:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 171
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

"Дънди" ще прави кюлчета злато у нас само ако е безопасно

Нямаме намерение да национализираме мината край Челопеч, твърди депутатът Петър Кънев
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Петър Кънев
Петър Кънев е роден на 18 декември 1953 г. Той е инженер по образование, преди да стане депутат от БСП в сегашното НС, бе собственик на печатница. Зам.-председател е на икономическата комисия в парламента и член на бюджетната.


-Г-н Кънев, разбрахме, че тримата с Милен Велчев и Йордан Цонев сте "разбили леда" с канадската компания "Дънди прешъс металс", която добива злато и мед край Челопеч. Научихме, че занапред държавата ще получава много по-висока концесионна такса - между 2 и 8% вместо сегашните 0.75%, че ще получи 25% от акциите в бъдещата компания, която ще направи металургичен завод край находището, и така ще получава и дивидент. Но защо се наложи депутати да водят търговски преговори с чуждестранна фирма?
-Това бе решение на ръководството на коалицията отпреди половин година. Тогава министър-председателят директно постави въпроса пред Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски и предложи да бъде излъчена политико-експертна група, която на друго ниво - не на ниво изпълнителна власт - да започне преговори с "Дънди" за решаване на споровете около концесията. Знаете, че там се натрупаха проблеми през последната година и половина. Нещата трябваше да се съгласуват с две министерства - на екологията и на икономиката. От една страна, отговорник за договора за концесията е Министерството на икономиката. От друга страна обаче, разширението на концесията може да стане само със съгласието на МОСВ. И след като в рамките на година и половина нещата блокираха, "Дънди" като всяка мултинационална компания, която иска да си гони докрай интересите и която усеща, че изпуска момента, вдигна страхотен вой.
-Кой момент изпуска?
-Ами в рамките на последните няколко години цената на медта се вдигна три пъти. Имайте предвид, че големите пари не са в златото, те са в медта. Цените на медта скочиха от 290 долара на тон на 900 долара.
-И златото също поскъпна много. Даже днес то достигна рекордните 1000 долара за унция ...
-Да, и златото тепърва ще поскъпва много, виждате как върви по борсите. По стария договор за Челопеч "Дънди" имат право да добиват 1 милион тона концентрат годишно злато и мед. И като всяка нормална компания, която си прави добре сметките, "Дънди" са преценили, че сега е моментът да се увеличи поне двойно количеството руда, която добиват.
-Всъщност "Дънди" вече трета година настоява за разширяване на концесията?
-Настоява да вдигне двойно добива. От друга страна, след като тримата лидери се запознали и с финансовата част на договора, видели интересни неща. При приходи от добива на рудата за 150 млн. лева миналата година например компанията е декларирала чиста печалба около 60 млн. лева, с рентабилност над 36-37%, а пък концесионната такса, която плаща на България, е само 1.7 млн. лева.
Ето защо, когато ние влязохме в преговорите, поставихме въпроса така - преразглеждаме условията на концесията, ако искате да ви дадем правото да добивате двойно повече.
-Разбра се, че наред с удвояването на добива канадците искат да правят и металургичен завод в съседство с рудниците?
-Искат да правят хидрометалургична установка, която "да лее на място кюлчетата", както пишете вие журналистите. Идеята е металите да се извличат тук, а не да се вози концентратът - 1 млн. тона, до други континенти - в Перу, Канада, Намибия и на няколко други места в света. В рудата на Челопеч има и други компоненти освен злато и мед. Българската страна обаче не знае какво точно се извлича и как се извлича от този концентрат, защото извличането става в чужбина.
-Да де, но нали точно тук е препъникамъкът - "Дънди" искат и извличането да става в Челопеч, но технологията е много "мръсна" - ще се получават не само кюлчета злато, а и опасни отпадъци - арсен, цианиди, които са силно токсични. Местните хора и "зелените" твърдят, че при разширяването на дейността на "Дънди" Челопеч ще се превърне в екологична бомба, в огромно хвостохранилище - защото ще скочи количеството на отровните отпадъци.
-Нито вие, нито аз можем да кажем дали технологията е опасна или безопасна. За това си има МОСВ, има си специалисти. На преговорите ние изрично заявихме, че ако ще се прави такова предприятие, то трябва да получи задължително ОВОС от българска страна, а освен това ще поискаме експертиза и от европейските органи по опазване на околната среда. Ако се окаже, че не е безопасно, няма да има инсталация.
И второ, ако това предприятие получи необходимите екологични разрешения и одобрения, държавата задължително ще участва него. Подчертавам, в това ново предприятие, а не в мината, както погрешно писа един вестник, който даже ни обвини, че сме договорили национализация на златодобива.
-Вие самият разбрахте ли защо министър Джевдет Чакъров мълча толкова дълго - близо три години той не каза нито "да", нито "не" на заявките на "Дънди"?
-Ние се разбрахме в "тройката", че назад няма да се връщаме, че не е наша работа да даваме оценки кой е крив и кой е прав. Нашата задача бе да решим проблема, да излезем от зациклянето и мисля, че успяхме.
-Излиза, че тримата депутати сте се намесили и сте свършили работата на изпълнителната власт. Не можеха ли Джевдет Чакъров и Петър Димитров, а преди това и Румен Овчаров, сами да разсекат гордиевия възел?
-Факт е, че година и половина те не можаха да се договорят.
-Колко време глътнаха преговорите с "Дънди"?
-Половин година.
-Кой друг участва освен вас в тези разговори?
-Участва и Драгомир Стоянов, икономическият съветник на премиера. Ние четиримата участвахме през цялото време и само ние знаехме за какво точно става въпрос.
-А експерти?
-Използвахме много експерти през тези месеци, но никой от тях не знаеше, че водим преговорите. През цялото време участваха шефовете на "Дънди", които периодично пристигаха в България. Лично Джонатан Гудман идваше, изпълнителният директор на компанията майка.
-Значи преговорите са протекли при голяма дискретност. А защо не поискахте държавата да участва и в златотобива, не само в металургичното предприятие, което евентуално ще започне да работи след две или три години, а и не се знае колко години ще минат, докато започне да формира печалба. ..
-Държавата много би искала да участва в добива, но за съжаление няма как. Този въпрос е решен преди 10 години с договора за концесията. Ние не можем и нямаме никакво намерение да национализираме и да се връщаме назад - защото едно връщане на държавата в добива вече си е чиста национализация.
-Разпитвам ви така настойчиво, защото все пак това металургично предприятие е Нероден Петко, не се знае дали изобщо ще го има, кога ще тръгне ...
-О, "Дънди" много бързат. Защото, първо, цената на металите расте много бързо и те искат да се възползват от това. И второ, превозването на рудата е много скъпо, навлото е много високо, а ще им излиза още по-скъпо, ако трябва да транспортират до Америка или Африка двойно повече от сегашните 1 млн. тона. Така че те имат интерес бързо да започне да работи металургичната инсталация.
-А чия бе идеята държавата да стане съдружник на "Дънди" в това предприятие чрез т. нар. Сребърен фонд?
-Не мога да ви кажа, нямам спомен кой точно е предложил, но още в първите разговори в коалицията дойде това предложение.
-Малко е странно, защото нито има дружество, нито има Сребърен фонд - той още не е създаден, законът за него още не е написан.
-Ние по принцип сме говорили на различни съвещания в коалиционния съвет, че всичко, което може да носи трайни дивиденти за облекчаване и допълване на плащанията на НОИ за пенсиите, е добре да влиза в Сребърния фонд.
-През 2006 г. се появи един законопроект за този фонд в парламента, той беше на МС, тогава се чуха предложения някакъв процент от всяка концесионна такса, от таксите по всички концесионни договори, да влиза в сребърния фонд
-Точно това имаме предвид и ние в нашето предложение - цялата концесионна такса от Челопеч да влиза в Сребърния фонд, а не процент. Не говорим за евентуалните дивиденти от бъдещото предприятие. Говорим за тези около 50 млн. лева годишно, когато се достигне добивът от около 2 млн. годишно, а то ще стане много бързо, тези пари да влизат в пенсионния фонд. Но нека първо да го създадат Сребърния фонд, мен ме притеснява това, че се бави законът.
-Това е странното - вие сте правили някакви уговорки с чуждестранната компания, без този фонд де юре да съществува.
-Това не е толкова сложно, фондът може да стане много бързо.
-Да де, но вашата коалиция обеща закон за Сребърния фонд още през 2006 г. Защо толкова се бави?
-Кое по-напред? Вие виждате колко много работа има. Но аз лично бях свидетел, когато министър-председателят възложи на министъра на финансите Пламен Орешарски в много къси срокове да подготви проект на закон.
12
2388
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
13 Март 2008 23:50
Цената на златото стигна 1000 долара. Канадците знаеха, че цената на златото ще се покачва, за това се пише от няколко години. Нашите Олигофрени в правителството обаче не знаят, както не знаеха, че долърът ще пада спрямо еврото, та замениха външния ни дълг в евро. Те никога не знаят нищо и затова правят най- невъзможните договори. Сега се говори за увеличаване дяла на трохите. Такъв позор не е познат за цялата стория на България. Ние надминахме африканските правителства по невежество. На всеки 100 кг злато, България, Шулева беше договорирала само 750 ГРАМА за България. И при това си имаме все демократично избрани лица, че и един цар в компанията.
14 Март 2008 02:49
Иванов, защо се оплакваш не мога да разбера, като сигурно си гласувал за това правителство. Сподели за кого гласува на изборите.
14 Март 2008 08:04

вместо сегашните 0.75% става между 2 и 8%


Евтинко се продаваме, мнооого евтинко! А, да! Залъгали са ни и с някакви хипотетични 25%, от които обаче я видим дивидент, а не (имайки предвид неизчерпаемите възможности за източване на печалбата).

14 Март 2008 08:59
Да увеличат два пъти добива е равносилно да им се удължи два пъти срока на договора за концесията при първоначалните условия за добив (вероятно по изчисления до пълното изчерпване на находището).
Да преработват изкопаното на място означава годишно по 2 000 000 тона отпадъци и вредни вещества да бъдат изхвърляни на българска територия.
Да построят металургично предприятие до самата мина означава никога никой да не знае точно по колко тона руда и скална маса се изкопават и преработват реално.
----------------------
В същност щом сме се прекарали един път с концесията, защо трябва да разрешаваме удвояване на добива, а да не оставиме малко златце и за нашите деца след изтичане срока на договора. А стига само за техните деца!

Редактирано от - Zmeja на 14/3/2008 г/ 14:26:12

14 Март 2008 09:12
Замислям се, дали няма да сме по на далавера ако приемаме всяка година по два милиона тона чужди вредни отпадъци от някоя развита европейска държава, отколкото канадска фирма да ги произвежда тук на наша територия?

Редактирано от - Zmeja на 14/3/2008 г/ 15:32:17

14 Март 2008 09:19
Научихме, че занапред държавата ще получава много по-висока концесионна такса - между 2 и 8% вместо сегашните 0.75%.... Tова ли е висока такса??? SIC!

Aaмет добре си прави сметката - 200 000 000 за избори и после цяла държава кьор софра [/b]
14 Март 2008 11:27
И кой ще каже дали е безопасно? Тукашните спецове им направиха един ОВОС без въобще да са виждали на живо цианиране.
Нека първо си вземат сертификата все пак http://www.cyanidecode.org/signatory_dund ee.php
защото тия канадци никога досега не са се занимавали с подобна дейност и малко е кофти да се учат на занаят за наша сметка
14 Март 2008 12:06
Някой скоро да е чувал за ОВОС на "Медет"?!
(където се добива мед, там се добиват и злато, сребро, арсен, телур, антимон, селен и пр.)
14 Март 2008 14:09
а да не оставиме малко златце и за нашите деца след изтичане на срока. А стига само за техните деца!

Ами те нашите деца ще бъдат в Канада тогава..... В природата нищо не се губи...
14 Март 2008 15:13
E6
[Златен]
от Canada,
Добър апостроф.


14 Март 2008 18:57
Sorry gospoda i wie ste prawi donqkude za rinceto za nashite deca
no da wi kaza 4estno kazano 4e CQLATA TAIQ MINA SAMO TROWI WSI4KO NAOKOLO
opadniq produk ot proziwodstwoto na zlato po cianidniq metod e ARSEN
a aresena e otrowa koqto ste q ostawqt w minata i ste q otiwa w po4wata taka 4e mnogo se sumnqwam 4e ste ima deca koito da se naslujdawat na sreburni, zatni i platineni fondowe sled chelopech prosto nisto nqma da ostane
towa sa banda obirgii deto i na men mi predlagaha rabota za 200 euro i im teglih mainata stoto qwno si mislqt 4e tuk e robowladelski storoi i temoje da si prawit kakwoto iskat
14 Март 2008 19:35
Да припомня, че мината Челопеч беше харизана на ирландската компания "Наван" (фалирала впоследствие) от фамозния Мистър 10% и неговия патрон. След това корифеят М. Велчев, който заложи на стабилно съотношение долар/евро при условие, че би трябвало да познава манталитета на крадливите и отмъстителни американско-юдейски копелета ни докара до пропуснати ползи за повече от 1 млрд долара и на всичко отгоре намали концесионната такса на мината до 0.75 %. Е, докога ще я караме така никой да не е виновен, а нашите баби и дядовци, майки и бащи да получават по 60-70 евро на месец ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД