:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъците се превърнаха в кошмарен съспенс

Постоянният ремонт на ставки и видове налози превръща бюджета в пародия на закон
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
31 март 2010 г., заседание на тристранния съвет по антикризисните мерки. Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев, финансовият министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов са единодушни, че бързо трябва да се въведе нов данък за облагане на най-имотните българи.
Бюджетът вече върви към окончателно приемане в Народното събрание, а Бойко и министрите му продължават да обещават и прокарват данъчни поправки, които променят със стотици милиони приходната и разходната част. Сред последните излияния на щедрост е свалянето на акциза за нафтата, ползвана в селското стопанство. В бюджета, който се намира в НС, например пише, че акцизът за дизела за всякакви цели догодина ще е 715 лв. за 1000 литра. Но премиерът се видя с фермерите и рече - за тях ставката ще е 161 лв. Земеделието може да заслужава и по-нисък налог, но въпросът е в друго - не може правителството да внесе проекта си за бюджет за 2011 г. на 1 октомври, а след това да го поправя до 31 декември.

Логиката на съставяне на бюджета е съвсем друга - първо си избистряш данъчната политика и детайлите й, изразяващи се в ставки, облекчения и изключения, после правиш закона за приходите и разходите на държавата. Но сегашното правителство се труди наопаки - първо пише бюджета, после започва да видоизменя данъчните правила и ставки. Огромен портрет на тази управленска глупост са напъните за въвеждане на данък "лукс", които продължиха 9 месеца и приключиха с фиаско.

В един и същи ден, 10 ноември, по темата за



наказателния данък за притежателите на скъпи имоти



се появиха следните заглавия: "Данък "лукс" отпада", "Данък "лукс" надвисва и над бизнес имотите", "Отбой за данък лукс" и "Днес се решава съдбата на данък лукс". Мислите, че за тази бъркотия са виновни журналистите? Те са добросъвестни вестоносци и съобщават каквото научат. Просто властта се е нанесла в Ганковото кафене и непрекъснато бръщолеви и шикалкави, вместо да решава и да действа.

Така на 10 ноември т.г. едни медии обявиха, че ГЕРБ хвърля темата за данък "лукс" в кошчето за боклук, а други с печелеща доверие конкретика разясниха, че според най-новата версия ще се облагат имоти, оценени от данъчните за повече от 300 000 лв. Самият данък щял да се смята по 5 лева на всеки хиляди над посочения праг. Сиреч ако мезонетът е с данъчна оценка 310 000, към стандартно изчисления данък ще се притурят 50 лв. добавка за лукс. На всичко отгоре свръхданъкът щял да се протегне и към бизнес имотите.

Добре, че в ГЕРБ се намерили трезвомислещи люде, които се обявили против необмислените и безплодни опити за данъчен отстрел на най-богатите, та последно "лукс" няма да има. Но поведението на кабинета и най-вече на вицепремиера, който е отговорен за финансите, е особено обезпокояващо. След като от седмици проектът за промени в местното облагане висеше на сайта на МФ като мишена за дартс, обсипвана отвсякъде с критични стрели, министър Симеон Дянков най-внезапно декларира през депутатите от ГЕРБ, че няма нищо общо с идеята за данък "лукс". Каква бе позицията на премиера и на заместника му по финансовата част в ранна пролет?

в. "Сега", 22 март 2010 г.: "През уикенда Бойко Борисов съобщи, че ще има 20% данък за скъпи коли, апартаменти над 250 квадрата и банкови депозити над 100 хил. лв. Вчера идеята получи ново развитие. В плана "антикриза" тя е формулирана като "по-високо облагане на свръхбогатите" чрез удвояване на данъка за жилища над 250 кв.м и за автомобили над 121 к.с. и утрояване на данъка върху яхти. Според министъра на финансите законът може да бъде променен бързо и промените да влязат в сила от 1 май.

След като в неделя се заговори за данък "лукс", с който еднократно ще бъдат обложени притежателите на мезонети, самолети, поршета и яхти, вчера министър Дянков поясни, че не става дума за нов налог, а за поправка в Закона за местните данъци и такси, с която ставките ще бъдат променени, така че собствениците на луксозно имущество да плащат повече."

Тогава Дянков даже сметна, че ползите за бюджета ще са 145 млн. лева. Правителството дори написа проект за промени в закона и засили данъка "лукс" към Народното събрание. Но се яви непреодолима пречка - според конституцията такива данъчни ставки не могат да се променят насред годината.

Така изпълнителната власт получи отсрочка и шанс да си дооформи идеите и да ги имплантира в строен и мъдър закон, който да задейства богаташкия данък от 1 януари. За 9 месеца се ражда човек, но управляващите един закон не можаха да сътворят. А бяха обещали до есента да направят чисто нов кодекс за местните данъци и такси и най-сетне за прибирането на сметта фирмите да плащат според количеството, а не по разни измислени критерии. Но ето че и тези, тъй нужни промени се отлагат наред със злощастния данък "лукс".

Преди месеци по подобен начин на интернет страницата на финансовото министерство "попадна"



скандален законопроект за промени в хазарта.



След като първо в. "Сега", а сетне и други се възмутиха от лобистките поправки, които щяха да облекчат данъчно бизнесмените, печелещи от игрите със залози, принципалът на МФ Дянков обяви, че няма нищо общо с проекта и след известно умуване уволни шефа на Комисията по хазарта.

Има ли смисъл да припомняме как Бойко Борисов в рамките на няколко седмици свали ДДС на 16% и го вдигна на 24%, а пенсионните осигуровки след кратко понижение т.г. от 1 януари 2011 г. пак ще се качат?

А докато ГЕРБ и неговите първи ръководители и министри се люшкат наляво-надясно, друг неуморен мозъчен тръст вече пусна нова идея за сурвакане на неприлично богатите. Който има месечни доходи над 2000 лв., той да плаща данък "лукс", предлагат от синдикатите. Но всички - дори гръмогласните и находчиви синдикати, необяснимо мълчат за друго позабравено антикризисно предложение, плахо покълнало през пролетта - за облагане на доходите на късметлиите, които печелят на рулетка, блек джак, бинго и прочее. Както е известно, най-големите печалби са ужасно удобни за изпиране на пари, чийто произход е неудобен за съобщаване. Само че идеята за този данък напълно заглъхна.

Затова пък не спират упражненията по "данък туризъм". Ресорното министерство не се уморява да вдига, сваля и отменя туристическата такса, която сега се събира от всеки пренощувал. И да я замества с данък, който да се смята за всяко легло и да е за сметка на хотела. Последното хрумване на ресорния зам.-министър Иво Маринов е законът да спусне коридор на данъка - от 20 стотинки до 2 лева за креват, а всяка община сама да реши по колко да събира от собствениците на гостоприемници на нейна територия. Това, естествено, не може да се смята за окончателно решение - сигурно ще има още виражи и лупинги до гласуването на второ четене в Народното събрание, а може би и след това.

Нова година наближава с бързи крачки, а



хотелиерите още не знаят какви цени да смятат



за 2011 г., понеже не е ясно какво ще стане с ДДС, след като се заговори за изравняване на сегашните две ставки (7% и 20%). МФ предложи 14%, после хотелиерите се пребориха за 9%, а промяна на статуквото може и да няма, понеже лансираното от МФ обяснение, че Брюксел искал да уеднаквим ставките, всъщност не слага срокове и промяната може да се случи и друга година. Тази неизвестност обаче тормози всички в бранша - и малки, и големи. Компаниите, които предлагат услуги в комплект, ще пострадат, защото вместо досегашните 7% за нощувките ще трябва да включат в цената по-висок ДДС - например 9%. 2% обаче не са малко, особено като се има предвид, че техните обороти са основните в бранша. Така остава неясен въпросът колко повече ДДС ще влезе в хазната от вдигането на ставката. За единичните нощувки пък вълненията са на другия пояс. Там цените би трябвало да паднат и да станат по-привлекателни, защото ДДС може да падне значително от сегашните 20%. Това всъщност има и пряко отношение към разходите, записани в бюджета. Ако сметнем колко работещи на държавна издръжка пътуват в командировки през цялата година, ще се окаже, че не е никак маловажно дали леглото в хотела струва 50 лв. + 20% ДДС, равно на 60 лв., или 50 лв. +9%ДДС, равно на 55 лв.

Застрахователната война върви към разгара си - заради традиционната кампания за "Гражданска отговорност". И тук браншът с трепет очаква ще има ли нов 2% данък върху премиите или не. Въпросът има и пряко отношение към приходите в бюджета за догодина.

Това правителство гъмжи от хора, трупали опит и успехи и в реалния бизнес, и като управленци. Затова е удивително и необяснимо, че неуморно произвежда неизвестност и напрежение с несекващи данъчни сюрпризи. Този съспенс затормозява и бизнеса, и гражданите и поставя на изпитания и държавния, и общинските финансови планове.
 -------
24
3584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
17 Ноември 2010 20:09
А, припомняйте им идиотиите, припомняйте! Те таман ги бяха забравили и вие им напомняйте...
Утре чакам приказки за нов данък.
----------------------------------------- ------
Блогът на Генек
17 Ноември 2010 20:56
Най-голямата пародия в цялата тая схема е лицето Вдянков. Хаотичен, непоследователен, провокативен, арогантен и не на последно място - крещящо некомпетентен. От този "финансист" със съмнителни качества ще произтечат злини за самата партия ГЕРБ, както и за целокупния български народ. Чудя му се на Бойко що го държи още тоя и се опъва да го изрита, като се вижда, че той и един друг вице мощно дърпат кораба към дъното. За него напълно важи девиза, отнасящ се за един анимационен герой - "...той е всичко друго, но не и предсказуем".
17 Ноември 2010 21:18
Мдам.
Бе що не..
Я по-добре Натиснете тук!
17 Ноември 2010 21:18
Логиката на съставяне на бюджета е съвсем друга

Логиката е важна за мислещите, а за другите-... Жив, все още, пример е Герб.Четете ги надолу.
17 Ноември 2010 21:53
Според мен Дянков е добър като макроикономист. На ниво микроикономика не е така. Тези дето трябва да провеждат политиката му не му помагат. Той не е запознат с българските прийоми и прекалено се доверява. А те го работят с налудничави идеи (лукс, яхти, коли и др. п.) и се изтърва рутинната работа по приходите от стопанска дейност и от необложените. Някой търси ли парите от имотите в Несебър? Незаконни но се ползват. А Сивата (вече с главно С) икономика? Има много потенциал за приходи, но няма кой. По разходите и там го работят специалисти и преразходват. Тъпо, трябва ББ да се намеси и да озъптява.
17 Ноември 2010 22:52
А докато ГЕРБ и неговите първи ръководители и министри се люшкат наляво-надясно, друг неуморен мозъчен тръст вече пусна нова идея за сурвакане на неприлично богатите. Който има месечни доходи над 2000 лв., той да плаща данък "лукс", предлагат от синдикатите.

Това нагледно показва, че синдикатите играят против интересите на средната класа (част от която са наемни работници, чиито интереси синдикатите би трабвало да защитават). Абе кой е този идиот, на когото 2000 лв. му се виждат "неприлично богатство", а не честно заработени пари? Изобщо думата "профсъюз" предизвиква у мене само позиви за повръщане.
17 Ноември 2010 23:18
Абе кой е този идиот, на когото 2000 лв. му се виждат "неприлично богатство", а не честно заработени пари?

Круела, или слезни при масите, или пътувай, ама не стой така разкрачена, че ще земе да ти се случи нещо. А кофти.
17 Ноември 2010 23:29
Кайли,
18 Ноември 2010 01:09
Ае, ся... Не се знаем! От куманизите ли са ви промити и полирани мозъците!? Те все разправяха, че Кърмилницата е добра, ама има едни отделни личности...

Акъл имате ли, бре!? Какъвто Боко, такъв и Дянката, и Цвъчко, и Цецка, и Румето и кръстопътната министърка ииии...цялото гербаво войнство! Това е истината! Отворете си очите.

Как да са други освен кариеристична и некадърна сбирщина яхнала вълната на народното недоволство с една единствена цел - обогатяване чрез власт!?
18 Ноември 2010 02:19
.
18 Ноември 2010 04:49
Хубава статия. То при толкова много лъкатушения, повечето неща ги бяхме позабравили.
18 Ноември 2010 07:50
Еееех, защо си нямаме ниските данъци на развитите държави от ЕС или на USA...
Мечтиии...
18 Ноември 2010 09:15
Преди да дойдат на власт гербаджиите крещяха: има криза вий не я виждате и не я борите, обаче като вземем властта ще я преборим?! Година и половина след като се настаниха в правителствената карета, пеят друга песен:...има криза за това няма пари, а като няма пари не мойм се борим и с кризата...К, во да им кажеш, освен да им теглиш една...Нейсе.
18 Ноември 2010 09:44
Еееех, защо си нямаме ниските данъци на развитите държави от ЕС или на USA...

Ми щото не сме развити като тях.
Няма и да станем, докато суверена смята, че с 2000 лева си вече чорбаджия-изедник.
18 Ноември 2010 11:16
"През уикенда Бойко Борисов съобщи, че ще има 20% данък за скъпи коли, апартаменти над 250 квадрата и банкови депозити над 100 хил. лв...."
Ако така мисли Борисов, значи е наясно, че с обикновена заплата натрупването на повече от това, което е посочил, е невъзможно. Че повечето става с частен бизнес, далавери, кражби и каквото се сетите още. Но защо не мисли така, когато Цветанов обявява как си е спечелил парите? И приема лъжливите му обяснения! Явно Светиня Му има морал според интереса.
18 Ноември 2010 11:43
Какво толкова удивително и необяснимо има - отговора е в подзаглавието.
18 Ноември 2010 13:18
Юле,
какво е това "съспенс", бе кака ?
Най голяма отговорност за чистотата на българския език имат както учителите, така и хората, чиято реч най много се чува и чете, тоест политици и журналисти.
Нали така ?
Или не ?
Ъ ?

18 Ноември 2010 13:25

Това нагледно показва, че синдикатите играят против интересите на средната класа (част от която са наемни работници, чиито интереси синдикатите би трабвало да защитават). Абе кой е този идиот, на когото 2000 лв. му се виждат "неприлично богатство", а не честно заработени пари?

Ти па откри Америка
В България (не зная как е в други страни, а и не ме интересува), синдикатите винаги са били леви, анти-буржоазни организации
18 Ноември 2010 13:42
В края на краищата, всичко предложено излиза празен шум и само създава неопределеност и хаос. Защото всяко предложение, идващо от най-високо ниво, задвижва държавната администрация. А при промяната му, освен , че работата й до този момент се явява празна , но добре платена работа, съществува огромната опасност от включване на изработени от администрацията , но вече неверни неща, явяващи се грешки в системата.

Когато някой е глупав, това е за дълго!
18 Ноември 2010 17:00
Що е съспенс?Ами аз се закрих за 3 години. До следващите. Има ли съспенс, няма дейност
18 Ноември 2010 19:18
Абе джурналистите са грамотни, не мойте се бори с тях. Съспенс. Боже, защо търпиш таквизи твари? Барем им направи забележка де.
18 Ноември 2010 22:14
някои тук май се потискат, защото не вдяват що е съспенс...невдянкови са и те, сиреч!
18 Ноември 2010 23:43
Кайли, отговарям ти със закъснение:
Викаш, да слезна при масите и да започна да си лекувам депресията с призиви за стачки, революции и др. прояви на гражданско неподчинение...
19 Ноември 2010 21:12
schopova [Златен][222] 18.11.2010 г. 11:16:18 "Че повечето става с частен бизнес, далавери, кражби и каквото се сетите още. "


Те за такива бисери го чета тоя форум. Те ме връщат към един период, когато българският език се сдоби с обидния епитет "фирмаджия". Как да не се просълзи човек от умиление....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД