:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чуждите инвеститори вече се изтеглят от България

160 милиона евро са напуснали страната от началото на годината
Въпреки стабилните си макроикономически показатели и непрекъснатите хвалби на правителството за бизнес средата у нас не само че няма прилив на чужди инвестиции в България, но се наблюдава и отлив. Чужди инвеститори са изтеглили 161 млн. евро от капиталовложенията си през първите четири месеца на годината, показва статистиката на БНБ. Това е една от причините за срива на преките чужди инвестиции в периода януари-април с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година. В българската икономика са влезли 113 млн. евро от чужбина при 229 млн. година преди това.

Най-големи суми под формата на дялов капитал са изтеглили от българския пазар инвеститори от Унгария - 103 млн. евро, и Италия - 43 млн. евро. Този вид инвестиции са показател за дългосрочни планове за бизнес в страната, но през последните две години делът им постоянно намалява.

Данните на БНБ показват още, че задграничният бизнес предпочита да усвоява печалбата от българските си подразделения и да прибира дивиденти, вместо да я реинвестира. За първите четири месеца на годината реинвестираната печалба е едва 19 млн. евро, което е трикратно по-малко от същия период на миналата година.

Нарастват единствено инвестициите под формата на заеми, които компаниите майки зад граница отпускат на българските си предприятия. За периода януари-април този тип вложения са 254.8 млн. евро при 126.4 млн. евро година преди това. Тези заеми обаче трябва да се връщат и от данните на БНБ се вижда, че например инвеститори от Швейцария от началото на годината са си прибрали 98 млн. евро от предоставените кредити.

От началото на годината основен източник на чужди капитали за българската икономика, макар и под формата на кредити, е Холандия, следвана от Русия и Германия. Холандия е инвеститор номер едно за България през последните години, но голяма част от тези вложения в действителност не са холандски - заради либералните данъчни закони страната е използвана от инвеститори от различни страни, включително и от българи, които регистрират компаниите си там.

Инвестициите в недвижими имоти от чуждестранни лица остават на ниски нива - 3.4 млн. евро, при 3.3 млн. евро за януари - април 2017 г. Руснаците продължават да са най-големият вложител в имоти у нас (2.1 млн. евро), следвани от граждани на Казахстан (0.5 млн. евро) и Израел (0.4 млн. евро).

В същото време продължава експанзията на български компании зад граница. През първите четири месеца на годината родни фирми са инвестирали в чужбина 73.3 млн. евро. Това е с 10 млн. евро повече от първите четири месеца на миналата година. През последните две години българските инвестиции в чужбина достигат 300 млн. лв.



ОФШОРКИ

На 42.8 млн. евро възлизат преките чуждестранни инвестиции у нас от компании, регистрирани в офшорни зони, сочат данни на икономическото министерство, дадени в отговор на депутатско питане. Това е 4.5% от общия обем на инвестициите през 2017 г. По-голямата част от тези пари са дошли от Обединените арабски емирства (23.8 млн. евро) и Панама (10.4 млн. евро). От икономическото ведомство коментират, че сумата е незначителна и няма въздействие върху развитието на българската икономика.
32
10944
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
24 Юни 2018 20:03
През последните две години, недвижимите имзоти са основния таргет на чуждите инвестиции. Основно в София и основно насочени към краткосрочни наеми. Хаде стига търсили под вола теле, че ставате леко хейтърски насторени, а това е последното, което се очаква от вашата медия. Много лесно можете да се превърнете в "ПИК", ма да се върнете обратно ще ви трябва много време и средства.
24 Юни 2018 20:18
Нищо не разбирам от тези работи но ми се струва очевидно че след съсипването на енергетиката трябва да си луд за да инвестираш тук.
24 Юни 2018 20:41
Плоския данък дето въведоха комундлите и дето облагодетелства богатите не действа.
24 Юни 2018 20:52
Видими резултати от управлението на тиквуняците и герберастките калинки.
24 Юни 2018 20:52
Ниските данъци са последни при инвестирането.
Първо трябва да имаш възможност да печелиш, там е куцото място.
В България е невъзможно да инвестираш.
Не можеш да си прокараш вода, ток, всякакви разрешителни са с безумни срокове и обезсмислят всяко начинание.
За корупционния натиск да не говорим.
По-добре да платиш 30% данък отколкото 10% +1/3 на когото трябва.
24 Юни 2018 20:57
Феновете на кафявите сайтове виждат кафевини навсякъде. Форумът трябва да актуализира правилата си и да наказва заради тъпота с взлом.
24 Юни 2018 21:02
Плоския данък дето въведоха комундлите и дето облагодетелства богатите не действа.
Плоския си действа точно с облагодетелстването на богатите.Той за това беше създаден и за това не искат да го променят.Държавно гарантиран келепир.За инвестициите са важни корпоративния данък, данък дивидент и разходите за труд, но явно в България корупцията и комисионните се явяват основни за инвеститорите и техните желания.
24 Юни 2018 21:16
Ади сега, преди дни Той каза, че инвестициите се увеличават, сега някви си от БНБ използват, че Го няма и Му образуват нерви.
А това, че ниски данъци и заплати привличат инвеститори е вярно, но е назад в изискванията. Инвеститорът иска първо сигурност на инвестицията си, т.е. да няма административни издевателства и съд, който да го защитава от мутренски действия. После иска подходяща инфраструктура. Иска и сигурност, че ново правителство няма да му обърне палачинката.
24 Юни 2018 21:54
160 милиона евро са напуснали страната от началото на годината


Вах! Джобни пари за много китайци и руснаци.
24 Юни 2018 22:03
задграничният бизнес предпочита да усвоява печалбата от българските си подразделения и да прибира дивиденти, вместо да я реинвестира.

Къде е изненадата? Вече 25 години свобода и демокрация чуждия бизнес така работи тук.

За първите четири месеца на годината реинвестираната печалба е едва 19 млн. евро, което е трикратно по-малко от същия период на миналата година.
Вероятно Орешарски е виновен.

За кредитите, които компаниите майки отпускат на местните подразделения - защо никой не споменава нищо за банките, които взимат евтино кредит от банките- майки и безнаказано лихварстват, включително и чрез свързани фирми за бързи кредити?
24 Юни 2018 22:04
Ех, ако не беше тоя Орешарски, къде щяхме да сме...
24 Юни 2018 22:10
06.06.18 в 18:04
С над 2 млрд. лева е ръстът на чуждите инвестиции в България. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод в индустриалната зона в Божурище
http://bnr.bg/post/100980246/boiko-borisov-s-nad-2-miliarda-e-rastat-na-chujdite-investicii-v-balgaria
24 Юни 2018 22:30
Статистика и стъкмистика. Всеки мери както му отърва. По принцип включването на заемите от фирмите майки към клоновете в България в чуждестранните инвестиции е абсурд отвсякъде. То е и циклично, но дава отвреме на време основания на Бай Туй да се изтъпани и да каже поредната глупост за чуждестранните инвестиции.
Чуждестранният, а и всеки друг инвеститор се интересува само от чистата възвращаемост, а възможностите на страната в това отношение са изчерпани. Концесии, енергетика, банки, мръсни производства и други по интересни неща са опоскани отдавна. Вътрешен пазар на практика няма - поради ниските заплати хората (80%) дават пари само за храна и дребни някакви харчове. Богатите харчат навън. Корупцията е до небето и отгоре. Малки бай туйчета са се наплодили на всички нива.
Нормално икономическо възпроизводство, даже не инвестиции, възпроизводство няма. Няма и реинвестиране на печалбите, в масовия случай.
И докога само "чуждестранните" или определяни като чуждестранни изпрани пари през офшорките ще са най важни?
24 Юни 2018 23:09
(80%) дават пари само за храна и дребни някакви харчове
По принцип си прав, но и много матрял тегли 2000 лв. бърз кредит за телефон и екскурзия, после има рев. А харпацумяновци потъркват ръчички.
24 Юни 2018 23:15
Нищо. Важното е да сме здрави.
25 Юни 2018 00:59
това е явление не само за БГ ( не че прави нещата по-леки ) в момента има отлив от тъй наречените emerging markers , ама то ние и за emerging markets не се класираме .
25 Юни 2018 01:18
Нарастват единствено инвестициите под формата на заеми, ..... Тези заеми обаче трябва да се връщат


Сиреч "инвеститорът", кредитополучател (като ЧЕЗ) тегли заем (100 млн. евро) от банка-майка (ЕВРВ); "усвоява" парите с анализи и консултации другаде, а тук остава приватизираната фирма, която или връща заемите при непазарна лихва (пазарната е отрицателна от две години) с вдигане на цената, или фалира (с окрадване на активите), или подставени лица (интегрирани римляни) чрез Съда крадат фирмата ... за да заличат следите.

То, по-добре е да станем офшорка. Там поне ще се инвестират "печалби" вместо "дългове". Някак си и по-позитивно звучи, Хармаяни Грейнджър (Ема Уотсън е инвеститорка в панамската афера "Мосак Фонсека" в сравнение с джихадистки фонд (ака Пеевски). Пък и платените такси ще си останат, когато си приберат "печалбата".
25 Юни 2018 01:48
това е явление не само за БГ ( не че прави нещата по-леки ) в момента има отлив от тъй наречените emerging markers
Румънците се хвалят, че при тях инвестициите растат вече 4та година. Т.г. очакват почти 6 млрд. евро чужди инвестиции. Вярно, че това е едва 1/2 от нивата 2007/2008, но ние (с ГЕРБ начело) и на толкова не сме способни. Най-тъжното е, че част от румънския ръст са пари, които са били предвидени за двете държави, но са отишли само в едната.
25 Юни 2018 02:25
Вах! Джобни пари за много китайци и руснаци


Има си хас да не споменеш идолите, построили каманизЪма с олигархично лице. Но чемоданите така и не стегна...

А на Тиквоний Му е време да си хвърля оставката. Пак.
25 Юни 2018 04:29
Какви инвестиции, като няма после кой да им работи във фабриките.
25 Юни 2018 09:18
В българската икономика са влезли 113 млн. евро от чужбина при 229 млн. година преди това.

Стига с тази завист! Борисов 2017 е по-добър от Борисов 2018! И ще става все по-добър, така както си стои!
25 Юни 2018 10:00
но ми се струва очевидно че след съсипването на енергетиката трябва да си луд за да инвестираш тук.

По-скоро след превръщането на държавата в подмандатна територия.
25 Юни 2018 10:34

>>><<<
Engels

25 Юни 2018 04:29



Какви инвестиции, като няма после кой да им работи във фабрикит
е.

Ами нали само роботи ще работят...дали не са имали на ум РБ роботи?
25 Юни 2018 10:41
Ильо
24 Юни 2018 20:41
Плоския данък дето въведоха комундлите и дето облагодетелства богатите не действа.

Провери ли за комундели под миндера?
Не бива да пропускаш!
Никога!
25 Юни 2018 10:42
Иначе няма нищо чудно че инвеститорите бягат от държавата на победилата Мафия...
СтаЛбилност и видими резултати!
25 Юни 2018 10:56
То толкова стабилност, че на инвеститорите им писна.. Искат все пак малко риск някъде.
25 Юни 2018 11:12
сигурно заплатите са високи и се изтеглят накъмто Африка
Да се намалят заплатите, предлагам.
25 Юни 2018 11:17
кви инвестиции в опоскана градина, надежда само на природата...
25 Юни 2018 14:49
То и аз искам да се изтегля от България
25 Юни 2018 16:25
Унгария и Италия. ОТП събраха цялата печалба (общо 254,6 млн. лв.) на българската си банка. Догодина ще я върнат във връзка с придобиването на едни французи и нормативните изисквания за това - тогава ще се отчете като прилив на капитали.
Уникредит Булбанк също изплати печалбата си за миналата година - 297,652 млн. лв. Втора поредна година, след като з 2015 и 2014 ощастливяваше акционерите си с по 30-ина процента от печалбата...
Дотук - 550 млн. лв. Не ми се търси в отчетите на големите вериги, да видим там как е. Но за да стигнем до посочените в дописката числа, трябва и нещо да е влязло, иначе минусът е голям. С масиран частен сектор на обслужване е така - парите изтичат в чужбина. Щото държавата е лош стопанин, разбираш ли - нито банка може да управлява, нито магазини. За други неща да не говорим - транспорт, горива, услуги...
25 Юни 2018 18:07
Доси

25 Юни 2018 10:41


Провери ли за комундели под миндера? 
Не бива да пропускаш Форумът!
Никога!

25 Юни 2018 23:30
Виждали ли сте съвременно голямо предприятие за електро комплектуващи изделия за автомобили, което е менажирано от европейски клон на японска фирма (с няколко други фабрики у нас), самите мениджъри са руснаци, предприятието има аналози в Мароко и Румъния. Наема работници за относително малки заплати - под средната за страната, и по-нормални - за българските ръководни низши и средни кадри - без разлика на етническа група, вкл. украинц(к)и. Обучават ги на арабски, японски, руски и английски. Продукцията отива за комплектуване на световни марки всякакви серийни автомобили, повечето германски. Кой е баш-инвеститорът - дали чисто японски, дали не съвсем - кой го знае. Строителството е от български фирми, камънакътза вертикалната планировка също е наш, само дето огромна част от стройматериалите са внос, оборудването е изключително вносно. Такива зводи имат и Асеа Браун Бовери (ЕйБиБи), и други у нас. И Китай почна така, а сега стриже горите и тайгите на Сибир, плаши Америка и прави нов път на коприната. Дали ще почнем някога да експлоатираме, например, богатствата на някой окръг в Анатолия? Лесно ми е да питам риторично, защото няма да дочакам бъдещето. На някои може и да им стане трудно, да бягат (мигрират) тогава където им очи видят и крака стигнат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД