:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Безработен заварчик няма да има поне до 2050 г.

Цялата нишка на ранната професионална ориентация е прекъсната, твърди шефът на Българския съюз по заваряване Марин Белоев
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Марин Белоев
Д-р инж. Марин Белоев е председател на Българския съюз по заваряване и шеф на фирма "КЗУ Холдинг груп".





- Г-н Белоев, тоталната липса на кадри у нас засегна и заваръчното производство. Какво е положението в тази област в момента?

- Ами вижте - "Уолстрийт джърнъл" пише, че Америка се нуждае от заварчици, "както умиращ от глад има нужда от храна". Горе-долу и при нас е така. Щом като президентите на фирмите вече разговарят с всеки заварчик, когато той си поиска. И щом като критерий за бизнес стана как ще отговориш на въпроса: "Познаваш ли случайно заварчици?". По мои изчисления в момента само за текущи нужди на България й липсват най-малко 5000 високо квалифицирани заварчици и около 200 заваръчни инженери и технолози. Да не говорим за предстоящите големи проекти като АЕЦ "Белене", Бургас-Александропулис и др. За атомната централа ще трябват поне 1000 заварчици. Само моето предприятие, ако получи поръчки по тази линия, ще има нужда от още поне 500 нови работници, тъй като 130-те, с които разполагаме, няма да са достатъчни.

- Защо според вас се стигна до тази ситуация?

- Защото до 1989 г. имахме политика за подготовката на кадри. А сега е прекъсната цялата нишка на ранната професионална ориентация, за да се стигне до добрия специалист по заваряване след целенасочено обучение. Държавата сбърка още при концепцията за прехода към пазарна икономика. Някой излъга, че България ще се развива само в областта на туризма и земеделието. Заради късогледство на политиците ни, които не видяха бъдеще в индустриалното развитие, сега няма интерес към тази професия. Хората си помислиха, че след като държавата си унищожи работещите заводи и инженерите станаха продавачи на сергиите, ще дойде крах на индустриалното производство у нас. Само че сега се видя, че без машиностроене, без инвестиционни проекти една държава не може да има сериозно присъствие в международното разпределение на труда. Вече няма област, в която заваряването да няма решаваща роля.

- Искате да кажете, че да си заварчик вече става престижно? Младите хора май са на друго мнение...

- Наистина, те не осъзнават възможностите на заваръчната дейност за тяхната професионална реализация. Но това е, защото не можахме да поднесем на обществото, че това е престижна, международно призната професия. У нас има грешна постановка, че едва ли не всеки трябва да завърши модните сега информационни технологии или мениджмънт. Като видя момче-келнер се чудя защо не е станал заварчик. Майсторите-заварчици стигат и до 2500 лв. месечно възнаграждение. Освен това никога няма да има безработица на заваръчни кадри. Никога, защото дори у нас да има повече, отвън веднага ще ги засмучат. Поне до 2050 г. безработен заварчик у нас няма да има.

- Имате ли идеи как да се реши проблемът с недостига?

- Идеи имаме, но трябва време да се реализират. Държавата чак сега призна, че има остър проблем. Едва отскоро и работодателите осъзнаха нуждата от инвестиции в обучението на кадрите. Инвестициите за обучението на един заварчик излизат към 2500 лв., но възвращаемостта после си заслужава. При задграничен обект например приходът от един заварчик е минимум 30 евро на час или 240 евро на 8-часов работен ден.

Наборът и подготовката на високо квалифицирани заваръчни кадри обаче трябва да започнат още от училищната скамейка. Например техникумите - те имат добри възможности, но още не са въвели европейски критерии. Правят се много компромиси и пропуски. Не сме доволни и от качеството на подготовка в учебните центрове, лицензирани от Националната агенция за професионално обучение. Често давам за пример фирма от Швеция, която дойде у нас да избира заварчици - от 60 души шведът избра само един. Т.е. става дума за хора с книжки на заварчици, които обаче не могат да работят.

- А възнамерявате ли да внесете заварчици от чужбина?

- Ако искам да внеса, трябва да осигуря минимум 4000 лв. на човек. А българският работник излиза двойно по-малко. С него освен това можеш да излезеш на западните пазари, тъй като има европейски признат паспорт. Сега наши работници са на обекти в Белгия и Франция, без да имат нужда от работни разрешения. Така че ако се наложи да внасям кадри, ще предпочета тези с български произход - сега преговаряме с българите в Молдова, завършили техникуми и искаме да обучим 40 души. Определено ще ни излязат по-евтино от виетнамците, а и ще можем да излезем с тях в Западна Европа без ограничения. Трябва да се привлекат именно българите от Молдова, за да не ни ги вземат румънците.

- Одобрявате ли в такъв случай решението на правителството за отпадане на 10-процентното ограничение за броя на чуждите работници в една фирма?

- Според мен на този етап е правилно, защото почнеш ли да отказваш поръчки, и то печеливши, поради липса на работна ръка, вече те забравят като партньор в бизнеса. Не вярвам чужденците да подбият труда на българските работници, по-скоро ще са стимул те да търсят реализация. Добре е обаче да има максимум 3-годишен срок, в който чужденците да работят у нас и вносът им да е само в началото. Разчетите ми са, че ако се хванем здраво да решаваме проблема, е възможно да произвеждаме около 500 висококвалифицирани заварчици годишно и около 50 ръководни кадри по заваряване. Както се казва, който най-много го боли, той трябва да търси цяр.

С внедряването на нови технологии трябва да се преодолее и друг проблем - ниската производителност на труда. Тя идва от това, че много от приватизираните предприятия в заваръчната сфера отидоха в ръцете на непрофесионалисти, които засмукаха каквото е останало, без да работят за развитието на технологиите.
33
24207
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
13 Март 2008 23:38
Някой излъга, че България ще се развива само в областта на туризма и земеделието.
Не някой а прословутия ФИЛИП ДИМИТРОВ. Пак същия ни лъга за професионалната армия, лъжат ни за всичко. Е докога ще ни лъжат бе Господа, май цялото ни битие преминава в лъжа. И досега няма нито един лъжец изправен пред съда, няма. И Симеончо лъга като дърта циганка, но продължава да краде, защото ЛЪЖАТА у нас е форма на съществуване, форма на самоунищожаване.
" те ни лъжат, взеха ни всичко, а ние все още още им вярваме" докога бе братя??
13 Март 2008 23:54
.. шапка му свалям на Марин Белоев!!!
Мениджър от най-висока класа.. още преди 89-та при което
В КЗУ преди 89-та беше затворил пълен цикъл - проектиране-изработка на метални к-ции-монтаж на метални конструкции. Внасяше най-доброто от света, като заваръчна техника, обучаваше собствени кадри, правеше развойна дейност
Печелеше оферти на 3-4 континента
.. поддържаше и ски-отбор, който участваше за купа НРБ.. естествено със ски-екипировка, с каквато караше Стенмарк
Невероятен човек
14 Март 2008 00:29
Ами да отворят една школа за роми. От заварчика не се иска голяма култура, нито компютърна грамотност, а здрава ръка и умение. Е вместо да се специализират във всички форми на крадене, не могат ли да ги обучат за заварчици. Ама верно било, че обучението струвало пари!! Да американците , че и Европа засмукват специалисти от където могат, а ние разгонихме нашите специалистите като по поръчка. Слезте на земята бе партийни другари, спрете да правите партии, все Доган ще ви управлява, опазете поне племето българско, защото то се затрива всеки ден.
14 Март 2008 00:59
Това е смехотворно - инвестициите за обучение на един заварчик да са колкото едномесечната му заплата и пак да няма кой да ги направи!
14 Март 2008 01:36
>>><<<
цък, цък ....циганите не стават ....заварчик с паспорт трябва да има грамотност техническа колкото средно добър инженер...поне...от тях има по-добри от някой кукли проектантки с диплома. Някогаимаше и инженери-паспортчици ЗАЕБАЛИ ДИПЛОМАТА ЗА САМО 3-4 ПЪТИ ПО-ВИСОКО ЗАПЛАщАНЕ
14 Март 2008 01:38
Ако щете вярвайте, през 60-те и 70-те, когато един инженер, икономист, журналист, доктор или учител е взимал месечна заплата от 125 до 175 лева, топ-заварчик в Кораборемонтния завод е взимал точно 10 000 лева.
14 Март 2008 02:22
Какъв е тоя съюз бе, какви пет лева?!
14 Март 2008 03:31
Брайтман! Иванов, а при какви условия се заваряваше в ижеупомянутото от тбе време и за колко време му отиваха на един заварчик ташаците - помниш ли? При този човек не знам, но по строежите беше правило да се работи с едни очила и нищо повече, чирачето, което помага, и тях не слагаше. Иначе за квалификацията Слънчо е прав.
14 Март 2008 04:54
Преди дест години даваха на старт от 25 до 35 долара на час.Сега са като водопроводчиците $65 на час.Важното е да имаш някаква професия и гладен никога няма да бъдеш в Америка.Наистина колегата е прав не е необходимо кои знае какво образование за да работиш с оксижена и елетрожена.Имам ги в гаража и работя с тех когато ми се наложи без да съм карал специални курсове.Просто ако си роден строител трябва да умееш всички професи и ставаш Генерален Контрактор.А това означава в изобилие долари.
14 Март 2008 05:56
Колкото и да я хвали това е вредна за здравето професия, която не всеки иска да работи.
Иванов, какво пак с Филип Димитров се заяде, човека беше премиер девет месеца, но видиш ли той е виновен и за липсата на заварчици в България. Замисли се малко!
14 Март 2008 06:02
...освен това туризмът и селското стопанство също се нуждаят от заварчици.
А за липсата на заварчици у нас е виновен не Филип Димитров, а разбира се Костов.

Редактирано от - Oraсle на 14/3/2008 г/ 06:04:33

14 Март 2008 08:22
Истина е всичко, преди няколко дена ви споделих, как мой клиент шеф на точно такава фирма ми споделя заплатите на работниците си:

майстор заварчик - 3000 лв, осигурен транспорт, храна, извънреден труд
ниво по-надолу - м/у 2000 - 2800 лв, осигурен транспорт, храна, извънреден труд
обикновен заварчек, без опит - стартира на 1200 лв
----------------------------------------- ----------------------------------------- -----
Заплащането е точно като в IT сферата
А завършилите УНСС и СУ - могат само да си мечтаят за такива заплати.
Това е Абсурдистан.

----------------------------------------- ------------------
България ще изпревари Германия по БВП на глава от населението!
14 Март 2008 08:36
starija hush, явно добре си се американизирал, т.е. с "изгладен" мозък. Друже, бъркаш понятията - да работиш с електрожен (оксижен) и да си заварчик са коренно различни неща. При това, забележи, заварчикът трябва да е и технически грамотен - заваряването не е баница - режи, па яж. Ако не вярваш - иди на произволен обект с отговорни заварки и поискай от супервайзора "Welding technology", и ако можеш да четеш, там ще намериш прелюбопитни неща.
А за $65 на час нещо полъгваш. Може някъде и да има такава тарифа, но в Детроит миналата година за добър аргончик тарифата беше $40.
Аре со здраве...
14 Март 2008 08:48
Bacho Ilia, ами че то точно най-добрите ни ИТ специалисти са завършили СУ/ФМИ.
14 Март 2008 09:08
Господина приказва красиво но за съжаление като повечето български бизнесмени обещаното е повече от даденото.Незнам каво е било преди 89 година но след 89та има доста хора които са работили на негови обекти и са научили поговорката че "обещаното не е като даденото".
А иначе е прав че бранша е в криза за заварчици само че то е така в цяла Европа - просто това е един доста труден занаят както физически така и психически (постоянно си на път).Има една приказка:Каква е разликата нежду прасето и заварчика: Прасето си избира къде да легне а заварчика не може :-).
14 Март 2008 10:25
Ако искам да внеса, трябва да осигуря минимум 4000 лв. на човек. А българският работник излиза двойно по-малко. С него освен това можеш да излезеш на западните пазари, тъй като има европейски признат паспорт.
Аз това немога да го разбера, а вие разбирате ли го?
14 Март 2008 11:33
Много добър бизнесмен - Председател на БСР(Българския Съюз по Заварките)!
Сега остава да намерим и Президента на БСЗ(Българския Синдикат на Заварчиците), ама май-май тц!
Просто няма такъв!
Не че нещо...ама и той "малко поумрял"!
Аз лично не познавам заварчик доживял до пенсионна възраст!
А вие?!
.
P.S. Тез сравнително високи заплати не се дават заради "квалификация", а заради канцерогенната среда в която работят заварчиците. На господина от снимката това му е абсолютно ясно, но въпреки това предлага заплати наполовина от "средноевропейските". Ненапразно по-голямата част от заварчиците на Варненския корабостроителен завод се изнесоха в Румъния!

Редактирано от - OLDMAD на 14/3/2008 г/ 11:39:16

14 Март 2008 15:33
Ами като се опитваха 15 години да ловят с трици маймуни, откъде да дойдат тези заварчици. Това е хем квалифициран, хем вреден труд, а този форумец дето предлага да направим циганите дето се разписват с палец заварчици, направо изби рибата. Да му пратим една тайфа току що квалифицирани в заварчици роми, да му направят заварките на газовата инсталация в къщи.
14 Март 2008 17:26
Някой във форума подхвъли идеята, която е много добра

Агенцията по заетостта,
БСР(Българския Съюз по Заварките)

Отварят едни бюра във Столипиново, Факултето, а в Сливен на центъра
Обявяват, че набират желаещи за курсове за заварчици с гарантирана работа и 1000 лв стартова заплата. Високоплатена работа, подходящ сегмент работници.

Колко срува 4 месечен курс за заварчици - едвали е колосална сума. Колкото и да не им се работи - пак ще има много желаещи. Стига да им се обяснят правилно плюсовете. Повече пари, повече мастика, по-голяма кола, повече чаавета, по-голяма зестра на женските, които ще се омъжат за по-богати момчета от добри фамилии.

Хубаво, ами правете го бре - не ми внасяйте индиянци.


----------------------------------------- ------------------
България ще изпревари Германия по БВП на глава от населението!
14 Март 2008 20:45
Стара българска болест е да се правим на големи. Ще работим като начални учители за минимална заплата и ще ревем, че нямаме пари и достатъчно часове, но няма никогаж да се хванем на втора работа в строителството.
Ето и от форума си личи, че заварчик за 4000 лева заплата е работа за цигани. Нашенският интелектуалец ще учи две години полувисше и ще стои начален учител с 400 лева.
14 Март 2008 21:53
аз сам по друг тип заварки, там не плащат, може да те спонсорират обаче ако си добър, но както и всичко друго и това е до време.

Снимковият матерял обаче показва че има храна и вав вашите заварки.

09 Май 2008 12:03
И така, г-н Белоев казва че, ако иска да внесе заварчици, трябвало да им осигури минимум, 4 хилядарки. Леле та разликата е грамадна.Майсторите-заварчици стигат и до 2500 лв. месечно възнаграждение. Даа но за колко часа месечно не се уточнява.
20 Август 2008 20:54
мисля че мога само да си вдигна самочувствието, четейки темата тъй като и аз съм заварчик/ВИГ.МИГ-МАГ/от 4 години.Но така и не намирам в България заплащане над 1400 лв. Ако някой е по-добзе информиран нека ми каже къде мога да заварявам за тези "2500 лв."
може и на поща : chashko_t@abv.bg !!!!!!!!!


12 Септември 2008 00:11
аз мисля че заварчици нямя да има до 2050г в балагария.
а относно заплащането някой дами каже какво мисли за корпусната работа.
аз работя в корабо ремонта и моето лично мнение е че 30% от заплатите на корпусниците ний ги вадим.нямат никакав контрол никой неим следи работата на никого не издават работатаси.
Има луфт, завачика щего оправи, шлак корпусен пак ний щегооправим и така нататак.
А в сащото време принас шлак нетрябва да остава, щупли не, подрези не, течове не
а с две думи по учебник трябва да заваряме.
И навсичкото отгоре тяхното заплащане е по голямо
.
на всякаде в чужбина заплащането е едон и за двете професий няма значение дали е корабо ремот или корабо строене.
Така че ние губим много в балгария затов бягаме в чужбина.
Аз все още не но на там сам запатил вече омразнами всеки месец да вадя на някои друг парите.
Трябва да са равни и двете професий
и сащо така ония главочи да помислят за по рано пенсиониране на заварчиците, на всички е ясно че е рискова професия.
Прес целия процес на заваряне ние вдишваме отрова
за сега това от мен
очаквам и ваще мнения относно това
28 Февруари 2009 22:10
няма такива пари тука в бг.Има безработни заварчици.Вчера ни върнаха от работа-щото от 3 месеца не са ни давали заплати и не се знае кога ще има.Русенската корабостроителница се гаври с работещите там.Корабите се бълват като топъл хляб, пари от клиентите се превеждат-заплати няма-ИДИОТСКА работа е тва.Нарочно май искат да съсипят завода и да си изгонят професионалните кадри тези тъпанари.Ся де да вървя??? вчера обикалях автосервизите да ме земат да кърпя гърнета-обидно за професионалния ми опит ама... глад.де ще дават 4000лв кажете да се хвърлям на там .
05 Август 2009 17:03
колегата е прав.... каква ти ми работа... къде сас тия 3-4000 лева ?
намали малко, че ще истрепя всичките деца....
05 Август 2009 17:11
абе молете се на руснаците да пуща некой тръбопровод през българия... иначе отговорни заварки за 4 бона заплата нанай! парнаджиите вече бачкат с лепачки за пластмаси
11 Февруари 2012 17:06
знаете ли тук слушам само глупости след като всеки знае колко е трудна,опасна и одговорна професията заварчик защо продължавате да работите" спрете" и най накрая да направим нещо за нашето бъдеще а не да чакаме да дойде от само себе си. Ние сме заспал народ и колко пъти идкате да ви кажат че всички фирми заводи си правят каквото искат с нас защото не сме едини. Почваш работа шефа те вика на страна и те пита колко пари търсиш и се почва ходене по мъките казваш що годе сносни пари около 1500 лв и той почва ама аз повече от 1300 немога да ти дам. Колеги който заваряват тръби под налягане не се предавайте защото си носите одговорност за тези заварки и недай си боже стане проблем с някой от заварките то ще го отнесете вие защото сте се подписали.Недейте да подбивате афторитета на" тръбар заварчик" МОЛЯ ВИ...Нека да се съберем да си поговорим да си кажем исканията както направиха миньорите че нашато работа да не е по малко опасна от тези на откритите рудници че да се пенсиьонираме на 68 години че кой заварчик ще остиска аз нямам 40 години и вече си показва краката ръцете кръста зъбите и т.н. аз съм заварчик вече 18 год но ако в книшката имам и 3год. ще е добре защото всеки шеф казва ще те водя нещо друго защото немога да си позволя да ти плащам тези осигоровки и какво ако не си съгласен довиждане.
11 Февруари 2012 17:18
Професионалните заварчици са винаги ценени. И винаги - кът.
През 70- 80-те, когато лекар вземаше основна 155 - 175 лева заплата, малка група заварчици в кораборемонтния във Варна вземаха по 2000 лева.
За сравнение - чисто нова "Лада" по това време беше 6000 лева.
11 Февруари 2012 17:33
виж за сравнение баща ми е вземал 3500 на газопровода но е било за три месеца защото пак някой българин е проявил патриотичност и е орязал парите по стандартния начин защо ще трябва да плащат руснаците на нашите след като мажем да им плащаме ние и то двойно по малко. И сега и сега сме на тази политика и ясно си личи кой ни оправлява още нямам думи но сме си виновни ние че си кротуваме и чакаме други да свършат нашата работа.
11 Февруари 2012 18:33
Така е, Чонко!
Един "великан на мисълта", който още търка креслата в Народното събрание, щеше да привлича "инвеститори" с евтина работна ръка.
Та за това сме вече със заплати като в Етиопия. А инвеститори..нЕма.Само мутри идват, да поизперат и те нещо.
03 Януари 2014 19:01
на 16 съм искам да стана заварчик.ИМАМ ОБАЧЕ ПРОБЛЕМ С ЗРЕНИЕТО.Някои знае ли до колко диоптъра може да станеш добър заварчик
03 Януари 2014 19:15
Я колко макове... Тоест новорегистрирани с по 1 до 2 мнения /без дон Микеле/ - под стаара тема... Дозаварявало им се, разбийш ли...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД