:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хванаха избягалия затворник, но забравиха за оставки и наказания

Снимка: МВР
Вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов са видимо доволни, че този път успяха да хванат жив избягал затворник. Според Маринов била използвана тактиката на "свински лов".
МВР успя да залови избягалия в Ловеч затворник Борис Иванов, след като хвърли в издирването му жандармерия, барети, полиция, снайперисти, дронове, хеликоптер, специалните автомобили "Пустинна котка". Управляващите обаче забравиха за оставки и наказания заради скандалния случай около поредното бягство от местата за лишаване от свобода.

"Отклонилият" се, по думите на правосъдното министерство, затворник бе заловен в слънчогледова нива в района на гарата в Летница в събота. Малко преди това той се опитал да вземе като заложник възрастна жена. Заложническата драма била осуетена в последния момент. Той бил държан на прицел от група снайперисти от Специализирания отряд за борба с тероризма. При задържането му е стреляно във въздуха за сплашване и респект, като при самия арест той не е оказал съпротива.

Операцията започнала след сигнал на човек, живеещ в района, че е видял избягалия затворник да се придвижва по жп релсите. После се появила информация от жителка на село Александрово, че той е в този район. На място са изпратени стотици служители на МВР.

Рецидивистът изчезна три дни по-рано от външен обект, на който трябвало да работи като чистач. Първоначално бе обявено, че има присъда за кражба и блудство. След задържането му се оказа, че става дума за четири присъди, включително за грабежи и изнасилване, с общо наказание от 13 години. От тях той е излежал 7 години, заради което е преместен на по-лек режим и е пуснат да работи във външен обект. Още на втория ден от облекчаването на режима Борис Иванов успя да избяга. Странното в случая е, че една от четирите присъди е точно за бягство от затвора преди време. Нещо, което поставя под силно съмнение решението той да бъде преведен на облекчен режим.

Веднага след бягството от правосъдното министерство обявиха, че е назначена проверка как е било взето решението да бъде преместен в общежитие, а след това - и пуснат да работи. И до момента няма никакъв резултат, като изобщо не е ясно колко точно време е необходимо, за да се установят тези неща. След бягството главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че "за последната ситуация с избягал затворник при всички случаи следва да бъде поета лична отговорност", но така и не е ясно защо прокуратурата не извърши проверка. По неговите думи нямало значение дали лицето "се е отклонило" от работното си място, защото в Наказателния кодекс се използва терминът "бягство".

"Следващото бягство на затворник ще се случи, защото условията го позволяват - те канят затворника да избяга", коментира Цацаров. По думите му проблемите в системата за изпълнение на наказанията са комплексни, като се започне от това, че главната дирекция няма постоянно ръководство от много време. "Прибавете към това исканията на надзирателите, прибавете към това и режима в затворите и ще получите една картина, която ще покаже, че не става дума да оправдаем един или друг министър. Това ще се повтаря още и още", прогнозира той.



3
2210
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Юни 2018 11:12
Младенчо има много академично излъчване... Пу-пу, да не му е уроки!
25 Юни 2018 11:31
Това защото е с очила. И министърът има спешна нужда от този интелектуален шиболет.
25 Юни 2018 11:59
Той пробва вече да се прави на Моше Даян, но не му се получи...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД