:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Събитие от местно значение

Монотонният пейзаж на българската престъпна действителност беше на път да се освежи, ако не бяха тъй бързо намерени двете задигнати картини. Самата кражба бе тъй дръзка и предизвикателна, че публиката предвкусваше остросюжетен екшън. Вероятността да се назначи парламентарна комисия, която да забатачи всичко, този път бе почти нулева. (Макар че - кой знае.) Това не бяха стопени еврофондове, нито надписан асфалт, грубо скроени братовчедски сделки или друга някаква скука. Не се очертаваха мънкане и шикалкавене, полупризнаване и полуинформация, политически ухапвания и прочее сиво българско ежедневие. (Макар че - кой знае.) Това бяха две платна, отмъкнати пред очите на охрана и камери - първо всички видяха, че са там, после всички видяха, че ги няма. Това беше друга тръпка, класика в криминалния жанр, ниво. Това го има на Запад, тук такива романчета почти не се разиграват - може би защото картините са все у хора, от които не се препоръчва да се краде. Но ето, че май взехме да ги настигаме... американците.



Очакванията за вълнуваща интрига рухнаха за ден



Сюжетът се оказа мижав, макар и по своему нестандартен: не банда и не организация, не обмислено и изпипано престъпление, а случаен крадец, едва ли не минувач, бе взел платната под мишница и ги бе изнесъл пред 40 камери! И все в този нехаен, аматьорски стил ги бе отнесъл... на вълка в устата. Със същия успех и за същата сума (50 лв.) би могъл да избере и друг начин да го окошарят. А така: голям облак - малко дъжд. Събитие от местно значение.

Други бяха вече нашите нагласи, както и нахвърляните вече коментари и анализи. Затова за мнозина това бе една подла развръзка. Сякаш им измъкнаха случая от ръцете. Остана само да се предъвква по аналогия с капката, която уж имала химическия състав на целия океан. Грънци! Нито по състав на престъплението, нито по какъвто и да е състав този случай отговаря на океана на българската престъпност. Единственото общо е синдромът на разградения двор...

Но пък има нещо друго. Потвърди се брадатото правило, че скандалът е отличен пиар. Не само за полицаите и изкуствоведите, които охотно взеха думата, но и за самите картини, за авторите им, дори за роднините на авторите. Това беше един страничен, но приятен ефект от иначе дребния золум: да научи публиката нещо повече за Николай Павлович, за баща му Христаки Павлович, за брат му лекаря, за племенника му Цветан Радославов - автора на "Мила Родино". Приключението с "Пробуждането на България" пробуди интереса към този художник и нищо чудно днес-утре някои да влязат при картините му - не да откраднат, а да видят.



В наши дни и това струва нещо...



Решавам да използвам информационния повод, за да вметна нещо и за другия нападнат художник. Сам по себе си фактът, че картина на Верешчагин е получила цена под 50 лева, е невероятна сензация: още приживе художникът е продавал изключително скъпо, бил е най-богатият и най-популярен руски живописец - в едно време, когато са творили най-именитите му колеги: Репин, Васнецов, Левитан.

Неговата изобразителна мощ надживява времето - на голямата изложба "Русия" в галерията "Гугенхайм" в Ню Йорк публиката ужасена застива пред толкова популярната у нас картина "Панихида", изобразяваща бойното поле край Плевен, където под снега се виждат телата на убитите в сражението войници. Впрочем подобно въздействие върху зрителя е "специалитет" на Василий Верешчагин. От войната в Туркестан той донася в Петербург платна, които по подобен начин притеглят и разтърсват. По време на изложбата, както пише един руски автор, "жените припадаха, поповете се молеха, а императорът изпадна в ярост". От картините гледа войната: оная война, която във времето преди телевизията и съвсем в зората на фотографията изнежената публика би могла да види само на платното. Това е война с исляма, днес намират, че Верешчагин е вложил в картините си и някакво предсказание.

Но художникът, изглежда, сам е съжалил, че е



поднесъл на обществото свръхдоза истина,



и изгаря най-жестоката си картина, "Забравен" - убит руски войник лежи в пясъците, оставен на слънцето и зверовете. "Разкаянието" му не трае дълго - той продължава да рисува все така безжалостно, печалният реализъм на войната става негова творческа съдба. Липсата на подразбиращата се за тази тематика патетика извиква ропот у генералитета, той е в конфликт и със средата си - успехът му, доходите му, легендите за невижданото му парижко ателие и преди всичко неговият неконформизъм предопределят хладината й. Когато го избират за професор в Художествената академия, отказва да приеме титлата.

"Отмъщението" му е едно пътешествие в Индия, картините от което се превръщат в неговата "цивилна" класика. Но това е само пауза: чакат го още две войни. Руско-турската, в която го раняват. И Руско-японската, в която го убиват. Василий Верешчагин загива при потопяването на броненосеца "Петропавловск" на рейда в Порт Артур. Очевидци на гибелта му твърдят, че до последния си миг е нахвърлял ескизи от "събитието".

Надявам се, че с тази скромна справка няма да възбудя апетита на крадците и трафикантите на изкуство. Повече разчитам на широко разгласеното в печата експертно мнение, че картините от нашите галерии не са "конвертируеми" в Европа. Обидно, наистина, но затова пък колко практично! При липсата на всякакви други адекватни мерки то би могло да откаже престъпния свят от посягане на "местните" художествени ценности. Ако, разбира се, престъпният свят вярва на вестници...
8
2577
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
13 Март 2008 23:21
не подминавам нито едно презареждане на галериите в софиа, но е много малко малко малко, което си струва
преди доста години, когато колдуел разгледа националната ни галерия, хареса само обесването на Левски на ангелушев
откраднатите неща за навън нямат абсолютно никаква стойност
в класацията на лева са за съхранение в помещение с климатик
14 Март 2008 07:59
От тая кокошкарска история, можеш само едно есе да напишеш за ценностната ни ориентация, и да напомниш че е имало руско-турска освободителна, а не война за имперски интереси...Нейсе.
14 Март 2008 08:18

Този път Калин Донков ми хареса.

14 Март 2008 10:47
писаха че ги е откраднал наркоман, но на мене не ми се вярва.....

Този Радославов май е написал песента като се е возил на влак към България
14 Март 2008 13:42



И сега остава форумните olo - го FL-ени да се нахвърлят с кретенизми върху художници, оставили името си в историята /поне в нашата!/ и картини - далеч по-високи от ниското ниво на низките им интелектчета.
Верислав - прав си.
За автора!
На флагмана загива и адмирал Макаров, известен изследовател на севера. Но не е на рейда, а при излизане от пристанището на Порт Артур. Още се спори дали са попаднали на мина - твърде неочаквано било всичко. Спори се и дали крепостта е щяла да падне така бързо, ако адмирал Макаров е командвал отбраната.
14 Март 2008 13:43

Лично аз смятам за най-поразяваща картина "Апотеоз на войната" - пясък, палми, куп черепи, гарвани. И с надпис: "Посвещава се на всички велики пълководци - минали, сегашни и бъдещи". Въздействаща е - не само замисълът, а и изпълнението.
14 Март 2008 19:59
Бедна и изостанала Русия от векове е "болният човек" на Европа.
Колониалната политика на Русия ражда и вдъхновява , посредствени художници сервитьoри, посветени на имперска пропаганда.
Замайващите богатства на световната цивилизация са изложени в музеите на Лувър, Метрополитен, Уфици, Прадо, Бритиш Музеум....
Руски картини там са рядкост.
Русия няма изкуство да се сравнява с шедьоврите на световната цивилизация..Тук таме се мяркат някой Шагал, някой Кандински...Все прогонени от Русия таланти.Дивашките феодали, монарси, комунисти, КГБисти на Русия не търпят талант и способност!
Изкуството застрашава властта им.
14 Март 2008 22:10
FL: Sutor, ne supra crepidam! т.е. "Обущарю, не по-горе от обувката!" Това, между впрочем, не го е казал някой от КГБ, а Апелес, художника на Александър Македонски, когато един обущар, критикувайки нарисувана на една картина обувка, взел да се изказва за картината въобще.

Така че и ти, когато вземеш да разбираш от живопис поне колкото Верешчагин (и да нарисуваш толкова картини), тогава ще имаш право да правиш подобни обобщения! В противен случай това са просто глупости!

Редактирано от - myrmorko на 14/3/2008 г/ 22:33:35

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД