:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Никой не е виновен за 15-те жертви в Горни Лом

4 години след взрива всички обвиняеми са оправдани на първа инстанция
СНИМКА: ПРОКУРАТУРАТА
Взривът в Горни Лом бе толкова силен, че най-близката сеизмична станция на БАН го бе засякла.
Четири години след взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, при който загинаха 15 души, Окръжният съд във Видин обяви и четиримата обвиняеми за невинни. Мотивите за решението ще излязат по-късно, но очевидно според съда загиналите сами са виновни за трагичната си участ.

Цехът за утилизация гръмна на 1 октомври 2014 г. Опустошението беше толкова голямо, че загиналите не можеха да бъдат разпознати. Тогавашният здравен министър Мирослав Ненков съобщи, че всичко на мястото на взрива се е изпарило.

Обвиняеми за смъртта на 15-те души бяха бившият собственик на завода Валери Митков и служителката по безопасността на труда Палма Иванова. Митков получи обвинения като проектант на взривилия се цех. Разследващите твърдяха, че той е допуснал пропуски при проектирането, довели до смъртта на работниците. При взрива загина и неговият син. Митков бе обвинен в причиняване на смърт заради немарливо изпълнение на задължения. Същото обвинение имаше и Иванова.

Бившият шеф на служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) в МВР Божидар Василев и някогашният директор на "Международно контролирана търговия и сигурност" в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова бяха обвинени в длъжностни престъпления. Според разследващите Бахчеванова е предложила на комисията в икономическото министерство да даде разрешение за вноса на мините, без Митков да е представил всички необходими документи. Бившият шеф на КОС Василев пък е дал разрешение боеприпасите да се унищожават чрез утилизация, въпреки че според закона това трябва да става с взривяване.

Следствието установи, че противопехотните мини, внесени от Гърция, защото никоя друга държава не ги е искала, са били разбивани с медни и дървени чукове, а на работа са приемани хора, без да преминат дори елементарно обучение. Работниците не са работили в отделни бронирани кабини, а в общо помещение. Експертизите по делото стигнаха до извода, че взривът е бил неизбежен и е бил само въпрос на време при тези методи на работа. "Изводите на вещите лица са, че нивото на технологично осигуряване е било занаятчийско, а не професионално и при подобно отношение към техниката на безопасност при работа с боеприпаси инцидентът е бил напълно закономерен, като случайни фактори са били времето и мащабът на материалните щети и броят на човешките жертви", пише в обвинителния акт.

Прокуратурата вече обяви, че ще обжалва оправдателните присъди. Наблюдаващият прокурор Мирослав Костов заяви, че очаква различно решение от апелативния съд в София. "Мисля, че на втора инстанция присъдата няма да остане в този вид", каза той.

Миналата седмица стана ясно, че 4 г. никой не е предприел никакви мерки за останалите на място близо 200 хил. противопехотни мини. Известно време след взрива складовете се охраняваха от МВР. Заради пълната неяснота какво се случва с опасните боеприпаси кметът на близкия град Чупрене Ваньо Костин започна да подава сигнали до различни институции. Той разказа, че от МВР и МО са му отговорили, че частната фирма собственик е задължена да спазва закона. В крайна сметка Върховната административна прокуратура направи проверка, която установи нарушения - липса на въоръжена охрана на складовете и на система за оповестяване и предупреждение при евентуална авария. Още при транспорта на мините до Горни Лом са извършени множество нарушения, установи следствието. Не е известно да са взети мерки след констатациите и опасността от нов взрив е съвсем реална.



БЕЗОБРАЗИЕ

"В Националната следствена служба има един учебен филм от 1984 г., който демонстрира как автомобил, в който има 1.5 кг взривно вещество, е извеждан от центъра на Варна до площадка, където е бил взривен - от всички страни с полицейски коли, пожарна и специален влекач. В случая конвой от три тира, във всеки по 21 т мини, е минавал от Кулата до Горни Лом, придружаван само от един частен автомобил и с един бивш полицай, въоръжен с пистолет", даде пример за немарливостта на собственика на фирмата вносител на мините бившият шеф на следствието Евгени Диков.
15
2880
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
19 Юни 2018 19:54
Дори не ми се псува
19 Юни 2018 19:57
Няма такава държава.
19 Юни 2018 21:27
Няма такава държава
Има. Неговата.
19 Юни 2018 21:48
Статията е подвеждаща.
Виновни определено има, но не ги съдят, защото са мъртви. Сина на Митков и другите ръководители дето са били там на място и са правили експерименти, но са убити от взрива.
Та да се каже че няма виновни не е вярно.
19 Юни 2018 22:14
19 Юни 2018 23:48
Мразя тази държава! Мразя тази държава! Мразя тази държава! МРАЗЯ! МРАЗЯ! МРАЗЯ!...
Видинският съд оправда подсъдимите.15 УБИТИ преди три години в Горни Лом и няма виновен. 15 УБИТИ. 15 УБИТИ. 15 УБИТИ. 15 ...И са прави правораздаващите. Не е виновен собственикът. Аз го оправдавам. Не са виновни длъжностните лица, контролиращи производството. Аз ги оправдавам. Не е виновен съдът, който ги оправда. Аз го оправдавам. Не е виновна прокуратурата. Аз я оправдавам. Не е виновно НС, гласувало съдебните закони за да могат ВИНОВНИТЕ са са НЕВИННИ. Ще ви кажа кои са виновни. Виновни са петнадесетте загинали. Сред тях мой братовчед на 28 години. Най-добрият човек, който познавам. ВИНОВЕН. И близка приятелка на 52. Най-усмихнатия човек, който познавам. ВИНОВНА. И останалите 13. ВИНОВНИ. И всички работещи там, които оцеляха. ВИНОВНИ.Защото искаха да работят, за да живеят. ВИНОВНИ.
Тук виновни са винаги жертвите. Няма виновен за КТБ. Няма виновен за мегагражбите. Няма виновен за Пирин. За Болата. За застроените плажове. За пенсията, обричаща на глад. За болните и сакатите, останали без лечение и нормални за битието им неща...
Впрочем има. Виновен съм АЗ. Виновен си и ТИ, който четеш това. Виновни са и тези, които не го прочетат. ВИНОВНИ сме всички ние. Ние, които търпим тая пасмина да е НЕВИННА.
Мамка им! На НЕВИННИТЕ. Мамка ни и на нас! ВИНОВНИТЕ. Които сме още живи. И проклинам и НЕВИННИТЕ, и нас ВИНОВНИТЕ. Които още търпим. И мълчим. Докато убиват. Нас. И децата ни. Майсторски. Умеят го! Шапка им свалям. Мамка им! Мамка им! Мамка им!...
Това е МИХАИЛ. На 26 години... Завинаги.
ДА БЪДЕМ ПРОКЛЕТИ! ТРИЖДИ ПРОКЛЕТИ!http://www.dedavanga.com/2015/04/blog-post_32.html
20 Юни 2018 08:16
Тези мини не се разминирват според действащите правила на всички армии.Доколкото си спомням май са и със два взривателя.Записано е че следва да се унищожават на място чрез взривяване без да се правят опити за разминиране.НЕ МОЖЕ ДА НЕ СА ГО ЗНАЕЛИ! Но съдът се затруднява в това да докаже че са го знаели и пренебрегнали.
20 Юни 2018 08:17
след тоя пост на
kaily

няма какво повече да се каже.....
20 Юни 2018 09:40
Няма такава държава, наистина. Просто територя, управлявана по мафиотски закони.
20 Юни 2018 10:13
А дали в обвинителния акт присъстват като причини за трагичния взрив алчността, недосегаемостта, корупцията, безогледната експлоатация на хора, които почти нямат право на избор в този живот? Няма ги, бъдете сигурни!
Впрочем, стана ясно, че докато прокурори и съдии са търсили като Диоген справедливото възмездие, бившият собственик на завода вече го бил продал. Как стават тези неща?
Онези хора преди близо четири години просто се изпариха след взрива. След вчерашното решение на съда се изпари и надеждата за справедливост.
Мафиотската система у нас прикрива всеки, който може да си плати. Както искате, така го разбирайте. Справедливост в тази държава няма. А корупцията убива.

kаily19 Юни 2018 23:48
20 Юни 2018 10:49
Мачкай Бойче!
20 Юни 2018 16:25
Безгранична комунистическа наглост. Нямам думи. А, като се знае, че и прокуратурата също играе театър, с предварително разработен сценарий... Всеки ден, всеки час, навсякъде, тая комунистическа пасмина се гаври с народа. После народът бил виновен, че ги избира. А то изборът не е никакъв избор, а огромна манипулация. Тези копелета сами се избират и всичко са нагласили така, че да продължат да мародерстват тая нещастна държава вовеки веков.
20 Юни 2018 16:41
Като че ли много хора вярват, че човек е по-силен от Съдбата и Природата и че може да предвиди и предотврати всяко бедствие и нещастие. Че всичко може да се предвиди и да се обезопасим срещу всяка случайност. Че за всяко нещастие непременно има виновен.
А не е така.
20 Юни 2018 17:18
Така е гринго! Прав сте. Но в случая не става въпрос за някаква непредвидима случайност непреодолима сила или природно бедствие.Става въпрос за пренебрегване на писани правила че тези мини не подлежат на разминиране /а и извлечените от тях материали не са от особена ценност/ водени от най обикновенна алчност да утилизират и продадат съдържанието на мината като при това и са бързали да правят по големи норми.
20 Юни 2018 19:07
След поста на kaily мислех, че няма нужда от повече думи, но поглеждайки темата, пак попаднах на това
В случая конвой от три тира, във всеки по 21 т мини, е минавал от Кулата до Горни Лом, придружаван само от един частен автомобил и с един бивш полицай, въоръжен с пистолет", даде пример за немарливостта на собственика на фирмата вносител на мините бившият шеф на следствието Евгени Диков.
Пак няма виновен! И затова питам:
Кой пусна конвоя в страната?
Кой в МВР проспа доставката и транспорта?
Кой в една камара служби и министерства позволиха утилизацията въобще и кой е одобрил плана?
Кой е служителя приел обекта и разрешил започване на унищожаването?
Къде изобщо е КОС?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД