:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,041,134
Активни 209
Страници 39,057
За един ден 1,302,066
Панаир

По зъбите ще се познаем

Петият конгрес на стоматолозите наблегна на естетически въпроси. Може би понеже бедният не се усмихва, а се озъбва
Снимки: Красимир Юскеселиев
Що от нашто чело измива срамът

и на клеветата строшава зъбът...



Иван Вазов



Но угасва накрая фитилът и тя ще стане съпруга

на някой човечец ревнив и със злато назъбен...



Борис Христов

---------

Наскоро преуспяла американка се съкрушаваше, че дрехите вече не са никакъв индикатор кой колко е богат. На практика всички се обличат от едни и същи фирми, всеки може да навлече каквото си ще. Богатството си личало вече само по зъбите; само богатият хвърля много пари за тях.

А защо е богатството, ако не личи?

Може би затова в друго проучване сред американци се оказа, че 80% сред тях са по-склонни да инвестират, за да си оправят усмивката, отколкото за да си купят къща.

Понеже без усмивка няма работа, а без работа няма къща.

Без зъби пък няма усмивка - всичко е навързано в този живот.

--------

Въпросният конгрес по естетична стоматология, който се състоя в паркхотел "Москва" на 17 и 18 т. м., се занима най-вече с имплантантите. Според организатора Йордан Георгиев от фирма "Оrmed" 50% от българите страдат от стопяване на костната структура, от което зъбите изпадат. Тогава спасението е в имплантантите. Ако видите какво е това имплантант на голям екран, цветно, както го видях аз, сигурно ще си миете зъбите и докато говорите по телефона. Имплантант е едно желязо, което ви завинтват в челюстта, а отгоре го скулптират да изглежда като зъб. Кървавите и зинали пасти, които стоматолозите съсредоточено разглеждаха в полутъмната зала, ми приличаха на активизирани вулкани.

Речено по професионалному - имплантантът е винт от титан, върху който се изработва коронка от металокерамика. И върши работа. Само че безусловно е по-добре да си пазите зъбите и да не стигате до имплантанти. Ако все пак опрете до тях, няма страшно.



Около 1000 USD



чини парчето. Едното. Така е в Европа, а ние сме в нея. (Познавам доста комшии, които биха си продали половината здраво чене за 1000 долара, но те самите не са баш европейци, а някакъв ретрограден кариес върху лъчезарното белозъбие на днешния брюкселски просперитет.)

Въобще зъбите са скъпо, тфу, щях да кажа - удоволствие. Макар че според д-р Христо Кисьов, главен асистент в Стоматологичния факултет на МА, цените у нас за стоматологично обслужване са от 10 до 20 пъти по-ниски от тези в нормалните държави. В тези "нормални" държави зъболекарското съсловие е сред най-заможните части на населението, дори някъде бие адвокатите по доходи. Само че и тук има парадокс; използваните у нас материали са с по-високи цени, отколкото в Гърция и Турция, макар че общоевропейската им цена е уеднаквена. Въпрос на безхаберие при вноса.

У нас евтин е само трудът - и зъболекарският не прави изключение.

Д-р Кисьов е убеден, че зъболекарите ни не получават адекватното за тежкия си труд - нито преди, нито сега. Преди на зъболекаря се е гледало като на вид служител и той е бил назад в заплащането в сравнение например с това на овчаря и миньора. Сега пък данъчното законодателство не му дава облекчения, а го принуждава да работи, за да изплаща заеми. Например за да си купиш техника за стерилизация - "автоклав", трябва да се бръкнеш за 1500 долара, но никой не ги признава за разход.



"А не е по-безопасно да правиш зъби,



отколкото да караш кола" - твърди д-р Кисьов. Зъболекарят е непрекъснато изложен на стрес. Освен това го грози изкривяване на гръбначния стълб, тендовагинит, риск от хепатит-Б, СПИН... (Защото зъболекарската работа е сред най-кървавите.)

Да не говорим какво става, ако за секунди се уплашиш, когато пациентът направи позив за повръщане. И си изпуснеш инструмента, пък пациентът в суматохата вземе, че го глътне. Има такива случаи...

Изобщо - и здраве, и инструменти - всичко е ценно, всичко е с пари.

Иначе зъболекарите у нас са хора чевръсти и интелигентни. Съсловието им беше едно от първите (заедно с пресата и книгоиздателите), което се ориентира в пазарната икономика и си стъпи на краката. Стоматолозите в България са около 6000. Според Мая Бобанска, изпълнителен директор на "Ormed", 1000 от тях са абонати на агенцията и следят новостите, които списание "Актуална стоматология" своевременно им дава. Любезната г-жа Бобанска и амбициозната г-ца Проданова от фирма "ORAL-B" - генерален спонсор на конгреса, споделиха професионалните си наблюдения около организацията.



250-те участници в конгреса,



френските лектори д-р Тиери Дегорс и д-р Жан Пиер Албуи, германският лектор д-р Андреа Сирек, нашите лектори проф. Полихронов и проф. Атанасов съсредоточено се занимаваха през двата дни с въпроса как хем зъбите да са здрави, хем всичко да е красиво. И при зъбите естетиката търпи промени, както при всичко друго. Сега е важно всичко да изглежда колкото може по-естествено, и разбира се, правилно и бяло. Само сред някои малцинствени групи е все още на мода да се ухилиш с поне един златен акцент. Д-р Кисьов разказа, че в практиката се случва да дойде такъв мераклия в кабинета и да изяви желание да му изпилят съвсем здрав зъб, за да му турят златна коронка. По-друго си е после - престиж и уважение в махалата, другояче върви моабетът...

- И вие какво, пилите ли? - питам.

- Ами пилим, клиентът винаги е прав.

- А вие като спонсор на конгреса вероятно разчитате после на известна лоялност от страна на зъболекарите? Всъщност колко ви струва конгресът? - питам симпатичната г-ца Проданова от "Oral B", които внасят четки и конци за зъби най-вече.

Тя е категорично дискретна по въпроса.



То си е нормално



И в този бизнес, и в тази естетика парите са много важно нещо. Но си струва да послушаме съветите на Светлана Проданова, особено що се отнася до конците за зъби. Този иширет е много непознат и необичаен за нас, макар че арабите го знаят от векове. Арабите отдавна използват и корен за чистене вместо четка и изобщо са по-наясно от нас по въпросите на устната хигиена. Конецът не е за пренебрегване, защото четката чисти три от повърхностите на зъба, а той стига до останалите две, по които иначе се отлага плака.

Е, бай Ненко в подлеза едва ли ще се засили да си купи конци за чистене на зъбите, защото проблемът му е да намери първо нещо за дъвчене...

Но дай боже, когато всеки от нас започне здраво да дърпа конците на собствената си съдба, а всички уловим здраво конците на държавата си, когато счупим гнилия зъб на клеветата (и якия кътник на корупцията), да се хванем за конците и хубавите зъби.

Иначе, като дойдат да ни гледат зъбите и зъболекарите, уж всичко е наред, пък личи - американката тук даже с дрехи ще блесне.
 
Д-р Кисьов: Българинът трябва да ходи на зъболекар навреме, защото така боли по-малко и му излиза по-евтино.
 
Организаторката на конгреса в паркхотел "Москва" Мая Бобанска вече разпространява специализираното стоматологично списание в Македония и Турция.
2255
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД