:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 177
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Емил Кошлуков: Царят не смее да предложи нов кабинет

Важното е в експертното правителство да не влизат партийни водачи. То ще трае само 4 месеца, няма нужда да се партизира, обяснява лидерът на Новото време
Снимка: Велислав Николов
- Г-н Кошлуков, в кой момент променихте исканията си и решихте да не допускате второ правителство със същия премиер?

- Не сме променяли решението си. След скандала с Шулева, когато стана от муха слон, защото не виждах драма да дойде да докладва сделката, се наложи да предприемем стъпки. Очевидно има серия от министри, които не стават. Много пъти сме искали оставки, правили сме предложения към НДСВ и виждаме, че няма воля. Затова, когато петте парламентарни групи се обединиха в действията си, решихме, че трябва да ги подкрепим. Има министри - двойкаджии, откровени крадци, виждаме сделка с концесии, с "Булгартабак", дори случката с БТК, дочуваме за разпродажба на военно имущество. Няма воля в кабинета да приеме някакъв коректив, да чуе някакъв глас, нито има сила в НДСВ, която заради битките на лобита може да направи промени. Единственият начин да се ремонтира този кабинет се оказва вот на недоверие.

- Ако Симеон беше предприел промени, можеше ли да не се стигне дотук?

- Искали сме го много пъти, още докато бяхме в НДСВ. Но дори един безсмислен министър на едно неапетитно министерство като Абрашев, който очевидно е вреден и срива рейтинга, дори него не могат да го свалят. Той продължава 3 и половина години да е най-безсмисленият министър в кабинета. Значи те са решили да не правят промяна. И начинът да спрем разграбването, което върви като за последно, е вот.

- Какво конкретно имате предвид под разграбване?

- БТК и "Булгартабак". Трите меморандума по сделката показват доста милиони разлика. Разликата от 160 до 250 милиона някъде потъва. Концесиите за магистралата без търг сигурно струват добри комисиони. Аз утре ще пътувам до Бургас и 50 лева ще давам пътни такси заради Церовски. Защо?! Имаме данни за продажба на военно имущество под масата. Има не една и две сделки в този кабинет, които показват, че се пълнят партийни каси. Опитахме с диалог. Знаете, че седнахме с НДСВ и направихме съвместно бюджет, само и само да има повече прозрачност. Но премиерът няма сила или възможност да направи промените.

- А защо не се обединихте по-рано? Сигналите, за които говорите, не са от вчера.

- Натрупаха се доста факти и арогантното поведение на Шулева преля чашата. Между БСП, СДС и ОДС диалогът е труден - има доста натрупвания и лични чувства. Така че и петте групи трябваше да извървят пътя, те се мразят от години.

- Само царят успя да ги обедини.

- По-скоро ги обединява общата позиция за държавата. Ако в онзи прословут петък Лидия Шулева беше дошла да докладва, да разгледаме сделката, ако трябва да я променим, нямаше да се стигне до тази криза. В пренебрежението си към парламента НДСВ създаде парламентарна криза. Надменността не води до нищо добро, когато управляваш държава, а не просто фирмата си.

- Правихте ли някакви компромиси в името на общи действия на опозицията?

- Нашето условие към петте парламентарни групи беше едно- единствено - да потвърдят, че няма да правят кабинет на Първанов. Защото смятаме, че може да има такива уклони сред някои от колегите. Решихме в рамките на този парламент да направим експертен кабинет с консенсус.

- Трудно е да си представя кабинет, в който министрите няма да се свързват с нито една от шестте групи.

- Въпросът е да имат доверието, да не са политически фигури, които ще дразнят другите, да не са партийни водачи. Сигурно един или друг ще клони към някоя политическа сила, но ако в консултациите постигнем съгласие за постовете, ще направим приемливо правителство. Имаме само четири месеца, няма нужда да се партизира, няма нужда да стават свръхтежки битки. Задачата е да довършим конституцията, изборното законодателство и някой да подпише присъединяването на 25 април.

- Кой ще е премиерът - обединителната фигура на този кабинет?

- Това е темата и сме си дали задача до вота да провеждаме активни консултации по двете теми - председател на парламента и премиер. Да намерим две имена, които да ни обединят. Оттам-нататък ще е по-лесно.

- Има ли предложения?

- Има няколко имена, които се въртят, но сме се разбрали да не ги изнасяме. Не са от редиците на партийните фаланги.

- Вие продължавате да настоявате Милен Велчев и Меглена Кунева да останат в следващия кабинет?

- Да, ще направим предложения за министри, които мислим за успешни.

- Защо Новото време е вечният заподозрян, че лесно може да предаде опозицията?

- За съжаление, не можем да се договорим с мнозинството. Бихме искали, предлагали сме неведнъж, но не се получава. Ако това мнозинство беше малко по-разумно и диалогично, можехме отдавна да имаме по-добър кабинет. Но няма воля и обяснението е битката на лобитата. Дори царят да вкара нов кабинет, той ще се опасява, че няма да мине заради вътрешните ежби. Ще скочат някои кръгове и той затова не пипа министрите. За да продължи. Той самият не може да прокара промените.

- На нововремци премиерът предлагал ли е участие в правителството?

- Да виждате нещо? Да има споменато име? Не. Но целта ни не е аз, Миро, Боби или Юлияна Дончева лично да участваме. Целта е да се сменят Церовски, Петканов, Абрашев, Шулева. Нека на тяхно място премиерът да предложи други фигури, стига да стават за работа - ще ги подкрепим. Както и сега ще подкрепим експертен кабинет, предложен пак от други. Номерът е тези министри да работят за страната, а не да си пълнят джобовете.

- Станимир Илчев каза, че ще търсят различни подходи към отделните опозиционни групи. Какъв подход търсят към вас? - Като гледам как се държат в зала, подходът им не е от най-добрите. Като слушам младия Цицерон, наречен Ралчев и шпагата Щерев, мисля, че в търсенето на подхода леко са се омотали. Поведението им е повече от конфронтационно. Сигурно ще купуват на парче депутати, може би независими.

- Но вие разчитате на гласовете на независимите.

- Те си носят своята съвест.

- Откъде НДСВ има пари да купува гласове? - Сериозно ли ме питате или се шегувате? От тези сделки, за които говорихме. Имат достатъчно пари да купят още един председател на парламента.

- Ако Шулева беше подала оставка в началото на седмицата, щеше ли това да промени ситуацията? - Шулева вече не е достатъчна. Трябваше да имат воля да махнат министрите с най-нисък рейтинг.

- Най-късно след 5 месеца ще има избори, а досега вашето политическо поведение чертаеше общо бъдеще с НДСВ. Зачеркнахте ли тази перспектива?

- Не смятам, че вотът на недоверие е удар срещу НДСВ. Стига НДСВ да излезе с читава програма, да ни приеме законите, готови сме да седнем на маса. Това, че този кабинет няма да си продължи работата, ако мине вотът, не означава, че не може да работим заедно. Пак в залата ще гласуваме общо закони. Но не си обяснявам защо им трябва Шулева. След като те не могат да я махнат, аз ще се опитам. А с отделни колеги в НДСВ и отделни министри имам много добра комуникация. Партийната върхушка прави очевидни глупости.

- Не е пречка сега да бутнете правителството и след 5 месеца да протегнете ръка към Симеон за сътрудничество?

- Или към Милен Велчев, или към колеги вътре в групата. Аз познавам хора в НДСВ, с които ще ми е приятно да работя, в който и да е парламент - качествени професионалисти. Анелия Мингова винаги ще е добър председател на правната комисия. Но една върхушка си пълни джоба и злепоставя цялото НДСВ.

- Защо не споменавате ДПС в критиките си? То управлява наравно с НДСВ.

- В критиките си към кабинета ние визираме определени министри. С ДПС имаме активни разговори и по-добра комуникация. Те също предлагат промени, виждаме, че не могат да ги прокарат.

- От публичните им изяви не става ясно това.

- Виждате позицията им за Шулева. Помните анкетната комисия за Церовски.

- Не е ли редно, щом не могат да въздействат, да направят по-рязък ход, който да проличи.

- Да, може би е добре, но това е тяхна воля. Те са решили да не използват такива лостове.

- Това означава ли, че коалицията НДСВ-ДПС няма да просъществува след края на парламента?

- Подозирам, че в този вид няма. Зависи кой в НДСВ ще вземе властта. В момента коалицията има много трудности в работата. Но ДПС вероятно е приело, че за оставащите 4 месеца не може да направи нищо, вдигнало е ръце, чака да свърши мандатът и да се подготви за изборите.

- Как вотът ще повлияе върху изборите?

- Всеки такъв публичен скандал ерозира доверието към управляващите.

- Не се ли увеличават шансовете за червен кабинет през юни след подобна криза?

- Не. Ако НДСВ след този вот направи корекции в поведението си, политиката и реториката, ако вкара няколко читави закона, за които ги натискаме от години, ако спре съмненията, че някои се облагодетелстват лично - това ще се чуе от избирателите. Подозирам, че НДСВ има различни шансове в зависимост от това коя фракция надделее. Едно е да го оглави Свинаров, друго Панайотов, трето Милен, четвърто Шулева. Много е важно кой ще бъде фронтменът, човекът, на когото царят ще даде доверие и екип.

- А има ли опция царят да се оттегли?

- Той заяви, че участва.
367
1023
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
367
 Видими 
04 Февруари 2005 23:47
-А бе чакай малко с тия въпроси! Не виждаш ли че провеждам разговор по GSMa? Eeee!
04 Февруари 2005 23:51
Ми нъл ходи в Америката да се учиш бе душко. И там не ти ли казаха че кът видиш далавера бегаш при прокуроро. И се прочуваш сетне и ставаш голем човек. Ама тебе ти е шубе и много пиеш.
И сега айде Веждито за министер на културата. Ми тоя драйфа по жълтите павета и налита на полицаи.
Айде че те видем у Горублене у кафето догодина да шъткмаме Голфове.
Пари падат, ей! Повече от депутатската заплата.
05 Февруари 2005 00:02
Въпрос:
-Защо Новото време е вечният заподозрян, че лесно може да предаде опозицията?
Отговор:
- За съжаление, не можем да се договорим с мнозинството. Бихме искали, предлагали сме неведнъж, но не се получава. Ако това мнозинство беше малко по-разумно и диалогично, можехме отдавна да имаме по-добър кабинет. Но няма воля и обяснението е битката на лобитата. Дори царят да вкара нов кабинет, той ще се опасява, че няма да мине заради вътрешните ежби. Ще скочат някои кръгове и той затова не пипа министрите. За да продължи. Той самият не може да прокара промените.

05 Февруари 2005 00:11
много ми е любопитно, колко депутати в България, могат да се похвалят, че ходят активно сред избирателите си и търсят например информация, за далавери, колко търсят изобщо обратна връзка? А самият г-н конте би ли ни изброил личните си постижения или от скромност, ще остави другите да говорят за него? Колко нощи Кошлуков или някой друг в тоя парламент не е спал от притеснение, че парите на България изтичат някъде или се крадат? Колко пъти се е страхувал за нея, а не за своето топло местенце в парламента?
05 Февруари 2005 00:53
Не бип си хабил мнението за Кошлука, ама е издумал доста глупости. В цялото интервю, върви авторекламата и в междуредието, разбираш ли и ние сме в далаверата ама тя нещо се запецва точно сега.....
05 Февруари 2005 00:58
/:/ Кошлуков: Решихме в рамките на този парламент да направим експертен кабинет с консенсус"... Сигурно един или друг ще клони към някоя политическа сила, но ако в консултациите постигнем съгласие за постовете, ще направим приемливо правителство"
...............................
ЕХ, най-после ! Вече повече от десетилетие повтарям / и тук, също!/, че на България е нужна НЕ Демокрация, а КОНСЕНСУСКРАЦИЯ!
05 Февруари 2005 01:10
Всичко хубаво Емиле, ама това можеше да го постигнете и без да се цепите, а още по-малко да ставате маша в ръцете на оная разсипана дружина от "дясната " опозиция и на Ахмед Доган.

Никой не обича нелоялните.
05 Февруари 2005 01:27
тая дума ми хареса параграфе: КОНСЕНСУСКРАЦИЯ!
ще си я интегрирам в речника и ще те споминам с добро!
Не знам на вас драги съфорумци, но на мен ми се струва, че този хубавец Емилчо е олицетворение на етнически българският Доган.
Той е малък, но вече знае. Няма да се изненадам, ако те двамцата за в бъдеще редовно играят в коалиция. Когато присъстват в парламента разбира се.
05 Февруари 2005 01:33
НИКОЛАЙ СКАЛИЧАНСКИ,
Отвори си Е-пощата! Изпратих ти подробен мой материал относно "КОНСЕНСУСКРАЦИЯТА" !
Благодаря за проявения интерес!
П.ПV Потвърди за получаването ! Имам някакъв проблем с Интернетвръзката! Дублирах и с прикачен файл!!!

Редактирано от - paragraph39 на 05/2/2005 г/ 01:49:08

05 Февруари 2005 01:37
Абе и аз много пути казвах на Симион да направи 4иска на некадурните кадри около него.Но тои не ебава6е да ме послу6а.Сега заради тех 6те си изгуби кокала.О6те не е кусно да си корегира гре6ките.Оби4аи вси4ки но предивси4ко себеси!
05 Февруари 2005 01:50
Aideeei, Tim turi Dogan u edin kiup s "оная разсипана дружина от "дясната " опозиция". I nai-"umniya" si e baya prost.
05 Февруари 2005 02:00
доноса получен параграфе,
извинявай, че не реагирах веднага, но имах малко проблеми с кирилизацията, но сега се чете. Благодаря ти!
05 Февруари 2005 02:04
Бедното политиче! На всичките настоятелни въпроси, из целия текст, Кошлучето само на едно място изпуска думичката "царя". През останалото време се чуди как да заобиколи неудобния термин за човека, който го върна в политиката. Ми не е лесно! Девственост и integrity се губят веднъж. После ставаш за смях даже и на левите вестници.
05 Февруари 2005 02:19
ПАРАГАГРАФЕЕЕЕЕЕЕЕ
Ти си законодателен и конституционодателен гений!!! Ако сам си го измислил, с което никак не искам да вмъквам нотки на съмнение в оценката, която вече ти поставих 2 реда по-горе, но ти си наистина за там от дето изгониха днес един неуспял депутат.
Ако направиш партия за следващите избори имаш гласа ми! Дори само заради тази поправка в законодателството да извършиш пак ще останеш в историята и то заслужено!
РЕСПЕКТ!
05 Февруари 2005 02:27
НИКОЛАЙ СКАЛИЧАНСКИ,
БЛАГОДАРЯ за оценката ти относно идеята ми за "КОНСЕНСУСКРАЦИЯ"-та!!!
Другото НЕ ме вълнува- аз си мисля, че съм "ИДЕЙОТ" /сиреч, човек "ИДЕЙОфил"/!!!
Бъди жив и здрав!
05 Февруари 2005 02:37
Параграфе
Мисля съвсем сериозно че този ти проект трябва да бъде съвсем конструктивно обсъден в законодателните ни стриктури! Това не е просто налудничава идея, това е нещо, което е лъч надежда. Breakthrough, ako щеш. Другото интересува те не интересува, но тази идея трябва да види шанса си. Тя е проста и паралелно решава според мен ненужни конфронтации. С други думи за целта си е гениална!
Така че се надявам да направиш нужните стъпки за популяризирането й, да не почвам аз.
05 Февруари 2005 02:51
Ама как може така да обсуждате не6то по по6тите без да информитате стария клукар?Да обсадиме с колегите......
05 Февруари 2005 02:58
ами то е много голямо, а и повече подхожда параграфа да си го пейсне пръв, ама ако се назландисва още, аз ще поема инициативата.
05 Февруари 2005 02:59
параграфе имаш 5 минути за действие, от момента на публикуването на този ми постинг да си свършиш сам работата.
05 Февруари 2005 02:59
Както би казал на това място "Великият Комбинатор"-Остап Бендер:
"ОТ МЕН- ИДЕИТЕ! ОТ ВАС- БЕНЗИНА!!!"
05 Февруари 2005 03:02
НИКОЛАЙ СКАЛИЧАНСКИ,
ОСТАВИ!
НЕ СЕ ХАБИ НАПРАЗНО!
АЗ ТУК, ПРЕДИ ВРЕМЕ, БЯХ ОТВОРИЛ ТЕМА НА ТАЗИ ТЕМА!!!
НО, ИЗГЛЕЖДА, ОЩЕ "НЕ Й Е ДОШЛО ВРЕМЕТО" ?!?
.....................
П.П. Включих ли се в 5-минутката?!

Редактирано от - paragraph39 на 05/2/2005 г/ 03:05:27

05 Февруари 2005 03:07
да включи се, но не свърши работата, а ти не се излагай да приказваш, кой се хаби и кой не, за това живеем, за да се хабим. Изобщо живеенето е функция на хабенето, инак нямаше и да е живеене.
ТА ето какво пише Параграф 39:
ВРЕМЕ ЗА
КОНСЕНСУСКРАЦИЯ

ПО-ДОБРЕ “ПО ВОЛЯТА НА ВСИЧКИ!”, ОТКОЛКОТО “ПО ВОЛЯТА НА ПОВЕЧЕТО!”
Със сигурност царят-премиер- Симеон Сакскобурготски, ще остави следа в новата демократична история на България. Ако не с друго, то поне с това, че в първото сформирано от него правителство имаше, макар и неофициално, представители и на част от Опозицията.
На пръв поглед участието на Опозицията в управляващо правителство противоречи на класическите канони на класическата Демокрация! Защото там е казано, че: правото да управлява е на Мнозинството и се изпълнява неговата воля! А Малцинството има правото само да чака да дойде времето, когато ще стане Мнозинство и “ще се обърне палачинката”. Очевидно е, че в тази базисна постановка на Демокрацията е заложено противопоставянето, “политическата конкуренция”- на една част от обществото срещу друга/и/. Но за разлика от конкуренцията в производството и търговията- където купувачът може да влезе веднага в съседния магазин!- в политическата система и управлението на държавата това може да стане едва след четири години/е, понякога, но като изключение, и по рано/. Това е твърде дълъг срок за поправяне на “грешка” на Избирателя! Всъщност, това е “грешка”, а и “грях”, на Демокрацията…
Теоретично е възможно, при едни избори, Мнозинството да е с много малко, дори и само с един глас, вповече от Малцинството. И по силата само на една-едничка цифра, управлението на държавата ще се извършва по волята на тези, които са с един гласоподавател повече! Против волята на тези, които са с един гласоподавател по-малко! Това положение може и да е редно- от гледна точка на закона и Демокрацията, но е вредно за Обществото, като цяло, и за Справедливостта!
Вярно е, че Чърчил е признавал , че Демокрацията има и своите недостатъци. Вярно е и, че Тони Блеър преди време си беше позволил да помечтае за някакъв си “Трети път”-вероятно, между Демокрацията и НЕдемокрацията?!. Но вярно е и, че сегашното “демократично статукво” на демократичните избирателни системи трябва и може да бъде променено- към по-добро и по-справедливо! Още по-вярно е, че има хора и групи от хора, които дължат просперитета си именно на това статукво и нямат интерес и желание то да бъде променено. Но не за тях ми е думата и грижата!...
От Демокрацията по-демократична е само КОНСЕНСУСКРАЦИЯТА !
Сиреч, такава политическа и избирателна система, която позволява да става в управлението и с управлението на държавата и обществения живот това, което е по волята на всички, а не само на това, което е по волята на повечето. “С КОНСЕНСУС”- т.е. “с общото съгласие на всички” означава, че всяка от групите с различни интереси в обществото, се отказва ДОБРОВОЛНО от част от тях, за да бъде постигнато взаимноприемливо окончателно решение. Нещо като в брачния съюз- той е силен там, където се крепи на взаимния компромис! Или при избора на нов папа, съшо!
От “технологична” гледна точка Консенсускрацията е лесно постижима. Всъщност, има аналог в живота- например, при избор на “Спортист на годината”, който правят спортните журналисти и медии. Там всеки номиниращ номинира, примерно, по десет имена, като ги подрежда в низходящ ред /по точкова система- от 10 т. към 1 т./ според предпочитанията си. При рекапитулацията , обаче, е възможно да се окаже, че печеливш брой точки е събрал не този, който е посочен от по-голям брой гласуващи за техен фаворит, а друг! И точно в този случай е налице “силата” на Консенсускрацията: избраният е избран по волята на всички, той се явява избраник на всички, а не само на някои! Този избор е не само по-справедлив , но и ПО-ЗАДЪЛЖАВАЩ за всеки от избиращите- защото и неговият глас е бил определящ и взет изпредвид. При това, напълно демократично! Този факт е особено важен, когато се състезават не само личности, но и програми, платформи, идеи - избраната е ПОНОСИМА, в някаква степен, за всяка от групите с различни, а нерядко и с противоположни, интереси!
На практика, за да се осъществи “технологията” на Консенсускрацията в избирателното право, е необходимо да се въведат едно- две “нововъведения” и изисквания. Задължително изискване е кандидатите, програмите и платформите, които се изнасят на изборния “пазар”, да са повече от две. За да се улесни процедурата при гласуване, а и за да се опрости последващото преброяване, трябва да се въведе праг за броя на номинациите , извършвани от всеки гласуващ- т.е. всеки да има право да гласува само за 3-5 кандидатури, например, от цялата листа. Улеснението идва и от това, че при тази система отпада и нуждата от балотаж- фактически е извършено и второто, “резервното” подреждане на дадените за всеки отделен кандидат гласове/понеже е гласувано за всички ЕДНОВРЕМЕННО!/. Значи, освен всичко друго, ще се пести и обществено време, и обществени пари!
Противниците на гласуването на принципа на Консенсускрацията непременно ще потърсят “под вола теле”. Ще се чуят, със сигурност, приказки за това, че Народът още не бил узрял за такова нещо. Или , че такова нещо няма никъде по Света. Дори и, че не е демократично, понеже Болшинството не получава това, което е искало. И т.н. и т.н. Но истината е друга: при Консенсускрацията е много по-ограничена възможността за манипулация на общественото мнение- лесно изпълнимо е да се манипулира в полза на един кандидат, но не и на следващи/ а, видяхме, че може да се окаже някой от тях печеливш!/. Истината е, че при Консенсускрацията ролята на кебапчетата и бирата в изборния “процес” силно е ограничена. От това , обаче, ще пострадат само онези, които имат парите да плащат за спечелване на избори – и не само за кебапчета, а за медии, агитки, концерти, за имиджмейкъри, консултантски и социологически агенции и т.н.
Да, така е при Демокрацията! “Демокрацията си е Демокрация, но ИЗБОРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ С ПАРИ! С МНОГО ПАРИ!” . И се печелят от този, който ги има многото пари! Останалите “духат супата”-някои дори и без да се усещат и да го разбират, когато дават гласа си ! А това нито е справедливо, нито е демократично, нали!? А, нерядко , е и вредно за обществото, като цяло!
България е пред избори- догодина, парламентарните. Дай, Боже, тези да са по-справедливи, по-демократични , по-благотворни и по-полезни за нацията ни от предишните! А, дай Боже, следващите да са и КОНСЕНСУСКРАЦИЙНИ !?...
......................................... ....................................
ГЛАВНОТО в идеята за КОНСЕНСУСКРАЦИЯТА е, че трябва да става /и ще става! / това, което е "по волята на ВСИЧКИ", а не, което е само "по волята на ПОВЕЧЕТО" !!! Сега ще дам "цветен" пример:
Четирима студенти ще живеят на квартира в една стая. Искат да й сменят тапетите с нови, цветни.. Но всеки има свое предпочитание за цвят. Решават цвета да не го посочва най-възрастния, а да го определят по общо съгласие /"консенсус"/. Първоначалните предпочитания за цвят са: Студент С- син, студент Ч-червен, Ж- жълт и В-виолетов . Решават да гласуват по новому: всеки ще гласува за всички цветове, като ги подреди възходящо-според своите предпочитания- по точкова система.
Студент С: дава 4 т. за син, 3т. за виолетов, , 2т. за жълт и 1 т. за червен.
Студент Ч: дава 4т. за червен, 3т. за виолетов2т. за жълт и 1 т. за син
Студент Ж: дава 4т. за жълт, 3т. за виолетов, 2т. за син и 1т. за червен
Студент В: дава4 т. за виолетов, 3т. за жълт, 2т. за червен и 1 т. за син
РЕКАПИТУЛАЦИЯ ПО ЦВЕТОВЕ:
син- 4+1+2+1= 8 т., червен: 4+1+1+2 = 8 т. , жълт: 4+2+2+3=11 т., виолетов: 4+3+3+3= 13 т. . ФАВОРИТ ще е виолетовият цвят !!!
Схемата е приложимо във всички случаи от живия Живот, където сега решенията се взимат с Болшинство , при всякакъв избор с гласуване /без значение е за какво иде реч !/
”С консенсус” могат да бъдат избирани КМЕТОВЕ, ДЕПУТАТИ, ПРЕЗИДЕНТ и т.н.
Дори и Министерския съвет може да бъде съставен на принципа на Консесускрацията: предварително се оценява в точки “креслото” на всяко министерство, и партиите/всички, които са получили над определен процент от гласовете- %тът може да е по- малък от този, който е нужен за влизане в Парламента!/ получават министерски кресла- за съответния брой "точки", които са набрали в изборите!
Е, това е В ОБЩИ ЛИНИИ ! Важното е да се разбере главното: при КОНСЕНСУСКРАЦИЯТА няма противопоставяне и фаворизиране на ВОЛИ !!! Там става това, за което са дали СЪГЛАСИЕ в с и ч к и !!!
PARAGRAPH39
в..”Черноморски фар”- гр. Бургас
11.11.1990 г.
Актуализирано:
30.05.2004 г./Форум на в.”Сега”/
05 Февруари 2005 03:08
Параграфе, прати ми го и на мен, моля те.Като гледам Скаличански как се е разскачал от кеф, иска ми се и на мене!
05 Февруари 2005 03:13
Става.Хареса ми.Благодаря.Само чакайте да го прочетат хиените, ще обявят Параграфа за луд.
05 Февруари 2005 03:16
Параграфе,
Айде пусни го та всички да го видим де! Между другото параграфа е един достоен човек, който макар че не споделям политическите му възгледи ми допада. Ако в този форум имаше повече като него, може би щеше да ми е по-прятно да влизам.
05 Февруари 2005 03:16
АЗ- НЕВИНЕН !
АЗ- НЕВИНЕН !
АЗ- НЕВИНЕН !

Бог и Форумците тук са ми свидетели!!!
05 Февруари 2005 03:19
А, Николай вече го е постнал. Отивам да го чета. Ще се включа по-късно защото е Петък и отивам да изпия една бира с приятели.
05 Февруари 2005 03:21
Достоен е!Някой ден тия идеи ще бъдат аксиома за човечеството.Сега ще има подигравки, но не ми дреме.Параграф, знам че и на тебе не ти дреме.Времето е наше.
05 Февруари 2005 03:31
какво слабичко и ентузизирано момченце беше кошлука по времето на студентските вълнения,
каква охранена марула е станал сега.
и какви глупости говори.
абе емо,
да не се каниш да ставаш пак депутатин? сакън
05 Февруари 2005 03:35
BONGO BARABATA,
Вярно е, че НЕ ми дреме!
Аз съм и винаги съм бил като наркоман под въздействие на наркотик!
С малката /ГОЛЯМАТА, всъщност!/ разлика, че МОЯТ "НАРКОТИК" Е СПРАВЕДЛИВОСТТА!!! Такава, каквато аз я разбирам, разбира се!!! И дълбоко уважавам този тип "наркомани" !!!
Бъди жив и здрав!
И винаги КОНСЕНСУСКРАЦИЕН !!!

Редактирано от - paragraph39 на 05/2/2005 г/ 03:37:00

05 Февруари 2005 03:37
Айде-е, мекерето КъшАхмакоФФ пак църка с повод и без повод

Sine qua non
05 Февруари 2005 05:24
Наближават избори и Кошлучето е решило да се поизмие от политическата мръсотия на досегашната си дейност и съвсем в стила на Костов, като оплюе досегашните си съпъртийци да си изгради нова политическа премяна. Явно подценяването на българите като хора, които мислят е стигнало до невероятни моменти.
05 Февруари 2005 07:14
Параграфе, Обичам да чета мненията ти във форума. Подкрепям Скаличански в оценката му за теб - аз също бих гласувал за човек като тебе.Това за консенсукрацията си го поствал и преди, запознат съм. На пръв прочит изглежда съвършено, после започвам да си задавам въпроси и накрая ми заприличва на , извинявай, малка утопия. Въпрос: какви ще рече консенсус по дилема - "във или вън от Европа", "да бъде или да не бъде" и пр. Повечето от съдбоносните решения в политиката са дилеми. Става, обаче, за избор на президент, мъж на годината, но пак е афиф работа - какъв консенсус, като мене ме нема сред номинираните, а доста от ората с ищах биха ме писали на първо место в консенсуграмите си. Та така...
05 Февруари 2005 07:30
и преди съм чел някои неща за консенсускрацията. Сега нямам време да чета постнатото от Николай, но време и мерак да си кажа мнението имам . Всъшност смятам, че поне от 92 година някъде живеем в консенсускрацията. Правителството на Беров беше именно на този принцип: да не е отявлено правителство на БСП или СДС. Общо взето с консенсу дойде Виденов (че е време да се забавят реформите, да се смени посоката), седесарите не оказаха никаква съпротива. Костов също - даже и твърдият електорат на БСП искаше вече да минат в опозицията и да се смъкне напрежението. А ако предните два примера не са убедителни, то като какъв дойде Симеон? ами именно като консенсусна фигура, и пак с консенсус май ще си иде.
05 Февруари 2005 07:49
Параграфе,
и аз се заинтересувах, прати ми го и на мен, моля те.
partner@vip.bg
emo64@mail.ru
05 Февруари 2005 07:53
SOS
Къде е постнато, искам да прочета....
05 Февруари 2005 08:03
Герджиков поне се държа достойно и не избяга от заседаниете както някои гнусни "парламентаристи". Понесе си човека наказанието. Може би и го заслужаваше, защото не ги пресече простотиите още в началото, а се поддаде на политическо влияние.
Вече на всички трябва да е ясно, че жълтата кочина НДСВ не става за нищо. Дори председателя си на парламента не можа да опази. А ние се надяваме да работи за БЪЛГАРИЯ.
Те са по зле и от бай ти Ганя. КЕЛЕПИРАА.
05 Февруари 2005 08:37
Кризата в парламента разкрива един голям проблем - роенето на парламентарните партии. Аз съм гласувал за една партия, депутатът от моя избирателен район съм го изпрал партийно, той обаче си прави негова си партийка, щото бил сърдит на ръководството по някаква причина - какво ще кажете за това? не е ли подмяна на вота? Според мен, когато даден депутат е избран с листата на една партия и депутата напусне партията - трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да опразни и депутатското място. Даже мисля, че ако се пита конституционния съд за това ще се изкаже по този начин? или не съм прав?
05 Февруари 2005 08:46
Кошлучето се мисли за нещо важно. А си е един Парвеню та дрънка. Абе, пульо, имаш само отрицателна стойност, доколкото можеш да вредиш на НДСВ и на Саксофонски, дотолкова си интересен на сините или червените. Също и на жълтите. Ще ви ухажват бандата продажни боклуци докато трае НС, после ще ви заплюят както се полага на мекерата и предатели. Изпитвам омерзение към такива
05 Февруари 2005 08:55
Алабала е прав - подменя се вота.

Имам въпрос към Параграфа: Не е ли нарушение на Конституцията, когато партийните върхушки се разпределят на избираеми места в избирателните листове по цялата страна. Откъде накъде Борислав Цеков ще е избран в Разград, където не му е стъпвал крака, Драгалевския циганин - в Пловдив, а пловдивското еврейче Паси - от Бургас?

Предлагам всички ние да задраскваме кандидатите, които не са ни земляци, дори и от партийните листи на партиите, чиито програми подкрепяме.

За да се спазва конституцуята е необходимо депотат от даден район ДА Е от дадения район. Параграфа да го формулира юридически.
05 Февруари 2005 09:02
Кушлучето, понеже няма как да влезне в историята по друг начин, драпа да влезне като убиецът на Джон Ленън.
05 Февруари 2005 09:09
Майничка, съгласен съм с теб, но мисълта ми беше по-друга: След като депутата е влязал от листата на една партия - фактически депутатско му място не е лично негово, а е на партията, и ако напусне партията, то трябва да напусне и парламента. Така ще се реши проблема с безнаказаността на депутатите - под прикритието, че уж видите ли ние работим за избирателите си (какви избиратели, избирателите не са гласували лично за депутата) - си правят какво ли не. Визирам "Новото време" - зализана шайка готова заради властта даже и собствените им майки да предадат, както и ДСБ.
05 Февруари 2005 09:25
Още нещо : в момента се получава така, че Партиийте са заложници на собствените си депутати. Това обръща всичко с главата надолу. Би трябвало да е обратното: Депутатите да зависят от партията която ги е издигнала. Даже мисля, че точно заради това имаме толкова калпави парламенти от "избухването" на демокрацията до сега. Когато един човек не се контролира прави глупости - справка последните парламенти, а и не само там ) Както се вижда на самоконтрола не може да се разчита
05 Февруари 2005 10:09
Никакво доверие нямам на Кошлуков & Co - хлъзгави, нагаждат се, готови са на всякакви монтажи, за да са в далаверата. И ми приличат на селянчета в градски дрешки.
05 Февруари 2005 10:16
Не четох интервюто. Кошлуков, Севлиевски и Цеков са недоразумения.
05 Февруари 2005 10:17
Гоше, Гошеееее, аз тебе те мислесх за голяма работа, а ти се оказа малка работа. Какво виждаш в тоя премиер че го сравняваш с Джон Ленън бе!
05 Февруари 2005 10:26
Тоз продажен боклук е напълно невинен! Лайното рано или късно се размирисва.
Виновен е Симеон, че го вкара в парламента.
05 Февруари 2005 10:28
Кошлуков и Доган са демократи, произведени заедно в затвора, за да не се позволи на истински демократи да бъдат в парламента. За целта Кошлуков имаше мероприятие "водач на студентски вълнения". След това имаше и мероприятие изпиране и избелване в световно неизвестен американски университет. Последното му мероприятие от вчера нещо заскърца.
05 Февруари 2005 10:50
4 години в затвора, но не по политически причини а за отклонение от военна служба. за награда-следване в черен колеж в америка, спецялност алабализми
05 Февруари 2005 11:48
Аре да си говорим за политика, без да флуудваме темата и да я правим на Хайд-парк, или рубрика от „Чай”
Стига с този популизъм, това „те, они, политиците, крадливите „и ний, добрите, честните, съзнателните, мислещите, дето знайте веднага как „да оправите държавата”-а стига сте я оправяли тази държава...
Кошлуков е завършил политология, ако не знаете. Там има едно понятие символна политика и друго, наречено реална политика. Принципът на едната са формулирани от Еделман, а на другата от Потемкин. Не конкретните политики, а тяхното показване и продажби определят мнозинствата. На тълпата се показва мюре-изкуствени продукти. Никой няма интерес да прави политическите решения прозрачни и все повече се държи на повърхностната структура и демонстративния блясък на политиката.
В случая Кошлуков ни пързаля. Представя ни за реалполитика нещо, което е символно.
Реалполитик е:
След скандала с Шулева, когато стана от муха слон, защото не виждах драма да дойде да докладва сделката, се наложи да предприемем стъпки. Очевидно има серия от министри, които не стават. Много пъти сме искали оставки, правили сме предложения към НДСВ и виждаме, че няма воля. Затова, когато петте парламентарни групи се обединиха в действията си, решихме, че трябва да ги подкрепим.

Защо не е вярно-ами поради една много проста причина- гласуването онзи ден за детската болница.
Символна политика е
Влизане в парламента на Новото време под шапката на дясна либерално-центристка коалиция с всички съответни пазарлъци . Шулева щеше командва новия инвестиционен фонд, който Министерство на икономиката ще администрира и ще прерадзпредели през този период огромни средства. Новото време тук действа като маша на Доган, срещу неговата подкрепа утре. Не БТ, а възможността да се извият ръцете на НДСВ и да се тропне по масата за по-добри изборни позиции, е залогът в тази задкулисна борба за влияние.
Падането на Сакса е от полза за:
СДС, БСП и дясното-тук възможността десните да не оценят правилно ситуацията около влизането в едно програмно правителство е реална.
Новото време-вдига се цената му. С участието в програмен кабинет си осигуряват позиции за изборите.
Губещи-НДСВ-те гълтат вода всякак, каквото и да правят.
ДПС привидно губи доверие, но реално ще спечели от караманьолата. Доган ще съумее да извлече дивиденти, а е твърде тъпо да се очаква обратното.
Извод-бай Сакс си отива.
Да, ама не-това интервю показва някои параметри в поведението на основния играч. Новото време. Изключително притеснително интервю.
Кошлучето, от една страна твърдо не ще ново правителство със НДСВ и царя, а от друга заявявя, че
целта е да се сменят Церовски, Петканов, Абрашев, Шулева. Нека на тяхно място премиерът да предложи други фигури, стига да стават за работа - ще ги подкрепим.Тоест, ако Симеон тези дни клекне, нововремците ще бият отбой и бай Сакс ще оцелее.
Което е доста притеснително за десницата и левицата, но повече за десните.
Какво ще загуби-ами нищо-ще ниомотае пак с приказки за целесъобразността на приемането на закони за влизането в Европа и този за партиите. Ще ни наговори една камара лакърдии, белким забравим
Няма да се договаряме за кабинет на НДСВ!


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД