:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София е вече в 2020 г. по брой автомобили

Таксата за преминаване през центъра с кола става неизбежна
Велизар Стоилов
По брой коли София е вече в 2020 г., но с инфраструктура отпреди 30 години. Това става ясно от доклад за драматичното състояние на трафика в столицата на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който днес ще обсъждат столичните общински съветници и неправителствени организации.

----------------



По данни на КАТ към февруари в столицата са регистрирани над 800 000 автомобила. Според прогнозата, заложена в общия градоустройствен план на София, обаче равнището от 520 коли на 1000 жители би трябвало да бъде достигнато чак след 14 години.

"За да се облекчи движението по софийските улици, трябва да се въведе платено минаване през центъра и дори през определени улици", съветват експерти на ЦИР, позовавайки се на опита в други страни. Идеята за платено минаване през центъра беше лансирана още преди 2 г. от зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов. Такса се предвижда най-вече за колите, в които се вози само един човек. Ако общинският съвет приеме идеята, техническото й въвеждане ще отнеме около 6 месеца.

Друга препоръка за ограничаване на трафика е въвеждането на "синя зона" за целия център. "Това е мярка, прилагана масово и с неоспорван ефект по света", смятат експертите на ЦИР. Те дават за пример Цюрих, където "синята зона" е на път да обхване целия град. "Но за целта трябва да се предвидят преференции за живеещите в центъра, които искат да паркират пред домовете си. По света те плащат минимална годишна такса. В Атина тя е 10 евро годишно. В Белгия пък живеещите в центъра получават специална карта, която им дава право да паркират в радиус от 400 м от адреса си", пише в доклада.

И центърът на София е на път да се превърне изцяло в "синя зона", като за живеещите в него се предвижда също годишна такса. Размерът й ще бъде определен от общинския съвет. Неофициално се говори за около 100 лв. годишно. В момента живеещите в "синя зона" не ползват облекчение, ако искат да паркират пред дома си. Те плащат по 1 лв. на час.

Препоръките за такса "център" вървят заедно с идеята за стимулиране на гражданите да използват градския транспорт за сметка на личните автомобили. Но това може да стане както с подобряване на качеството на обществения транспорт, така и с осигуряване на буферни паркинги по периферията на центъра, където гражданите да оставят колите си. Засега няма изчисления колко пари са нужни за реализирането на тези идеи в София.





Още за доклада и коментар по темата - в "Наблюдател"
93
15491
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
93
 Видими 
16 Ноември 2006 00:32
Първо да направят достатъчно паркинги, да пуснат метрото във всички посоки, да бутнат малко сгради (и без това стари и опасни) за разширяване на улиците и булевардите в центъра, да направят обходните маршрути и тогава да ги замислят всичките тия простотии! С рестрикции и бой по главите всеки може. Като създадат условия може да започнат да изискват спиране на движението, такси и пр.

Редактирано от - Нашия на 16/11/2006 г/ 00:36:08

16 Ноември 2006 01:09

Софиянци са селяни, които искат да спират точно пред сградата, където работят и да не плащат нищо. Никъде по света не паркират в тревни площи и по тротоари.
И само си търсят оправдания, че нямало паркинги. В центъра има 2-3 подземни паркинга, например пред Булбанк, които седят празни, щото селяните не искат да плащат
16 Ноември 2006 01:52
Алоооу ПЕКО - баш гражданина!! Я кат си толкоз отворен давай ти по 2лв на час на паркинга срещу Булбанк!! Понастоящем работя точно отсреща. И като сметнеш, че работя средно 10 часа на ден - 20лв. Я сега сложи средно 21 работни дни в месеца - 420лв. Ма голем си баровец, ако можеш да си позволиш такава скромна сумичка само за паркинг!!!

Я някой от колегите форумци живеещи в чужбина да каже в големите западни градове колко паркинг плащат като са с колите на работа! И да го сравни като цена там, заплата там и цена тука и заплата тука.
16 Ноември 2006 02:11
Пичове, не се карайте, не е проблема в софиянци или т.н. Просто всичко е прекалено застроено... Поискахте мнението на "българин в чужбина" - аз съм в Англия. Цените на паркингите варират - от 50р (1, 45лв) до 1-1.50 лири, като последното е само за туристическите градчета. Има отстъпки за различните по времетраене периоди - примерно 5ч не струват 2, 50 ами 1, 90 лири... Но задължително в центровете масово е на паркинги - иначе получаваш глоба. Ама 2лв/ч тук не можеш да ги сравняваш с 2лв/час в БГ, тъй като тука заплатите са средно над 10 пъти по-големи... Изхода е с евтини паркинги в БГ!
16 Ноември 2006 02:19
Таксата за преминаване през центъра също не е решение. Трябва да се намали броя на колите в България. За целта има един подход - данъците на колите трябва да се увеличат, така че само 20% от населението да може да си позволи да има кола, а не 80%, както е сега.
Така е в Сингапур например. Не можете да си представите какво удоволствие е човек да се придвижва из Сингапур. Надежден, чист и редовен градски транспорт, почти никакви задръствания... Достъпен таксиметров преовоз... Така че аз предлагам данък за лек автомобил 2000 евро на година за всеки в България.
16 Ноември 2006 02:53
ехехехе нашио зел да реве, че немал пари да плаща паркинг. ми кат немаш пари байновото, не карай колата, ами се вози на грацкио транспорт или на таксе. 60 стинки на километър с таксето излеза по-далавера от паркинго, пак се возиш от блока до офиса и мое да си четеш вестника (или да си говориш с таксиджията за злите катаджии, скъпия бензин и волен сидеров) вместо да се псуваш и надсвирваш с другите олигофрени по шосето.

между другото само, да караш кола сам в софия излиза доста по-скъпо, отколкото такси.
16 Ноември 2006 03:45
Абе ако мое и да ви плащат затова че си паркирате таралясниците където ви падне, най-ще сте доволни.
16 Ноември 2006 04:49
Има решения. Без да мисля могя да предложа:
1. За всяко следващо МПС да се плаща от собственика двойно таксата на предхождащото.
2. Да се въведе колите с четните номера да имат право да се движат в различен ден от деня за нечетните с изключение на съботите и неделите. Глобите за нарушителите да е процент от стойността на колата. Общината да изготви тарифите отнасящи се за МПС-тата.
3. Да изгради метрото, за да поеме пътуващите в колите.
. . .
16 Ноември 2006 05:05
Тепърва ще се увеличи рязко броя на колите, след като падне митото от 1 януари за внос на употребявани автомобили.
16 Ноември 2006 07:18
KONTRAST,
Има решения. Без да мисля мога да предложа:...
---------
Мисля, че без да подозираш, в този момент ти направи гениално обобщение за стила на работа в цялата ни упраленческа система! Еврика!
16 Ноември 2006 07:26
Не съм софиянец, но често посещавам сталицата и ми настръхват косите, га стигна до подстъпите и...Та сини ли червени ли зони трябва изглежда да има, но както пишат колегите трябват и паркинги и преустройства и прочие...А заглавиено е смешно...Че къв е този градоустройствен план който толкова бързо остарява..., а като гледам кво става във Варна, след 3- 4 години и тука ще стане същото..., ама Христо Кирчев два мандата за почти 10 години само политиканстваше и приказваше за всичко друго, а направи само едно уширение на ул Осми приморски полк до ДНФ-то, но пък бензиностанции в синята зона дал господ...Новия кмет поне в това отношение раздвижи работите...Ха да е наслука и дано не стане като у София...
16 Ноември 2006 07:42
Ако в София почнат да глобяват по 2-3 лева нарушителите, които паркират по тротоарите, в детските площадки между катерушките, по зелените площи и в училищните дворове, то държавата може с прихода от санкциите спокойно да отмени ДОД и данък печалба. Говорим за приход от десетки милиони дневно!
16 Ноември 2006 07:42
Нашия, в САЩ, тези, които работят в повечето случаи не плащат паркингова такса, където работят. Всеки бизнес си има собствен паркинг и плаща на клиентите/пациентите си паркинга. Магазините, шоп-центровете и др. имат огромни паркинги - безплатни. По летищата се плаща по $ 1 на час или не повече от 10 на ден. Освен това има дневни паркинги, където таксата е 10-на долар за целия ден. Има и седмични паркинги, но аз не съм плащал повече от 35 $ за цяла седмица ползване на паркинг на летище, защото има намаление, като ползваш повече дни. В Тексас Медикъл Сентър, Хюстън, паркингите се плащат само от посетителите, близки на пациентите една фиксирана сума - 9 $. От 6 часа вечерта до 7:59 на другия ден сутринта паркингите са безплатни. От 6 часа вечерта петък до 7:59 съмбалем, понеделник, паркингите са безплатни в този център. Извън улиците на някои градове има паркинги и, ако не си тамошен и не занеш къде са обществените, безплатни паркинги, плащаш от 2 до 5 $ за няколко часа. Освен това по улиците има апарати за самостоятелно плащане, което е на стойност стотинки, евтина са и ти си определяш времето, за което ще заемаш паркинга. Освен това има система, която се нарича "Park and Ride", което буквално означава паркинг и превоз. Т.е. паркираш си колата и след това редовен, специализиран автобусен транспорт (совалки) те кара до работното място и обратно. И т.н. Общо-взето този вид услуги са много добре развиит в САЩ и намирането на паркинг не е проблем и е по джоба на всеки.
16 Ноември 2006 08:30
Инфраструктурата на София не е от преди 30, а от преди 75 години /така наречения център, дето искат да го правят синя зона/. Малко бомбардировките очистиха тук там терена та сега има къде да се паркира! Яко преустройство трябва, яко и то за доста пари!! Да видим бат Бойко дали ще се наеме, щото който оправи движението в София определено губи яко на следващите избори почти 800000 гласа /да го светна ако си мисли че ще го потупат по рамото/
16 Ноември 2006 08:32
Проблемът е, че при проектиране на една сграда, трябва да се предвиди и паркинг. Да, ама не - нашите баровци не искат да им се губи ценна търговска или жилищна площ, архитектите правят каквото им кажат, а последващият контрол е никакъв. Ей за тва е целия проблем.
16 Ноември 2006 08:37

Погледнете в колите в 99% от тях са с по един човек(в повечето случеи с наднормено тегло) . Моето предложение да се направят алеи за велосипедисти и народа да осъзнае че движението с велосипед и вървенето пеш е здраве и дълголетие.
16 Ноември 2006 08:42
София има три проблема, които изглеждат нерешими: автомобилите, циганите и буклука. В крайна сметка всичко се свежда до "буклука".
16 Ноември 2006 08:42

Алоооо, Нашия, няма да ходиш с кола нааработа, бе пич. Паркинга до Булбанк е празен - или ше паркираш там, или ше идваш с такси. Ако живееш на село, паркирай си пред работата. Тук не може. Стар град, с тесни улици, не може да поеме всички отворковци каато теб, дето искат да паркират пред работата. Няма как. Ще плащаш. В Нй Йорк съм виждал и по 20 долара за час на някои места. Жителите на Манхатън въобще не си купуват коли - няма къде да ги държат. Едно място в подземен гараж струва на месец колкото една средна заплата. Какво си взел да смяташ колко щяло да ти излезе тук. Ще ти излезе. Ходи пеш. Не ти е длъжна Соафия.
16 Ноември 2006 08:47
Zmeja,
"Мисля, че без да подозираш, в този момент ти направи гениално обобщение за стила на работа в цялата ни упраленческа система! Еврика!"
'
Змеец. Ти от един чувал пълен с п..ки и един х.. точно за него се хване. Без да подозираш (или просто предпочитание в стила на работата).

'
Нищо лично. Констатация.
16 Ноември 2006 08:55
Милчо! Прав си за старият кмет! Но си мисля, че въпреки усилията и желанието на новият положението е трагично особенно в пиковите моменти. А ни чака и лято!
Улиците ни са тесни и има много автомобили , който не се ползват. Няма модерни паркинги с голям капацитет в централната част на града.Като погледнеш през деня от Галата се вижда как градът "пуши".Институциите, който се занимават с организация на движението и безопасността му, действат изключително бавно и неорганизирано. При една катастрофа стават невероятни задръствания.Едно местопроизшествие с обслужва с часове.Пък да не говорим за поведението на водачите-джигити и половина!А светофарите, като откажат-олеле ! Тъй като причините са комплексни , то решението също трябва да е такова. Ама като се започне от архитектите, че до пътният полицай. Анализ на т.н. струпвания примерно около кой институции, търговски обекти и пр. Възможности за преместване от най натоварените точки-абе много работа и то непрекъсната не на парче. И дисциплина-желязна! То се избихме по тези пътища! На ден в града вече стават над 15 катастрофи!
16 Ноември 2006 08:58
KONTRAST,
това от торбата го избрах за други.
Нищо лично. Само обществено!
16 Ноември 2006 09:03
На когото не му отърва да плаща таксата за паркинг да си хваща трамвая до мястото на работа.
Нещата пак опират до дребния тарикатлък. У нас всеки иска да ползва дадено благо безплатно. Стане ли дума за плащане на паркинг или застраховка или някакъв друг присъщ разход около удобството да ползваш собствен транспорт и се надава вой. И дежурния "довод" е, че не сме толкова богати да плащаме всичко това, като се забравя, че сме достатъчно богати да имаме автомобил, на когото са присъщи тези разходи. Или може би сме толкова богати, че не ни ходи на величието да се качим на градски транспорт.
16 Ноември 2006 09:03
Другари не се карайте!

Както обикновенно един Софийски проблем е направен общо-държавен. Нямало къде да паркират в София?! Голям праз. А в другите градове как е а? Същото, ако не и по-зле, щото това е провинция. Колегата от Варна, говориш за ДНФ-то, а кажи нещо за адвокатската градинка или улиците около центъра? Там не е ли по-зле?! Ама никой не пише за това. Като искат да въведат такси - добре, но за съжаление някои пак ще са по-равни от другите и няма да плащат. Освен това както обикновенно се случва у нас, най-напред са санкциите, а после ако останат пари (съмнявам се) ще направят 1-2 паркинга, да замажат очите на хората. От друга страна, паркингите ще бъдат златната мина на автокрадците и ако нямаш добра застраховка - жална ти майка.
16 Ноември 2006 09:12
Zmeja, е тогава ти давам и моя.
'
Нищо лично. Просто да момогна.
16 Ноември 2006 09:15
"Асоицация за внoс на автомобили и части втора употреба" FTW!
Ако нямаше такова УЛТРА подпомагана и облагодетелстване на вноса на коли втора употреба и АКО бяхме въвели EURO IV и АКО имаме АДЕКВАТНИ екологични и възрастови данъци нямаше да се стигне до това.

Щото в момента с 500 лв заплата можеш да теглиш 5000 лв заем и да си купиш кола втора употреба. БЕЗ да плащаш така наречения ecological footprint който колата оставя ( понеже е EURO -1).
16 Ноември 2006 09:16
Ами , ако в София въведат такси не трябва ли и в Бургас, Варна, Пловдив и другите градове да въведат такси за СОФИЙСКИТЕ КОЛИ ?!...
И какво ще стане тогава ?

Система на надлъгване и " надцакване " !...

Возел се по един човек - страхотен критерии !...
Ами след като в София са насъбрани всички учреждения от " ниво " , хайде да командироваме по пет души , вместо по един , за да ни лагнат по- евтини таксите !...

Що за малоумници са управниците на София ?

И отново искат да прехвърлят решенията на НЕКАДЪРНОСТТА СИ на... джоба на редовия гражданин !...

А и за да има от къде да крадат повече !...
16 Ноември 2006 09:21
Отдавна е време да напуснем най-мръсния град в Европа. Всичко друг град е за предпочитане пред него.
16 Ноември 2006 09:22
София има само един проблем и той е липсата на желание у управляващите да решават проблемите. Във властта те си имат свои частни интереси и нашите общи просто не ги засягат. Докато не сменим системата, нищо няма да се промени. Който и да влезе в сегашната система, бива смилан(все едно честен митничар хе-хе). Та и проблема с движението е от лоша организация. Наистина няма начин центъра на София да поеме половин милион коли едновременно. Но къде са КАТ и общинските служители (па защо не и нормалните полицаи), да глобяват паркиралите неправилно? Много от улиците, и особено от по-главните са задръстени от паркирани автомобили, което пък затруднява движението на останалите. За пешеходците място на тротоарите няма-и те са на улицата. А къде са майките с количките и инвалидите с колички или патерици? Та ако поицията и общината само благоволят да спазват закона, центъра ще се рзчисти за нула време. Тогава ще бъде и много по-изгодно да правиш паркинг, а не билдинг - почти без инвестиции получаваш златна кокошка. Ех мечти...
16 Ноември 2006 09:34
Проблемът в същност е презастрояването и пренаселването но големите градове. Не може на улички, проектирани преди 100 години, с ширина колкото да обслужват еднофамилни къщи с дворове, да се издигат 5- 6 етажни блокове. Скоро ще дойде още един проблем, случил си навремето в Лондон. Поради тесните мръсни канали, ще избие помия през сифоните на долните етажи. Другия пораждащ проблемите факт е , че поради липса на правителствена политика, хората се устремяват към големите градове. Например, щом примерно един шофьор работи в дадена фирма, той трябва да получава еднакво пари, независимо дали живее в София, Бургас или Ахтопол. Ако има стимули, то трябва да са за малките населени места. Иначе София ще стане 3 милиона, Варна милион с всичките предвидими и непредвидими последици.
16 Ноември 2006 09:34
Пеко, пеко. На всички Софиянци второ и трето поколение им се въртят невероятно тъпи идеи в главата. "Селяните да идат да си орат земята", а гражданите да си живеят в центъра. "Който има пари, ще кара кола, другите ще се возят на градски транспорт. Нормално било който паркира в центъра на София, да плаща една средна работна заплата на месец за паркинг. И тия 85 - 90 процента, дето не могат да плащат, ще стоят и ще те гледат, така ли? Да не ти се случи само някой 9-ти септември, се притеснявам. Такива злобни тъпотии като почне да ги плеска някой, и се чувствам неудобно, че съм обиждал колегите атакисти. Именно гадости, като тези, дето ги пишеш, родиха и изпълниха със съдържание феномена Атака...Със здраве да си го ползваш!
16 Ноември 2006 09:52
KONTRAST
[Златен][494]
16.11.2006 г. 04:49:29
Има решения. Без да мисля могя да предложа:

Точно това прави и зам.кмета, както и всички, които непрекъснато пишат само за рестрикции.
Има две неща - какво трябва да се направи и какво ще се направи, а те изобщо не се покриват. Всички коментират какво трябва да се направи и кой прав, кой крив, но тези, които решават нещата имат съвсем друга гледна точка.
Какво е основното - в България мафията си има държава и в частния случай с движението в София мафията ще изстиска колкото може от нас. За целта първо се създава нетърпима обстановка по улиците, това оправдава някакви поредни крути мерки/ограничения/, но като правили тези ограничения ни налагат да плащаме и то много, а парите ни в никакъв случай няма да влязат в общината, а в мафиотските фирми и да послужат за нещо полезно. Ограниченията, които ни налагат в никакъв случай няма да оправят нещата, а като правило ще ги влошат и следват нови крути мерки и пак ще плащаме и т.н. и т.н. кръга е безкраен.
16 Ноември 2006 09:55
Евтини паркинги. Разширяване на булевардите. Автобусни ленти и по-добър градкси транспорт. Алеи за велосипеди. Мечти...
Вместо това предлгат - глоби, такси и нензам си какво - става на принципа на "бибткащите" шофьори, ако с клаксон с еоправяха проблемите в Софийския трафик - малееее не Сингапур амииии....
16 Ноември 2006 10:01
Popangelov, въобще не си вдянал за какво иде реч.
За да ползваш дадена стока или услуга трябва да си платиш. Паркирането в центъра на София е услуга. Колкото по-голямо е търсенето на тази услуга и колкото по-малко е предлагането, съответно цената ще е по-висока. Както е в много европейски градове. След като средностатистическия българин със средната заплата може да си купи автомобил, то би трябвало да може да плаща разходите около този автомобил. Освен това средностатистическия българин може да оцени съществуващите алтернативи и да ползва най-изгодната му - плащане за паркиране в центъра, плащане за градски транспорт, ходене пеш, такси.
Аз понякога, например като днес, предпочитам да се кача на градския транспорт и да си прочета вестника, отколкото да се ядосвам с трафика или с търсене на място за паркиране. И без това става дума 10-15 минути разлика в транзитното време.
16 Ноември 2006 10:07
Не знам за София какъв е толкова проблемът! Но знам, че след като Истанбул( 17 000 000 дневно) можеш да го прекосиш за толкова колкото и Люлин-Младост( без да плащаш такса) значи управия има. И не сме виновни хората с автомобили!
16 Ноември 2006 10:09

Като чета и статията, и мненият под нея, се оформя едно обобщено становище - "Който има пари - ще живее. Останалите ще го духат"


16 Ноември 2006 10:42
sassos, в кой транспорт се возиш, че успяваш да си прочетеш вестника? Аз нямам книжка и се движа с транспорт, маршрутки, велосипед или такси. От всичките само в такси може да се чете вестник, и то ако е "О.К.", защото при другите трябва постоянно да следиш апарата, който е сврян някъде в краката ти. Прав си принципно, но се губи много важен елемент - къде ти отиват парите за данъци? Направени ли са всички необходими опити да се реши проблема, преди да започнат да те ограничават и да ти искат още пари?
Отговорът е категорично "не". Истанбул е чудесен пример - между 12 и 20 милиона, и наистина исторически център. Под земята, над земята, с мостове и кръгови движения през и по най-различни обиколни маршрути без проблем се минава от един квартал в друг, включително и през центъра. И полицията с чиста съвест глобява всеки, който паркира на неправилно място - просто има къде да отиде. А там в центъра работят над милион души, всички сгради в центъра са търговски или офисни, като не броим историческите. Жилищни практически няма. Но държават е вложила милиони и милиони за да изгради тези пътища. Искат се и такси за ползване на някои магистрали - по 1 или 2 лири, което е 1, 25 - 2, 50лв. Преди да налага ограничения, държавата трябва да направи вложения и усилия. Иначе всички смятат, че държавата е несправедлива. А за корупцията да не говорим. Къде отиват всички пари от данъци и такси? Не съм против плащането(най-малкото защото съм велосипедист и не притежавам автомобил), а против порочния кръг, в който ми се стоварват все по-големи задължения, без да виждам какво получавам насреща. Ясно?
16 Ноември 2006 10:47
И още нещо: ще се плаща - добре. Само че, колко? С лека ръка - търсене и предлагане и - толкоз. Държавата нещо тук има ли задължения, някаква намеса - да планира, да инвестира за да увеличи предлагането и да намали по този начин цената. А някакви разчети правени ли са - колко плаща на общината един паркинг, колко струва да се построи и колко печели? А колко би печелила държавата, ако изгради 100 паркинга и ги пуска по 30 стотинки на час? Ако може да се направи това, не може липечалбата да се вложи предварително визграждане на околни пръстени? Сигурно може, но много по-лесно е да се забрани влизането в центъра и толкоз.
16 Ноември 2006 10:49
Повечето стари градове в Европа - от Белград до Вилнюс имат "стара"и "нова" част. В София, която "Расте, но не старее" не е така. Поне откакто съм жив, се пререпродуцира един типично ориенталски модел - тесни и криви улици(мръсни и с дупки при това) , липса на паралелни комуникации, липса на подземни или вертикални паркинги, тесни входящи и изходящи магистрали, задъхващо се от инсуфициентност кръгово движение (едно Околовръстно шосе)...грохнал и нефелен обществен транспорт, гора от знаци и светофари които вместо да подпомагат, задръстват движението...мога да продължа да изброявам и още...
Често в нашия форум се споменава един от кметовете на Париж-барон Осман. Но преди да приложи своя генерален план за застрояване на френската столица, тя е била добре "разчистена"... Та проблемите на София могат да бъдат решени само по този модел- срутване и преизграждане. И понеже това е очевидно невъзможно, остава само едно - разумна регулация и изнасяне на новите икономически и бизнес центрове в периферията на града. Големи (и по възможност на разумни цени ) паркинги в периферията за гостите на града
Всички останали "мерки"наказват софиянци за нещо, за което не са виновни.
16 Ноември 2006 10:50
Колите изядоха хората...
16 Ноември 2006 10:56
Прав си, Пеко! Кой не му отърва да не кара кола. Аз лично всеки ден си пътувам от Западен парк до Дървеница с гр. транспорт. Излизам малко по-рано и не ме хваща сутрешното задръстване и рейсовете са си по разписание. През уикенда си позволявам да карам, защото трафика е по-малък. Гр. транспорт и за това е нередовен защото попада в същото задръстване, както и останалите. По-малко коли - по-редовен гр. транспорт.
А btw да сте видели някой да си гаси двигателя при такива ситуации?? E, 10 лв. да го направят тогава бензина!
16 Ноември 2006 11:00
За данъците си прав. Наистина столична община консумира доста от нашите данъци. Но ако предположим, че общината е добър стопанин и инвестира в паркинги, тя няма ли да иска една нормална възвращаемост на парите, вместо само да харчи за подръжката им?
А примерът ти за Истанбул само потвърждава това. Всъщност защо не прочетеш форумците, които дават пример и с други градове. Хората вече са го измислили. Даже са стигнали и до по-драстични мерки като Лондон и Атина. Няма смисъл да измисляме отново топлата вода, нали?
16 Ноември 2006 11:13
popangelov
Изграждането на паркинги би имало смисъл да се направи само, ако са извън центъра иначе с прави едно голямо нищо-осигуряваш паркоместа в центъра=привличане на трафик=задръствания=проблем за решаване.Въвеждането на плащане за влизане в центъра има за смисъл не толкова събиране на пари, дори бих казал че това е страничен ефект, а ограничаване трафика чрез въвеждане на санкция за това, т.е такса за преминаване.Все пак трябва да приемем че желаещите да ползват коли са повече от наличното пространство, което да осигури едно бързо и комфортно пътуване.Дори и да увеличим пространството бихме привлекли нови желаещи да се придвижват с лично МПС и така се връщаме отново към стария проблем.Разбира се единствено и само въвеждане на такса преминаване не решава нищо.Нужно е въвеждането на нов тип планиране на застрояването както и организациа на движението, като да речем определени времеви прозорци през които да се зареждат магазини и заведения.
16 Ноември 2006 11:13
..абе, 'умник', само некой да не те накара да плащаш въздуха дето дишаш, като "стока и услуга".Явно не се сещаш за много неща едно от които е че на некои хора работата не им се състои в това да отидат в 8 с трамвая и да си тръгнат в 5 и през цялото време да са чели вестници.
Съжалявам, но не прочетох нищо градивно.Коментарите са вариации на фашистката идея на въпросния зам. кмет.И как изобщо може да се очаква решаване на проблемите от хора, които са пряко част от него и са отговорни за възникването му?!?!Тъжно е но в главите на повечето българи има само рестрикции, ограничения, забрани и т.н. милиционерщини.Няма визия и стремеж да се улесни живота на всички, а 'решението' е да се смачка някой друг?!!
То не може 17 години да се взимат само рушвети, да се застрояват игрищата на училищата, парковете, междублоковите пространства и да не настане този инфраструктурен ад.Няма как да имаме околовръстно шосе, като междуселски път и той да поеме трафика.И престанете да се позовавате на 'как било в чужбина', щото изобщо нема нищо общо с истината.Флоренция и Рим са много по-големи градове със специфична архитектура и огромен туристичеси поток, но такива диващини, като в нашия смешен градец не съм виждал.Дупки, безумни светофари, тесни улици и 'регулирани' кръстовища.Кой е отговорен за това?!!
Не е ли въпросния 'специалист' плюс главния архитект, кмета и общинските съветници???
За последните 20 години липсва съответно развитие на пътната инфраструктура: 2-3 лентово разширение на пътни детелини, надлези(вместо кръстовища), а където не може - кръгови движения.Светофарите не оптимизират трафика, а използването им през 100 метра е направо кошмар.Добре, че се сетиха да синхронизират някои кръстовища...и все пак това не е трайно решение.
Ще обобщя, като дам пример с трафика в Княжево: вместо да отдавна да са построили адекватен изходен път - магистрала Люлин, управляващите уж 'решават' проблемите тормозейки превозвачите, налагайки им ограничения за придвижване?!Те така се действа в Българистан..
Истинския изход е инвестиране в пътни съоръжения и организация.
И за последното далеч не трябват пари, а отговорни управляващи.
16 Ноември 2006 11:15
Колите изядоха хората.
16 Ноември 2006 11:34
Предвижданата такса за живеещите в центъра на София е 100 лв (50 евро). В Атина тя е 10 евро. Без повече коментар кой и за какво управлява у нас!!!
16 Ноември 2006 11:36
Просвета съжалявам но си далече от истината.Трябва да приемеш, че живееш ли в град ще има и задръствания.Бедността в случая няма значение, защото най-големите проблеми са в най-богатите градове.Санкциите имат смисъл и не е милиционерщина.Между другото повечето жители на Лондон, а и на Стокхолм са мислели в началото като теб но сега са на доста по различно мнение.
16 Ноември 2006 11:36
Ами хайде инвестирай, лебеде! На общи приказки лесно го докарваш. Че и фашизъм за украса си сложила.
Май още живееш във времето когато някой беше длъжен да "инвестира" за теб "безплатно". Има една лоша новина з теб - онова "безплатното" свърши отдавна. Сега разправят, че безплатно било само сиренето в капана.
16 Ноември 2006 11:39
Пак смесвате "какво трябва да се направи" с "какво ще се направи". Напълно безмислено е да се предлага нещо за София, ако то не носи комисионни или нещо друго за хората в кметството и/или общината.
Примерно "да се построят паркинги". Уж добре, но всъщност не е. Пaркинги имаше и има, построени с нашите пари, вкл. и улиците. Какво стана с тях - бяха подарени на мафиотските фирми, най-малкото да ги стопанисват, например като "синя зона" или за построяване на заведение, а общината от това на практика нищо не печели. Кой стопанисва по-голямите паркинги в центъра - пред Шератон, пред ЦУМ и т.н.? Печели ли нещо общината от тях? Същото ще стане и ако се направят нови паркинги. Ние даваме парите, общината ги строи, после ги дава на мафиотите и те ни събират парсата да паркираме там.
16 Ноември 2006 11:46
Със забрани движението и паркирането в София няма да се оправи. Ако нещо се забранява. то това трябва да е предварителна забрана да се строи нещо, ако преди това не е осигурена инфраструктурата за него. Това приложено към един широк център на София директно означава пълна забрана на строителството там. Но така стана вече и по крайните комплекси - Младост, Люлин, Дружба и останалите. Всичко между блоковете се застрои или се застроява, а нови пътища или поне разширяване на старите няма. За местата за паркиране да не говорим - по широки улици вече едва се минава от паркиралите на тях и на тротоарите около тях коли. Кой разреши това безумие - кметовете/Мафиянски, Янчулев/, Главен архитект на София/Янев/, общинари, зам.кметове. Няма ли следствие, прокуратура и съд за тях?
16 Ноември 2006 11:49
..."ами, като няма хляб, да ядат пасти" и...хоп паднала и главата от раменете...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД