:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата Има снимка плюс карикатура - компютри и чалми

Достъп за около стотинка на час предлага БОЛ.БГ

Шокиращо ниски цени искат провайдерите, губи потребителят
Интернет-компанията БОЛ.БГ обяви коледния си ценоразпис, в който един месец неограничен достъп до мрежата струва на дайлъп-потребителя 12,50 лв. Това прави малко над една стотинка на час. От фирмата обявиха, че става дума за 50-процентно коледно и новогодишно намаление на офертата за 25 лв. на месец. Българският уебсърфист не помни по-ниска цена (освен ако не влиза в Интернет от работното си място, а достъпът до мрежата плаща работодателят).

Още преди около месец огромни намаления обявиха "Спектър-нет", почти всички издатели на е-картите, "Интернет-България" смъкна цената до 2 стотинки на час и т. н. Започна бясна надпревара кой ще удари с дъмпинг другия в земята. Потърсихме мнението на Димитър Ганчев, собственик на БОЛ.БГ, първенец в наддаването за най-ниски цени.



- Г-н Ганчев, фирмата БОЛ.БГ предложи на дайлъп-потребителите достъп до мрежата за малко повече от една стотинка на час. Това нормално ли е?

- Клиентът плаща някаква такса и срещу нея влиза в Интернет. Офертата на БОЛ е 25 лв. на месец за неограничен достъп, но поради 50-процентното намаление заради коледните и новогодишните празници цената стигна 12,50, или без ДДС около една стотинка на час. Скоростта на връзката е 33,6 К.

- Защо "паднахте" толкова ниско? Пазарът ли ви принуди?

- Принудени сме да дадем отговор на дъмпинга на другите доставчици. Пазарът е силно конкурентен, някои все още имат доста пари за харчене. Цените паднаха много. Тези компании, които получиха инвестиции, опитват да увеличат пазарния си дял. Те не могат да разберат, че след тях така ще постъпят и останалите и разположението на силите ще остане същото.

- Потребителите наистина ли могат да се чувстват щастливи, или ще им се наложи да си скъсат нервите с ефекта "ниски цени-лошо качество"?

- На теория дайлъп-потребителите печелят евтин Интернет. В началото достъпът ще е качествен. Но на един следващ етап това няма да е така, връзката ще е все по-лоша и по-лоша. Причината е, че доставчиците, обявили нереално ниската цена, няма да могат да печелят и да реинвестират, ще намалява скоростта им на растеж и развитие.

- Каква е реалната цена за достъп до мрежата за обикновения български дайлъп-потребител според вас?

- Цена под 55 стотинки на час (или 25 лв. на месец) е нереална. Искам само да уточня, че от тези потребители не може да се печели, доставчикът ги издържа през цялото време. Ако се говори за печалба, тя би могла да дойде единствено от корпоративните клиенти.

- Провайдерите са много, потребителите - малко. Предлагат се супербързи и качествени връзки, а на практика телефоните от евтините оферти почти винаги дават заето. Не е ли по-добре за родния фен на уебсърфинга да си купи карта и да си избира от петнайсетина доставчици?

- Ако си купи карта, клиентът ще може да избира измежду няколко доставчика, но ще му липсват някои екстри. Ако се абонира при един провайдер обаче, ще може да разчита и на техническа поддръжка.

- Неотдавна БОЛ отвори в българското уебпространство новия Portal.bg. Какви са първите ви впечатления от посещаемостта и интереса на потребителите към него?

- С добавянето на секцията на актуални новини от областта на информационните технологии към досегашната ни търсеща машина посещаемостта скочи двойно. Изглежда, в българското Интернет-пространство има дефицит на информация за този сектор и най-вече за това какво се случва у нас.



Текст под снимката

Тук компютрите са много, а купувачите малко. Аналогичен е случаят с българския пазар на Интернет-услуги.

снимка: Интернет
941
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД