:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зам.-министър за пътуването до Ню Йорк: Не е важно колко струва, важно е участието

В преговорите вече активно участва завърналата се от командировка до Ню Йорк Росица Димитрова, която отговаря за интеграцията на хората с увреждания в екипа на Бисер Петков (права, вляво).
"Не мога да кажа защо е взет билет за първа класа, това е регламентирано в наредба - има такива права, които могат да се ползват, и е взето такова решение." Това каза по повод командировката до Ню Йорк, с която преди седмица избяга от протестите у нас на хора с увреждания зам.-министърът на труда Росица Димитрова. Както "Сега" съобщи, Димитрова и още един държавен експерт похарчиха над 16 000 лв., за да представят "успеха и напредъка" на България в правата на хората с увреждания в САЩ, докато тук социалният министър Бисер Петков се мъчеше да се разбере с протестиращите, а Борисов настояваше палатковите лагери да му се махат от главата. Въпреки че поканата за мероприятието е от март, билетът е купен незнайно защо в началото на юни, непосредствено преди събитието, с което командировката поскъпва още повече.

В сутрешния блок на Би Ти Ви Димитрова първо твърдеше, че не знае колко струва билетът й и това не е нейна работа, а накрая каза, че "най-вероятно е грешка, че съм се съгласила, като съм видяла каква е цената, да тръгна въобще". Но побърза да добави, че не съжалява, че е отишла. С видимо раздразнение зам.-министърът предположи, че информацията за цената на билета е изнесена от служители на министерството. На въпрос на водещия Антон Хекимян във ведомството не си ли правят сметка, че докато хората протестират за повече помощи, се харчат 8300 лв. за билет, Димитрова заяви: "Държавният ресурс, който се отделя за хора с увреждания и не само за тях, не е малък".

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България", заяви Димитрова. Тя няколко пъти натърти в студиото, че не желае да влиза в обяснителен режим за скъпия билет и по-важно било, че сме имали участие на "най-големия форум, на който България получи поздравления от всички страни", а най-важно било, че "изпълняваме правителствената програма с пълна сила".

А по повод на майките с увреждания тя обясни: "Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания".

Развръзката за хората с увреждания се отлага

Съветът за интеграция отхвърли закона на Мая Манолова, но ще го пришива към другите промени
Очакваната вчера развръзка за хората с увреждания се отлага за пореден път. Омбудсманът Мая Манолова остана сама със своя законопроект за личната помощ - не го подкрепиха нито организациите на хора с увреждания, нито синдикати, работодатели и МФ. Мотивите са тези, които бяха изтъквани в последните дни - че проектът решава проблемите на малка част от хората с увреждания.

На заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Манолова обяви, че за нейния проект са необходими 100 млн. лв. допълнително. Тя предлага всички 77 хиляди българи с право на чужда помощ да получат добавка за личен асистент, като за най-тежките случаи тя трябва да покрива 8 часа на ден, а за по-леките е 2 часа. Кой от колко има нужда, трябва да се прецени с индивидуална оценка. В момента хората с над 90% увреждане, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават около 94 лв. към пенсията си по линия на НОИ. Реалната помощ обаче - личните асистенти, е дефицитна. Според Мая Манолова по асистентски програми се подпомагат 14 000 души, а според справка на АСП за в. "Сега" за първите 4 месеца на годината бюджетът е платил 13.6 млн. лв. за обхващане на 18 587 лица в услугата средномесечно. Отделно се плащат интеграционни добавки за други нужди и целеви средства за протези и пр. Тази година за интеграция на хора с увреждания без добавките за децата има 268 млн. лв. Ясни разчети за какъв бюджет се говори, вчера не бяха дадени.

Предложенията на Мая Манолова касаят основно семейства на деца с тежки увреждания. Затова гласовете в съвета основно са били, че личният асистент е една от много социални услуги в сектора. Манолова изтъкна, че не желае да изправя едни групи срещу други, но мнозина коментираха, че проектът й е аматьорски, не става за нищо и пр. "Очевидно е, че нито с една услуга, нито с една институция могат да се решат нещата. Тези политики трябва да са ангажимент и на Министерството на здравеопазването, и на образованието, и на културата, и на спорта, и на всички, към които хората с увреждания имат своите претенции", заяви шефът на агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Въпреки негативните становища в крайна сметка се реши работещите идеи на омбудсмана да бъдат пришити към другите законопроекти за хората с увреждания, които в момента се подготвят от работна група. Към момента за намеренията на министерството се знае единствено от лишена от конкретика концепция на закон за социалните услуги, но се говори и за нов закон за хората с увреждания. Преди да ескалират протестите, министърът предлагаше до една минимална заплата за хората с 90% и повече намалена работоспособност, за да се компенсира приключването на детската помощ, която е до 930 лв. Това обаче отново ще помогне само на една група протестиращи и не се знае доколко остава актуално.

Другият резултат от заседанието е, че Петков трябва да информира правителството и премиера, че решаването на проблемите на хората с увреждания трябва да е национален приоритет и да иска подкрепа от финансовото министерство. Протестиращите отвън майки посрещнаха новините с викове "Убийци!".

ОТМЯНА

Търсенето на изход от протестите на хората с увреждания става още по-належащо и заради окончателно решение на ВАС, с което се отменят ключови текстове от правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. Висшите магистрати постановиха, че размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на конкретния човек и доколко той е работоспособен, а не да е унифицирана сума, както е сега. В момента добавките за различни услуги - транспорт, комуникации и др., се определят като процент от гарантирания минимален доход. Точно тези текстове отменя ВАС.
20
5142
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
19 Юни 2018 20:03
Мале, мале...

19 Юни 2018 20:06
Учудени?!?!
Обикновена герберастка, която взима пример от шефа си как се правиш на пич за чужда сметка, докато всичко около теб потъва!
19 Юни 2018 20:20
В самолетите има ли по-ниска класа от първа?
19 Юни 2018 20:20
Не е важно колко струва, важно е участието

Принципът на Pierre de Frédy, baron de Coubertin: “L’important dans ces Olympiades, c’est moins d’y gagner que d’y prendre part”
"На Олимпиадата е важно не толкова да се побеждава, колкото да се участва".
19 Юни 2018 20:20
.
19 Юни 2018 20:50
Имам чувството, че тази нашата държава е автомобил, движещ се със 100 км/ч по инерция, а шофьорът е включил на задна и се чуди какво ли ще стане, ако отпусне съединителя.
19 Юни 2018 21:04
Е тя не е била в 1-ва класа, а в бизнес класа, която е в пъти по-скъпа от първа. А лукса, особено при презокеанските полети е несравним. Дето се вика, такъв шанс, посредствения некадърник има веднъж в живота. Защо да не се възползва?
19 Юни 2018 21:15
Каква е тая матрица дето ги щампова кадрите на ГЕРБ, не знам, ама всички са все "дрийм тийм" нагли ?
19 Юни 2018 21:16
"Пир по време на чума"
Дали ще е куджук или самолетен билет разлика няма.
Калинките от ГЕРБ/к/ са алчни и не наситни- наяждане нямат.
А Вожда, ако беше мъж, тая трябваше да я уволнил още преди да се е качила на самолета за обратно.
Няма да се спирам подробно на изказването и.
Простотията и не само е стигнала дъното, но и копае с пълни темпове.
19 Юни 2018 21:34
Не е важно колко струва
Естествено, щом не плаща от джоба си. Нормално поведение за дрийм.тима Му.
И все пак имало е и по-нагли. Навремето Емел Етем заведе сина си на разходка в Япония за наша сметка.
19 Юни 2018 21:40
Мачкай, Бойче! Щом реват комунистите значи си на прав път!
19 Юни 2018 21:40
Каката е доста ловка
19 Юни 2018 22:51
Вече покойният Ингвар Кампрад (основател на ИКЕА и най-богат европеец) се славеше, че никога през живота си не е ползвал бизнес или първа класа във въздуха.
Всъщност, днес първа класа поддържат малко авиокомпании. Бизнес класа - доста повече.
20 Юни 2018 00:28
Не е важно колко струва, важно е участието

Олимпийка!
20 Юни 2018 08:08
Такава наглост да се хвалиш с някакви успехи във ООН докато в същото време народът ти протестира по същият повод не сме виждали и при най гнусните африкански диктатори човекоядци.А сме стари и помним като слонове.
20 Юни 2018 08:44
ИмАла право - възползвАла се... ако на някой не му харесва - да промени наредбата за командировките в чужбина.
Всичко друго е дребнаво заяждане.
20 Юни 2018 08:51
Олимпийка!
20 Юни 2018 10:39

ogro
19 Юни 2018 21:04
Мнения: 112
От: Andorra
Скрий: Име,IP
Е тя не е била в 1-ва класа, а в бизнес класа, която е в пъти по-скъпа от първа. А лукса, особено при презокеанските полети е несравним. Дето се вика, такъв шанс, посредствения некадърник има веднъж в живота. Защо да не се възползва?

глупости.
първа е по-скъпа, ама това го знаят пътувалите, а не цръвените радиоточки.

пс: тавагишч ogro, на самолет явно никога не си се качвал. за в случай, че ти потрябва пак да лъжеш, ето ти малко полезно инфо. като си първа класа (оная, евтината според тебе) (поне тука у нас) идват да те земат с лимо (една такава много дълга кола, като рейса от твойто село до окръжния център). постилат ти червено чердже да не изцапаш. вътре ти дават шампанско (искра за 2.30 лева шишето). треба бързо да го изкъркаш, та да не се минеш, че до летището са 45 минути.


боже, колко мъка имало все още по тоя свят...
20 Юни 2018 11:14
Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания

САЩ напуснаха Съвета по правата на човека в ООН

Плодотворна конференция.
20 Юни 2018 12:19
Но побърза да добави, че не съжалява, че е отишла.


Сега вече съжалява! Поне за известно време!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД