:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Чавдар Кюранов: Не може да си ту за, ту против НАТО

Пътят за БСП е социалистическа партия от социалдемократически тип, твърди бившият лидер на ОСД
Снимка: Красимир Юскеселиев
ВИЗИТКА

Чавдар Кюранов бе 8 г. председател на Обединението за социална демокрация в БСП. В началото на месеца се оттегли от поста заради решението на пленума на соцпартията за отваряне към НАТО. Роден е през 1921 г. в София. Завършил е право в Софийския университет, доктор на философските науки, социолог. Бил е дипломат, завеждал е секция "Социология на труда" в Института по социология към БАН. Депутат във ВНС, 36-ото и 37-ото НС. Председател е на Националния съвет за неутралитет.



- Г-н Кюранов, НАТО ли е единствената причина, заради която сдадохте лидерския пост в Обединението за социална демокрация в БСП?

- Има и други причини. Първо, аз вече 8 години съм председател на ОСД и нямам намерение да бъда негов пожизнен лидер. Това вече не върви. Второ, съвсем близко съм вече до 80-те години. Не искам да кажа, че това ми влияе особено, но все пак трябва да дойдат и по-млади поколения. Защото в ОСД сега е така - между мен и моите колеги има голяма възрастова разлика, няма междинни възрасти. А това се отразява зле върху движението. Основната причина за оттеглянето ми обаче е решението, което взе Висшият партиен съвет - за "отваряне" към НАТО. Това е решение, което вече прави не особено удобно моето положение като председател на ОСД.

- Защо?

- Защото висшият партиен орган има определено становище по този важен въпрос, а моето мнение е много различно от него и аз нямам намерение да го изменям. Не искам личното ми мнение да се хвърля върху гърба на ОСД. А и винаги съм знаел, че в ОСД няма съгласие по този въпрос. На последното заседание се видя, че голяма част от ръководството е на мнението на Висшия партиен съвет. За мое учудване хора, които смятах, че са за неутралитет, казаха, че не са. Това е тяхно право, но това създава неудобство.

- За кого?

- За мен, за ОСД, защото ще се наложи ОСД да вземе решение по отношение на НАТО, ще трябва да излезе с някои резолюции, а аз няма да мога да ги подпиша като лидер и ще трябва непрекъснато да изтъквам своите различия. Това ще създаде проблеми. Затова мисля, че взех най-правилното решение. Знаех, че оставката ми няма лесно да се приеме от членовете на ОСД. Знам, че в Политическия съвет мнозина държат на моето оставане, но когато настъпят подобни събития, човек трябва да си направи трезво заключенията и да вземе решение.

- Не се ли притеснявате, че в момента ОСД е без лидер? Защо не направихте така, че поне да имате наследник?

- Аз предложих даже две кандидатури, но те не искаха да ги обсъждат. Казаха, че по-добре е засега да няма решение на този въпрос. Изход има - ако са затруднени да решат за определена личност, може да се направи едно колективно ръководство. Отношенията в ОСД са такива, че допускат подобна възможност. Досега вътре в обединението не е имало никаква борба за власт, не съм се чувствал застрашен от никого. Ала мисля, че трябва да се даде път на нови хора. Пресилвам като казвам това, разбира се, защото ОСД не е някаква могъща организация, която да представлява властови интерес за някого.

- Но не се ли опасявате, че оставена без лидер, фракцията всъщност не съществува? Тя и без това сви влиянието си в партията...

- Първо, движението затихваше, но сега ще се реанимира с излизането ми. Хора, които се бяха поотдръпнали, ще се върнат.

- Ще се върнат, защото вие няма да сте лидер?

- Не, въпреки че изглежда така на повърхността. Ще се върнат, за да запълнят временната липса и да активизират ОСД.

Вероятно доста хора ще съжаляват, че се оттеглих. Но моето оттегляне няма да е удар срещу движението. Аз не го напускам, оставам член на Политическия съвет.

- Не мислите ли все пак, че БСП трябваше да вземе решението "за" НАТО, ако действително иска да управлява?

-----------------

- Сигурно е така, но не може властта да бъде самоцел. Има по-дълбоки, стратегически интереси, за които трябва да се мисли. Съгласен съм, че това може да е важна предпоставка за влизането ни във властта и за признанието на западните страни. А иначе СДС ще загуби от това, защото с НАТО СДС удряше по главата нашето ръководство. Друг е въпросът, че ако БСП беше застанала на позицията на неутралитет...

-------------

- Какво щеше да стане?

- Не искам да разисквам този въпрос. Аз ще си водя борбата вътре в партията.

- Как?

- Със средствата, които са традиционни за ОСД, а не с тези, които използват някои други формации в БСП.

- Ако не беше "проблемът НАТО", щяхте ли да подадете оставка?

- Не, нямаше. Винаги съм казвал - аз не съм против НАТО, аз съм за третото решение - неутралитет. Вижте, ако, не дай Боже, започне нова война в Югославия, пак ще ме срещат по улицата и ще ме тупат по рамото и ще казват: "Прав сте". Няма значение дали съм прав. Познавам хора, които бяха за НАТО, а когато падаха бомбите се отказаха от него, а днес пак са за НАТО. Не мога да бъда като тях. Затова казах на моите приятели в ОСД: "Вижте какво, аз предлагах политика на неутралитет, тя не успя. Щом не е успяла, трябва да се оттегля".

- А какво мислите за митингите пред "Позитано" 20 заради червения завой за НАТО?

- Това не е сериозно. Сега става ясно, че това вероятно са хора от Бабуната. Те ме поканиха, имах с тях разговор още миналата зима и смятам, че ги убедих да застанат на позицията за неутралитет, защото тяхната позиция беше против НАТО. Тогава им казах, че дилемата не е "за" НАТО или "против" НАТО, а "за" НАТО или за неутралитет.

- Аз бях на този митинг и хората не викаха "за" неутралитет, а "против" НАТО?

- Това за мен е грешка.

- А какво ще се случи на конгреса през май? Очаквате ли сътресения заради този проблем.

-----------------

- Съотношението на гласуването на позицията за НАТО ще бъде горе-долу такова, каквото бе и на заседанието на Висшия партиен съвет. Там "за" НАТО гласуваха 43-ма, 6 бяха "против" и 11 се въздържаха. Съгласен съм, че НАТО не бива да става централен въпрос. Но ето даже в ОСД стана централен въпрос, макар че в доклада ми няма и една дума по него.

------------------

- Ще има ли големи конфликти в БСП заради НАТО?

- Обезателно. Но ако няма конфликти в една партия, тя не е жива.

- Очаквате ли социалисти да напуснат БСП заради решението на ръководството за НАТО?

- Да, някои може би ще направят това. Но не мисля, че ще е масово. Сред твърдия електорат ще има хора, които съвсем искрено няма да могат да преодолеят една такава позиция.

- Би ли последвало ОСД примера на "генералите" от ДЕР, които се саморазпуснаха и призоваха останалите идейни течения в БСП да направят същото?

- Нашата конференция прие това, което аз предложих. Казах така: "Добре, ще се разпуснем, но в момента, в който се разпуснат другите". Първо, да се доразпусне ДЕР, защото те не са се доразпуснали и защото организациите им по места още не са се произнесли по централното решение. Ами представете си, че клубовете им откажат да се разпуснат?! И второ, само ако това сторят и "Открит форум" и "Марксистка платформа". После сядаме заедно на една пресконференция и декларираме, че се разпускаме - тогава да. Ние сме готови да го направим. Тогава може да се реализира тази идея.

- Всъщност има ли основателна причина ОСД да продължи да съществува?

- Една от основните причини, поради които ОСД приглуши дейността си, е това, че политиката, която се следва от част от Изпълнителното бюро, съответства до голяма степен на нашите разбирания.

------------------------

За редица от нещата, които сега стават, сме настоявали отдавна. Винаги съм си мислел, че ако нашата партия беше вървяла по този път още от самото начало на промените, вероятно резултатите щяха да бъдат други.

Приносът на ОСД е голям. Ние първи на 40-ия конгрес на БСП поставихме въпроса, че в партията има две течения. Има ги и сега - едната линия бе за дълбоки и бързи реформи, а другата за полуреформи, а в някои моменти дори за псевдореформи. И това продължава и до днес. Това е и една от причините за бавните промени.

----------------

Освен това именно ОСД постави въпроса за БСП като национална партия. Три са критериите за една национална партия. Първият е идейната й основа. (тя бе променена още през 1990 г., когато БСП прие принципите - свобода, социална справедливост, солидарност). Втората характеристика е нейният социален състав - БСП отдавна не е класова партия, макар че редица хора в нея още не могат да разберат това. БСП поставя на първо място интересите на трудовите хора - ако не прави това, тя няма да е социалистическа партия - но същевременно нейният социален състав вече е много по-широк: обхваща дребни и средни собственици, представители на националното предприемачество.

Още има колебания във формулировките на БСП в това отношение, докато ОСД последователно поставяше този въпрос.

-----------------------

Ами, вижте, оказва се, че 19% от бизнесмените са с БСП. Не са толкова, колкото в СДС, но не са малко. Важното е, че такива хора има, и ние нямаме основание да отричаме този факт. Трябва да признаем, че социалният състав се е променил. Дълго време третият елемент на една национална партия липсваше в БСП - политиката. Може би защото в периода 1994-96 г. БСП направи конфронтацията ежедневна политика - нищо не приемаше от своя противник. А това не може да характеризира една национална партия.

---------------------



БСП премина през 3 етапа на своето развитие. Първият го наричам "илюзиите за деформациите". Това беше веднага след 10-ти ноември, когато някои от соцлидерите смятаха, че грешките от предишния период се свеждат до деформации. Ще се оправят деформациите и всичко ще се оправи. После дойде "етапът на връщане назад", едва ли не към авторитарни методи. И сега вече БСП започва един "етап на диалогичност" преди всичко в рамките на левицата, но и извън левицата. И разбира се, връзката между БСП, БСДП, Евролевицата и ОБТ.

- Връзката май се скъса?

- Тя много пъти ще се къса, защото тези партии имат различни интереси. Аз никога не съм говорил за обединена, а за взаимодействаща левица.

- Но лидерите на 4-те леви партии говореха за обединена левица преди време.

- Значи и 4-мата са бъркали. Ако говорим механично, процесите в лявото пространство трябва да се развиват така - взаимодействие, единодействие, единение. Но сме далеч дори и от единодействието. За да се стигне до него са нужни още провали.

Не трябва, когато една от 4-те партии реши се отклонява от взаимодействието, другите веднага да кажат: "Така не може". Трябва да има търпимост. И тук искам да приведа пожеланията от чужбина на д-р Дертлиев в телеграмата му до нашата конференция: "Обгорени в хиляди разочарования, но помъдрели и запазили очарованието и звездата на идеала, ние заедно ще възродим надеждата и ще изградим свободна и социална благоденстваща България."

ОСД още през юли 1996 г. каза, че на БСП е нужна нова политика и ново правителство. Не бяхме чути. Провалът дойде. През 1997г. ОСД застана твърдо зад връщането на мандата и подкрепи Добрев и Първанов. Политици от доста висок ранг в БСП предпочетоха да не вземат становище. ОСД застана зад Добрев и Първанов и на 4 февруари по националното съгласие. То се провали, заради СДС. Такива важни въпроси очертават ролята на ОСД.

ОСД се създаде, за да работи нашата социалистическа партия да стане от социалдемократически тип. Дълго време, а и сега думата социалдемокрация е мръсна дума за мнозина в БСП. Но сега хората, които се отнасят положително към сооциалдемократизирането на БСП, са много повече, отколкото бяха преди 5 г. и то въпреки агресията на НАТО срещу Югославия. И пак има две тенденции - едната държи за социалдемократизирането, другата смята, че това е грешка. Хората не виждат, че БСП и от гледна точка на идеология, и на социален състав, и на политика вече се е доближила плътно до една лява социалдемократическа партия. Това се очертава до голяма степен и чрез политиката, която сега води ръководството и която, надявам се, ще бъде потвърдена от конгреса. Пътят на БСП е този. Но хората трябва да се убедят в това.
2175
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД