:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Извън канона

Евангелие от Юда - предателят оневинен

Снимка: РОЙТЕРС
Музеят в Кайро, където ще бъде изложено евангелието.
Ранен християнски ръкопис, който включва единствения известен текст на така нареченото Евангелие от Юда, излезе на бял свят след повече от 1700 г. Текстът хвърля нова светлина върху отношенията между Исус Христос и ученика, който го е предал, разкрива нов документален филм по "Нешънъл джиографик". Според тази версия Исус е помолил Юда да отиде да го предаде, като му обещал, че по този начин ще се издигне много над останалите ученици.

Това не е нова версия - подобни хипотези са съществували и преди в богословските среди. За първи път обаче това предположение се потвърждава от древен документ.

"Нешънъл джиографик" обяви, че в Египет е бил открит коптски текст върху папирус, увит в кожа, с обем около 26 стр. Смята се, че този екземпляр на Евангелието от Юда е бил преписан на езика на коптите през 300 г. от н. е. (Оригиналът е бил създаден век преди това на гръцки.) Този ръкопис е най-значимият древен небиблейски текст, откриван през последните 60 г., смята директорът на Географското дружество.

Преди 30 г. селянин, който търсел съкровище в египетска пещера, намерил полуразпадналия се ръкопис. Понеже текстът бил на коптски, селянинът не разбрал какво пише вътре, но преценил, че ще успее да го продаде. Един антиквар го купил, но не съумял да оцени какво държи в ръцете си. 5 г. след откриването му ученият Щефан Емел бил помолен да разгледа ръкописа и да даде експертно мнение.

Състоянието на ръкописа се влошило много, след като бил поставен в сейф в Лонг Айланд, Ню Йорк, където останал 16 г. Друг антиквар го прекупил през 2000 г. И едва през 2001 г. шведска фондация за древни изкуства се заема с реставрирането и подреждането на близо хилядата парченца.

Автентичността на документа е удостоверена с анализ на мастилото, радиовъглеродни проби и мултиспектрален анализ. Съставът на мастилото например съвпада изцяло с материалите, от които са изработвани мастилата по това време. Езиковият стил съответства на характерния за епохата - напълно типичен за древните коптски писания. За това свидетелства един от най-големите специалисти по коптска литература и култура - проф. Штефан Емел от университета в Мунстел, Германия.

Един от пасажите започва с текста "Таен запис на разкритието, което Исус направи в разговор пред Юда Искариотски през седмицата, три дни преди да отпразнува Пасха". По-нататък се описва как Христос казал следното на своя ученик: "Ще надминеш всичките ми останали ученици, защото ти ще положиш в жертва човека, в когото съм облечен." Това се тълкува от учените, запознати с гностицизма, като уверение, че след като помогне на Исус да се отърве от тленната си обвивка, Юда ще освободи истинската му духовна същност или божественото същество в него.

За разлика от останалите евангелия (на Матей, Марко, Лука и Йоан) анонимният автор смята, че единствен от 12-имата апостоли Юда е вникнал напълно в Посланието на своя учител и е разбрал какво всъщност се е опитвал да им каже той. Едно от теченията в ранното християнство - това на гностицизма, вярва, че има начин хората да напуснат затвора на телесната си обвивка и да се върнат в духовното царство, към което принадлежат поначало.

За неканоничните евангелия на Тома, Мария Магдалена и Филип, открити през последните 65 г., също се смята, че са писани от гностици. Вярванията на гностиците се смятат за ерес. Откриването на тези документи разтърсва богословието, защото показва колко драстично различни са били вярванията и тълкуванията сред ранните последователи на Христос. Новите открития през нашата съвременност оформят поток от едни вече различни тълкуватели на Библията - хора, които разглеждат Светото писание като исторически документ, продукт на политическите сили и на времето си.

Евангелието от Юда е най-драстично противоречивият от новооткритите текстове. В него се опровергава каноничната история, като се предлага една съвсем различна версия на случилото се. Най-известният предател в историята на човечеството - Юда Искариотски, е описан като любимия ученик на Христос, негов най-верен съратник и приятел.

Според някои специалисти по богословие Евангелието на Юда няма да преобърне библейското учение. В евангелията на Йоан и на Марк има пасажи, в които се намеква, че Исус не само е избрал Юда да стане негов предател, но дори го е окуражил да го издаде именно на бъдещите си палачи, за които е знаел, че ще го разпнат.
212
33854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
212
 Видими 
08 Април 2006 00:34
Юда е най-добрият приятел на Христос. Кой днес би се самоубил за това, че е предал рриятел???
08 Април 2006 00:41
Според това евангелие Джисъза малко кофти е постъпил с Юда, бих казал нехристиянски.
08 Април 2006 00:42
Въпросът СЕГА вече е: А Христос ЗНАЕЛ ли е, че Юда ще се самоубие, заради това, че е предал Христос?!?
08 Април 2006 01:05
Знаели са и двамата Параграфе.
Това е подсказано в картината “Тайната вечеря” където Христос казва “един от вас ще ме предаде”. Пилат Понтийски по никой начин не е искал да наказва Иисус и се е опитвал да го оправдае. Имаше интересен филм и на BBC по въпроса. Христос по много начини е бил предупреждаван и е можел спокойно да се спаси, но е останал последния начин верният Юда да бъде пратен да го предаде. Само така Той извървява предначертания път “да изпие до дъно горчивата чаша” и да даде пример незабравящ се за хилядолетия.
08 Април 2006 01:13
проф. Штефан Емел от университета в Мунстел, Германия.

Буквата "щ" в българския език все още не е отменена и името Щефан не е от екзотичните, та да го бъркате, а професорът е от Мюнстерския университет.
08 Април 2006 01:24
Дан Браун да не чака, а да почва новия роман.
Чух, че филмът ще бъде показан тази неделя вечер, но по кой канал не разбрах.
08 Април 2006 01:27
GAN/Ю/ ГО ТРИЙ,
Въпросът ми беше с ПОДвъпрос : Кой, всъщност е "Жертвата"?! Христос, който ще бъде разпнат по Волята на Бог-баща, или Юда-ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИЯТ/пак по волята на Бог-баща/ да го предаде, а после да се САМОУБИЕ/пореди извършеното Предателство!/?!
08 Април 2006 01:41
П39, “жертвата” е била по-важна от тях двамата и това е посланието, но Иисус е избран.да бъде физическата жертва.
Докато при Мойсей и Ной Бог ги е напътствал как да оцелеят и да спасят народа си след тежки изпитания, то Христос е бил избран да се принесе в жертва, а не просто да бъде пророк или водач. А кой е Бог? За кучето като най-умно животно човекът е бог. Очевидното в човешката история е, че идва един етап когато силата и стихията(ереса) отстъпва на един Бог идващ от небесата. Странна е и картата на Земята от преди христа със зрителна точка от околоземен спътник в Истамбулския музей както и още по-древния кристален череп със структура непостижима за изработка и от сегашните технологии.
08 Април 2006 01:50
Параграфе, целта оправдава средствата. Щом Юда трябва да бъде предател, ще трябва да страда за правото дело. Подобна теория се развива много хубаво и в романа Натоварени със зло, на А. и Б. Стругацки.
П.С. Христос няма начин да не е знаел, че карайки Юда да го предаде ще се самоубие след това. Нали се сещаш какво е казвал на Петър - че три пъти ще се отрече от Него, а Петър, не та не, живота си давам за Тебе.
08 Април 2006 01:52
Сложни теологични въпроси измъчват душата на атеиста.
Казусът около предаването и съденето на Иисус е по немски педантично и строго научно изследван в книгата на Александър Демандт Невинни ръце. Понтий Пилат в историята (София, 2003). Няма смисъл да се разсъждава върху нескопосно сглобени журналистически матряли.
08 Април 2006 02:58
Ами разчитането е само допълнение към това, което е казано ( по скрит, но строго логичен начин) в Библията..
Който е чел с ума си е забелязал репликата на Исус "Господи, ако може тази чаша да ми се размине" - е да, ама намерението на Господ е било друго, без разпятие няма святост, няма и християнство. Божият син се примирява с видението което много точно му се дава за съдбата му и чрез КОГО И КАК ТОЧНО ЩЕ СТИГНЕ ДО ГОЛГОТА.Затова става и предателството (ако това е точната дума)
Който е чел внимателно е казано също - "тежко на тези ЧРЕЗ КОИТО СТАВА" - за една цяла цивилизация Юда е бил нарицателно за предателство - и защо - защото Бог така е отредил, защото програмата вече е била монтирана и спасение няма...
Сега разбирате ли най-често повтаряната сентенция от Библията "Не съди за да не бъдеш съден" сиреч съдиш не НЯКОИ СИ а съдиш директно Господ, защото той го е измислил и решил..
И с убийците, и с престъпниците, и с мафиотите, и с проститутките - не са виновни те, има по голяма причина над тях - затова по-ниско главата и повече любов и правене на добро. (Лично аз не успявам винаги)
Още неща ще излизат - много факти не са казани в Светото писание, точно по-политически причини, но и много са закодирани - само да събереш пъзела и картинката излиза..
Светът е часовников механизъм изчислен до секунда - дори явления като витлеемската звезда и странното удължаване на сенките след разпъването на Христос, са намерени по емпиричен път от астрономите...
08 Април 2006 03:06
Тва благородно энтэлэктуално состезание между българете и евреите нема начин да не даде голем тласък на науката.
Таман започнахме да вадим от земята находки от преди Сътворението, дето никой ги не знаеше, та затва и не беха успели да ги унищожат и ей ги на, и евреите направиха откритие - Юда бил пръв приятел на Христос.
Само че пак изостанаха. У нас дискусията, дали поп Кръстьо е най-голем приятел на Левски или негов душманин, тече вече от десетилетия с променлив успех.

Преди неколко години Миша Чорни беше финансирал един филм по Холмарк и го преведоха на неколко езика. Според него, евреите живели навремето къде Варна, ама лошите тракийци ги изгониле некъде преди Троянската война, та отишле в Палестина. Явно са е тръсило некаква връзка с вожда със златния нахуйник, дето е погребан във Варненския халколитен некропол преди 6400 години, за който беха пропуснале да споменат в Библията.

Известно е, че през 4-ти век България и Мизия беха наричани "обетованата земя". Филосторг говори с възторг за българския пръвоучител и съставител на Глаголицата св. епископ Улфила:
"Тази, прочее, бежанска маса императорът настани, както изглежда, в Мизия, а самия Улфила толкова високо ценеше, че когато говореше за него, често го наричаше съвременния Мойсей."

Братските ни връзки с евреите обаче датират от много по-стари времена. Известно е, че земята по поречието на река Струма в дълбока древност са е наричала Палестина (Балестан) - прародината на пеласгите, предшественици на тракийците? От тука част от тех са изнасят в днешната Палестина и са известни в историята под името филистимляни.

Така че, в най-скоро време би требвало да са очакват и нови еврейски доказателства, че "Господ е българин", въпреки некои неуспехи на футболното игрише и в борбъта срещу престъпността.


Редактирано от - другаря Тодар Живков на 08/04/2006 г/ 03:11:10

08 Април 2006 03:37
Тодаре,
ако съм ти схванал правилно мисълта, българите са българи, независимо дали наричат себе си евреи, гърци, италианци, германци....да не ги изброявам всичките.
08 Април 2006 05:04
Много интересни разсъждения по случки които никога, никой няма да докаже, че наистина са се случили. Фантастика или по точно - фантасмагории....
08 Април 2006 06:19
статиата е интереснъ
нищо ново не казва по смисъла това че бил намерен мухлесъл папирус дека некой се обесневал на некой
та тъй
форумните никове говорът ного нтересно също
ма има двама трима дека не вдеват нищу
08 Април 2006 06:50
Атака срещу християнството продължава по всички фронтове...
08 Април 2006 08:30
Христос и Бог е едно и също за християните. Това го казвам, за да се знае колко много нехристияни са се изказали по-горе.
08 Април 2006 08:41
До Антибиотик

"странното удължаване на сенките" = ?

А иначе оневиняването на Юда Искариотски не се ли сблъсва с анатемосването на самоубийците ?

08 Април 2006 08:58
Не случайно по волята Божия истината за Юда се разкрива едва сега, в днешните смутни времена. Съвременното послание на Бог към хората, и в частност към българите звучи така:
"Българи, пазете и уважавайте предателите, те действат по божия промисъл!"
08 Април 2006 09:05
Разбирам, че повечето форумци не се нуждаят от текста, за да го коментират, но ако все пак на някой му е любопитно, може да си го потърси в гугъл. Ако и това го мързи, текстът (на коптски и английски) е:
Натиснете тук

_______________________
Да знаеш решенията на световните проблеми, дори ако не можеш да решиш собствените си - ето това е просветление!
08 Април 2006 09:13
Ами да!
Видяхте ли, че и Юда излезе свестен човек!
А път вие - депутатите, че депутатите! Министрите, че мивистрите...
Този бил корумпиран, онзи бил корумпиран...
Всички са свестни хора!
08 Април 2006 09:15
И манрико, и той - изядоха му кравата, и тръгна да я търси из гугъла!
На коптски!
08 Април 2006 09:23
Ми да си кажа аз - тук има много уманитари, може да предпочитат на коптски да си го четат. Пък за простосмъртните го има на английски

_______________________
Да знаеш решенията на световните проблеми, дори ако не можеш да решиш собствените си - ето това е просветление!
08 Април 2006 09:35
Manrico, благодаря!
08 Април 2006 09:36
Картата на Пири Реис ли, Ган? (снимка: натиснете тук)
08 Април 2006 09:46
Гностиците, с които се занимава бъдещата ми книга, са късни епигони на християнството. Най-вероятно се възникнали на еврейска почва, но през ІІ-ІІІ век претърпят силна платонизация.
+
Писах преди години за Юда и изложих различните хипотези за мотивите на неговото предателство. Според мен не го е направил от алчност, а по-скоро като отмъщение. Юда е бил зилот и е очаквал Йешуа от Назарет да стане вожд, който да възглави въстание срещу римляните. Но бледият Дърводелец е казал: "Моето царство не е от този свят..."
08 Април 2006 09:57
-- Иуда, -- сказал Иисус и молнией своего взора осветил ту чудовищную
груду насторожившихся теней, что была душой Искариота, -- но в бездонную
глубину ее не мог проникнуть.-- Иуда! Целованием ли предаешь сына
человеческого?
И видел, как дрогнул и пришел в движение весь этот чудовищный хаос.
Безмолвным и строгим, как смерть в своем гордом величии, стоял Иуда из
Кариота, а внутри его все стенало, гремело и выло тысячью буйных и огненных
голосов:
"Да! Целованием любви предаем мы тебя. Целованием любви предаем мы тебя
на поругание, на истязания, на смерть! Голосом любви скликаем мы палачей из
темных нор и ставим крест -- и высоко над теменем земли мы поднимаем на
кресте любовью распятую любовь".
Так стоял Иуда, безмолвный и холодный, как смерть, а крику души его
отвечали крики и шум, поднявшиеся вокруг Иисуса.

***
Това е откъс от повестта "Иуда Искариот" на Леонид Андреев. Който се интересува - целия текст е тук:
Натиснете тук
Юда От Кариот (или както сме свикнали да го наричаме инерционно -Изкариотски е един от най-интересните персонажи в световната литература. Той се яваява като праотец и на Хамлет и на Фауст и дори, ако щете на "Заяка" на Ъпдайк. Комплексна и противоречива личност, готова да остане в истрията, религията и литература като един от най-омразните митологеми.
08 Април 2006 10:07
pechen, "странното удължаване на сенките" = слънчево затъмнение.
08 Април 2006 10:10
Aйдя уйде пак коньо у реката
Мирмидонецът Тодар обяви пак прабългарите в основата на всичко.
В Североизточна България има едно село Паламарца. Там са капанци, т.е., най-чистите българи. Капанци се наричат щото са били хванати в капан по време на покръстването на България, заградени и така са останали най-чисти българи.
Та Палестина ще да носи името си от това село.
Тодаре запиши си го за да не го забравиш.
А сега малко по-сериозно
Че християнството няма кой знае какво общо с това, което е казвал Ишуа от Назарет не е ново.
Исус е бил един реформатор на юдейската религия и нищо повече.
Фактически Павел е човекът, който започва да променя учението на Христос и той е имал големи разправие с учениците на Христос, които са се ръководели от Яков (брата господен, както го нарича Павел) - Яков е един от 4 братя на Исус, той е имал и 2 сестри. От тук не е ясно как Мария е останала дева. Ама архимана сигурно може да ви го обясни. Те религиозните всичко могат да ви обяснят, с това си приличат на демократите.
Яков и последователите на Исус наречени назарейците са държали на еврейските обреди, като обрчзване, да не се яде месо на обредни животни и т.н., докато Павел, стремейки се да наложи християнството при другите народи, като гърци и римляни (самият той е бил римски гражданин) не е държал на тези еврейски обичаи.
Християнството каквото го познаваме е взело много както от гръцката философия (Платон и стоиците), така и от религията на Зорастър (Заратустра). Целият нов завет е написан на гръцки. Евангелието на Йоан, като най-ново от каноничните евангелия е силно повлияно от гръзката философия. Идеята за светия дух е фактически идеята за Логоса от гръцката философия. Идеите за рай и за ад, както и за греховете са взети от учението на Зорастър.
Най-старото Евангелие се счита това на Марко. Другите на Матей и Лука са преписвали от него, като са добавяли и информация от някакъв непознат източник Q (името на този източник идва от немското quele, което значи източник).
Буди недоумение, че почти нищо няма в Евнгелието на Марко за детството и младостта на Исус до срещата му с Йоан Кръстител.. Още по-голямо недоумение буди факта, че Яков, който му е брат и би трябвало да знае най-много за Исус не е написал нито един ред за това детство и младост.
08 Април 2006 10:13
Гностиците твърдят, че светът ни лежи в зло и го оправдават като неизбежно в поредица гностични Евангелия. Кой носи и прави Зло, и прави светът лошо място за живот, това е проблемът. Юда получава възмездие, Исус никога не прощава грехът му и Животът продължава
08 Април 2006 10:20
проблемът с това евангалие е проблемът за греха и вината. нищо не може да бъде по-чуждо на истинската религия от семантиката на греха. тя, религията, не се основава на гузна съвест, а напротив - на съзнанието за съгласие с бог и свят едновременно.
евангелието всъщност утвърждава един морален оптимизъм - залегнал в следния стих от библията - за онзи, който яде с радост хляба си, със съзнанието, е "Бог отдавна е благословил неговите дела" - сивмол на космотеизма.
08 Април 2006 11:14
Това последното, на Дарил, ми хареса много. Да няма проблеми със съвестта и да си изяжда папото... Всичкото! Ами че това е определение за български политик! И после - не била произлязла Палестина от Паламарица! Не е произлязла, ама друг път! Магарето на Христос - и то ли не е произлязло от Кравата на Кайли, дето му я изяде Манрико, а?
08 Април 2006 12:00
Вече над 10 години за никой прогресивен общественник не е тайна че Господ е българин. Един внимателен прочит на така нареченото Евангелие от Юда ни помага да разберем какво ни чака в Европа:
Убийството на дортмундски будкаджия е поредния връх в серията убийства из цяла Германия. 39 годишният турчин Мехмед Кубашък беше застрелян в будката си на 4 април в 13:10 часа с чешки пищов калибър 7, 65 мм.
Серията убийства започва с едно припознаване. На 9 септември 2000 г продавачът на цветя Енвер С. е застрелян в буса си. Там той бил случайно да замести един приятел, но въпреки това отнесъл 8 куршума в главата и гърдите. 9 месеца по-късно отново в Нюрнберг е намерен застрелян в дюкяна си шивачът Енвер Й. , убит обаче само с 2 изстрела в главата. 2 седмици по- късно убиецът покосява посред бял ден и зеленчукаря Сюлейман Т. в Хамбург. На 29 август 2001 жертва пада друг зеленчукар - Хабил К. е застрелян с 2 куршума в главата в дюкяна си в Мюнхен. През февруари 2004 неизвестният извършител застрелва и 25 годишния Юнус Т. в дьонера му в Росток. През юни 2005 убиецът нанася 2 удара - жертви са 50 годишният Исмаел И. от Нюрнберг и ключар от Мюнхен, който обаче е грък. Въпреки обявената награда от 30.000 евро, досега никой си няма и хал хабер кой е убиецът.
08 Април 2006 12:02
Интересно ми е да разбера какво значи печенеги ? Дали от това че са печени , или един господ знае ?!?
ПП- Тодаре както винаги , историята говори повече , и щото не знаеме всичко затова е и интересна !
08 Април 2006 12:13
Практически, всичките авери на Иисус са Го предали, просто Юда е най-прогресивният, защото получава сребърници, с които закупува нива. Пазарната икономика не е от вчера, справка - агентите Сава, Димитър, Бор, Алберт и хилядите знайни и незнайни, които изглежда са обречени да са на върха.
08 Април 2006 12:53
...юда е точно толкова литературен герой , колкото и исус...
...как пък 300 години никой не е писал по тия митове и изведнъж по вревмето на цар константин се изписаха 9 евангелия...
08 Април 2006 12:57
Добре де,
Юда го продал за сребърници, защото искал да се занимава със земеделие, развивал пазарната икономика, човека; радетел за обществен прогрес, тъй да се каже...
Ами другите за какво са го продали, скапания християнски господ?
Все трябва да са получили нещо и те...
Някой има ли информация?
08 Април 2006 13:23
Добрютро на целата наука и богословие.
То това е ясно на всеки, който има очи да вижда, а не само да зяпа като теле железница.
За да разпънат Иисус, е бил необходим предател, иначе нямаше да го разпънат и да възникне християнството.
Предателството е необходимото условие, без него задачката няма решение.
А аз отдавна казвам, че Юда е по-велик и от Иисус, защото е знаел какво го чака през вековете занапред.
То да те разпънат за три дена и после да ти палят свещи две хилядолетия не е лоша сделка.
Обаче да знаеш, че ще останеш през вековете като предател и въпреки това да го направиш - ето за това се иска истинско мъжество и най-вече себеотричане, ЮДА Е ИЗВЪРШИЛ САМОЖЕРТВАТА, Исусовата е далеч по-малка.
Та нищо чудно Юда да е бил по-напреднал и от Иисус по духовния път...

_____________________________________
ЩЕРЕВ: Ненормално е да се увеличават средствата за лекарства на онкоболните, защото те така и така са обречени.
08 Април 2006 13:46
Общо взето, Щерев е прав... Ако бяха само онкоболните и ако парите бяха безкрайно много, то това, което е казал, щеше да си е чиста свинщина, но когато умира и това, което има някакъв шанс, и това, което няма никакъв шанс, воплите на това без шанса са чудовищен егоизъм.
А от горната дискусия направих некои кардинални изводи.
1. Къде-къде по-просто е било при исляма. Шибал си Мемет камилата, както обикновено, и в един момент и двамата получили едновременно просветление (рядко се случва, настина, това за едновремнността). Мемет получил вдъхновение и написал корана, какво получила камилата, не е ясно. Камличе едва ли ще да е било.
2. Очевидно, благодарение на старанията на журналисти, социолози, политолози, партийни агитатори и други учени, рано или късно истината излиза на бял свят. Истинският създател на Християнството е Юда. Авторът на идеята за присъединяването на България към НАТО е Георги Първанов. При Жан Виденов е бил най-големия просперитет на Демократична България, а при Иван Костов - най-тежката икономическа криза. В страната има един-единствен истински демократ, дисидент от времето на Тодар Живков, и той е Румен Петков. Тройната коалиция искрено се опитва да ни вкала в ЕС, но и пречи мълчаливата съпротива на десните партии... И още много, много неща, които идните поколения навярно ще разберат.
08 Април 2006 14:18
Струва се да се прочете и "Копелето"(Евангелие от Юда ) на Христо Стоянов, много странен, нетрадицеонен и вероятно одиозен полед към основните християнски ценности.Но , това е Христо Стоянов... не , не е като романите на покойния Христо Калчев... разбира се става дума за роман , нали , а не за научно изследване , но е интересно...
08 Април 2006 14:59
Нямаше изобщо нужда да се казва че Юда е по - велик от Иисус, тъй като това е ясно поначало. Неговото дело е в пълно съзвучие с ясните римски правила. В онзи далечен напрегнат исторически момент с нетърпение е бил очакван доклада на римокомисарите за напредъка на Палестина по трудния път към общия римски дом. Съществувала реална опасност Палестина да бъде отложена или да й треснат предпазна клауза по главата "Правосъдие и вътрешен ред" Римокомисарите с право критикували, че освен че палестинците карали масово със старите табели, нямало осъден нито един крупен мафиот...
08 Април 2006 15:52
Незнайко ,
Печенегите са ни Баджанаци!
На древен български "баджанак" = "пашеног".

08 Април 2006 16:19
Тодаре, а кога че почнеме да ги запознаваме незапознатите сос истината ! Що е КИЛТ и КЕЛТ , що е ТАРТАН и що е шотландска гайда , и що е българино по свето .
Знае се че българина не е със света но се радва на любознателноста си , и на бирата ! Защото и тя е измислена във Стара България ?!?!
08 Април 2006 16:25
Да , светът е по-сложен и от най сложната литература.Юда е просто мъченик, огледален образ на своя патрон Иисус, като него стига докрай в своята преданост.Изпълнява желанието му да го предаде, за да се жертва за хората , изпълнява предопределението на господ да принесе в жертва собствения си син и като награда умира.Има и бонуси, вече 2000години светът го мрази , това не е най-лошото-презира го.Както казва народът:"Направи добро, та изяш л....о."

08 Април 2006 17:36
Натиснете тук
08 Април 2006 17:36
Грузинците и те са ни баджанаци, щот са обръщат един към друг с "биджо"
А скоро и ние ще заприличаме съвсем на келти-щотландци, щото ще носиме полички на гол задник за улеснение на турските и афро-американските манафи !
08 Април 2006 17:50
Те тука пише нещо по вопроса, защо имаме толкоз много БАДЖАНАЦИ.

08 Април 2006 17:54
Преди време четох текст по темата от КОнстантин Поптодоров и си го записах като файл. Тъй като не си спомням къде го четох, а и не мога да го намеря с гугъла, го препоствам целия:

Юда е невинен

И от богословска, и от правнa гледна точка Искариотът е по-скоро изкупителна жертва, отколкото злодей. Той е само един от участниците в сценария, който трябва да осигури изпълнението на Божествената мисия на Исус

Д-р Константин Поптодоров

Класацията за най-големия злодей в човешката история безспорно се води от Юда Искариотски. Той е продал за тридесет сребърника Исус Христос - своя Бог, своя Учител, на палачите. И за това е осъден на вечни мъки в деветия кръг на ада - без право на разкаяние и прошка. И никога, дори и след Страшния съд, няма да получи избавление, покой и край на мъките. Такъв е образът, който духовенството е създало сред миряните вече почти 2000 години. И е изкушило не един човек на изкуството да използва в творчеството си този сюжет. Всяко противно мнение се смята от богословите за ерес и грях. А всъщност невинността на Юда е толкова явна, че не се изискват особени усилия, за да бъде доказвана. Дори от богословска гледна точка. Както е прието от повечето християнски църкви, Христос е част от неделимото единство на Троицата Бог-Син, Бог-Отец и Бог-Свети Дух. Богът-Отец, неговият баща, го изпраща на Земята, за да бъде разпънат на кръст и чрез мъките си да изкупи греховете на човечеството. Христос просто е предопределен за мисията, която ще преобрази света. Към тридесетата си година той започва да проповядва Божието слово, като защитава бедните и онеправданите и бичува богатите за тяхната алчност и жажда за власт. Проповедите му в Ерусалим събират много хора и оказват силно въздействие върху народа. В този период в Палестина нищетата е повсеместно явление. Данъците са непосилни, а фарисеите си сътрудничат с римските завоеватели за ограбването на народа. Христос се държи сякаш дори не подозира как управляващите вече са решили, че Той е опасен за тяхната власт, влияние и материално положение и ще го премахнат. Така, както са постъпвали властимащите винаги и навсякъде. Всъщност Божият син съзнателно насочва събитията, нарочно дразни неприятелите си и успява да направи това, което иска, за да завърши с успех мисията. Така, както е предречено от древните пророци. И което ангелът вестител съобщава на Мария още когато є носи вестта, че ще роди Бога-Син. Всичко това доказва, че Юда е невинен. Той просто е оръдие на един "божествен" сценарий. На Тайната вечеря Исус знае, че ще бъде предаден. А когато Юда го запитва "Да не съм аз, Учителю?", Исус отвръща - "Ти го каза." Юда вече е взел тридесет сребърника за предателството. И трябва да прегърне и целуне Христос в Гетсиманската градина, като по този начин ще даде знак на стражата да го арестува. От гледна точка на елементарната логика това е пълна безсмислица. Христос е популярна фигура и проповядва дълго време в Ерусалим. Доста често той нарушава обществения ред (да си спомним само изгонването на търговците от храма) и йерусалимските "полицаи" отлично познават пророка. Исус е известен дори сред римляните от военния гарнизон, след като излекува ординареца на центуриона Корнилий. Тогава защо е необходим Юда? Само за да изпълни Божественото предначертание. Така, както го изпълняват Христос, другите апостоли, фарисеите, и, разбира се, Пилат, Ирод и останалите второстепенни действащи лица от библейската драма. А също и римските легионери и древноеврейската тълпа, които са нещо като хор от древногръцки театър. Предателството е предварително "планирано", за да може Исус да бъде разпънат. Закономерно тогава възниква въпросът - след като изпълнява, и то добросъвестно ролята си, защо го обвиняват, че е сътрудник на убийците? И ако Исус не иска да не бъде арестуван, е могъл да избяга, да се скрие, понеже е знаел за предстоящия арест. Така единственият пострадал и единствената невинна жертва за изкуплението на човешкия род в личен план всъщност е Юда. Исус не прави нищо, за да го оправдае. Както например оправдава три пъти отреклия се от него Петър. Със съдбата си Юда потвърждава думите на Гьобелс, че една лъжа, изречена сто пъти (в случая става въпрос за милиони пъти!), се превръща в истина. Финалът е известен. Христос е разпънат и след пет-шест часа адски мъки издъхва. За да възкръсне на третия ден, според писанията, и да се присъедини към Бога-Отец. Потърпевш е целият еврейски народ. Евреите са заклеймени за вечни времена, че са разпънали Исус Христос. Църквата превръща това не само в оправдание, но и в главен аргумент за вековните гонения против тях. Това е другата, вече чисто историческа несправедливост. Защото и Христос, и неговите ученици и първи последователи са евреи. От гледна точка на ортодоксалния юдаизъм Исус е просто един еретик. А във всички религии еретиците са преследвани и подлагани на мъчения и смърт. Евреите в случая не са направили нищо по-различно или по-жестоко от другите народи и религии.
08 Април 2006 18:02
Юда може да е невинен, но може и да е есей.
Нали има доста слухове, че Исус е готвен от тайна секта на есеите за изпълнение на мисията си и всъщност там се е затрил през липсващите години от живота му.
Та есеите освен дето него са готвели, са готвели определено и мизансцена и са изпипвали детайлите.
И пак продължава едно съмнение да ме гризе, че Юда е бил доста високо стъпало в духовната йерархия, а не просто един от учениците исусови.
08 Април 2006 18:36
Кукловод, значи...
Ама те обикновено не се показват никога!
Кажат си думата, и изчезват, а горките перекендета
решават, че са получили вдъхновение
и си въобразяват, че са главните действащи лица!
Докато не земат да ги гръмнат, пардон, разпънат публично!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД