:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 194
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Президентът ни направи другарска бележка

Разноговоренето в партията ще се санкционира, твърди главният секретар на ИБ на БСП Димитър Дъбов
Снимка: Велислав Николов
Димитър Дъбов
Димитър Дъбов е главен секретар на Изпълнителното бюро на БСП. Роден е на 14 април 1948 г. в Шумен. По професия е икономист. Има висше образование - управление на промишлеността, банково дело, макроикономика. Депутат в 39-ото и 40-ото Народно събрание.



- Г-н Дъбов, преди дни изпълнителното бюро на партията прие нов вариант на устав. Каква е неговата философия?

- Всъщност бюрото прие концепция за нов устав. Но излезе доста неточна информация в медиите. Заедно с устава се готви новата програма на партията. Те вървят паралелно - идеологията и партийният закон. Имаше много и различни предложения, но се концентрирахме върху определени неща. Те създават възможност за по-голяма функционалност на партията. Едното е развитието на т.нар. демократично единство - съчетанието на многото демокрация, която и без друго я има в нашата партия, с донякъде единоначалието, изпълнението на решенията. По-ясен запис, свързан с това, че може да има голяма палитра от идеи и предложения, но след като бъде прогласувано с мнозинство едно виждане в партийните структури, то е задължително за изпълнение от всички. Да няма разноговорене.

- Става въпрос за по-голяма централизация или опит за въвеждане на вътрешнопартийна дисциплина?

- И двете. И развитие на демократичното начало, и същевременно въвеждане на по-голяма вътрешнопартийна дисциплина.

- Какво го налага?

- В досегашния ни устав общинските партийни съвети имат изключително големи правомощия. Никой не се опитва и да ги ограничава, разбира се. Но все пак трябва да се знае, че тези изключително големи правомощия трябва да бъдат донякъде. И че тогава, когато е видимо, че се върви в погрешна посока, висшестоящите органи също могат да кажат своето мнение и да предпазят структурите от вземането на погрешни решения.

- Доколко се разширяват правомощията на ръководството?

- Ние сме още в началната фаза, предстои обсъждане в партийните организации. Но както депутатите се утвърждават от Висшия съвет, за кметовете също трябва да има степен на съгласуване и дискусия доколко са избираеми.

- Беше обявено, че в новия устав ще залегнат и мандатността, и разделението на властите.

- Не знам откъде излезе новината за разделянето на властите. Имаше предложение, но то не беше прието и не залегна в концепцията за новия устав. Аз не виждам нищо по-логично един народен представител да бъде и председател на областния съвет на БСП. Изкуственото разделяне може да доведе до повече неприятности и по-малко функционалност.

Въпросът за мандатността беше дискутиран и ще бъде предложен за обсъждане в партията. Въвеждането й също има своите положителни и отрицателни страни. Например - имаш млад и много способен председател на общински съвет в голям град. Не е логично само защото са минали два мандата - 6 г., той да загуби възможността да ръководи партийната организация. В малките общини, където няма кадрово изобилие, да правиш промени заради самата мандатност, също не е логично. Мандатност няма в нито една от партиите в България. Очевидно това не е случайно. Все пак БСП може и да опита, тъй като не сме партия от лидерски тип, за разлика от 2/3 от останалите партии.

- Но има местни партийни лидери, които са на практика несменяеми.

- Ако хората ги искат, да ги изкарваш от играта със закон, не е най-доброто. Но ще се допитаме до партията, въпросът стои открит.

- Преди дни президентът Георги Първанов разкритикува ръководството и лидера на партията, че не взимат мерки срещу разноговоренето. Имат ли основание тези критики?

- Една немалка част от тях имат своето основание. Разноговоренето, особено сред парламентарната група, е факт. Има хора, които си говорят каквото им хрумне, няма значение какво сме се уточнили, че ще правим.

- Президентът по-скоро намеква, че има опити за създаване на напрежение между институциите.

- Има недоволни хора, които търсят създаване на напрежение, но съгласуването на действията между премиера и президента е на много добро ниво. И това, което президентът казва, е добронамерено. Не го казва, за да създава конфликт или да го задълбочава. Приемаме я като нормална, другарска бележка, каквато ни е правил и друг път, когато беше в партията. Тук няма някаква особена интрига. Не виждам нищо притеснително в това, което казва президентът, нито пък точки на напрежение между парламентарна група, правителство, президентска институция. Смятам, че работят добре.

- Хората, които се опитват да създадат напрежение, от ръководството ли са?

- Не бих казал, че са от ръководството. Но имат статут на депутати, някои от тях са членове на Висшия съвет. Те са известни с това, че обичат да се правят на интересни и да говорят такива неща, които след това медиите с охота подемат.

- Със залагането на демократичното единство ще има ли санкции за такова поведение?

- В раздела за демократично единство има запис, че изразяването свободно на мнение в партията ще се стимулира. Но това ще бъде само до фазата на вземане на решението. След това се поддържа и отстоява позицията, която е приело мнозинството. Включително и от тези, които са имали различни виждания по въпроса. Предвидени са значително повече мерки за партийно въздействие, включително и да се отнема възможността до 3 г. да членуват в ръководни органи.

- Г-н Дъбов, роенето на НДСВ не застрашава ли управляващата коалиция?

- Не мисля. Има достатъчно ресурс да се работи спокойно в парламента и управляващата коалиция да взема необходимите за действията на правителството решения. Мисля, че процесът на отделяне в НДСВ е на привършване и няма никакви проблеми с поддържане на мнозинството и функционирането на тройната коалиция.

- Предстои коалиционен съвет, на който трябва да бъде одобрена актуализираната програма на правителството. Каква част от идеите на БСП ще залегнат в нея?

- Мисля, че ще срещнем разбиране във всичките си виждания, тъй като това са неща, насочени към подобряване условията на живот. Едва ли партньорите ни в тройната коалиция са против това да се провежда политика за повишаване на доходите, на реформа в здравеопазването и образованието, модернизирането на живота ни във всички сфери, включително повече избор за развитието на способностите на всички граждани.

- Има ли вече изяснена концепция за здравната реформа?

- Мисля, че като цяло има яснота какво трябва да се прави. Друг е въпросът в спекулациите от страна на БЛС за закриване на малки болници. Никой никъде не е предвиждал закриване на болници. Става дума за преструктуриране. Нито пък санкции от НЗОК по отношение на малките болници, за да станат те слабо действащи звена или да ги доведат до състояние на невъзможност да функционират. В близко бъдеще тези неща ще бъдат оповестени.

- Каква е позицията по допълнителната здравна вноска, частните фондове, доплащането?

- Екип начело с финансовия министър работи върху изясняването на всички аспекти около това дали да се увеличи здравната вноска, с колко и дали да е за сметка на други данъци. До месец ще стане ясно. Що се отнася до това дали да има и частни каси, в Европа опитът е различен. Няма еднаква практика и не бих казал, че е много удачно. Сигурно в перспектива, в едно малко по-далечно бъдеще, е възможно да има повече от една каса. Но сега нямаме ресурс за една каса, пък камо ли да започнем да говорим за втора. Не е изключено, но не е въпрос на днешния ден.

- Защо БСП поиска парламентът да изслушва премиера за споразуменията с Русия? Изглежда все едно той сам се повика.

- Не че се е повикал сам. Ние сме наясно със случващото се, но някои хора се опитаха да отворят дискусия. В някои от другите партии се изказват различни съображения, становища. Очевидно правителството трябва да внесе яснота какво е станало, какво е подписано, защото се говорят и големи небивалици.

- БСП напоследък дава вид, че иска повече прозрачност. Пример е също и комисията "Куйович". Но тя още не е създадена. Да не би това да са просто намерения, хвърлени в пространството?

- Не, ще бъде създадена. Прокуратурата ще излезе със становище, но не пречи и една парламентарна комисия да провери случая - така зачитаме принципите на демокрацията.

- Парламентарната група на БСП подкрепи мерките, които председателят на НС Георги Пирински предприе за ограничаване движението на журналисти. От какво се притеснявате?

- Не се притесняваме от нищо. Трябва да подчертая, че и това интервю се води в левия кулоар и в стаята на БСП. Но сградата на парламента е като дядовата ръкавичка. Тук трябва да работят 240 депутати, администрация и около 700 журналисти, които доскоро имаха пропуски. 1000 души в тази малка сграда се прескачаме. В края на краищата трябва да можем да работим. Просто парламентът трябва да се премести на пл. "Батенберг", където ще има място за всички.

- Проблемът е по-скоро в опита да се канализира информацията, като се попречи на преките контакти в депутатите.

- Не мисля, че това е истинската причина. Вие и сега имате пряк контакт с мен и всички мои колеги. Вие, ресорните журналисти, не сте получили отказ от нас за информация. Просто вече е много трудно за работа.
9
3170
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
25 Януари 2008 01:05
Да бе новото е добре забравеното старо!!!
Ама все пак има кой да помни и да набива канчета, евала
25 Януари 2008 08:10
Тия живеят в 1953 бря!
25 Януари 2008 10:06
Вчера един червен другар-депутат обясняваше надълго и нашироко, че няма нужда от специална комисия "*Уйович" и такава няма да се създава, сега пък друг другар казва обратното.Вервайте им, и двамата казват ИСТИНАТА!Ефектът, както винаги ще е нулев.
25 Януари 2008 10:37
Многоуважаемий, господин Дъбов,

защо ни лъжете че депутатите били работили. Нали виждаме колко е празна пленарна зала, и как се гласува противоконституционно с чужди карти и без кворум се приемат почти всички нормативни актове.

дори чистачките в парламента работят по-съвестно и са в известен смисъл много по-полезни,
но няма данни те да са се оплакали от журналистите, а биха имали най-голямо основание

Разноговоренето , това термин от Новговора ли е . г-н Дъбов?
25 Януари 2008 15:57
Дъртанян, явно е от годините, но аз знам друга една частушка:

It doesnt really matter
What youve got to say
They never fucking listen
To you any way

So fuck the system
You can bring it down
So fuck the system
We can bring it down

Future is chaos and anarchy
The misery continues
Its the governement way

They didnt want to listen
But theyll listen now
25 Януари 2008 16:15
"разноговоренето"
нямат спирачки глупците еййй
25 Януари 2008 17:25
- Г-н Дъбов, преди дни изпълнителното бюро на партията прие нов вариант на устав. Каква е неговата философия?
- Гепи.И остави и колегите да гепят.
25 Януари 2008 21:13
К, ва дума само "разновогорене", значи партията е станала говорилня, но идейни различия няма само приказки..?! .Брех да му се невиди, бедни и богати разно си говорят, но не са противници...Ала бала партия... , нов устав, да утвърди бизнес управляващия елит и овчедушна маса наречена ляв електорат, който да ги възпроизвежда по етажите на властта...Няма да мине тая работа, а ако мине ще станат, като СДС и ДСБ...Нейсе.
25 Януари 2008 22:06
Кухите кратуни, разни урунгели и чимпили имат произход и той е една държава, която на север граничи с река Дунав, на запад - с бивша Югославия, на изток със СССР (пардон Черно море), а на юг с Турция и Гърция. Въпросът се свежда до това "коя е държавата? "
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД