:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Средновековна България изгражда здраво и жизнено стопанство

Ковачи, ХIV в., стенопис, църквата "Св. Иван Богослов" в Земенската обител, филиал на Националния исторически музей. А. Грабар определи тази сцена като "уникален пример" за изобразяване на производствена дейност в доста консервативното средновековно изкуство. На малката снимка: железарска работилница (разкопки на С. Симеонов), ХІІІ-ХІV в., подградието на големия средновековен град Хоталич (до днешния Севлиево).
Почти 70 са занаятите, които се развиват в средновековна България. Те задоволяват всъщност напълно, с 1-2 изключения, нуждите на предците ни. Внасят се ограничено само някои оръжия, редки луксозни стоки или суровини. Всичко, необходимо за задоволен и пълноценен живот както на градските, така и на селските жители, се осигурява от здравото и жизнено стопанство на могъщата ни средновековна държава. И точно значителната стопанска криза от втората половина на ХIV в. се превръща в предвестник на залеза на Второто българско царство. Сигурно само от полза ще ни е, ако днес се поучим от този опит.

В най-добрите си години средновековните български технитари, както са наречени занаятчиите в Мрачката грамота на цар Иван Александър (1347 г.), заселват цели квартали в средновековните ни градове. Впрочем разделянето на занаятчиите по улиците на тези квартали въпреки слабата им проученост се посочва винаги като указание за особената им организираност в занаятчийски сдружения. Такива сдружения в средновековна Русия се наричат артели, а по-късно - дружини.

Макар високотехнологичните и художествените занаятчийски производства да оставяме за друга тема, сведенията в изворите са толкова многобройни, че е трудно да се обхванат.

Организацията на занаятчийското производство и неговата все по-тясна специализация достигат своя връх в Търновград, в Цариград и Солун. Особено показателно е развитието на хлебарите. Докато в адриатическия град Котор, чиято градска култура се смята за връх в развитието на средновековните Балкани, прислужницата Радуля през 1326 г. имала задължението да носи омесения вкъщи хляб до пекаря, жителите на Търновград, изглежда, купували готов хляб, което със сигурност е значително по-висок етап в специализацията на занаятчийското производство. Този извод ни налага разкриването преди повече от 20 години на две хлебопекарни на Царевец с огромни пещи, около които се намериха складови и търговски помещения със значителни количества овъглено зърно, както и хромели за смилането му - необходимото за пълния цикъл на хлебопроизводството. Ще трябва да припомним още веднъж, че дори в Цариград през ХVI в. повечето печива се приготвят у дома, а се носят в пекарните само за изпичането.

Особено разпространен занаят за средновековна България, разбира се, е този на сиренарите. Продукцията им се е ценяла извънредно много, защото през ХII в. митрополитът на Пловдив пише в едно свое писмо, че "различните видове сирена са най-скъп подарък, който един императорски служител може да изпрати в столицата [Цариград]".

Една любопитна история може би ще помогне в разбирането на отношението ни към труда, към производството в най-широк смисъл. Около средата на ХII в. митрополитът на Дръстър (днешната Силистра) подарил едно българско момче за слуга на известния византийски литератор Йоан Цеца (1110-1180), който от своя страна в недатирано ответно благодарствено писмо, вероятно от 1147 или 1148 г. (А. П. Каждан, 1973), ни разказва за по-сетнешната съдба на младежа. Севлад (от Всевлад "да владее, да има всичко") бил преименуван на Теодор, понеже сигурно в Цариград им е било трудно да произнасят рожденото му име. "Като ни изпрати предишния Севлад, а сега Теодор - вместо полза, вреда. Защото, най-напред, понеже е малък, макар че трябваше да ни слугува, слугуваме [му] ние. . . Пето, разглезен [е]. Освен това, шесто, не желае да [се] учи, а иска да яде. Седмо, той е твърде болнав и лежи като труп и учи другия [ми слуга] да прави същото. Защото оттогава и двамата лежат страшно болни" (превод на Л. Йончев). Не можем да не признаем, че зад шеговития тон на писмото прозира истински домашен проблем. Бихме могли да обясним поведението на невръстния Севлад като личен протест срещу експлоатацията и несправедливото обществено устройство, като пасивна съпротива срещу византийския окупатор и поробител, но в този случай по-вероятно е друго. Не може да има никакво съмнение, че точно с това "друго" майсторите занаятчии, за разлика от изтънчения цариградски интелектуалец Йоан Цеца, са се справяли с голяма лекота. Методите им са били толкова сполучливи и бързодействащи, че "протестиращите" се хващали веднага за работа, а "болните" чудодейно оздравявали. Като се има предвид практиката за наемане и обучение на новопостъпващите, средновековните майстори технитари често е трябвало да се справят със случаи като на въпросния Севлад. Повече от сигурно е, че никога не са се проваляли.

Освен вътрешната система за ефективност и технически контрол с въпросите на качеството на занаятчийското производство се занимава и държавата. В основния български средновековен правен документ от втората половина на IХ в. насетне - Закона за съдене на хората, изрично е упоменато, че "ако шивачът развали дадения му за шиене плат поради това, че не може да шие, или поради гняв, да бъде бит и лишен от възнаграждението си". Ще трябва да направим уточнението, че поне до ХIII в. най-често занаятчиите работят по поръчка на клиента, който осигурява понякога и материалите, необходими за изделието. Едва в развития български средновековен град все по-често майсторите работят направо за пазара, като влагат собствени суровини и се опитват да предвидят моделите, които ще имат пазарен успех.

Пак по това време могат да се забележат и първите признаци на стандартизация на готовата продукция. При разкопки на големите български средновековни градове все по-често се намират еднакви, в условията на ръчното производство, разбира се, предмети. Последната ни забележка е от особена важност, защото наличието на стоки, произвеждани в големи серии - с еднаква структура, с еднаква украса или направо от един калъп, в условията на средновековното стопанство е абсолютно сигурно указание за ефективно занаятчийско производство от по-висш клас - не в единични бройки по поръчка, а серийно производство, което отива веднага за продажба на пазара. В този случай някои от занаятчиите - производители особено на бързо развалящи се стоки, проявявали чудеса от изобретателност, за да продадат без загуба произведеното. Така сладкарите от Емеса (в Сирия) предлагали настойчиво сладкишите си на жителите на градчето направо по време на богослужение до самите порти на градските църкви, като правилно очаквали, че при изтощително дългите средновековни християнски церемонии богомолците силно ще огладнеят. Темата за средновековните балкански сладкарски изделия е достатъчно интересна, та друг път ще се върнем пак на този случай, но от гледна точка на самите сладкиши - те не са толкова различни, колкото може да се очаква, а ХIV-ХV в. не е никаква граница при производството им. Всичко това, което днес се обозначава неправилно като "ориенталски сладости", е познато и употребявано на Балканите векове по-рано.

По изключение и само при някои от занаятите при смърт на главата на семейството, докато децата от мъжки пол са още малки, за да поемат работата, начело на производството са заставали вдовиците. Дори при много по-тежката селскостопанска работа се е случвало вдовиците да наследят и работата на починалия си съпруг. Това се случва например с вдовицата Фотина през 1317 г., когато тя е отбелязана като глава на семейство в описите на Иверската обител на Света гора. При това Фотина обгрижвала значително стопанство от 4 крави, 60 овце и кози. Изглежда, че тя рано е овдовяла, защото в описа от 1321 г. отново е представена като глава на семейството си.

(Следва)



---

Днес



Завършващият мъчителен преход, изглежда, уби напълно трудно създаваните производствени навици на българина. От едно на практика самозадоволяващо се общество днес сме принудени да купуваме отвън почти всичко. Май не ни достигат упоритостта, постоянството и себеотдаването, необходими за качествено, устойчиво, разпространяемо и значително по обем производство. Заприличали сме на онзи нехаен младеж Севлад от ХII в. с неговото вечно кръшкане.

Изглежда, да произвеждаме ни е трудно. Дългата ни и богата история показва, че България може да се специализира поне в търговско-финансовите дела. Тъй като точно тези дела невинаги се характеризират с кристална чистота, там някои черти в националния ни характер ще бъдат само от полза. Не че всичко днес ни е наред с търговските умения, но сякаш с повече строгост те ще могат да се пооправят. Обикновеният магазин отразява търговските навици и умения на една нация. Докато у балканските ни съседи с усмивка и с достойнство ще ви свалят десетки кутии с обувки, у нас нито при социализма, нито при капитализма има надежда да изчезнат девойките зад щанда, които говорят всеотдайно по телефона, задълбочено си чоплят носа или просто премислят техните си момински работи.

Не знам колко време ще ни е нужно, за да се възродят производствените умения на българина, но е ясно, че това време всъщност го нямаме. Ще трябва да се действа като онзи младеж, който преди време слезе от трамвая на столичния бул. "Витоша", напазарува си храна за вкъщи от азиатски ресторант и надбягвайки трамвая, се качи отново на следващата спирка. Ще трябва и българските производители и търговци да слязат, да напазаруват още опит и умения и с нечовешка бързина да хванат влака на производствения и търговския успех. Изглежда невъзможно, но май нямаме друг избор.
34
18924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
17 Ноември 2010 19:45
Еее... А какво стана с големите тайни?
Толкова ли бяха само?
17 Ноември 2010 19:49
Май статията е и в следствие на известно количество "Столичная" погълнато за кратко време?! Нерде трамвая, нерде баклавите от Сирия?
17 Ноември 2010 19:55
Днес

Завършващият мъчителен преход, изглежда, уби напълно трудно създаваните производствени навици на българина.

Уби го социализма, г-н авторе! И много други неща уби, но на вас тези неща няма защо да ви се напомнят защото няма как да ги проумеете.
17 Ноември 2010 20:05
Ако не се появи бонго - няма да има разтеглено чесане на езици.
А историята и разсъжданията за Севлад са достойни за "После".
----------------------------------------- ----------------
Блогът на Генек
17 Ноември 2010 21:46
garamel ти на колко години си, та толкова знаеш за социализма и трудолюбието на българина. Щото тогава маса чукари и пущинаци бяха превърнати в лозя и градини образцови, гледани бяха здраво прасета и телета, зеленчуци и пр. Хората с две ръце си вдигнаха къщи и вили и т.н. и бяха готови още повече да направят. Трябваше умно да се използва мерака и стремежа и просто да се отваря път за това. Обаче кафеджийски умници и пишман антикомунисти, дето един пирон не са забили без да си счукат пръста, ама могат два часа да ти говорят как се коват пирони...
17 Ноември 2010 23:22
Чай
[Напреднал][123]
17.11.2010 г. 21:46:58 garamel ти на колко години си, та толкова знаеш за социализма и трудолюбието на българина.


Чай-че


Прав е garamel и не само уби трудолюбието на българина(това стана малко по-бавно), но погуби и прокуди много свестни хора.А от соц-а имам и 2 г.трудов стаж, но мога да ви разкажа страхотии(не в буквалният смисъл)за това което съм видял.

17 Ноември 2010 23:26
При толкова занаяти, сегашното пиратство, което е венец на усилията на нацията, дано ни изведе на позиция сред водещите занаятчии.
17 Ноември 2010 23:38
Петрински
18 Ноември 2010 00:33
Не му се връзвайте на Чай-чето! То най-вероярно е продукт на савеЦки самовар!
18 Ноември 2010 00:52
Пак интересно
18 Ноември 2010 02:30
Що бе, Чай има право.
18 Ноември 2010 03:04
Преди пет шест години с приятели се разходихме из Чеч-а !!
В едно селце , не помня кое точно , гледаме на мегдана опашка от хора чакат пред някакво магазинче !
Спираме !! Питаме !!
-"Какво чакате? Откога така ?? "
- "Вече 4 сахатя чакаме ляб !!"-отговарят .
След кратък разговор се оказва , че и за кисело мляко понякога така чакат !!??
Дъ!!
18 Ноември 2010 03:06
... има, я ...
18 Ноември 2010 03:35
В отговор на коментара на Чай , бих казал че , комунягите за около седемдесетина години в България от малобройна партийка се превърнаха в класа !!
18 Ноември 2010 06:49
Много интересни неща могат да се научат от Петрински : че технитарите са родоначалници на онова омразно за сяко домакинство племе, наричано официално "техници", а по народному - майстори ; че средновековната българска държава се е разпростирала чак до Емеса (в Сирия) ; че руснаците са измислили картела 500 години преди германците, а "артелчик" и "дружинна ръководителка" имат съвсем друго значение ; и, най-вече, че върхът на българската средновековна промишленост е производството на сирене и леб.
18 Ноември 2010 09:02
Добре!
Сега чакаме за кризата от XIV век.
18 Ноември 2010 09:03
Аз лично от сърце се смях на историята за този Севлад - Теодор...
18 Ноември 2010 09:04
Писах горното не за оправдаване на соца, а да покажа, че за себе си българите бяха готови да работят и работеха, обаче разни зелки, луканки и други боклуци решиха да им прилагат шокова терапия ... и им взеха и малкото, което соца им бе оставил... Държавата и обществото са тежка влакова композиция, като решиш да смениш внезапно коловоза, тя просто дерайлира... Прибързаните работи и в секса и в икономиката е известно как свършват.
18 Ноември 2010 09:22
"Бихме могли да обясним поведението на невръстния Севлад като личен протест срещу експлоатацията и несправедливото обществено устройство, като пасивна съпротива срещу византийския окупатор..."
Тоя Севлад (Всеволод) е първото дете-активен борец против феодализъма. Нещо като овчарето Калитко, Ленко и Андрешко наедно.
18 Ноември 2010 09:53
"Бихме могли да обясним поведението на невръстния Севлад като личен протест срещу експлоатацията и несправедливото обществено устройство, като пасивна съпротива срещу византийския окупатор..."

За можене - може, но бихме могли и да го обясним с мързел, тарикатлък и слободия след като се е усетил, че го няма майстора с тежката ръка и сприхавият нрав и може да разиграва изтънченият интелектуалец както си иска
18 Ноември 2010 10:56
Дългата ни и богата история показва, че България може да се специализира поне в търговско-финансовите дела. Тъй като точно тези дела невинаги се характеризират с кристална чистота, там някои черти в националния ни характер ще бъдат само от полза. Не че всичко днес ни е наред с търговските умения, но сякаш с повече строгост те ще могат да се пооправят. Обикновеният магазин отразява търговските навици и умения на една нация.


Бисер след бисер
18 Ноември 2010 11:19
Дългата ни и богата история показва, че България може да се специализира поне в търговско-финансовите дела. Тъй като точно тези дела невинаги се характеризират с кристална чистота, там някои черти в националния ни характер ще бъдат само от полза.
Мързеливи, лъжливи, алчни и крадливи. Все качества нужни и полезни за търговско-финансовите дела. Прав си е авторът, не може да се отрече.[/quote]
18 Ноември 2010 12:25
Севлад е първия синдикален лидер по нашите земи - не само той е мързелувал, ами и другия е учил на скатаване.
18 Ноември 2010 13:54
Някъде на прехода между Средновековието и ...Емил Хърсев.
18 Ноември 2010 14:00
Обаче кафеджийски умници и пишман антикомунисти, дето един пирон не са забили без да си счукат пръста, ама могат два часа да ти говорят как се коват пирони

Мдаа, май точно така си е..... и до СЕГА.
18 Ноември 2010 14:28
Историята на бита на хората е много по-важна и интересна от историята на политиката и войните. Но изследванията и публикациите са оскъдни. Дори и само за това, Петрински .

Редактирано от - селяк на 18/11/2010 г/ 14:31:07

18 Ноември 2010 15:01
Вие съвсем на мезе го взехте другаря Петрински. Оставете го малко да диша.
18 Ноември 2010 15:51
Какво е заетост (на работната сила):
А. Знанията, уменията и свързаното с тях постояване на фамилна къща.
Б. Знанията, уменията и свързаното с тях производство на храна.
В. Знанията, уменията и свързаното с тях добиване на енергия.

*Отговорите могат да бъдат повече от един, за напреднали повече от три.
18 Ноември 2010 15:51
Средновековна България изгражда здраво и жизнено стопанство


Хубаво е, че авторът е решил да завие от "големите тайни" към история на материалната култура в средновековна България. Без съмнение неговата експертиза в тази област е доста по-добра. Все пак данните, представени поне в тази част от статията (следва продължение) някак не успяват да обрисуват една картина на "здраво и жизнено стопанство" в средновековна България. Отбелязват се наченки на стандартизация в грънчарството "по онова време" (13ти век? коя част на века?) и възникване на занаятчийски квартали през 14ти век. Дотук добре, макар, че сравнението с Цариград и Солун, да не говорим за Западна Европа, не е особено в наша полза. Паралелът по отношение на хлебопеченето с Котор и другите адриатически градове не е много коректен, понеже точно в тези градове хлябът и пшеницата са в особен режим и никога не достигали. Сетне сравняването на един писмен извор за изпичане на домашно замесен хляб не означава, че не е имало пекарни в тези градове, които да продават готов хляб. Цариград в ранния османски период също имал специален режим за доставка на хранителни продукти, което несъмнено се е отразявало на производството и търговията с готови храни. Между другото житието на Св. Ромил Видински показва, че манастирските комплекси на Балканите пре 14ти век, включително тези около големи градове, сами приготвяли хляба си, като често манастирските хлебопекарни привличали допълнително работна ръка, за да насмогнат на нуждите си.
За разлика от Западна Европа "по същото време" за средновековните Балкани и България нямаме сведения за гилдии, които да следят за качеството на занаятчийската продукция.
18 Ноември 2010 15:54
селяк, тя е интересна, ама тука освен, че през Средновековието са печели хлеба във фурни, а преди това са мелели житото, аз друго по въпроса не прочетох. Останалото беха философскоикономическосоциологическопедаг огически размишления за важните работи у живото.
18 Ноември 2010 16:00
Като как са поминували без Търговска , Занаятчийска камари . Не съм чувал да имат одити , статистика ? ...
23 Ноември 2010 04:56
Бихме могли да обясним поведението на невръстния Севлад като личен протест срещу експлоатацията и несправедливото обществено устройство, като пасивна съпротива срещу византийския окупатор и поробител

Това кърти, чисти и извозва.
23 Ноември 2010 16:31
"Завършващият мъчителен преход, изглежда, уби напълно ..."

В условията на валутен борд това е неизбежно.

Няма как да се завъртят нови финансови средства вътре в сраната без зависимости отвън и да се задоволят повече нужди на базата на съществуващи вътрешни суровини и продукти, ако за това е необходимо условие в някакъв резрев да се сложи някаква внесена чужда валута.

Този нонсенс се поддържа от валутния борд, а фукащия се министър всъщност няма самостоятелна политика и само преразпределя една сума и толкова.

Обречени сме на изоставане...
23 Ноември 2010 16:36
Като изключим столицата и отделни населени места, цялата среновековна България си е била една мутренска държава, фрашкана с галевци и красьовци, над невежество и неграмотност на населението. Под турско само се задълбочават нещата. А и повечето училища се откриват средата на 19 век. В края на 19 век 2-3% от населението са били грамотни.

Патриотизмът е чудесно нещо, но е редно да бъдем реалисти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД