:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Инвалиди настояват за личен асистент, платен от държавата

Услугата "асистент за личен живот" да бъде осигурена на хора с увреждания от държавата настояват от неправителствената организация "Център за независим живот". Тя се предлага пилотно от лятото на 2002 г. със средства от холандската Организация за международно сътрудничество и предвижда почасова грижа за човек с увреждане.

Личният асистент получава по 1,50 лв. на час през деня и по 2 лв. за грижи през нощта и през уикенда. През изминалата година услугата са ползвали 30 души, 27 от тях на инвалидни колички. Асистентите са получавали средно по около 200 лв. на месец.

За подобна услуга неправителствените организации могат да посредничат и сега, като се наемат хора по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост", уточни социалният министър Христина Христова. По нея заплащането е една минимална заплата - 110 лв. в момента, а кандидатите за асистенти трябва да са дълготрайно безработни и да са на социални помощи. Тази възможност малко се използвала от неправителствения сектор, но били наети около 20 000 асистенти чрез посредничеството на дирекциите "Социално подпомагане".
2
1030
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Юли 2003 09:42
А ще има ли начин да се провери колко от инвалидите са наистина такива, защото аз познавам трима, които се изкараха такива и то с придружител за да вкарват коли и да ползват разни облекчения, а всъщност са си напълно здрави и ситичат на село след кравите.
28 Юли 2003 17:07
лелке, леле, лелке!
Ами има начин-инвалидите обикалят по неприспособените за тях тротоари и градски транспорт безчет комисии, една от друга по-ненужни, за да може евентуално в края на месеца да си получат мизерната помощ. В този смисъл не е ли по-добре им да помогнем и да облекчим тази система.
А защо се вмъкват "фалшиви" в нея, сама знаеш.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД