 2018 07:15
На мен не ми е ясно какво точно искат протестиращите и от какво точно се жалват.
А наясно ли сме колко хиляди и десетки хиляди са възрастните хора с тежък инсулт, за които също няма помощ, а децата им са принудени да станат болногледачи, да загубят работата си, да се чудят как да свързват двата края? Този социален проблем също е много значим.


Искат палатки насред София.

Няма ли един журналист да попита работещите с болни родители как се оправят да учат децата си и да се грижат за болните си родители с 500 лв заплата???
13 Юни 2018 07:43
едни искат 3-4 млрд. за отбрана, други искат двойно увеличение, а бюджетът е един", заключи премиерът

Аз например не искам 3-4 милиарда за отбрана
13 Юни 2018 07:57
Бойко наистина го е казал, "да му се махат от главата", проблем на газетата е, че матряла изглежда като кликбейт, като че е БЛИЦнат с боНбастично заглавие, за което липса грам доказателство в статията.
13 Юни 2018 08:01
Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими около 300 млн. повече на година. Каза: "Аз не мога да се оправя". Като видял обаче реакциите, Борисов после се обадил на Петков и му казал да се връща на работа.

Ето така трябва да се вземат решения - след задълбочен анализ! Е, да и за да му се махнат от главата. Последното по простонародному се нарича "да отметнеш задачата". Мениджмънт, браточка! Висш мениджмънт!
13 Юни 2018 08:12
Ммм даа,
искали 300 милиончета. На 500 000 , да предположим че са за година , само по 250 на месец , на калпак допълнително , нищо работа .

А пенсионер блъскал 40 г взема всичко толкова и плащал и неговите през тия 40 години. .
13 Юни 2018 08:15
ей, пак го разсърдиха
13 Юни 2018 08:20
Вие си го избрахте.
13 Юни 2018 10:34
*
13 Юни 2018 13:11
искали 300 милиончета. На 500 000 , да предположим че са за година , само по 250 на месец , на калпак допълнително , нищо работа .

-о оправи си сметките, па тогава злобей!
13 Юни 2018 15:38
Щото Борисов каза нещо съвсем друго - да се реши проблема за да му се махне от главата.
T.e. това, което е казал и което всички чуха е съвсем друго? Колко друго? Бай Туй не иска проблеми и протести. На него му е през собственото име за хора с увреждания, майки, миньори, пенсии или деца без детски градини - само и само да няма протести, да няма палаткови лагери и да не му развалят рахатя да си гледа голямата политика - това Западни Балкани, това Турция, пък и по проблемите на Ес съветва - какво го занимават с разни други неща, неблагодарници такива, я да му се махат от главата.
Чини ми се, че някой скоро наистина ще ни се махне от главата, ама де да видим...
13 Юни 2018 15:58
Tiamat, rorik,

майките в в палатките протестират и за тях! Инвалид може да се родиш, но може и по нещастно стечение на обстоятелствата да станеш такъв. Никой не е застрахован.
Много ми е интересно, защо се опитвате да разделяте инвалидите на такива, които са се родили инвалиди и такива, които са станали инвалиди? А по този начин да делите и близките им, полагащи грижи за тях. Това е общ проблем на всички инвалиди и техните близки.

13 Юни 2018 17:37
таа вечер пиячката ти не е достатъчно контролирана. къв петьо цеков виде в екип сега?

само за протокола, петьо цеков писа, а после махна поста си.
13 Юни 2018 17:44
а иначе:
- първо у нас отношението към децата и хората с увреждания е ужасно безотговорно и неадекватно
- смятам че статията е тенденциозна и поради това не спомага дори само за излагането на проблема и няма да допринесе с нищо за решаването на нито един от многото проблеми свързани с децата и хората с увреждания.


и още нещо: парите няма да решат проблемите, проблемите са заложени в законите, философията и привнесеният чужд опит, но това у нас не работи.
13 Юни 2018 17:45
Инвалид може да се родиш, но може и по нещастно стечение на обстоятелствата да станеш такъв. Никой не е застрахован.

точно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД