:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Оракул

2000 г. - Апокалипсисът така и не дойде

Предсказанията на световните гадатели за края на света не се сбъднаха. Но нашата пророчица Цветанка позна, че визите ще паднат, макар че фактът ще се материализира (евентуално) едва догодина
СНИМКА: Ройтерс
---------------------------

2000 г. Човешките колонии на Марс все повече се разрастват. Около майката земя безшумно обикаля слънчева централа, а средностатистическият хомо сапиенс се разкъсва между тъгата по изчезналите китове и любовта към домашния робот. Това са част от малкото оптимистични прогнози за митичната 2000 г. Те уви не се сбъднаха. Човечеството обаче има пълното право да ликува - напук на оракули и врачки и дори на Библията, Апокалипсисът не дойде.

-----------------------

Апокалипсис сега. С тази мисъл живяха през изминалата година стотици врачки, псевдоучени, тълкуватели на Нострадамус и Библията, суеверни люде във всички страни. Краят на света идваше ту с извънземни, ту с комети, ту с жестоки войни и природни катаклизми. В края на годината след столетия терзания човечеството най-сетне може да си отдъхне - апокалипсисът се отлага.



Денят Х и смъртта на компютрите



1 януари 2000 г. Целокупното човечество със затаен дъх зачака предсказания крах на компютрите, без изобщо да подозира, че за това е виновен президентът на САЩ Линдъл Джонсън. Американското списание "Уикли уърлд нюз" сензационно обяви в навечерието на 2000-ата, че през 1965 г. Джонсън поканил в Белия дом група изследователи на Библията и им поръчал да определят кога точно ще започне апокалипсисът. Президентът бил обезпокоен от появата на все повече знаци, описани в Библията и предшестващи края на света, като завръщането на евреите на Светата земя. Теолозите щателно изучили библейските предсказания и дошли до извода, че апокалипсисът ще започне на 25 декември 1999 г. Тази дата била строго засекретена като "Денят Х", като за нея били уведомени само неколцина учени. Така, когато в края на 60-те години започнали да програмират компютрите, решили да използват само две цифри за обозначаване на годината, защото 1999 г. ще е последна за човечеството. Целият шум около проблем 2000 пък бил предизвикан, за да се отвлече вниманието на хората от възможното изтичане на информация за апокалипсиса.

След януарската психоза суеверната част на човечеството



зачака в молитви настъпването на май



Месецът се утвърди като безспорния рекордьор на годината по предречени катаклизми.

Началото на края ще започне с купон, саркастично отбелязаха в началото на май пророци. Големият парад на планетите - построяването на Слънцето, Луната и 5 планети в една линия - бе подходящо като фон на апокалипсиса, защото ще се случи отново чак след 6 хиляди години. "Това ще бъде истински Армагедон, по цялата планета ще избухват вулкани, вълни цунами ще залеят стотици километри суша" - такава бе мрачната картина, описана в книгата "5 май 2000 г.: ледът, последната катастрофа".

Очакванията за катаклизъм бяха попарени от учените и реалността. В продължение на векове пророци са предвиждали края на света всеки път, когато планетите са се подреждали една до друга, но Земята досега винаги е оставала непокътната, успокоиха те човечеството.

5 май отмина, но космическите заплахи за земята - не. Дългото очакване на извънземните отстъпи челното място пред



зловредно съединяване между Сатурн и Юпитер



в съчетание със Северния лунен възел. От брака между Сатурн и Юпитер ще се пръкне чудовище, предрече световноизвестният индийски гадател Хиятри Васудев. Ще настъпят кървави конфликти и масово насилие, а светът ще бъде обхванат от глобално психоразстройство, пророкува мрачно той.

Броят на психоразстройствата през май остана в рамките на нормалното, но пророците проспаха този факт.



На хоризонта се задаваше Третата световна война



Според индийския оракул Валампури тя трябваше да започне в края на май - по-унищожителна и страховита отвсякога. Ислямският блок в Близкия изток ще се опълчи срещу християнските страни и единствената надежда на човечеството е обединението на християнството и хиндуизма и будизма, предрече той. На призива му да се молят по-самоотвержено откогато и да било откликнаха стотици индийци.

Мрачните прогнози не подминаха и България. На фона на бурното ни балканско битие те често придобиваха политически привкус.

Най-застрашен от катаклизми през изминалата година се оказа Кърджали. Градът трябваше да изчезне от лицето на земята според космическия наставник на ясновидката Дафина веднъж през февруари и втори път през март. Духът на мъртвия баща на Ж. Ч. пък напусна отвъдното, за да й съобщи, че мощен взрив и трусове ще превърнат града в руини през май.

За огромно съжаление на всички ясновидката Цветанка Янакиева се провали в най-важното си предсказание. Цветанка позна, че визите ще паднат през тази година (макар и това да стана няколко месеца по-късно) и предрече безоблачни дни за СДС и втори мандат за правителството на Костов. Репутацията на ясновидката обаче пострада значително, след като край София така и не бликна нефт. Столичани надали щяха да протестират срещу режима на водата, ако се къпеха в нефт - като едни кувейтци например.



Не позна и нумероложката Даниела



Тя предрече, че големият проблем през 2000 г. ще бъде "адаптирането на страната ни към различните, дори неколкократно по-големи и по-силни вибрации на друга географска територия - тази на Европа". Европа и издаваните от нея вибрации обаче се оказаха недостатъчни да ни катурнат през борда, а усилията ни да се задържим на него бяха възнаградени с разрешението да се разхождаме по палубата.

По-точни се оказаха предсказанията на Даниела за очакваните параметри на средностатистическия българин. Хората ще се уморят от разликата между очакваното и реалността, а външният израз на това ще е недоволството им към определени политически сили и лица, изчисли тя.

2000 година се оказа различна не само от предсказанията на контактьорките, но и от прогнозите на сериозните анализатори. Равносметката показа, че предшествениците са ни надценили в редица аспекти и повече са мечтали, отколкото анализирали.

Ако прогнозата на един от водещите химици на XIX в. Пиер Йожен Марселен Бертело се бе сбъднала, в момента човечеството щеше да се храни изцяло със синтетични храни и да извлича енергия от земното ядро. Фикция се оказаха и очакванията за слънчева централа, орбитираща около Земята, и колонизирането на Марс, описани в "Книга на предсказанията" от 1980 г.

Краят на XX век опроверга и редицата автори,



предричащи краха на капитализма и господството на комунизма



4/5 от човечеството през 2000 г. ще живее в комунистически страни, предрече преди 40 години директорът на Института за глобални финанси в Кил Фриц Бааде.

Извън предначертаните схеми се оказаха и журналистите, набедени от редица анализатори за едни от вестителите на апокалипсиса. През 2000 г. обществото ще бъде лишено от участието си във важни политически дейности, защото медиите - най-вече телевизията, радиото и рекламите - все повече ще укриват важната информация и ще бъдат адресирани към все по-ниски нива на човешкото съзнание, предрече в книгата си "Направете място" американецът Хари Харисън.



Какво очаква човечеството оттук насетне?



Апокалипсисът може и да ни е отминал, но само временно, твърдят част от пророците. Известният руски астролог Павел Глоба, който предсказа началото и края на войната в Югославия и жестокото земетресение в Турция, твърди, че човечеството може да очаква по-сериозни катаклизми през 2016 г. Дотогава обаче ще се радваме на нова ера с коренно нови ценности, блага и надежди.

Интернет вече се наводни със страници за това какво ще ни донесе новото хилядолетие. Според една от тези прогнози недостигът на петрол в САЩ през 2030 г. ще смени коренно автомобилната култура на американците. Дали янките ще се върнат обратно към природата и колелото, или ще успеят да излъжат евтино земното притегляне, бъдещето ще покаже.
 
Призракът на апокалипсиса явно не плаши американските пилоти, след като той е изрисуван на бомбардировач Б-1Б.
 
Предишните предсказания за края на света бяха за деня на последното слънчево затъмнение за века - 11 август 1999 година.
1689
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД