:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 209
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Поглъщането присяда

Преди дни световните финанси получиха важни уроци. Тепърва ще си проличава дали поуките са усвоени. Става дума за отдавна чаканото признание за провала на "сватбата на гигантите" в автоиндустрията "Даймлер" и "Крайслер". През май 1998 г. тогавашната "Даймлер-Бенц" АГ плати 36 млрд. долара (пресметнато през тогавашния курс на марката, това прави днешни към 33 млрд. евро). Преди да изтекат 9 години от шумно празнуваното сливане, този май 2007 г. "ДаймлерКрайслер" обяви, че продава 80.1% от американското си поделение "Крайслер" на фонда за частната инвестиционна фирма "Церберус Кепитъл Мениджмънт", един от десетте световни еквитери. Макар и досега да е имало неуспешни сливания и придобивания, "консолидация" бе свещена мантра. Придобиването на конкуренти и диверсификацията в нови сектори бе предпочитаният начин за гарантиран растеж на мултинационалните гиганти. Сливане и концентрация се предписваха като панацея за угасващи индустриални звезди. В сделката "Крайслер - Церберус" за първи път става дума за

оздравяване чрез деконсолидация

За първи път се признава за грешка придобиване от такъв мащаб. За първи път загуба от такъв размер се поема открито и честно, вместо да се остави фондовият пазар да оглозга пазарната капитализация на корпорацията, понесла щетите от разоряваща консолидация. Самият пазар реагира показателно: откак се заговори за отделяне на "Крайслер" отново в самостоятелна компания и продажба, за малко повече от месец акциите на "ДаймлерКрайслер" са се покачили с близо 30%. Това е знак, че е достигнат предел. Осъзнати са границите на възможната концентрация, станало е ясно, че компаниите не могат да набъбват до безкрайност, защото стават неуправляеми. Вместо да печелят от икономията на размера, започват да губят от растежа на хаоса. Разбра се, че мегаломанията носи мегазагуби вместо печалби. За "Даймлер" се оказа по-изгодно



продавачът да плати на купувача,



за да се отърве от "Крайслер". Наистина купувачът "Церберус" ще плати 7.4 млрд. долара (5.5 млрд. евро), но не на продавача, а като вноска в капитала на нова частна компания, която ще притежава щатския автомобилен производител № 3. Само 1.3 млрд долара от тези пари ще отидат за "Даймлер", но пък германците трябва да вложат 2.5 млрд. долара за покриване на стари дългове на "Крайслер" и да отпуснат 400 млн. долара нови заеми. В крайна сметка, за да се отърват от американската си авантюра, германците ще платят чисто 1.5 млрд долара. Общата цена на грешката са онези 36 млрд., платени за покупката на "Крайслер" плюс 1.5 млрд. долара за продажбата му плюс понесените през деветте години загуби, които трудно ще се видят поради кръстосаното субсидиране за сметка на печалбите от бизнеса с мерцедеси. Въпреки всичко деконцентрацията е разкошна сделка за концерна от Щутгарт, който зачерква



огромни скрити дългове:



18 млрд. долара за здравно осигуряване на работниците и 29 млрд. задължения към пенсионните фондове. Освен от тези 47 млрд. долара дълг "Даймлер" ще се отърве и от един неизчерпаем източник на загуби, а ще му останат и 20% от "Крайслер", които сега се оценяват към 1 млрд. долара, но тепърва ще поскъпват, ако "Церберус" успее да изправи на крака новата си придобивка. Винаги е по-добре да се сложи край на загубата, макар и огромна, отколкото да се трупат нови и нови загуби и непокрити дългове. Впрочем поглъщането на "Крайслер" не е най-разорителната сделка, която помни финансовата история. Далеч повече стойност са загубили инвеститорите на "Тайм Уорнър" от сливането с "Америка Онлайн" тъкмо когато балонът на дот-ком бизнеса беше най-надут. Някои уроци имат твърде висока цена. Чудно е само



можем ли да се учим от уроците, платени от друг?



Дали ще научат урока на "ДаймлерКрайслер" други корпорации, също толкова надути от свръхконцентрация? Дали във финансовия сектор, където т.нар. консолидация отдавна е прекрачила всички граници на здравия разум, ще намерят приликите със себе си? В банковото дело загубите се усещат по-трудно, отколкото в автоиндустрията, защото банките по-лесно трансформират падежите на своя дълг, по-трудно отделят чистите загуби от инвестициите в пазарно развитие. Но пък са и много по-нестабилни от всяка машиностроителна компания. Крушение претърпя не само легендата за консолидацията, но и доста други митове от последните десетилетия. Стана ясно например, че колкото е приятно, докато растеш и стрижеш пазара, толкова е опасно да си публична компания във време на кризи. Отива си безгрижното за корпоративния свят време на лесен растеж.
8
3052
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
21 Май 2007 08:10
Абе основната причина не е преяждането ами неразчетеното сливане между една компания, която произвежда едни от най-луксозните и надежни коли (Даймлер-Бенц ) и друга, която произвежда скъпи боклуци (Крайслер). Идеята беше да се продават колите на Крайслер на европейския пазар- мерцедесите така и така се продаваха в САЩ. Обаче те си останаха по витрините на магазините. Още в началото се видя от къде ще дойдат загубите. За всяка кола Крайслер трябваше да се добавят около 1000 евро за да бъде вкарана в германските изисквания за качество, които са много по-завишени от американските.
21 Май 2007 08:48
Ще си позволя да отговоря на въпроса в статията:
Можем ли да се учим от уроците, платени от друг?
Не просто можем, уроците са усвоени дотолкова блестящо и мълниеносно, че понякога се чудя дали словоредът на този въпрос не трябва да се обърне, в смисъл дали българските другари не са преподали същите тези уроци на американските си и германските си другари.
Ами че всяко сливане на "капитал" е форма за неговото източване! - прехвърляне на паричните цифри от оборотните средства към личните банкови сметки на инициаторите.
Сливането на мерцедес и кво беше онва там си е парексаланс източване на печелившия, в случая на мерцедес.
21 Май 2007 12:27
И съм абсолютно сигурен, че сливането на мерцедес и онва там въобще не е станало доброволно, също както и това, че в мерцедес прекрасно са знаели защо ги сливат още преди сливането, и какво ги очаква след това.
21 Май 2007 12:41
И още нещо, понеже днес всички дрънкат само за избори, а под тая статия мястото е свободно.
Ами народно-демократичната социалистическа революция да не би да е нещо различно от сливане на капитала на малките фирми в един голям конгломерат?
Народната власт да не би да е нещо различно от една банална и прекомерно раздута (мулти-транс-национална) корпорация?
За основателите си народната власт е много добра, обаче в момента, в който се опита да стане добра за всички, рухва финансово.
Затова всяка власт, която се крепи чрез увеличаване на масовата консумация, неминуемо фалира.
Да се готвят следващите.
21 Май 2007 14:43
Ами д-р Хърсев какво става с икономиката на България???Напишете нещо за обстановката тука (дали вървиме към добро или отново криза ни чака.....)
21 Май 2007 15:00
verislav-е, нещо си се объркал тотално. България + икономика - що за животно е това?
21 Май 2007 17:04
Много добър пример за глобалистите /интернационалистите/. Що не си го казал направо г-н Хърсев?
Имаше една друга формула - че малкото е прекрасно в рамките на голямото.
21 Май 2007 19:17
Крайслер щеще да е мъртва отдавна ако не бяха врътките на Киркорян през 70те години на надума държавата да го подкреви финансово и да закрепят заедно Крайслер, една от гордостите на американската автомобилна индустрия. После шеще да умре ако Мерцедес не бяха направили тая глупост да наливат 9 години от пусто в празно. Тоя път няма лабаво.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД