:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първанов излетя от външната политика

Президентът изпадна в абсурдната ситуация да пита гостите си за какво идват в България
Светослав Терзиев
Не е сигурно дали президентският проект АБВ ще вкара Георги Първанов във вътрешната политика, но вероятно ще го извади от външната. Първата проверка дойде изненадващо бързо след обявяването на неговото гражданско сдружение миналия четвъртък. Само два дни по-късно той прие руския премиер Владимир Путин и, срам, не срам, призна, че разчита гостът да му каже какво договаря с България.

Държавният глава посрещна Путин на входа на президентството и подхвърли пред журналистите: "Признавам, че не познавам работните документи и подписаните споразумения, и ще се радвам, ако в хода на разговора стане дума за конкретните параметри". Репликата трябваше да прозвучи като укор към правителството на премиера Бойко Борисов, че го държи в неведение. Неудобството обаче си остана за България и лично за Първанов, защото занапред ще служи като предупредителен сигнал към чуждите държавници, че президентът е "вън от играта" и не бива да търсят чрез него решаване на сериозни двустранни и многостранни въпроси. Гръцкият президент Каролос Папуляс, който е на двудневно посещение в България, може да се брои като заварено положение, защото програмата му бе подготвена, преди да се промени конфигурацията на българската външна политика, която отрежда на Първанов чисто декоративна роля през последната година от мандата му.



Залезът на президента



не е нито внезапен, нито нелогичен. След падането от власт на правителството на Сергей Станишев той не успя да си изработи стратегия за съжителство с премиер от друга политическа кръвна група, което бе задължително, за да запази пред света надпартийния си образ. Той трябваше да гледа отвисоко, но не и високомерно, както постъпват неговите колеги в други европейски страни, където конституциите отреждат главно представителни функции на държавните глави. Президентите на Германия, Италия, Австрия и други страни от ЕС, където няма президентско управление, много внимават да не превишават пълномощията си, което ги прави твърде незабележими, но им гарантира успешно изпълнение на функциите им. У нас Първанов, свръхнапомпан от прекия народен избор, от двата си мандата, от високия си рейтинг и от търпимостта на предишните правителства, излетя толкова много над пълномощията си, че се приземи твърдо, щом Борисов му спря въздуха под налягане.

Всъщност изпускането на газ от президентския балон започна още преди две години, когато Първанов навлезе в екзистенциална криза, угрижен от мисълта "Какъв да стана?" след края на мандата си. За да не се върне към вътрешната политика като съперник за лидерство в БСП на тогавашния премиер Станишев, той получаваше от него



допълнителен сгъстен въздух



да се стреми към международна роля като енергиен координатор, която да му гарантира престижно излизане от политиката.

Връх на усилията му бе срещата на високо равнище в София "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство", свикана на 24-25 април 2009 г., три месеца преди смяната на правителството. Тя бе и големият му провал, който изстуди амбицията му да се превърне в международен енергиен играч като бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Показател за катастрофата е, че в архива на президентския сайт днес липсва всякаква информация за срещата, като за датите между 23 и 28 април 2009 г. е празно пространство. Все едно, че нищо не се е случило. Премахнат е и официалният сайт на събитието: http://www.energysummit2009.bg. Затъмнението е много странно, тъй като се афишираше, че "организатор е администрацията на президента" и че за участие са поканени 28 страни. Сред големите имена трябваше да се открояват руският премиер Владимир Путин, председателят на ЕК Жозе Барозу и емирът на Катар шейх Хамад бин Талифа ат Тани. Внезапно обаче Путин отмени участието си, като обясни, че след два дни ще се види в Москва с българския премиер Сергей Станишев. Там президентът Дмитрий Медведев го остави да се разхожда цял ден по книжарници на ул. "Арбат", докато намери време за него.

Какво се бе случило? В амбицията да си придаде значимост на международен координатор чрез привличането на колкото може повече участници в софийската среща Първанов направи



рядък дипломатически гаф



Той покани страни от широк периметър, които добиват, пренасят и потребяват природен газ, включително и Грузия като транзитираща държава. Така на една маса в НДК трябваше да седнат премиерът Путин и грузинският президент Михаил Саакашвили, след като само девет месеца по-рано държавите им бяха водили война, провокирана от Грузия. Каквито и добри намерения да бе имал, Първанов фактически бе заложил клопка за Путин и понесе последиците от своята недомислица. Това бе краят на неговия проект за "обсерватория на енергийната общност", обявен като мъртвородено дете на форума в София. Русия се отнесе безразлично, а Брюксел му напомни, че подобна "пазарна обсерватория за енергетика" (Market Observatory for Energy) вече съществува към Европейската комисия. Българският президент обаче имаше надевропейски размах и настояваше неговата обсерватория "да покрива новосъздадената енергийна общност, т.е. региона на Югоизточна Европа, както и изключително важните и свързани с европейската енергийна сигурност Черноморски и Каспийски регион, Близкия изток и Северна Африка".

Издигнал се до планетарно мислене, Първанов внезапно се сблъска с провинциално неразбиране у дома си, където в средата на 2009 г. новото правителство спря да финансира безплодните му воаяжи в Близкия изток и Централна Азия за търсене на нови енергийни източници, както и международните му координаторски самоизяви. Оттогава рязко се разредиха поканите да гостува в чужбина, като намаляха и чуждите посещения в България по негова покана. През цялата 2010 г. той получи държавна покана да гостува само на Азербайджан и Македония, направи работни посещения в Белгия и Люксембург, бе на международна среща ЕС - Латинска Америка в Мадрид и участва в церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на Хърватия.

Това му даде да разбере, че няма бъдеще на международната сцена, и насочи вниманието му към родната действителност.



Щом не го канят навън, той зачести обиколките си в страната



Само през октомври гостува на Мездра и Роман, на Харманли и Перник, на Кърджали и Смолян, както и на община Тунджа. Предишния месец бе в Ивайловград, Бяла Слатина, Костинброд, Севлиево и Добрич. Пътуванията му бяха знак, че се завърта на 180 градуса и се обръща към вътрешната политика за голямо разочарование на бившите си съпартийци, които го насърчаваха да гледа навън.

Твърдото приземяване на президента нямаше да е толкова лошо, ако не бе съчетано с рикошет отново в погрешна посока. Вместо да се концентрира към достойно приключване на мандата си съгласно своите конституционни функции, той се хвърли предсрочно във вътрешната политика като алтернатива (опозиция) на властта, което заплашва да го направи неудобен партньор на чуждите държавници даже за церемониални цели. Предстои ни цяла година, през която важните гости в България ще трябва да се съобразяват с играта на криеница между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Колкото и да е забавна, няма да е за доброто на държавата.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Първанов не можа да се наложи като играч на международната сцена и се съсредоточи върху вътрешната.
183
7973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
183
 Видими 
17 Ноември 2010 19:35
Драги ми, г-н Терзиев, как е излетял Първанов от външната политика, ще се види само след година и нещо , когато на ГЕРБ ще му се наложи да прави коалиционен кабинет с АБВ . Просто такава ще е волята на избирателя. Този път ще се приземи и във вътрешната и във външната - заедно и поотделно.
17 Ноември 2010 19:38
Коалиционен кабинет? С Бабуина?
17 Ноември 2010 19:45
Да поздравим автора за снимката.
Че агента Гоца бързо се пребоядиса от газовик-енергетик в народен водач е от обстоятелствата. Иначе той по душа си е посредник. Скрит на топло с чифтето. Гюмеджия ; )
17 Ноември 2010 19:49
Първанов доста се забави със създаването на движението АБВ като алтернатива на простащината, която ГЕРБ насажда с ковбойски устрем.
Не се тревожете г-н Терзиев, ако не успее АБВ, ще се намери друг начин да се издърпа килимчето под краката на жакерията ГЕРБ.
17 Ноември 2010 19:55
.
17 Ноември 2010 20:01
А какво стана с газа, дето първанов го беше договорил с Таджикистан?
17 Ноември 2010 20:01
"Търсене на теле под вола" - част ен-та. Питам се - какво става с Терзиев? Да са му потънали гемиите? Дано не. Във всички останали случаи народната медицина препоръчва чай от лайкучка.
17 Ноември 2010 20:02
Не бой се!
Има само
изпускане на газ от президентския балон
17 Ноември 2010 20:03
Първанов покани страни от широк периметър, които добиват, пренасят и потребяват природен газ, включително и Грузия като транзитираща държава. Така на една маса в НДК трябваше да седнат премиерът Путин и грузинският президент Михаил Саакашвили, след като само девет месеца по-рано държавите им бяха водили война, провокирана от Грузия.

Гоце нямаше ли съветници да му кажат, че нищо няма да излезе от тази среща. Да се организира среща с участието на връзкоядеца Саака...., си е 100% гаф.
17 Ноември 2010 20:13
Да поздравим ли все пак Филип за материала? Май след посещението на Путин е получил нови ЦУ-Бойко вече ще е строг, но сраведлив, а по Първанов стрелбата е разрешена.
17 Ноември 2010 20:20
То сам Боко не разбра защо дойде Путин, камо ли Параванката
17 Ноември 2010 20:26
Че какво му е на Саакашвили?
Нали и той е пратен от ЮСАта като пицата да разбива държавата.
17 Ноември 2010 20:36
Да не би в Италия, Германия и Австрия президентът да се избира пряко? Българският президент по конституция има по-силни позиции от държавните глави на посочените държави. Не знам защо Путин се е срещнал с Първанов, но е срамно наистина държавния глава да не е информиран от правителството какво се случва. Според настоящата Конституция ролята на държавния глава в международните отношения и националната сигурност е важна и неглижирането и сочи на липса на политическа култура. Първанов не се нуждае от защитници. Сам се оправя добре. Аню каза, че от президента Първанов щял да стане г-н Първанов. Да, ама не. И бивш президент да го наричат, 10 години ще е бил държавен глава, а имаме и удобен закон за бившите си президенти. Каквото и да стане с него, едва ли ще има основания да се чувства много зле. Накратко: пристрастна и необективна статия, рядко повърхностна и злонамерена за този автор. Нищо повече от хляб за форумиране.
17 Ноември 2010 21:06
Ми нещо не виждам някаква драма.Във всяка страна в зависимост от устройството си има една от властите, която формира и провежда външната политика, а другата изпълнява протоколни функции. Винаги един кара файтона.
Може даже да е по чистоплътно да не те виждат в един файтон с мутра.
17 Ноември 2010 21:11
Няма лошо-само един чорбаджия се разпорежда вече.Няма как да пита "Кой ми ср?а в гащите?".Знае се, че е само ТОЙ, баш герберът.
17 Ноември 2010 21:16
17 Ноември 2010 21:46
Колеги каква дипломатическа игра от Боко тиквата може да очаквате освен по варианта" Аз казах , аз дадох пари за.., аз подарих кученце на.. аз ви построих ... и т.н."О боже този същият утре ще е канидат за президент и уфсете шъ гъ у изберат.БОЖЕ пази България от посланника на САЩ.
17 Ноември 2010 21:52
аз подарих кученце
като мине малко време, ще стане - 'Путин ме моли да му дам кученце"
17 Ноември 2010 21:55
Mи ето, и чуждата преса го оценява!
Натиснете тук

Редактирано от - lilliola на 17/11/2010 г/ 21:58:04

17 Ноември 2010 22:06
Доста глупава статия
17 Ноември 2010 22:10
И руски коментар
(снимка: натиснете тук)
17 Ноември 2010 22:31
А
Б
В
-
Б - Б
...........................
Чудесна снимка!
АБВ лежи върху ББ, при което ББ е капан за Гоце

17 Ноември 2010 22:42
Гяур ги Параванов да си сърба попарата. Зъл човек, много зло натвори и не ще да спира. Дано народът да е проумял вредите, нанесени на държавата от Коце и приятели.
17 Ноември 2010 22:58
Народът казва: "Когато двама се карат, виновни са и двамата". Какво печели България от това, че се излагаме пред света? Да каже светът "Евала, Бойко, евала, Гоце"? А ние долу гледаме сеир и се кефим. Пфу!
17 Ноември 2010 23:06
Учене му е майката!
17 Ноември 2010 23:16

Не е Първанов фактора, който ще елиминира посредниците. Смешен плач, Терзиев, сами не разбирате кой е главният ви противник и затова не можете да оцените "направление главного удара". Друг ще ви разкаже играта, както и на нас, впрочем.
Не е зле да напомните на тези ваши недоброжелатели, че действията им срещу населението на България са "геноцид". И затова се лежи в затвора. Реално.
А това, че искат да ви елиминират е, колатерал демидж.
17 Ноември 2010 23:24
ей, разгеле.
геноцида са беше позагубил. веке са тревожехме че е растоварил нои
17 Ноември 2010 23:28
Гледам тук благороден гняв, но определено не е насочен накъдето трябва.
Толкова ли е сложно да се разбере?
Гоце беше оставил едно столче. Сега си го иска. И естествено става лош.
А вие решавайте за кого да е столчето. Едно-единствено е, колкото и да не ви се иска.
17 Ноември 2010 23:34
Неудобството обаче си остана за България и лично за Първанов, защото занапред ще служи като предупредителен сигнал към чуждите държавници, че президентът е "вън от играта" и не бива да търсят чрез него решаване на сериозни двустранни и многостранни въпроси.

***
Идеален начин да се съсредоточи в АБВ-то.
17 Ноември 2010 23:36
fikata47, още един руски коментар Натиснете тук
17 Ноември 2010 23:38
Ах, колко по-безопасна е статия против Първанов
18 Ноември 2010 00:05
На мен първанов ми е последния кахър.
18 Ноември 2010 00:53
... гъне Терзиев, с дълбоко уважение, но най- вероятно не си прочел няколко пъти написаното от теб в първия ти параграф ... по-нататък - не четох ... ама ще ме натравиш азбучник ...
18 Ноември 2010 01:15
Ура ! - отдавна Терзиев не ми е харесвал толкова - след 05.07.2009 бе залитнал така яко в посока анти-ГЕРБ, че не му оставаше време и въздух (енергия) да критикува останалите полит-проститутки (а като добър журналист - трябва да бъде обективен към всички изцепки на политическата фекалия, цитирайки колегата Орлин)... Затова - !


Гоце е просто жалък с тези свои гърчове да остане до кацата с мед на всяка цена - така ли ще "възражда" обрулената България, мекерето му безлично ?!? Да се кротне и цица от вимето без да вдига много шум, докато може, а после да си брои сребърниците и изчезне от сцената (проект ЪЮЯ). А това "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 не знам защо, ама много ми напомня другата често споменавана комбинация, "Терминал 1 и Терминал 2" ...
18 Ноември 2010 02:04
Много някак си крайно се е изразил уважаваният г-н Терзиев. Така е "пресолил манджата", че и на несимпатизантите на Първанов чак да нагорчи. Статията е отвъд границите на обективната журналистика, прилича повече на филипика.
Енергийният форум бил неуспех, кои сме ние, видите ли - абсолютни никакъвци - да организираме такива форуми. Хубаво - неуспех, ама по-добре такъв неуспех, отколкото свенливо гърчене някъде в ъгъла.
18 Ноември 2010 02:19
.... прочетох горното, Ангелинке, и се присетих за една отколешна планинска приказка: поръчали на стар помак катър ... произлязло муле ... на възражението човекът отговорил "заданието не беше детайлизирано" ... щурави асоциации са моите, дано ми се размине ...
18 Ноември 2010 02:57
Светослав Терзиев
Добра фактология и анализ.
18 Ноември 2010 03:10
А форумът дотук е голямо щоу. От премиерската и президентската канцелария са си мобилизирали никовете в общ фронт.
-
И как човек да не се сети за казаното от Татяна Дончева:
Конфликтът между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов е само "народен театър", тъй като това са хора с общи бизнеси...
...години наред по време на тройната коалиция нещата се решаваха от една четворка: Георги Първанов, Бойко Борисов, Вальо Златев (бел. ред. -шеф на "Лукойл - България" ) и Румен Петков", който впоследствие бил дистанциран като ненужен след отстраняването му като вътрешен министър.
18 Ноември 2010 03:18
... Бритман, бъди мъж ... не се давай на чара татянин ...

Редактирано от - Старшината на 18/11/2010 г/ 03:23:06

18 Ноември 2010 05:02
Много добра статия. Нещата са показани вярни или казано по нашенски: Право куме, та в очи!
Естествено другарете са разочаровани.Че и обидени даже. Плюват и червят бузи като припозната булка. Вчера ви написах днес ще повторя - още един два конгреса ви остават и този нещастен народ най-сетне ще се освободи от вас. Не чрез сила, не-е!Такова нещо не се е сучвало в историята на българите.
Просто ще склопите зачервени очички и народа ще се отърси от вас , като от отровна плесен.
18 Ноември 2010 06:03
Мъка, г-н Терзиев!
18 Ноември 2010 06:14
Първанов направи поредица грешки, които ще му струват скъпо. Например, опълчи се против ББ точно в зенита на неговата популярност, когато повечето българи се надяваха той, Бойко, да наложи ред и поне някаква справедливост. Правилният му ход беше, да изчака края на мандата си, да се оттегли и евентуално други да основат нещо като АБВ, като го поканят да го оглави.
18 Ноември 2010 06:15
Гоце, разбира се, си има външнополитически съветници, които познавам добре - Георги Димитров, Атанас Павлов, Златин Тръпков... - стари дипломати московски възпитаници. Не ми звучи много убедително версията за гафа му. Такива международни инициативи са рядкост у нас и трябва да се подкрепят.

Друга е работата, че Гоце не може да е международен играч - не говори езици и няма обноски. Но все пак - в сравнение с Боко е френски мен.

Енергийните амбиции на Гоце и на предишния кабинет - доц. Петър Димитров искаше да прави Варна газов център на ЮИ Европа - сами по себе си никак не са лоши. "Големият шлем" на Гоце - разбира се, ако всички детайли по договорите се доизпипаха, беше правилна, прагматична идея, независимо от неговите субективни идеологически и кариеристични "конотации". Станишев м/у другото измъкна от Москва по-благоприятни условия за нас за ЮП, отколкото получи Сърбия.

На този фон поведението на сините и герберите (допреди два месеца) по енергийните проекти беше и е, разбира се, още по-идеологическо от Гоцевото, но и непрактично, малоумно и антибългарско.

Казвайки това, да напомня, че Гоце въпреки всичко е от себе си мижитурка, селски комсомолски тарикат и гьонсурат. С една реч - човек от народа. Затуй и така се харесва на хората, и затуй отношението към статията на Терзиев е общо взето неприязнено, и от страна на червените, и на някои от сините като един колега с ник на древен философ, които вече се виждат да гласуват за Гоце.

Но истинската причина Гоце да се ползва със симпатии сега, е именно ролята му на единствена опозиция с/у Герб, особено по времето на двата идиотски импичмента. Вече и най-ограничените люде разбраха, че Боко е хептен заиф и се озъртат за заместител.

Гоце не може да направи партия - тук Терзиев е по-прав, а и БСП‌ няма навик да оставя ренегатите си да успяват в политиката. БСП ‌ никога не се е цепила, само разни наивници са се самолюспили - социалдемократи, евролеви, Дар, Гор и не помня вече какви още. Но Гоце може да създаде нещо като фондация или тинк танк, дето да ходи на работа след мандата си с автомобил и да получава чекчета от червените генерали.

Гоце има обаче и една важна политическа роля - иде зима, Боко ще рухне светкавично, макар още да не знаем точно датата и коя точно капка ще прелее чашата. Сега изборите са най-лошото. Гоце може да реши кризата по начина, вече описван от мене сто пъти - дава мандат на втората сила, с подкрепата на остатъците от герберята, за кабинет на националното спасение, за предпочитане от експерти начело с предишния премиер, който показа по-добри качества на поста от кой да е от евентуалните си конкуренти.

Лично аз не мога да търпя Гоце и признавам, че като излезе оная глупост за трипера му, изпитвах просто неприлично удоволствие да я слушам на тубата, точно както наскоро се изкефих от "показанията" на оня човек, който уж бил изнасилен от Фидосова, дето къртила мивки в НС. Но когато Гоце лани се възправи срещу Боко и Невдянков като глас на разума, пръв му изръкоплясках. Номера със стенограмата на Невдянков беше просто бижу, макар и в Гоцев мазен византийски интригантски стил.

Но сериозно - благодарение глупостта народна и медийна, срещу която всуе предупреждавах със слабия си гласец, България нагази много дълбоко в киреча. Ако не стане това, което казвам, ако се завъртим пак в кръга на нови избори, нови народни месии, възмездия и махания на Доганя, разни Гоцета и , Боцета - България - физическата - ще умре - от мизерия, безиходица и емиграция.

Аз за децата си съм се погрижил отдавна, вие мислете за вашите. Грижим се тука колкото можем в емиграция и за българщината. Не е изключено след време българщината да сме само ние, бълг. емигранти в цивилизования свят.


18 Ноември 2010 06:32
Подсмръъък...подсмръъък...Ни бойти съ:
...Но мен ме притиска

жестока, дълбока тъга. –

За вашто "СЕГА"

е горест стаена във мен.

Ала

не бойте се, деца,

за утрешния

ден!

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
18 Ноември 2010 06:36
Ми заръчали са му кукловодите да покани и Собакашвили, и той го поканил, що да стори.
А защо прехвърча Путин насам се разбира от една друга новина в броя.
18 Ноември 2010 07:07
БСП никога не се е цепила

Само Доган я е нацепил изот... таквоз.
Фичо още бленува за програмен кабинет, начело със съсела и подкрепен от ГЕРБ... То бива сеир, бива, ама чак толкоз.
18 Ноември 2010 07:18
Аре стига с тези Костофф и Първанов! Не заслужават отделяното внимание.
18 Ноември 2010 07:35
А форумът дотук е голямо щоу. От премиерската и президентската канцелария са си мобилизирали никовете в общ фронт.

Сънят на разума ражда все по-абсурдни продукти на въображението!
18 Ноември 2010 07:42
Пазете си нервите. Войната Първанов-Станишев едва започва. Ако сега толкова се вълнувате, то какво ли ще стане, когато се включи тежката артилерия - например Яне...
--------------------
Чиче,
Туй от пръстите ли си го изсмука:
затуй отношението към статията на Терзиев е общо взето неприязнено, и от страна на червените, и на някои от сините като един колега с ник на древен философ, които вече се виждат да гласуват за Гоце.

Как може да е неприязнено мнението ми към статия на моя много добър приятел Светльо? Когато не ми харесва нещо негово, просто си мълча. А в случая съм крайно доволен, защото ако нещо ме дразни, това е "политическата анонимност" във форума - хората, които претендират, че не симпатизират на никого. Е, в най-близко време ще бъдат принудени да си изберат лагер.

Редактирано от - Сократ-май на 18/11/2010 г/ 07:49:06

18 Ноември 2010 09:03
Първанов отдавна ми е скучен - образът му го има в "Невероятна история" - главния редактор, Караивановците, в "Две победи" - председателя на ТКЗС-то и директора на завода...
Сократе,
нищо не казваш за анонимния сигнал, дето съм пратил за теб /виж в "България"/.
---------------------------------------
Блогът на Генек
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД