:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРАМА

Защо три деца от Златица останаха без майка

23-годишната Мариана умира след неуспешен аборт. Това не се е случвало в болница от години
-----------------

"Йоанна е в първи клас и вече познава половината букви. Като видя некролога на майка си, ми каза: "Тук пише "почина". Нали това значи, че вече не съществува?" Но въпреки това не може да повярва, че майка й вече я няма. На стената вкъщи е написала с големи букви "мама". Всеки ден пита кога ще се върне. Ние й казваме: мама я няма, но баба, дядо, татко и вуйчо са тук. Йоанна отговаря: вие не сте мама..."

-------------------

Така реди в скръбта си Пенка, майката на 23-годишната Мариана Димитрова от Златица. Момичето издъхна в началото на декември във Втора градска болница в София след аборт. Освен 7-годишната Йоанна тя има още две деца - Полина, на 5 години, и Лъчезар - на 1,8 години. Сега първокласничката е при баба си Пенка, а другите две деца - при майката на съпруга на Мариана - Алекси. Не съм предполагала, че пак ще ми се наложи да стоя над уроци и буквари, въздъхва Пенка.

Според нея абортът е направен, когато Мариана е била вече във 22-ата седмица на бременността. Пак според нея за толкова късен аборт Мариана е била убедена от гинеколога от Пета градска болница в столицата Тодор Батоев, който има частен прием два пъти седмично в Златица. Срещу услугата момичето му броило 800 лв. Лекарят твърди, че не е вземал пари. Гинекологът, направил аборта - Атанас Станев, пък казва, че Мариана е постъпила за операцията преди 12-ата седмица и всички изследвания са били нормални.

Въпреки това момичето умира. Известно е, че поне в последните няколко години жена не е умирала при аборт в болница.

"Не търсим възмездие, нито пък дадените пари. Най-лошото вече се случи и детето си не можем да върнем. Просто искам да се знае какви лекари има, за да се предпазят и други жени от тях", обяснява Пенка Стоянова.



Преди да я спуснем в гроба,



обещах и на себе си, и на нея, че ще дам гласност на това, което се случи с Мариана, добавя майката.

Трагедията започва през септември. Тогава Мариана разбира, че кара цветна бременност. Според майка й и съпруга й отива на преглед в местната поликлиника. На ултразвук я преглежда д-р Стойнов и установява, че вече е минала третия месец. За прегледа няма документи, тъй като момичето е отишло без направление и лекарят я е прегледал безплатно само защото я познава. Тя пита дали той може да махне плода, но лекарят отказва, защото рискът е голям. Съветва я да иде в Окръжна болница в София, където комисия може да реши дали да се направи аборт. Хората от Златица се лекуват безплатно в Окръжна. Като чува обаче за комисия, тя се отказва. Мислихме за аборт по друг начин, но все нямаше пари, разказва съпругът Алекси. Двамата са безработни и получават по 73 лв. месечно от общината. Помагат им родителите.

Седмиците текат. Мариана постепенно решава да остави детето. Пак отива на гинеколог - при д-р Батоев. Вече е в пети месец. Според майка й Пенка младата жена е била убедена от лекаря, че все още може да се направи безопасен аборт. Той й описва начина, по който това ще стане. "Вярно е, че тя е раждала три пъти. Но лекарите са тези, които трябва да предпазват и предупреждават за риска", казва Пенка. Освен това в Златица, както и в повечето провинциални градчета битува схващането, че всичко с етикет "столица" е по-добро и сигурно. Батоев иска 800 лв. След две седмици Мариана и Алекси ги носят, но в кабинета влиза само тя. Абортът е уговорен за следващия ден - 22 ноември. Преди това са идвали до Втора градска в София, за да видят къде ще бъде операцията. Батоев ги запознал с друг лекар от Пета градска, който ги насочва към Втора градска, където Мариана постъпва като платен пациент.



Версията на Батоев е друга



Той прегледал Мариана на 12 ноември и тя била в 11-ата седмица. Искала той да направи аборта, но лекарят бил в отпуска от Пета градска и нямал право да оперира. Затова я насочил към колега от болницата, но той също бил в отпуск и препоръчал д-р Станев от Втора градска. Пари не е искал.

Според родителите Мариана и Алекси събрали парите оттук-оттам. 500 лв. дала майката на Алекси, а останалите - приятели и съседи. "Ходили са от врата на врата - тук взели 30 лв., там - 50. Повечето хора им отказали, като чули за какво им трябват. От нас не са искали. Не че имаме, но и така да беше - за такъв аборт нямаше да им дадем", разказва бащата на Мариана - Атанас. "И какво - събраха 800 лв. за един дървен ковчег. Животът й не струва толкова. Чудя се тези безотговорни хора деца нямат ли", добавя Пенка.

На 22 ноември сутринта Мариана постъпва в болницата за аборта. Едва предната вечер отива и казва на майка си какво смята да направи. Дори не й споменава за парите, а само че е в петия месец, но ще направи аборт. "От приятелките й разбрахме впоследствие, че са й искали 800 лв. Не успях да я спра. Казах й, че е опасно, а тя ми отговори - по-добре да умра, отколкото да гледам четири деца. Скарахме се и тя тръгна. Последно ми каза: Ще се върна утре следобед", спомня си Пенка Стоянова последния път, когато е видяла дъщеря си в съзнание.

Според д-р Батоев Мариана е казала на майка си, че отива в София на пазар, а Пенка е разбрала за трагедията чак на другия ден вечерта от Алекси.

На следващия ден д-р Станев прави аборта във Втора градска. Час-два след това Мариана получава вътрешен кръвоизлив. Когато излиза от упойката, казва на мъжа си: "Боли ме коремът. Ако стане нещо, грижи са за децата." След това изпада в безсъзнание и повече не се събужда. 5 часа след аборта й правят операция. Изваждат й матката, но заради загубата на кръв момичето изпада в кома. Тя трае 8 дни, след което Мариана умира, без да дойде в съзнание.

Според майката и съпруга й тя е била оставена без надзор след аборта и затова никой не е забелязал кръвоизлива навреме. Д-р Станев твърди, че е била наблюдавана. След аборта той е влязъл в друга операция и после е надникнал в стаята на Мариана. "Говореха си със съпруга й. Аз дори не знам дали той й е мъж", казва лекарят.



Тя е получила много рядко срещано усложнение,



за което почти няма външни признаци, смята Батоев. Според него, ако до нея е имало лекар, той е щял да забележи и тя да бъде спасена.

"През тези осем дни, когато беше в кома, не бяхме на себе си. Все вярвах, че ще се събуди, ще прескочи трапа. Какво ли не правихме, за да й вдъхнем сила - децата рисуваха картички, които слагахме до леглото", въздъхва Пенка.

"Тя влезе за аборт в нормалния срок - преди 12-ата седмица. Изследванията й бяха нормални. При манипулацията имаше обичайните усложнения. После се е появила допълнителна патология, но не искам да я обсъждам, преди да е готова назначената съдебна експертиза", твърди Станев. Той е отстранен от работа в болницата до приключване на случая. Според него Мариана е имала 3 деца от трима различни мъже, правила е аборт през юни тази година. Имала е менструация през юли и август. Според Станев приказките на майката за взети пари и напреднала бременност са спекулации.

Вярно е, тя роди първото си дете твърде млада. То е от първия й мъж, а другите две - от Алекси.



Поживя си доста, сякаш е усещала,



че ще си отиде, преди животът й да е почнал, реди майката на Мариана. "Зачерниха ни завинаги тези безскрупулни лекари. Защото те отнеха не един, а два живота", казва Пенка. "17 години съм бил миньор, занимавал съм се със взривове. Как веднъж не сбърках и опазвах ежедневно живота на 400 души в мината. А съм с основно образование. А те - учат по шест години, а отговорност - никаква", ядосва се Атанас Стоянов. "Не търся възмездие. Защото поискам ли - аз съм човекът, който разбира от взривове. Но трябва ли в България да се появи още един престъпник?", казва Атанас.

Дали има канал и мафия на корумпирани лекари, дали става дума за нещастно стечение на обстоятелствата, или семейството на Мариана крие истината - това ще докаже назначената съдебномедицинска експертиза и заведеното срещу д-р Станев следствено дело по член 123 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт поради незнание или немарливост.

"Цялата работа ще се потули, защото гарван гарвану око не вади", смята Пенка Стоянова.

Отстраненият от работа Д-р Станев също чака с нетърпение решението на съдебните медици, защото и той смята, че е прав.

Д-р Батоев пък се радва - късмет, че не стана в нашата болница, защото с подобно усложнение и ние щяхме да я изпуснем, казва той.

Следствието обаче няма да върне майката на три деца.

Последната снимка на Мариана, направена за лична карта, която тя така и не успя да си извади.

 
Баба Пенка с най-голямата внучка Йоанна.
8836
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД