:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,041,137
Активни 211
Страници 39,060
За един ден 1,302,066
Мрежата

Интернет - пазарът без граници

С 300 милиона потребители това е най-мощната медия и най-ефективното маркетингово средство за купувачи и продавачи
Представете си света без граници. И не само това, но и целият той пред вас като на длан. Само за секунди вие отлитате, където пожелаете - от най-горещите точки на политическите събития се пренасяте зад лъскавите витрини на 5-то авеню в Манхатън, за да изберете новия си вечерен тоалет, договаряте наистина добра цена с дилъра на любимата ви марка автомобил в Бавария, дори питате за съвет самия производител. И докато се чудите кой цвят да изберете, минавате през заводите на "Сони" в Токио, където услужливи консултанти ви помагат сам да изберете и конфигурирате новия си лаптоп.

Завършвайки разходката си в Олимпийския парк в Сидни, където наблюдавате трескавата подготовка за 27-те олимпийски игри през септември т.г., вие изключвате компютъра и се отпускате доволно в покоите на собствения си дом. Звучи като сън, но само след дни пакетите с поръчките, които направихте тази вечер в различни точки на света, пристигат пред вратата на дома ви.

Интернет е най-бързо развиващото се и най-дълбоко променящо начина ни на живот средство след персоналния компютър. Клиентът никога не е бил на по-висок пиедестал.



Интернет предлага нови начини за комуникация



Приемането на поръчки, беседването с клиента, решаването на неговите проблеми, предлагайки допълнителни продукти, всичко това днес може да бъде компютъризирано и за секунди предадено по мрежата. Интернет придава нов смисъл, създавайки отношения на доверие и лоялност между търговец и клиент. А резултатът - повече информация, по-ниски разходи и по-високо качество на услугите, увеличаване на продажбите и висока степен на удовлетворение и на двете страни. Дилъри на автомобили, както сочи едно проучване, признават, че дават по-добри цени на клиенти, изпратени при тях от он-лайн услуги, дори без да им искат намаление.

Световната мрежа премахна географските бариери на разстоянията. Затова тя се налага като важно средство за глобализация на бизнеса. Ако досега да правиш бизнес в друга страна например, е означавало да откриеш офис в нея и да имаш мрежа от дистрибутори, в епохата на Интернет е достатъчно само да имаш сайт на езика, на който говори съответната страна, и софтуер, който да превежда електронната кореспонденция. Скъсяването на дистанцията между потребител и производител, реализирането на директната комуникация помежду им води до снижаване на разходите, а оттам - и на себестойността на продукта.

Кое прави Интернет мощно средство за маркетинг и реклама, и защо той е масмедията на бъдещето?



Главното предимство на Интернет пред останалите медии



е неговата измеримост. Лесно и бързо се определят не само разходите на посетител, но чрез съвременни методи за анализ се прави и отчет за възвращаемостта на вложения капитал, като се определят точно разходите за всяка поръчка. Те могат съвсем прецизно да се разграничат по различни показатели, като характер, място и вид на продажбата. Така производителят ще има предимството да знае къде отиват вложените от него средства, къде се търси неговият продукт и кое е най-ефективното средство, което го свързва директно с крайния потребител. Оттук той лесно ще достигне до извода, че парите, вложени за реклама, всъщност са една изключително разумна инвестиция, която се възвръща бързо.

Убедително доказателство за това е прогресивно нарастващият брой реклами по Интернет.

Според Internet Advertising Bureau (IAB) средствата за реклама през миналата година са се удвоили в сравнение с предходната - от 267 млн. щатски долара през 1996 г. сумата е нараснала през 1998 г. на близо 2 милиарда долара, достигайки в края на 1999 г. 4, 62 милиарда щатски долара.



Много важно предимство на Интернет



е неговият изключително бърз темп на развитие. Навлязъл активно в живота ни преди около 5 години, днес според изследване на Angus Reid Group около 120 млн. потребители, което е около 40% от потребителите на Интернет по света, вече са правили покупки "он-лайн". По данни на Messaging Online в края на 1999 г. абонатите на електронна поща достигат 569 милиона души, което е с 83% повече от предишната година.

С увеличаване броя на потребителите и нарастването на техния опит се увеличава и комфортът за пазаруване и извършване на финансови операции по мрежата. Само покупките по случай празници - национални, религиозни, семейни и лични - през тази година надхвърлят три пъти разходите от 1998 г. и достигат 5 милиарда щатски долара. Прогнозите сочат, че разходите на домакинствата за покупки по Интернет през 2003 г. ще достигнат 108 милиарда щатски долара.



Важен плюс на маркетинга по световната мрежа



е неговата достъпност. В сравнение с традиционните медии цената за реклама по Интернет е символична. И не само това, но статистиката сочи нейната прогресивна тенденция към понижаване. Прилагането на ценови модели за реклама, базиращи се на резултата от нея в сайтове, като например тематичните търгове, търсачките и помощните програми, превръщат световната мрежа във важно средство за маркетинг.

Друго основно предимство на Интернет е



неговата глобалност и същевременно възможност

за специфична насоченост на рекламата



Със своите около 300 милиона потребители от цял свят той е мощно средство за глобализация на информацията. Чрез световната мрежа вашият бизнес може да привлече клиенти от цял свят. Нека вземем например Amazon.com, която не съществуваше преди няколко години, а вече има съществено предимство на американския пазар, надминавайки по брой продажби утвърдена и с традиции верига книжарници като Barnes & Nobles. Същото важи за Toys.com, която със своята 6-годишна история се радва на повече продажби он-лайн, отколкото любимата на всички американски деца верига магазини за играчки Toys "R" US.



Интернет е най-ефективното средство за директен маркетинг,



познато днес, и превъзхожда останалите медии и с изключително богатото си информационно съдържание. Днес той е по-скоро средство за информация, отколкото развлекателна медия и това ще продължи, докато неговите потребители не получат високоскоростен достъп. Затова пък тук фирмите предлагат богат и добре подбран материал за своите клиенти.

Интернет е мощна медия, отличаваща се със своята гъвкавост. По него могат да се представят краткотрайни целенасочени рекламни промоции или пък продължителни, широкообхватни концептуални програми за утвърждаване на фирмената самоличност. Спонсорирайки Интернет програми, всеки може да изгради своя имидж и своето превъзходство над конкуренцията. Единствените ограничения в изключително широките възможности, които предлага световната мрежа, са вашето въображение и вашият бюджет.





Текст към графиките:



1. Диаграма на движението на цената на бенър реклама по Интернет за 1999 г. според статистика на Ad Knowledge

(CPM-Cost Per Mille (1000), т. е. цена на 1000 доставени посещения.





2. Диаграма на движението на цената на бенър рекламите и броя на сайтовете, предлагащи място за реклама по Интернет за 1999 г., според статистика на Ad Knowledge

(CPM-Cost Per Mille (1000), т. е. цена на 1000 доставени посещения.
767
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД