:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,220,408
Активни 86
Страници 7,421
За един ден 1,302,066
Рефлексия

Процентът жени в политиката и наоколо

Най-лицемерната проява на обществена справедливост е разпределението й по природни квоти - пол, раса, възраст. Тя е цинична, щом евтино изплаща социални дългове и прикрива масово безправие. Вярно, дарената справедливост за избрани индивиди извинява отчасти безправието спрямо останалите от същия вид. Така силните по обществено наследство почти напълно се оправдават пред слабите по естествени дадености. И става още по-ясно, че справедливостта не се извоюва, а се получава по природа и на порции. По този начин статуквото се пази от спонтанни промени.

В това отношение преходът към устойчива демокрация у нас май е завършил. Остава бегли мазки да допълнят картината. Например усилията за увеличаване на процента жени в политиката. Насищането му до европейските норми - поне 30% - ще е ново доказателство за видим прогрес. И какво от това?

Всъщност половата определеност на общественото животно, каквото е човекът дори в битността на жена, щеше да е важна, ако увеличеният брой жени в представителни органи водеше до поставянето и решаването на сериозни техни проблеми. Това би било естествено, стига политическата дейност да се оценяваше откъм съответствието с жизнения опит, ане по европеидността на партийните заявкиНо тъй като в някои общества мимикрията е основен жизнен трик, не е чудно, че политическите ангажименти на избраничките, които трябвало да се увеличават, рядко са насочени към проблемите на жените. Те са размити в безполовия жанр на политическите програми, при което няма никакво значение дали ги изказват мъже, жени или магнетофони. В това отношение плейбекът на фолкпредставителството прилича на оня във фолка и естрадата: записът "повече жени" се търпи, но фалшът на живото изпълнение дразни. За да се прикрие дразненето, помагат приятни във всяко отношение персони с маниери, дрешки и танци. Съществени разлики между леви и десни, центристки и екстремистки, етнически и космополитни партии не се допускат,щом трябва да се замете досадната действителностЗатова и при женските квоти господстват двата принципа на политическия живот: а) избраните нямат много общо с всекидневието на онези, които представят; б) колкото повече политически се напъва един проблем, толкова повече става всекидневно нерешим - виж образование, здравеопазване, наркомани, "Булгартабак", цигани...

А тъкмо във всекидневието полът е съдба, докато безполовата професионализация е стерилна. Ето защо "жената по понятие" е стерилизирана при професионалното представителство. Не беше ли, може би някои от допуснатите в политиката жени нямаше да търпят публични унижения, ако не спрямо посестримите си във всекидневието, то поне спрямо себе си. Може би щяха да отвърнат и със съд, и политически некоректно на наглостта - със скандали и шамари, следвайки добрите световни примери и напора на достойнството, което винаги се изявява. За разлика от броя места в представителни органи то не се пресмята в удобни квоти.

Уви, висши съображения карат жените в политиката да си мълчат възпитано, когато ги обиждат, харесват или поднасят на пол. Малка утеха е, че копират невъзпитаното мълчание на политическите мъже, свидетели на униженията. Пък и защо да се говори, когатовсичко е ясно с правата на силните и шанса на слабите:последните говорят, когато първите им позволят - един здрав принцип на всички йерархии, който стига до удобния вид "не те ли бия, ще ме бият".

Затова няма сериозна публична реакция срещу сервирането на жени за гарнитура към политическия успех. Това само донякъде се дължи на медиите, изпаднали в плен на рекламата, в чиито фикции жената е сексуализиращ продажбите фон. Те се съобразяват с нагласата слабите да се държат в ограничена вменяемост и да им се отпускат проценти внимание. Най-вече липсата на реакция следва от убеждението, според което конкретните проблеми на всекидневието не са професионално-политически въпрос. Така се погребва Лениновата мечта всяка готвачка да се занимава с политика, но сепоощрява политиката, необръщаща внимание на готвачкатаИ е естествено да не зная - знае ли някой? - за отказано интервю, защото медията явно рекламира бардаци или скрито лансира компаньонки покрай прогнози за времето и игри на щастието. И е естествено да не съм чувал - чувал ли е някой? - български министър да напусне важна среща, защото на нея присъстват лица, журирали конкурс за малолетни красавици. И е естествено да не си представям - представя ли си някой? - партия, която чрез женските проценти ще ги намали там, където те са твърдо 100: при робините в шивашките цехове, при видиотените от недоимък начални учителки, във феминизираните заради гурбета на мъжете турски, помашки и цигански махали и села.

За сметка на това зная, чувал съм, представям си мандатоносителната партия на българските жени, чиято централа се намира към горния край на софийския булевард "Мария Луиза" - при Халите, джамията, банята. В долния край са стоянките на проститутките. Прочее съседствата не са случайни с оглед на политическите грижи за процентите. Поличби са.
141
2495
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
141
 Видими 
04 Февруари 2005 23:35
А Литрова! Каква жена, каква смелост, каква ефективност!
05 Февруари 2005 00:23
Браво г-н Денков!
05 Февруари 2005 01:02
Господин Денков - аз ще Ви задам "моят" въпрос, всички без изключение го избягват - Та въпросът ми е : Защо само българите нямат деца (?!) Защото циганите имат много деца...? Защото турците имат много деца...? Защо само Царят да има 5 деца и Соломон Паси за сега да има 3 деца, а останалото ни министерско ръководство са или без деца или имат по 1 дете...? Само не ми отговаряйте че липсвали пари... деца с пари не се създават! Защо никоя партия не запише в Програмата си - да проведе такава политика че, всяко семейство до 30 години да има най-малко 3 деца... Защо нито дума за липсата да деца в българските семейства... Триетажни къщи правиме... Прескъпи коли купуване... Незнам си какви милионери сме имали... а сме без деца... За какво живееме, за какво строиме тези празни къщи и си губиме времето...Господин Денков - наистина ли не го виждате този проблем ?!Ако ли пък го виждате, защо не започните да говорите...Защо, какво още чакате ...?!
05 Февруари 2005 01:36
Не разбирам какво сексуализират народните ни избраннички. За голяма част от тях бих рекъл че ликът им на опаковката окончателно ше секне продажбите.

Колкото до Литрова, направете си труда да видите снимктата и базата данни на парля.parlia...bg

Лошо приготвено домашно от страна на НДСВ. Мноо лошо. Кат взимат тапи и лукави в редичките си и очакват послушание - така ше е. Евала още веднъж на така наречената опозиця че се посплоти.
05 Февруари 2005 01:42
This is a men`s wourld !!! Ladies and gentlemens! Nothing has changed....
Г-н Денков и сие бе трябвало да знаят това... А, щях да забравя, това за полът, че е съдба.... май съм го чела при Бердяев...ако ще цитираме, нека да е коректно
05 Февруари 2005 02:01
Ама това булгарския Дон жуан ли е?Какво си има всека жена:1 много умно и красиво дете.2 идеални колеги.3 много прос сапруг.А сега какво си нема:1 нема кои да я задоволи сексуално.2Нема кои да я разбере в живота.3Нема време да се занимава с клукарките.
05 Февруари 2005 02:14
Фриде, туй по нидерландски ли е?
05 Февруари 2005 02:17
А пък някои твърдят, че "ЖЕНАТА НЕ Е КАТО ЧОВЕКА" !
05 Февруари 2005 02:30
фичо,
нялай я Фридка бре, жена е! аааа, къде ти е кавалерството?!
05 Февруари 2005 03:12
моля всички, които искат да видят един интересн момент от историята на българската демокрация, да заповядат, да разгледат форума под статията:"Емил Кошлуков: Царят не смее да предложи нов кабинет" в рубриката Наблюдател!
05 Февруари 2005 04:10
Lacey, и аз така

05 Февруари 2005 04:16
И какво трябва да се направи?
Да прави Денков женска партия и да поведе жените към светлото бъдеще!
Или поне от така "мъдро" нахвърляния проблем, следващия път да резюмира по точки кой и какво трябва да направи!
Аз лично се съмнявам, че авторът познава задълбочено проблема и може да даде дори елементална практическа програма. Забелязял съм, че колкото по "завързано" се пише, толкова повече празноти в разбирането на проблема се прикриват.

05 Февруари 2005 04:30
Равнопоставеността не е съвместима с никакви квоти. Има ли квоти - има дискриминация на този, който е по-способен, но е отхвърлен, за сметка на онзи който е по-малко способен, но е от квотата. Всичко друго е от лукавого!
05 Февруари 2005 05:20
Уф, пък на мен колегата Денков никак не ми хареса днес. Започнах да го чета с желание да ми се понрави, ама.... И какво точно, г-н Денков, ни предлагате да направим в България - да не се стараем жените в политиката да са поне 30% като начало щото това било отбиване на номера? А не е ли отбиване на номера да пишете тук ала-бала вместо да започнете промени точно от ФФ на СУ? Колегата ви Сащо Андонов, някогашен асистент по Диалектика, се забавляваше по време на упражненията като прокарваше пръст по списъчния състав на курса ни и си избираше всеки път "Елл-за". Точно така го произнасяше - с удължено 'л" и висок тон на а-то. Знаеше, хитрягата му с хитряга, че Елза е най-лесната плячака за майтап - беше дошла от Рабфак и като заговореше всички залягахме по чиновете от...неудобство. Андонов лесно можеше да си избере и някой от момчетата за същата цел - имахме един бат Кондьо, например, по нашите разбирания - старец (25 годишен в първи курс), пак от същия партийно-рабфакски факултет, ама не - той цяла година тормози Елза. Предполагам от любов към женския пол. Ако бяхме в САЩ да му бяха извъртели солидно дело за харасмент (тормоз).
*
Ами "геният" Деян Деянов, асисента ни по логика? Негов патент беше сриването със земята на колежки, които трябваше да изнесат есе по дадена тема. Бях бясна когато се подигра по доста просташки начин с едно от най-умните и хапливо-елегантни като хумор девойчета в курса ни - Елена. Когато подготвяхме нашето си упражнение - аз и Фичо - репетирахме като за театър, за да не бъдем унижавани. Е, не бяхме, дори бяхме похвалени, но унижението на останалите момичета от курса ми беше достатъчен.
*
Такива ми работи. Равнопоставеността на жената започва от семейството, детската градина, училището и университета. Влизането им в политиката ще е нормален факт, ако в изброените места Андоновци и Деяновци нямаше.


Редактирано от - Нели. на 05/2/2005 г/ 07:26:11

05 Февруари 2005 05:42
Айде пак евтини закачки, толкоз ли не сте чували Инглиш? - превеждам "Това е мъжки свят" , както пееше една група преди години и оттогава нищо не се е променило... Що да се обиждаме на мъже и жени, като безличието е безполово, както безкултурието....и скодоумието също; но че мъжете управляват света и те вършат най-големите свинщини, не може да се отрече /в България -също/... е имаше една шушулева женица, която се опитваше да върши свинщини по мъжки, обаче я махнаха
05 Февруари 2005 05:58
Фриде, закачат се с теб за "wourld" и "gentlemens". Нищо лошо, ама и мен това "u" ми звучи твърде... нидерландски.
05 Февруари 2005 06:18
Добре де, виж кое време е- егати ЕнтЕлЕгентите дребнави...вие пък да не сте пИрфектни винаги
05 Февруари 2005 07:27
Мъжете управляват света - хубу, ами тях кой управлява?
05 Февруари 2005 07:30
Нели, верно че има едно US в повече. Ама без него па звучи не нидерландски, а неандерталски...
05 Февруари 2005 07:36
Такъв актив събра този път Митко
Но има право и е прав ...абстрактно
Това бройкаджийство е фарисейство и подигравка
Ама има и друга страна, тук в България
Някой да забелязва, че сред една класа - бизнес - жените плътно държат едно солидно място на участието?
Бизнес-дамите с нокти и когти си извоюват места в битката и с обстоятелствата, и с мъжете, и с жените И никой не бърза да ги назначава на тези места. сами се пробиват и назначават
05 Февруари 2005 09:04
Автора
Отблъскващите боклуци
05 Февруари 2005 09:45
Не мисля, че "бизнес дамите" са 100% успели благодарение на собствените си качества. Има много такива, аз познавам няколко, но пък познавам и няколко, които са просто "поставени" на бизнес длъжности от мъже и любовници.
Да не говорим колко от "бизнес дамите" просто са отработили бизнес позициите си с половите си органи.

Както и да е. Статията е доста мъглява, което вероятно се дължи на изключително неудобната за коментиране тема. Ако направиш дори и едно погрешно изказване и ще стане такава една (нещо като прословутата антисемитска история, която фичонелите раздуха). В едно нещо, обаче, авторът е категорично прав - квотният принцип не може да реши проблемите нито на жените, нито на циганите или други малцинства, нито на инвалидите и т.н. и т.п.

Лошото е, че засега освен квотния принцип и субсидирането не са измислени други средства за интегриране или повишаване на социалната роля на малцинствата.
05 Февруари 2005 10:33
Хехехе "... и НАОКОЛО"!!! Много-смислово е това "наоколо" Ролята на квотата май е такава - да създава "наоколо медии", "наоколо социална сфера", "наоколо култура"... Браво на Денков, че казва това от името на жените и въобще, че напипва сериозните обществени проблеми. И го прави мъдро и тактично. Даже и редовните критикари няма за какво да се заядат, освен ... да си потопят в спомените си
05 Февруари 2005 10:36
"Квотния принцип" е тъпа американска измислица, която само ЗАДЪЛБОЧАВА, а не решава проблемите на малцинствата или пък жените.Смисъла е да насъсква и да разделя обществата отвътре, като по този начин ги прави слаби за външни намеси.Глупаво е да има бройки за жени, мъже или цигани или негри просто защото са такива.Ако циганите или негрите или жените покажат качества нека само тях да назначават, ако пък не нито един да няма.Хората трябва да бъдат оценявани по качествата им.Другото е демагогия.По този начин здравите сили в обществото се държат постоянно претоварени от това, че един здрав носи на гърба си 5 търтея.В Б-я е най-лошо да си нормален: да си българин, да работиш, да не си педал.Тогава дупе да ти е яко.
05 Февруари 2005 10:37
Нели
Иначе съм съгласна с автора "не на квотите" и в университетите стават 80% жени ! Щото в моята специалност например балът за жени беше 5, 56, а за мъже към 3, 80. Познайте ако нямаше квоти какъв процент щяха да са мъжете. Това не пречеше на доста от преподавателите да се шегуват, а единия дори ни нарече "груби грешки"!

Редактирано от - Lan на 05/2/2005 г/ 13:24:09

05 Февруари 2005 11:47
Не мога да приема никакъв квотен принцип. Квотният принцип е израз на снизходително отношение - един вид, понеже не може по друг начин ви даваме квоти. Същото важи и за средните училища и университетите. На Запад няма квоти за мъже и жени и това не им се е отразило на качеството на стециалистите. В САЩ вместо да повдигнат нивото на средното образование в училищата, посещавани предимно от цветнокожи, въвеждат квоти. Така малцинствата се разглезват и в обществпото се предизвиква нова негативна реакция.
Примерите, които дава Нели, не са нищо ново. Можете да си представите пък отношението към жените-инженери и всекидневните битки за доказване на работното място. Обаче съм свикнала и не могат да ме изненадат с нищо.
Относно момичето от Рабфака - е, то също е от квота. По-добре би било да си прецени силите и да си намери друго място в живота, вместо да става обект на подигравки.
Въвеждането на фактическото равноправие ще бъде много дълъг и труден процес. Да не забравяме, че жените (даже и в развитите страни) получиха права през последните 50-60 години. Това, което е наслоено през хилядолетията, не може да се премахне напълно дори за 100 години.
05 Февруари 2005 11:53
Лейси е права. Но невиждам защо трябва да спори с някого, който е убеден, че жените прогресират само чрез леглото. Сигурно пък мъжете успяват само благодарение на качествата си!
05 Февруари 2005 11:55
А защо авторът не е обърнал внимание на факта, че повечето" изявени" жени политици са или стари моми /Ек.Михайлова и Т.Дончева, на които по-ще им приляга да си осиновят по едно дете, щото вече не са във фертилна възраст, за да могат да си родят такова , вместо да си чешат езиците и да ни дават акъли как да живеем / например или разведени.Същата закономерност се наблюдава и в съдилищата-особено във Варненските.
05 Февруари 2005 12:14
Ами защото трябваше в такъв случай да започне да изрежда и мъжете - стари ергени, разведени, педераси, с любовници и т.н. И при процентното съотношение - мъже-жени в политиката мъжката позиция ще ... излезе по-слаба И защото авторът е умен и некомплексиран мъж, което всеки който чете непредубедено, веднага разбира. С клюки за жени/мъже се занимават посредствените
05 Февруари 2005 12:23
Явно е, че тука трябва да се обясняват елементарни неща - за всеки човек това дали да има семейство и деца или не, е право на личен избор. На други пък житейските обстоятелства са се стекли по такъв начин. Откъде-накъде някой ще предписва на другиго правила за житейско поведение? И сега какво - неомъжените жени на средна възраст да се затворят в къщи и да бродират гоблени ли?
05 Февруари 2005 12:33
Статията е гадничка и мачистка - типично за балканското възпитание презрение и тъпи клишета за женския пол
05 Февруари 2005 12:44
Ray,
oткога да си разведен, сам или бездетен е порок? Бракът е споделено лицемерие и безразличие. "По-добре сам отколкото зле придружен"
05 Февруари 2005 12:45
CRUELLA, нищо лично, но ако личните интереси бъдат за благото и в интерес на обществото ще е още по-добре.Дадох ги за пример защото те поне, ако не друго имат ср-ва да си позволят тоя "лукс"/да имаш дете и работа в България/, но е повече от ясно че за това да осиновиш и отгледаш дете се изисква отговорност и никак, ама никак не елементарно, повярвай ми!Много по-лесно е да даваш акъли на останалите женени/омъжени и при това с деца, а на всичкото отгоре да живееш с илюзиите, че защитаваш интересите им.
А относно жените на средна въраст като гледам Шулева, Касабова и оная от Социалното мин-во, сякаш е по-добре да си шият гоблените, ако въобще могат, та дано нещо остане за поколенията.
05 Февруари 2005 13:03
Първо, примерът с Шулева е крайно неудачен. Тя е вдовица с две големи деца. Същата определено има качества независимо какви глупости пишат за нея вестниците и какво е мнението на Доган и на Кошлуков. За Касабова не знам.
Единици са неомъжените жени в парламента и съм убедена, че процентът при тях е същият, както при неженените мъже. Но кой знае защо, само те привличат вниманието.
Пак повтарям, отглеждането на деца е житейски избор, който не може да бъде натрапен на никого. Не виждам защо човек, който по една или друга причина е останал без деца, да бъде обявяван за малоценен.
05 Февруари 2005 13:27
RE DOMINUS,
какви са тия кардинални изводи?Въобще не смятам, че "да си разведен, сам или без дете е порок", но в повечето случай самотните и разведените се стремят да избягат от самотата, която особено на стари години е убийствена.Лично аз си мисля, че по-страшното от самотата е безсилието и понеже действителността в BG е страшна за всички, особено за децата и възрастните какво лощо има в това да направиш едно самотно дете щастливо, като го осиновиш?Вярно е, че за това се изисква голяма душа, сърце и липса на егоизъм, но все пак не можеш да искаш от някого повече отколкото той може да ти даде.
А относно брака, към дадения момент не е установена друга по-ефективна форма на съвместно съществуване.
Как така гейовете и лезбийките по цял свят се борят за правото да сключват"споделеното лицемерие наречено от теб-брак"?
05 Февруари 2005 13:29
Ех Нели.,
Какви са тия комплекси сега, що ми тоя феминизъм? Изненадан съм. Сигурно и ти си забелязала, че хора със слабости има много, има ги навсякъде. Понякога ги поглеждаме със снизхождение, но понякога направо ги наричаме расисти или простаци. Да даваш примерите си от университета за дискриминация на 2-3 или 20-30 дори момичета е нелепо, защото в България никога не е имало никакво такова същинско (като в западна европа) сексуално дискриминиране. Тук и днес го има, тук и днес жените само със закони могат наистина да се утвърдят в политика или незнам си къде. Точно великите сили на стария континент са страните със най-сериозни проблеми по отношение на класовото разслояване, а там където има класово разслояване неминуемо се наблюдава и сексуална дискриминация.
За твое сведение в България освен ФФ на СУ има и други факултети в същия уни, па да не говорим, че има и други унита. И ние сме били студенти и те също, ама се съмнявам масовостта на примери като твоите да бъде чак впечатляваща, а и от друга страна и противоположното "взаимодействие" също съществува.
Като бях в Гърция, имах една колежка испанка, която беше седнала веднъж да ме пита дали българките в България имали право да гласуват, дали имало или нямало дискриминация. Аз и казах, че простаци има на всякъде, но като цяло не мисля, че мъже или жени са, пак като правило жертви на другия пол, а и жените и мъжете имат еднакви права в България. Тя обаче ми се изсмя, защото се оказа, че година преди това в нейната лаб в Андалусия имали българка на гости, която им казала, че българките били много дискриминирани, че били по-долу от мъжете, че имало голяма дискриминация, че се очаквало от тях да си седят у дома и само да гледат деца. Стана ми малко тъжно, че такива българи или българки има, които като им подадеш тема и те веднага могат да почнат да ти се оплакват, но какво да кажа, освен че съм изненадан от твърденията на тази жена, все пак я попитах как се казва тази жена. Оказа се, че тази жена е моя позната и н.с. в БАН. Стана ми много смешно, защото иначе тази същата беше доста отворена и много агресивен дори тип човек, но какво да кажа, а и каквото и да кажех, нямаше значение. По-късно попитах въпросната жена дали е вярно това, което е разправяла в Испания и от къде на къде, а тя ми каза "а бе глупости, остави я тая испанка, не съм говорила такива глупости никога, тя тая е тъпа".
Та и ей таквизи нещица са ми се случвали, освен наблюденията ми за стандартно неуважение на човек към човека, независимо дали е било вътреполово или междуполово. Та Нели. не бих наистина говорил за сексулано-дискриминационни проблеми в България, но за липса на толерантност между хората -ДА.
05 Февруари 2005 13:42
типична квалификация в Германия, за симпатична жена на високо издигнала се е: " тя си е изебала пътя на горе"
Те такъв израз в България не бях чувал. Вярно и ние имаме аналогични неща, но явно креативизма на германците не отстъпва никак на нашият и ако те имат комплекси от нещо, на мен ми се иска да не ни ги прехвърлят едно към едно. Защото тук мога да твърдя сега тази насилствена дори унификация между половете взима грозни размери. Аз никога не съм смятал, че един мъж или жена трябва да има предимство само заради пола си, но определено смятам, че мъжете и жените имат някои отлики и хубавото на живота е, когато едните и другите могат да покажат красотата си в отликите си облечени дори, а не в едно непрекъснато старание за оеднаквяване. За мен жена без излъчване на женственост не е жена. Нито мъж пропорцинално пък е мъж. Тук не става за някакво непрекъснато и преувеличено кокетстване или перчене, а просто за отиграване на всяка ситуация, така да се каже "с малко грим, но умело поставен".
05 Февруари 2005 13:50
Lacey, Cruella, Чичо
cherchez la femme
05 Февруари 2005 14:02
Трепло
05 Февруари 2005 14:12
RE CRUELLA,
относно Шулева държа да отбележа, че видът на тая вдовица е много весел и някак не ми се връзва с образа на queen Elisabet, след смъртта на съпруга и принц Албърт.А също така тая същата преди се фукаще на цяла BG, че си пазари ''парцалите" от Париж, където учила дъшеря и.
Ти как мислищ дали голяма част от българските родители нямат желание да изучат децата си в чужбина?Няма да задавам "глупави" ?-си откъде има пари за това.
05 Февруари 2005 15:08
Митето Денков е пиЧ
05 Февруари 2005 16:13
И какъв беше проблемът?
Проблем е, ако жените са недооценени. Те имат качества, но мъжете не ги ценят.
Така ли е? Сигурно е много грешно да се каже, че жените са по-пренебрегнатия от Господ пол. Влизат с шестици в университетите, а мъжете с тройки, но впоследствие нещата се завъртат на 180 градуса. Наскоро някакъв декан в Щатите го оплюха и го накараха да се извини за непремерено изказване, че научният принос на жените, заети в науката, е доста по-малък от на мъжете.
Или с две думи, жените сами доказват с делата си, че като цяло са с по-ниски мисловни способности. Разбира се, човекът се извини, не бил искал да обиди жените и темподобни. Но това ме навежда на мисълта, че ако не трябва да има привилегии и квоти, то жените трябва да развиват качества и едновременно с развитието им да заемат подобаващо се място в управлението и във всички останали сфери.
05 Февруари 2005 16:15
Аз предлагам да нападнем!
05 Февруари 2005 16:19
В Щатите феминистките отдавна са си спечелили името- феминацистки.
Тук борбите за равноправие на жената са довели до някои привилегии на жените. От десетина години мотаят някакъв закон за равноправие между двата пола и все не могат да го приемат. И кой мислите го спира? Спират го жените. Формално го спират представителките на женския пол в законодателната власт. Ами как няма да го спират, като равните права предполагат и равни задължения?
05 Февруари 2005 16:34
Стига с тия задължения, бе. Я ми покажете един мъж да е поел задължение за нещо, пък, ако е поел, да го е изпълнил? Да ми посочите един мъж, който си отглежда децата след развода? Чудя се защо пък все на жената ги дават тия деца?! И не ми излизайте с приказките за топлата майчина гръд, за майчините грижи, за нуждата на децата най-вече от майка. И защо от майка, а не от баща? Все мъже управляват света, и вижте на какъв хал е! Хайде сега, ще си говорим за права и задължения на жените. Жените имат само задължения, досега не виждам да имат някакво право, освен едно- да си избират мъжете.
05 Февруари 2005 16:36
Жените са добре представени в политиката, но ромите все още са малко. Трябват ни повече роми в парламента и правителството, ако искаме наистина експертно управление.
05 Февруари 2005 16:47
А, познавам двама-трима мъже, които се борят със зъби и нокти за децата си след развода. Но първата им работа, след като се разведат, е да се оженят наново, за да има кой да помага за децата. Иначе ни идва нанагорно (пробвал съм, много е терсене).
05 Февруари 2005 17:00
Она мне: "Уйди!"-
Мол, мы впереди -
Не хочем с мужчинами знаться, -
А будем теперь почковаться!
05 Февруари 2005 17:09
Пелевин о женщинах в контексте французкого постмодернизма:

http://www.rus.orientalia.org/sutra24169. html#24169
05 Февруари 2005 17:09
Честно да си кажа, аз досега не съм имала проблеми по полов признак.
В смисъл някой да е отказал да ме уважава или да ми е отказал нещо, щото съм жена, а не мъж.
Т.е. за мен "дефектът" жена се показва само като чета такива тези-за дискриминацията на жените. Тогава се присещам, замислям се дълбоко е ли така или е не е и обикновено махвам с ръка без извод.
Даже напротив, щото не ми липсва женски чар, на моменти го пускам в употреба - в тоя мъжки свят фаща дикиш.

ОБАЧЕ
Тук има едно друго фино измерение.
Жените са по-меки, по-смирени, по-приемащи; мъжете са по-войнстващи, по-завладяващи.
ИН-ЯН
Нещата са се изметнали твърде много накъм страната на мъжката агресивност-това поне при белите цивилизации...затова една авторка разправяше, че белият човек е раковото заболяване на планетата, а вие единодушно я оплюхте.
Ако сте в състояние да се обърнете назад и да си дадете сметка за миналия живот, няма начин да не установите, че най-важните неща в него са ви се случили, а не сте ги случили вие.
За да ти се случи нещо красиво-любов, хармония, красота, трябва да имаш повече ИН нагласа.
ЯН нагласата-ръгане с лакти, конкуренция, завоюване, агресия до дупка, "нищо лично"...по-тъп израз пък от тоя мъжки лаф няма -не моди до хармония и щастие.
А без щастие за къф са ви завоеванията?
Значи проблемът е, че светът трябва да стане малко по-човечен, по-хармоничен, по-прощаващ, по-разбиращ...все женски качества.
Иначе си е заминал като гордия Титаник.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД