:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вакханалия от хазарт и алкохол съпровожда футбола по БНТ

Всичко е забранено по закон, но се оказва разрешено по време на световни първенства
Рекламите по БНТ по време на световното първенство по футбол явно са си поставили за цел да въведат в света на пороците всички неизкушени. Деца биват зарибявани посред бял ден с много добри коефициенти за залагания, отлични отстъпки за постоянни играчи и бонуси за още колебаещите се. От екрана им казват час по час "Наздраве!" и им се обяснява коя марка алкохол е номер №1 в България.

В ефира се вихри истински карнавал от реклами на сайтове за залагания. В някои от тях участва самият Христо Стоичков, който в свой стил нахакано заявява: "Ей сега ще видиш какво става", след което уцелва ябълка на главата на младеж на отсрещната сграда. В друг клип пък присъстват бившите футболни национали Благой Георгиев и Валентин Илиев. Най-активна обаче е трета компания, която празнува годишнина и която присъства и като спонсор на футболните мачове, и като рекламодател в паузите. Въпросната букмейкърска фирма, както и други от най-активно рекламиращите, са собственост на бизнесмена Васил Божков. Неотдавна Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че неговите хазартни фирми са най-печелившите за 2017 г. и че общият оборот на компаниите му в този сектор е достигал 296 млн. евро, като след данъчното облагане печалбата е около 76 млн. евро за година.

Не по-различно е положението и с рекламите на алкохол. Основни рекламодатели в Мондиала са марка българско уиски, българска водка и известен бранд ракия.



Всички те се появяват на екрана много преди 22 ч.,



въпреки че Законът за здравето забранява това. Причината е, че на производителите на спиртни напитки е позволено да са спонсори на спортни и други предавания. В същото време рекламните ограничения за БНТ също са по-хлабави по време на скъпи и рейтингови международни прояви, за които телевизията е платила сериозни пари. По закон в такива периоди пада и изискването обществената медия да продава в най-гледаното време само част от 15-те разрешени й минути реклама, която важи в останалите месеци от годината. Така телевизията може да увеличи броя и времетраенето на рекламните паузи. От това фирмите за алкохол масово се възползват. Те успяват да присъстват на екрана и в следобедните футболни мачове от световното първенство, и в тези от 18 ч., и в третите от 21 ч.

Хазартните компании също се възползват умело от празнотите в законодателството. На тях също им е забранено, а и уж те самите са си забранили, да рекламират пред детска аудитория. В дефиницията за детско предаване и за детска телевизия обаче законите у нас все още са доста объркани. Така дори сайтове за залози, на които по друго време рядко може да се види реклама, по време на световни и европейски първенства са най-отпред да обясняват на младите, че предлагат най-добрите условия за включване в платформите си.

На фона на цялото това



слаломиране през законови вратички,



политиците очевидно не проявяват никакво желание да затворят пролуките и да сложат ред по оста фирми - реклами - влияние върху деца и възрастни. Преди дни депутатите от бюджетната комисия отложиха за неопределено време разглеждането на законопроекта на "Обединени патриоти" за промени в Закона за хазарта. Ако той бъде гласуван, ще влезе в сила пълна забрана на телевизионната реклама на игри на щастието. Отлагането се случи въпреки неотдавнашните изявления на лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП, че партиите им ще подкрепят проекта.

Законът предвижда и забрана за продажбата на талончета за лотарии и томболи извън обекти, лицензирани за хазартна дейност. След това вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че вотът на ГЕРБ и на БСП видимо го бламирал, въпреки че Цветан Цветанова и Корнелия Нинова са обещавали друго. Той за пореден път повтори, че става дума за могъщи финансови интереси, които оказват натиск предложенията да не бъдат приети. "В едно изречение мога да ги определя като три милиарда интереси", обобщи вицепремиерът. Толкова според изследванията е оборотът на хазартните игри у нас.

Картинката показва колко



недомислени, противоречащи си и като цяло неработещи са законите



в България. Особено тези, които регулират рекламата и имат за цел да предпазват децата и възрастните от вредните й ефекти. На теория държавата иска да възпитава здрави и зрели младежи, които растат с цели пред себе си и стоят далече от пороци като алкохол, цигари и хазарт. Затова политиците са записали в няколко закони и други нормативи, че непълнолетните трябва да бъдат изключени от комерсиалния процес, при който фирмите се опитват да продават на потребителите стоките си чрез присъствие в атрактивни тв предавания. За цигарите и тютюнопушенето например е казано, че те са забранени за рекламиране по телевизии под каквато и да е форма. За спиртните напитки пише, че могат да се рекламират само чрез непряка реклама, която да се появява след 10 ч. вечерта на екрана. Отделно множество браншови етични кодекси на хартия доразвиват тези изисквания и дописват на пръв поглед още по-строги професионални правила.

За хазартните игри законът казва, че тяхната реклама също може да е само непряка и също да не е насочена към деца. Хазартният бранш също е разработил свои етични стандарти, според които "организаторите на хазартни игри не допускат търговската комуникация за техните продукти да бъде насочена към деца" и рекламите "няма да се показват в медии, чието съдържание е преобладаващо адресирано към деца".

Нищо от написаното обаче не се спазва през последните десетина дни, откогато светът и програмата на БНТ са подвластни на футбола. Кой е отговорен за това?

2430
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД