:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,944,373
Активни 126
Страници 12,030
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

Идеология и утопия за 1 лев

И до нас откриха магазин, на чиято витрина в червено и жълто грее "Всичко по 1 лев". Повечето стоки са китайски. По пътя на коприната те са повлекли и местни производства - търговията е невъзможна без регионална солидарност. Собственикът говори криво-ляво български; питаш ли защо продават по-скъпи неща, отвръща като деец на Световната банка: "О, това е идеология за реклама, всичко на лев е утопия." После реди джунджуриите и следи посетителите, без да го е грижа за отношението между идеология, утопия и магазин в светлината на нашия - къде европейски, къде български - опит.

"Идеология" е неологизъм от края на XVIII век, заглавие на тритомник от Дестю дьо Траси за строежа на познанието. "Утопия" е по-стар - в началото на XVI век Томас Мор описва съвършена законодателна система на едноименен остров, за да уязви тази на родния си. Иронична истина е, че авторите на неологизми страдат от засяганите предмети. Мор е обезглавен по присъда на уж неефикасен съд, а името на измисления остров става клише за неосъществими мечти в съществуващи места. Тогава повечето европейци вярват, че светът се състои от родно място, няколко поселища наоколо и море. Все пак най-отчаяните отплават с мечтите си по-далеч от родината - и създават Новия свят, както наричат полуоткритите Америки.

Идеолозите около Дьо Траси пък сплетничат в парижките салони срещу френския износ на революция в Европа и Русия. Затова в реч пред държавния съвет Наполеон клейми подлостта им към Франция и осмива идеологията с "объркана и тъпа метафизика". Бонапартисти като Хегел, Хайне, Маркс и Енгелс споделят това значение - за тях идеология е илюзорно съзнание, приемащо желаното за действително, думите за дела и знаците за сила. Но политическата коректност след Ватерло налага първичния смисъл на думата, отвеждащ към "истинно знание за идеи". Ето защо немски журналисти и руски марксисти (а при Плеханов, Ленин и Троцки това е едно и също) изковават в края на XIX век словосъчетанието "научна пролетарска идеология". Тя ще помага социализмът да се преобрази от утопия в наука.

В началото на XX векКарл Манхайм хитроумно събира идеологията и утопиятаТой съветва свободно витаещата интелигенция да обърне оръжията на марксизма срещу самия него, противопоставяйки на пролетарската идеология рационалната утопия. Тя има убедителността си в научното производство на невиждани и нечувани предмети, като най-добрите влизат във всекидневието. С появата си тези предмети - от балетни партитури до електрически четки за зъби - свидетелстват за успореден свят, където чудесата са реални и удовлетворяват най-причудливи потребности. По принцип това се знае още от романтиците, за които причудливото е "китайщина", chinoiserie; тя винаги е възбуждала въображението. Ролята на идеологията е да не спира творческата му сила със сметки за усреднено планирани и произвеждани предмети, а да му представя идеи за производство. В средата на XX век председателят Мао ще подхвърли, че хилядите цветя действително цъфтят, когато има кой да ги сади, а не да ги мирише.

По различни външни и вътрешни причини и интереси - източно православие, петвековно робство, преразкази и преводи на упоменатите бонапартисти от руски, семинари върху колективното творчество на Тодор Живков, актуалност на разни Фукоями и Хънгтингтъни и т.н. - не ни върви много в производството на идеологии и утопии. За сметка на това със сигурност ни върви в опровергаването им, върнем ли се с тези бегли бележки към магазина. Примерът с него може и да е частен, но помага в разбирането.

Според Хюм единственото сигурно твърдение за действителността е, че всичко ще поскъпва. Тъй като идеологията е обърната действителност, може да се каже, че нейното отрицание става все по-евтино както по света, така и у нас. Някога корекомите бавно и скъпо рушаха идеологията на реалния социализъм и развиваха въображението с чудесните предмети на паралелно съществуващия капитализъм. Днес идеологията на евроинтеграцията достапо-бързо и евтино се разбива в магазини "Всичко по лев"с мечтаната неизчерпаемост на новия Ориент и задоволява потребности с действителността на паралелно съществуващ ред. Негов двигател е печалбата от нискокачествено потребление, съчетаващо масова бедност и безогледна производителност. Последната изразходва природни и човешки ресурси, за да удовлетворява въображение, което не може да си въобрази само едно: че предметите все някога свършват. Предоставяйки му стоково удовлетворение на ниска цена, потреблението го отклонява от старата и скъпа Европа, която се натрапва по идеологическо задължение и започва да изглежда като утопия.

Може би затова в нейните покрайнини не садят хиляди цветя, а предпочитат изкуствени. Може би затова феновете на евроинтеграцията не пазаруват в тия магазини, а се отбиват по-често в ония от "втора ръка". Това обаче са хипотези за исторически и социологически изследвания, много по-сериозни от настоящите бележки в любимия вестник, вървящ в съботите - какво съвпадение! - за един лев.
138
3106
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
138
 Видими 
02 Септември 2005 23:48
strahotno
02 Септември 2005 23:52
Айде бе Де го Конфуций, пардон, 'Кайли, че да ни преведе из тая пустиня

Редактирано от - OLDMAD на 02/9/2005 г/ 23:54:08

02 Септември 2005 23:57
Ех, де да имах търпението на някои други, па да вдигна и аз крак... Где го Фичо, да обори тоз титан на философската мисла, че го е изпреварил или поне да напомни, че казал точно същото преди дваесе годин у Монитор, ама немало кои да га слуша?
*
Некои мое ли да ми обЯсни кво стана с идеологията на утопичния китаец?
03 Септември 2005 00:15
Паралелът "Кореком тогава - магазин 99 стотинки сега" не издържа. В цивилизования свят магазините за 99 цента (те нямат нищо общо с китайшината по произход, просто бизнес модела им е такъв) си съществуват редом с тия за "999 долара", и даже богатите могат да си намерят нещо от магазин за 99 цента. Както и бедните могат да си купят нещо от скъпия магазин - евтини парфюми май никой не си купува, а виж евтини пластмасови бижута си купуват и богатите. Френския барон Биш забогатял безумно от евтините еднократни писалки, самобръсначки и запалки Бик и едва не фалирал от провала на евтините си парфюми "Ден" и "Нощ" за мъже и за жени. Има стоки, най-важното качество на които е цената (ниска), и такива, на които пък е обратното (висока), и такива, при които най-важно е качеството според цената. С тези важни въпроси на търговията на дребно (retail) се занимават приложните психологически дисциплини на маркетинга, а не пряко икономиката и още по-малко историята на философията.
03 Септември 2005 00:28
Добра спекулация
Само ФукОяма не се пише с О, а с две У - Francis Fukuyama
03 Септември 2005 05:20
КРАЯТ на Идеологията за българите: 45 години в Българи всичко се наричаше "НАРОДНО"- дори и самата НАРОДНА Реублика България!
Днес само Българската НАРОДНА Банка все още се нарича "народна"! Може би, по NEWидеологически причини- защото , май, НЕ остана в България нито една БЪЛГАРСКА банка?! То, к`во ли българско остана , де?!

Редактирано от - paragraph39 на 03/9/2005 г/ 05:40:10

03 Септември 2005 05:25
Пара , ами тя и френската BNP се нарича
Национална банка на Париж, и не представлява Френската банка защото има още поне пет такива национални ?!?
03 Септември 2005 05:38
ЩОМ "Национална" и "Народна" Е едно и също- тогава защо Българската НАРОДНА Армия, например, НЕ я преименуваха на "Нациоална", а й махнаха НАРОДНОТО ?!? Както и на Република България, де!!!
И защо БТВ и "Дарик", например, се именуват "НАЦИОНАЛНИ", а са си 100% ЧАСТНИ !?!
Защо и НАРОДНИЯТ Дворец на Културата в София го преименуваха НАЦИОНАЛЕН Дворец на Културата- нали, уж, е едно и също?!?
03 Септември 2005 05:52
Пара - НАЦИОНАЛЕН е много по-висша форма на представяне отколкото НАРОДЕН ! Ами виж в БГ има различни ЕТНОСИ нали така говорят в Атака па и ти сам го твърдиш , следва че идва думата НАРОД в която не се определят етносите . и какво излиза че
Народна република е една сбирЩИНА от ЕТНОСИ !
А НАЦИОНАЛЕН е друго нещо , всички етноси са със едно и също значение и права !
Националност е едно , Гражданство е друго , Народност е съвсем друго .
Така че няма да ти призлее ако ти препоръчам Добрев , Съсълов , Маджаров и.т.н историци за Българщината и тогава ще е по лесно да се разбираме !
03 Септември 2005 07:13
Има е религия за 1 лв. Прочетете статията: Сахаджа йога – още едно превъплъщение на дявола. - http://www.religiabg.com/?p=news&id=6361.
03 Септември 2005 07:55
Мечтите на идиотите винаги се сбъдват – ето причината. Или поне много често се сбъдват. Прекалено често даже. Докато мечтите на свестните хора се сбъдват много рядко. Ако въобще благоволят да се сбъднат.
03 Септември 2005 08:44
Никак не е слабо четивото. Не бива да се пропуска, че авторът е предложил вестникарска статия, а не научна студия. Придържал се е към изискванията на жанра и е успял да сътвори читаем и занимателен материал, без да излиза от научната рамка.
03 Септември 2005 09:19
Свежарков, и ти си за рамка - такъв един читаем и занимателен...
03 Септември 2005 09:57
Хехехе-асолютно. И аз не мога да го позная-

Четивото е интересно.
Същественото обаче за мен, като фен на евроинтеграцията със всичките авторови наблюдения е, че евроидеологията ни не отрича индивидуалността в света на стадното потребление. Тя е фри-кеф ти евтина химикалка, кеф ти менте, кеф ти ужасяващо скъпа. Тук свободата на избор пунтира важното-личната свобода и възможността за избор на човешката личност: ако иска, може да се включи в стадото(на потреблението, на организацията, на масата) ако не иска-може да търси паралелния свят, той съществува, ей-го, на няколкостотин долара разстояние е.. Масата, стадото съществува само да обезличи индивидуума-обществото не търпи изключения. И ако сега за тях има изход-това не е било така доскоро. Представете си, ако Октомврийската революция е успяла и заляла цяла Европа. Иде реч за затритата индивидуалност на фона на общата идеологизирана сивота. Да притежаваш индивидуалност в идеологизирано общество на масата е престъпление. Така цветовете на ярките човешки мисловни постижения се загубват на фона на общия сив фон. Така потреблението става тип китайско(което е някаква по всиша форма на онова от миналото тип „сделано в СССР”. Цялата антиглобалистка, антиевропейска идеология водят до отричането на самостоятелната, индивидуална мисловна изява на отделния калпак и го тикат в блатото на масата, където да маршируваме в единен строй. Затуй-Свободата, Санчо...
03 Септември 2005 10:02
ЧФ, тоя път трябваше да преотсъпиш колонката на Нели. Пооплескал си паралелите и реалиите в един коментар предимно по козметика и бижутерия.


..и даже богатите могат да си намерят нещо от магазин за 99 цента. Както и бедните могат да си купят нещо от скъпия магазин - евтини парфюми май никой не си купува, а виж евтини пластмасови бижута си купуват и богатите.Може и да от неунифицирания брой нули, които хората имат предвид когато споменават думата "богатите", но днес си далече от целта.


"Богатите" трябва много път да бият, за да стигнат до таков ефтин мигизин. Просто, защото там където те живеят и пазаруват такива няма (не моат си платят само наема).


Бижутата имитации, които богатите си позволяват, не се продават в тикиви магазини, а и окрашейните артикули във въпросните мигизини по нищо не приличат и не са тези, които богатите си позволяват.


А пък бедните най-предпочитат за миризмичка имитациите на "скъпи" пърфюми, които щедро се предлагат в цялото си многообразие в гореспоменатите дюкени.


Иначе, леко информативно си го позасукал с химикалите и т.н. Бик. Що кеф беше като излезнаха прозрачните...! Само че понякога се разтичаха...
03 Септември 2005 10:27
И авторът и вие разсъждавате за нещо, което ви довършва, ама вие му мерите ефективността с която може да ви довърши...
Е кво, авторът използва евроинтеграция - ама то е нещо много по-голямо бе господа и това, че новите технологии се използват за намаляване на номиналната себестойност на нещо със съмнително качество за сметка на хилядороцентното съотношение на производствената стойност на нормален продукт ( за да вземе парите на малкия процент готови да платят сумата) е и смешно и тъжно - ефектът е - форумни приказки.
Пазарната икономика върви към стагнация и изчерпване - за да се противопостави на китайския дракон тя трябва да съсипе собствените си народи.
Има един възел - казва се италианска примка - вържат ли те и започнеш да мърдаш се удушаваш сам...Сещате ли се за какво правя сравнение???
03 Септември 2005 10:31
П39, като те прочетох, за момент си помислих, че се майтапиш. Сериозно!


БНБ е "народна" от момента на създаването си през 1879. Същото важи и за Народното събрание, от като се е почнало през 1876. Епитетът е отговарял на исконните чувства и самосъзнание на българите тогава. Докато тези, които отпаднаха са значително по-късно появилите се "нородни" етикети, пропагандно лепени от червения режим.


Национални се наричат електронните медии, които покриват територията на цялата страна.


Виж и не, знаещ.
03 Септември 2005 10:33
Анти, не.
03 Септември 2005 10:57
Чифутсен, защо ми лазиш по мотовилката? Отдавна ли не си псуван, сукинсон "богоизбран"?
03 Септември 2005 11:20
Ами Никодиме, става дума за това, че всичко качествено в развития индустриален свят ( чиято себестойност на производство е нормална) се бута в задънена улица или му се слагат цени достъпни за малък процент хора - за да се реализира печалбата от високотехнологичния боклук - например - един продукт който струва пет стотинки ще трябва да го купиш двайсе пъти, а едно нормално нещо ще го купиш един път на пет години.
Това го казвам като базисно явление за поисканото обяснение
Китай ги залива с боклук ( а вече прави и качествена нискосебестойностна продукция, която ще убие западните еднодневки) но алчността им е толкова голяма (посредничеките търговски фирми понякога правят 600% печалба) че нищо не ги интересува.
Всяко по нататъшно мърдане в каквато и да е посока ще предизвика социални сътресения в развитите капиталистически страни и най вече в САЩ.
Работата е стигнала до там, че мърдането води до удушване
И накрая най-важното - няма идеология има интерес - СССР не го разбра Китай го разбра. А САЩ винаги са го знаели, но им се появи по-хитра лисица и от самите тях...
Има и други съспътсващи явления, които внасят яснота в картината но но по друг повод ще ги изясня..
03 Септември 2005 13:06
Според мен идеология е, след като си обявил края на идеологическата държава, да заявиш че държавата е лош стопанин и да започнеш да продаваш държавната собственост за по 1$, с мотива, че тази собственост е гръбнака на социализма, а той трябва да бъде пречупен.
03 Септември 2005 13:09
за почуда или не, феноменът ONE POUND LAND, който е еквивалент на българския “Всичко за 1 лев” е разпространен и в Англия...Разбира се в бедните райони като Уелс и Кормуел
03 Септември 2005 13:19
Антибиотик,
Китай следва своята стратегия и тя май се оказва много успешна. Не случайно се създава впечатление, че в известен смисъл се е отдръпнал от световната политика, освен когато става въпрос за Тайван. Цялото му внимание е съсрдоточено в икономическия и преди всичко технологичен напредък.
Японските стоки също преди Втората световна война и известно време след нея са били синоним на некачествено производство.
03 Септември 2005 15:09
Анти прав си , но има това НО. Доста предприятия и то френски и не само те си дават моделите и там каквито и да са Технологии на Китай защото им излиза по-евтино ! А от това излиза качеството и цената ! Виждам от друг ъгъл нещата даже и като спомен от детските ми години ! Не съм само аз има и доста от форумците които са го претърпяли това . Баща ми и майка ми ми кухиха обувки за училище у първи клас дето аз си му викам трандафори със голимите бомбета . Наистина излязоха здрави цели 6 години не съм ги свалял от краката , но си бях всяка година на училище със тях . Докато имах съученици които сменяха
обувките си през три-четири месеца. Завиждах им честно . А сега въобще не гледам на това като че ли са били богати , а че са консуматори и следят модата . Та сега верно си купувам обувки по-често защото модата се променя пък и цената е достъпна ! Логично според мене е да си купиш 5 чифта за годината примерно за 100 евро , отколкото да имаш един чифт за 5 години пак на същата цена !
бе като при книгите купиш си книга прочетеш а и я захвърлиш не я четеш 5 години примерно ! И с бирата е същата работа бе въобще живеем във времето на консумацията , а като я има , има и производство , а от производството и работа за всички !
03 Септември 2005 15:28
Незнайко, забравил си май китайските кецове - с червени подметки, много яки, изтъркване нямаха...
Васко "Кеца" - помниш ли

Редактирано от - OLDMAD на 03/9/2005 г/ 15:39:25

03 Септември 2005 15:50
Олдмад , така е спомням си ги . Само дето навремето ми беа купили тия българските забравих , май бяха от Бакиш или нещо такова . Все пак нямаше и пари но такова беше времето !
03 Септември 2005 16:17
Драги Oldmad,
Kитайските кецове бяха бели със зелени "подметки". Иначе - да, вярно е, изтъркване нямаха. Марката беше "Warrior" от Шанхай - има я и до ден днешен, можеш да видиш такъв кец на адрес http://www.warriorshoes.com/products/pro- wai.htm. (това е първият от показаните там модели).
А сини с червени "подметки" бяха виетнамските кецове (и такива се появиха по едно време). Те си бяха като нашите кецове - т.е., кофти.
03 Септември 2005 20:04
Змей вярно е, че Китай копират всички хитрини на развитото индустриално общество прилагани до сега по отношение на по-слабо развитите от тях страни или блокове.
Аз наричам тази тактика тактика на "умрялата лисица" - Китай с привидното си отдръпване от полииката печели време както симулиращия играч печели няколко минути прекъсване на играта, за да си отдъхнат съиграчите му.
За последен път тази тактика беше приложена от САЩ между разпадането на СССР и началото на втората иракска война. През това време с тази политика те взеха огромна преднина пред Русия във високотехнологичните оръжия. Същото прави сега Китай - там се хвърлят огромни средства за разработки на технологии от коренно ново и непознато поколение, разработват се асиметрични оръжия (щото са по-евтини)
Въобще те сложиха капа на запада по двуличие и хитрост - което на държавно ниво винаги се е наричало умело "водена външна политика"
Незнаещ, точно за това става дума - прекъсне ли един път този процес (с евтините китайски стоки) в американското общество ще назреят непредсказуеми икономически процеси. Всичко ще скочи изведнъж на тройни цени, защото тези които правят безумни печалби ще се стремят да ги поддържат. Ако си забелязал скрития монопол в западните общества е все по-ческто срещано явление. Тези компании са практически неконтрулируеми и ще диктуват мелодията на хора според интрересите си. И само този факт ще предизвика икономическо цунами( де да беше само той)
Заключение - сегашното икономическо статукво на международната арена е в изгода 50% за Китай и 50% за западните посреднически компании, но като цялостен поглед Китай е 80% печеливш в дълговрмененн план защото има огромен потенциал - и производствен, и потребителски. След двайсе години ако врътне прекъсвача на крушката, запада ще се изправи пред огромни проблеми, защото демократичните общества са уязвими когато са поставени на равна нога с диктувана икономика..
Ако има някой на този свят който да се нуждае от мир това е само Китай. След врме ако се стигне до изчерпване на ресурсите той ще бъде първия който ще се нуждае от конфликт за разширяване. Но военно решение е крае вариант с трудно предсказуеми последици. Най-вероятно технологиите ще изведат света на друга плоскост и ще го спасят от сблъсък.
ако това не стане има само един изход - трета световна война и от нея ще спечели пак жълтата раса щото тя ще остане доминираща, според правата логика...
03 Септември 2005 20:20
Никодиме,
можеш ли да посочиш кои са магазините за богати в Америка? Ти май си представяш квартала за богати с прилежащите магазини за богати. Кварталът за бедни, с магазините за 1 долар. Аз такова нещо в Америка не съм видял.
03 Септември 2005 20:23
Всички подаръци, които един среден българин може да си позволи ако е в командировка в чужбина, са точно от такива магазини и стоките са си китайски и тук таме някое местно производство. Магазините са претъпкани, защото въпреки прословутото благосъстояние на западняците и те не искат да влагат много пари за дреболии. Може да не ни харесва, но това ни очаква - защото отговаря на търсенето и предлагането.
03 Септември 2005 20:29
"В Китай има много китайци!" - клише.
Евтина работна ръка, смъртно наказание, милионна армия, корумпирани партийци, бюрокрация, партокрация... и какво ли не още!
Ала за китайската политика е характерен принципа - "капката пробива камък!"
За около има няма две десетилетия, те доказаха, че има "социализъм" по китайски !
Или по сръбски...
А дали е "социализъм", те си знаят.
Все тая...
А ние чукаме по клавишчетата на китайските компутри, зяпаме китайски "плазми", дърдорим по китайски телефончета и доказваме, колко велика демокрация сме, колко сме послушнички, как зяпаме като гарджета към Европата и хАмериката... "За няколко долара повече"... или евро
Които децата и внуците ни ще трябва да ги връщат следващото столетие...
03 Септември 2005 20:40
Анти , благодарско че поне ти си разбрал какво съм написал !
А да допълня това което става със Китай производство е благодарение на Щатите . Не го казвам случайно защото си спомням и първия американски компютър който си закупих 1991 тази фирма вече не съществува струваше 24 000 франка (800 евро сега горе долу). Но тя си продаде активите и незнам какво на Китай тоест даде им лиценз за производство и така се стигна до голямото завладяване на пазара . А сега си купуваш китайски продукт компютър на всеки 6 месеца ако искаш и то на 1/3 от цената ! Може и да е добра политика незнам , но сигурно е че когато има производство има работа и консумация ! А това е витално не само за богатите а за всичките по земята !
03 Септември 2005 20:43
А на мене ми се струва, че авторът не се вълнува от търговията на дребно, а от др. по-сериозни проблеми.
03 Септември 2005 21:08
G.M., сиропче розово като отида някъде на гости, па като видя някакви "уникати", стил "сецесион", слончета разни и барокови мебели, натурийки от "летувания" по Испания или Италия, по етажерки и "библиотеки" с изкуственни томове литература, зад които се крият барчета с чаши и "оригинално" уиски...някак си... бе не мога да ти го опиша!
Ами кухнята!?! Уникат! Палисандров плот...въх!!! Автоматизация и телемеханика "Siemens"!!!
Тоалетната...Аууу!!!
...
Отврат някаква! Визуална...
След което, разговора с домакините забива из някакви снобски територии...
Sorry! Не съм по тази "западноевропейска" култура, или по-точно, подражание, имитация, стремеж да покажеш колко много "Ентелект" и финес струи от домът ти и от самия теб ...
...
P.S.
Да не забравя!
Облеклото е "Гучи"!
И всичкото е "Гучи", особенно обувките, или ризката с миниатюрно етикетче на ръкавчето
Благодаря!
03 Септември 2005 21:14
OLDMAD,


За последните два постинга!
03 Септември 2005 21:37
OLDMAD
аз да ти кажа - ама никакъв "ЕНТЕЛЕКТ и финес" не съзирам в това да те поканят на гости, а ти после да описваш слончета, маркови предмети, кухни, тоалетни... на хората, които са те приели в "домът" си.
03 Септември 2005 21:50
Аз и "Ентелект"!?!
Няма начин!
Аз бях майсторът... монтирах климатика и кухнята, на "приятелски" начала...
Познай от пръв път, какво им се случи накрая...
Гадно, нали...
03 Септември 2005 22:05
Аха, гадничко е. Да удариш хората точно по "реалните чудеса", произведени от рационалната утопия. Ми така автоматично спираш потока на идеи към въображението на хората. "На приятелски начала"...
03 Септември 2005 22:14
Да, и вестника дето го четем от днес до вторник включително е за 1 лев, както вежливо напомня авторът.
03 Септември 2005 22:22
Всички тези констатации не засягат елита.
Там правилото е железно: Не под 30 сребърника!.
А това, както си спомняте е една библейска история...
03 Септември 2005 22:49
Миналата седмица бях по работа в едно имение в полите на Витоша с поточета, водоскоци, езерца, английски полянки, басейни, горички с борове по 15-16 метра високи и.....(всичко съградено от човешка ръка и движено от помпи, електронни системи и какво ли още не). За къщата и обзавеждането въобще не говоря. Всичко е направено с много вкус, с много пари и се поддържа в идеално състояние.(Сигурен съм, че вкусът е на водещи архитекти и дизайнери, умът - на талантливи инженери и техници, изпълнението - на изкусни майстори- строители и озеленители, а парите.....)
Когато се върнах в къщи казах на жена си, че ако продуцентите на "Дързост и красота" бяха видяли какво чудо има в България, щяха да се пукнат от завист с техните скапани интериори и екстериори.
Абе, ...всеки с дертовете си!

Редактирано от - Zmeja на 03/9/2005 г/ 23:06:36

03 Септември 2005 23:14
Vox populi КАК СВОБОДНИТЕ НАРОДИ ИЗРАЗЯВАТ ЛЮБОВТА СИ КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ
Яйцето като граната НА ГРАЖДАНСКИЯ ПРОТЕСТ

Другите средства най-често са домати, торти, боя, брашно и дори конфитюр
Магдалена Ташева- ВV."МОНИТОР"-04.09.2005
...............

Спомням си един репортаж на Си Ен Ен за среща на Бил Клинтън с пресата, която завърши с аплодисменти. "Кой там ръкопляска?!", сопна се водещата в студиото Джуди Уудроф. Репортерката обясни, че в залата имало и чиновници, които чакат следващата пресконференция с Нелсън Мандела, за да го аплодират. И междувременно ръкопляскали на шефа си, президента.
"Чиновниците - може. Но аз искам зрителите да знаят, че американските журналисти не ръкопляскат нa президента", натърти Уудроф...
..............................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
http://www.monitor.bg/main/article?sid=&a id=52799&eid=467
03 Септември 2005 23:21
Жал ми е за Манхейм................
03 Септември 2005 23:25
Да не говорим за Дестю дю Траси
Ками ли за Наполеон
04 Септември 2005 01:20
>>><<<
За долар парче, за сто долара матерял и за 1000$ -постинги. Мнооого добри има!
04 Септември 2005 03:46
Отношението между идеология, утопия и магазин е никакво. Още в началото на статията стигам до извода, че на автора му се порка.
04 Септември 2005 03:59
" Идеологията................да му представя идеи за производство...." !!!
Според мен, Денков по идеологически път може да произведе само идеята за производството на четворка кебапчета с гарнитура и две студени бирички. Такава я виждам връзката на идеологията с производството.
04 Септември 2005 04:24
Денков,
не корекомите, като магазини, рушаха идеологията на реалния социализъм, а фактът, че реалният социализъм не произвеждаше подобни стоки. Че реалният социализъм развиваше само това, което умеличаваше властта и силата на управляващите, а нехаеше за хората. И без кореком нашенецът получаваше достатъчно информация какво произвежда гнилият капитализъм.
Магазинът за един лев също няма никаква връзка с рушенето на някаква идеология. Това е просто удачна търговска форма да се съберат на едно място всякакви джунджурии и евтинии. Тези евтинии са стрували някъде два или три лева, но големите вериги се чистят от тях и отиват в магазин за 1 лев под себестойността си. Изпрати жена ти, тя ще намери там доста неща, необходими за домакинството. Не всичко, което се произвежда е скъпо и качествено. Понякога машината се повреди и даде некачествена серия, но все пак с потребителска стойност. Това ще отиде в магазина за един лев.
Денков, мисля, че тази новост за България е подразнила окото ти, просто, защото сме доста консервативни и ти веднага си тропосал някакви размисли. Бъди рахат! Магазинът за един лев няма по никакъв начин да навреди на идеологията, или каквото там ти си представяш.
04 Септември 2005 04:43
Денков,
стоките, които ще намериш в магазина за 1 лев изразходват най-малко човешки и природни ресурси от всичко друго. Трябва малко да познаваш характера на производството. Това са стоки, които обикновено се правят като странични, дребни производства към основните производства. Правят се основно с цел да оползотворяват отпадъците от основното производство, да запълват капацитета на някакви машини, или в крайна сметка, да се правят между другото. Това са трайни стоки, които имат много малко потребление. Колко пъти си купуваш в годината четка за тоалетната? Или рамки за снимки? Или тел за бъркане на яйца? За производството им се ползват незначителни количества материали. Правени са с минимум ръчен труд, с минимум ел.енергия. Ролята на тези производства е никаква по отношение разходът на природни ресурси и замърсяването на природната среда. Не си струва да се коментира, още по-малко да се прави глобален проблем, както ти си се опитал.
Я се завърти покрай по-големите магазини! Може там да те светне нещо.
04 Септември 2005 05:03
Една твърде голяма разлика между българските и американските 99 цента е, че в американските наистина всичко е по 99 цента- шунка, мляко, чорапи, блузи, хляб, вази, домашни потреби, консерви, сладолед, ножици, кукли (не Барби), абе всичко. Нищо не е по-скъпо, но за това пък често има и по-евтини неща - сухи супи (две за 99 цента), сапуни (2-3 за ), плодови млека, канчета коли.

Никодиме, не си прав, 99 цента съществуват навсякъде, включително на пош места като Лексингтън и 52-53, ерго и зазаможните могат да си купуват. Платсмасовите дрънкулки и чанти (имитация на най-скъпите фирми) са често в богатите квартали. 86 улица, изток, е залята с тях между второ авеню и Лексингтън, да не говорим, че специално чантите са на почти всеки ъгъл между 42 и 59 на 5-то авеню, мястото с едни от най-скъпите магазини.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД