:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,038,509
Активни 193
Страници 36,432
За един ден 1,302,066
Съдба

Лавина отне живота на опитен планинар

Приятели и колеги 3 месеца издирваха трупа на търновчанина Деян Станков. Те още не могат да повярват, че специалистът по зимните стихии е загинал в снега
----

Председателят на алпийски клуб "Трапезица" във Велико Търново загина от лавина в Габровския Балкан. 55-годишният планинар бе затиснат от тонове сняг при поход на 23 януари. Три месеца продължи издирването на Деян Станков. При търсенето на тялото му се включиха над 50 спасители, лесничеи и охранители от резервата "Централен Балкан". Търновецът се славел като специалист по лавините. Като ръководител на местния спасителен отряд често изнасял лекции пред курсистите, а любимата му тема била свличането на снежни маси.

Но явно и той не можа да избяга от съдбата си.

-----

Деян Станков е завършил история, но работел в Центъра за ученическо научно творчество, където водел кръжоци по краеведство. От 1966 г. се е занимавал с алпинизъм и всяка зима задължително правел по един труден преход.

И така на 22 януари 2000 г. група от петима мъже и две жени, сред които и Станков, тръгват на поход в Габровския Балкан. Планинарите се движели със ски, тъй като теренът бил изключително сложен за прекосяване. Първият ден бил слънчев и времето - благоприятно. Вечерта групата се установила да нощува в хижа "Мазалат".

Неделното утро също се оказало тихо и в 8 часа алпинистите се отправили към хижа "Тъжа". Към обед след връх Русоватец на 1900 м надморска височина ги застигнала внезапна буря.



"Стара планина е много коварна,



защото е естествена преграда и времето се влошава изключително бързо", обяснява днес алпинистът Иван Мутафов. Планинарите би трябвало да го знаят и да се съобразяват с тези особености. Но понякога нещата са непредвидими.

И на онзи януари групата на Станков била застигната от внезапно разразила се стихия малко след местността Пеещите скали. Извил се ураганен южен вятър, примесен със сняг и лед, който връхлетял групата с над 100 км в час. Обстановката изведнъж станала крайно опасна. Видимостта била намалена до 2-3 м, а температурите паднали до -7 градуса.

"Районът там е със заоблени била и въпреки наличието на централна билна маркировка ориентацията в такива условия е изключително трудна", обяснява Иван Мутафов. Коловете по трасето били на по 50 м един от друг.



Седмината търновци се залутали и трескаво се вглеждали



за всеки следващ кол. Двете жени не смеели да се пуснат от каменните стълбове, за да не бъдат отнесени от вятъра. Изтощените от студа и виелицата членове на групата са били обзети от смут и паника и това се оказало пагубно за тях.

В този момент водачът Георги Димитров решил да напуснат билото, защото връщането назад не било възможно. Ниската видимост обаче не позволила на алпинистите да хванат най-верния път.

Деян Станков бил леко облечен. Той тръгнал напред. 55-годишният планинар поел на север, тъй като добре познавал маршрута.



Това решение се оказало фатално за живота му



От завихрянето на халата се образувала снежна козирка и Станков скочил от гребена на билото. По-късно и останалите от групата се нахвърляли след него от височината. Поемайки отново на път, няколко метра по-нататък шестимата открили едната от щеките на Станков. Приятелите му помислили, че алпинистът се движи пред тях и продължили, като се отклонили на запад. Прекосили целия склон и, пресичайки няколко улея, преминали през лавина. Минути по-късно разбрали, че се движат по лавинен сняг - кафяв, примесен със земни маси и скални отломъци. Но тогава никой не се досетил, че свличането на снежните маси било предизвикано от Деян Станков.

Шестимата алпинисти предпочели да се движат през гористата част и едва в 23 часа се добрали до местността Лъгът. По пътя



открили раницата на Станков



и разбрали, че нещо лошо му се е случило. Незабавно били алармирани спасителните служби. На място пристигнали над 50 души от спасителни отряди от София, Велико Търново, Дряново, Габрово. Издирвателните екипи водели и 4 специално обучени кучета.

На третия ден от издирването тревогата на близките и познатите на Станков прераснала в паника и увереност, че е пострадал. Търсачите обаче продължили да се надяват на чудо, като в отчаянието си обиколили над десетина гадатели. Оракулите в един глас твърдели, че Станков вече не е сред живите.

Въпреки това спасителите обхождали през седмица целия район, където изчезнал алпинистът.



В търсенето се включили лесничеите



от местното горско стопанство и двамата охранители на резервата "Централен Балкан". Те често извозвали спасителните групи със служебната си "Нива" и прокарали пъртина през гористата местност. Районът гъмжал от диви животни и при претърсването на терена спасителите използвали за ориентир следите на лисиците и вълците. Предполагали, че първо зверовете ще открият трупа.

"След като не успяхме да открием Деян през първите няколко седмици, разбрахме,



че ще трябва да чакаме до пролетта



Започнахме да следим топенето на снеговете", разказва Иван Мутафов, който е бил приятел на загиналия. Когато започнало затоплянето, търновските алпинисти направили бивак в долния край на лавината на около 800-900 м надморска височина. Сформирани били постове и теренът непрекъснато се държал под наблюдение. Няколко дни по-късно паднали обилни дъждове и лавината се перфорирала на много места.

Навръх Цветница 10 души от търновския алпийски клуб "Трапезица" излезли в планината с товарен бус и необходимите принадлежности. След двучасова обиколка



открили първо ските на Станков,



които лежали на около 50 м от мястото, където в злополучния ден била намерена раницата му. На около петдесетина крачки спасителите забелязали тялото, останало непокътнато под снега.

При огледа било установено, че лавината е влачила Станков в продължение на около 1500 м. Тялото му било нашарено със синини и рани, причинени от ударите с изкоренени дървета и откъртени камъни. Под напора на тоновете сняг, изсипали се върху него, търновецът бил с изпотрошени ребра. Смъртта му обаче настъпила почти моментално и била причинена от тежка черепно-мозъчна травма, установила аутопсията.

"Друг подобен инцидент в района не е имало. Но



Деян Станков загина като планинар



Никога не е предприемал рисковани и необмислени действия и затова всички му вярвахме. Той беше специалист по лавините и загина от лавина. Вероятно това е била неговата съдба", казват членовете на алпийски клуб "Трапезица".

По-късно станало ясно, че огромната снежна маса е прехвърлила праг от 60 м и е навлязла в горските терени. В момента експерти изчисляват какви щети е нанесла лавината, след като е унищожила по пътя си обширни масиви от дървета.



Текст снимки:

Евгени, страньорите трябва да извадят 3 снимки, записани във файл "Тарновско".
3512
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД