:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Внос

Трудовият пазар е с потенциал, но не е гъвкав

Много от безработните обаче се страхуват да кандидатстват за определена позиция, смятат от агенциите за подбор на персонал
Гладът за кадри у нас вече стана пословичен. 2008-а дори бе обявена за годината, която ще бъде белязана от тотална липса на работна ръка и в която, щем не щем, ще започнем да внасяме чужди работници - от Китай, Виетнам и откъде ли не.

Недостиг действително има - както на нискоквалифицирани работници, така и на служители с много висока квалификация, показват справките на работодателите. Особено остър е проблемът в строителството, някои сфери на производството, в туризма. В същото време обаче в България все още има огромен брой безработни и не всички те са необразовани. От 273 000 официално регистрирани в бюрата по труда около 104 000 са със средно и висше образование. По неофициални данни обаче допълнително има поне още толкова безработни, които са извън регистрите.

По данни на Надя Василева, управляващ директор на агенцията за подбор на персонал "Мен пауър", в страната ни има 182 000 души, които не търсят подходящо работно място, просто защото се страхуват от самия процес на търсене на работа. "Някои от тях страдат от липса на самочувствие и не вярват, че могат изобщо да бъдат избрани и предпочетени от даден работодател. Други пък смятат, че обучението им не е достатъчно, което невинаги е така", обяснява Василева. Според нея огромният недостиг на кадри се дължи на това, че трудът у нас е сред най-ниско платените в Европа, а от друга страна - че сме държава с много бързи темпове на застаряване на населението. Експертите очакват гладът за работна ръка да се изостри още, особено във връзка с предстоящите големи проекти в страната ни, заради което ще се наложи да внесем чужди работници. Същевременно обаче Василева е на мнение, че можем да задоволим отчасти масовия недостиг, ако използваме пълноценно ресурсите си.

"Потенциал имаме, но просто той не се използва, тъй като трудовият ни пазар не е гъвкав", казва Василева. Според нея един от начините да се облекчи острият дефицит е работодателите да се възползват от възможностите, които им дава временната заетост. Освен че би решила отчасти недостига в някои фирми, този тип заетост би помогнала и на т.нар. "обезкуражени", които дори не смеят да започнат да търсят работа. "Те ще започнат лека полека да трупат знания и опит и да придобиват самочувствие, много по-добре е да работят няколко месеца, отколкото да стоят вкъщи и да получават социални помощи", споделя Василева. Според нея бизнесът действително трябва да се замисли за този вариант. "Ако преди за едно работно място имаше 10 кандидати, сега за десет работни места има един кандидат", казва тя. А по всичко изглежда, че тенденцията "кандидатът диктува правилата", ще продължи и в бъдеще.
17
3109
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
14 Март 2008 00:20
Гладът за работна ръка НЕ СТАНА пословичен от вчера и от самосебе си. Той беше подготвен по сценарии, методично обезпечен от цялата държавна машина, с десетки фирми износителки на специалисти и мощната подкрепа на медийте. Достатъчно е да разгърнем кой да е вестник и да видим стотиците предложения за работа в чужбина. Стигна се до парадоксалните обяви за търсене на медицински сестри и учители за Щатите, овчари за Австралия и въобще на всичко, което е годно за работа. Нашите студенти отиват в чужбина за да не се завърнат никога, защото разликата в заплатите няма да го допусне.
Сега се налагало да внасяме кадри от всякъде, с което се прави плануваната ПОДМЯНА на населението. И някой пак ще каже лъжат ни Господа, ама ние не се усещаме. Срам и позор.
14 Март 2008 06:35
Поредната манипулираща статия по въпроса...
14 Март 2008 08:57
Как няма много хора да се отказвата да търсят работа? Експертите на големите агенции за подбор на персонал са в София /може би и в някой друг от големите градове/ и не съм убедена, че имат цялостен и обективен поглед върху проблема. Живея в малък, макар и областен град. Интензивно се търсят само строителни работници, сервитьорки и шивачки. Предлаганите заплати обаче са значително по-ниски от средните за страната в тези сфери и съответно няма желаещи да заемат тези места. За всички други, по-привлекателни позиции, независимо дали са в частния или обществения сектор почти 100% от назначенията са на шуро-баджанашки принцип. Е, защо да си късаш нервите и да си губиш времето да кандидатстваш за място, за което целия град знае предварително кой ще бъде назначен :-). Ако се появява понякога някоя реална обява с добри условия, не се явяват кандидати, защото никой вече не вярва, че е истинска. А не може всички до един да се преместим да живеем в София и Варна.Не виждам тук да има реален пазар на труда и реална конкуренция.
14 Март 2008 09:06
Иванов Само да добавя - не малка част от българите емигрират по НЕикономически причини, а как да го кажа...по чисто идеологически: ТЕ ОТКАЗВАТ ДА ЖИВЕЯТ В ТАЗИ СТРАНА - НЕ ИСКАТ. Не малка част е такава - аз емигрирам по тази причина. Освен, че аз не искам да живея тук, още повече не искам и децата ми да израстнат тук. Ще сме в другаде и отдалече ще се възхищаваме на "чудните български гласове" и на "чудно красивата ни природа". Казах!!!

----------------------------------------- ------------------
България ще изпревари Германия по БВП на глава от населението!
14 Март 2008 09:23
Глад за кадри вярно има, но като дойде кандидата и каже каква заплата иска, а работодателя не му я даде, няма и стискане на ръцете...
14 Март 2008 09:43
За какъв трудов пазар става вообще въпрос в тази статия ?!?
Та то никакъв пазар няма в тази държава пък камо ли трудов.
Всичко е шуробаджанащина !!! Запомнете го!!!
Говоря естествено за преспективна позиция с хубава заплата и условия.
Миналата година съм ходил поне на 50 интервюта със сигурност на половината от тях са ме отдрязали разбирайки, че съм работил за бившо партийно величие и съм се махнал от него поради несъгласие с методите му (другите, вероятно аз не съм предценил правилно позицията).
Нищо, че знам 2 чужди езика, вишист съм, опит в чужбина и т.н.
Разберете, че на работодател българин не му трявба знаещ човек, на него му трябва пионка (лайк)!!!
Всички тези агенций за подбор на персонал да вземат да млъкнат, че стават смешни. Плюс това самите те нямат качествен персонал и не могат да ти направят качествено интервю!
В българия качествена работа се намира само с познати!!!

Хайде сега ми кажете, защо на младия и абициозен българин (който не е син или дъщеря на някого) му трявба да седи в тази държава?

Със здраве!
14 Март 2008 09:52
Пословична е некъдърността на МТСП и Агенция по заетостта. При 20% скрита безработица, закриване на училища, 1 млн. скрити емигранти...
Виетнамци ще ми внасят
14 Март 2008 10:04
Много бих могъл да пиша от своя опит в търсене/предлагане на работа. Впечатленията ми са осново за проектантския бранш, който въпреки високото заплащане (клонящо към западноевропейско) също катастрофално страда от липса на КАДЪРНИ хора.
За липса на гъвкавост могат да бъдат обвинени както работодателите така и търсещите работа.
От едната страна са работодателите, които са условно разделени на две категории: условно добри шефове, предимно специалисти в своята област, които си искарват хляба и тоя на служителите си с интелектуален продукт. Тия шефове обаче се ограничават с до макс. 15-20 души персонал. Общо взето тия фирмички са (сме) гъвкави и внимателни с персонала за да оцеляваме.
Втората група работодатели са бившите партийни кадри и техни деца и там работата е дебела.
Повечето от тия фирми мастодонти са с централи в София а развиват дейността си някъде в "провинцията". На няколко места поне бях свидетел на наложените в 21 век феодални отношения и то в градчета с по 20-30 хил. население, където май само паричните знаци индикират за принадлежност към държавата.
Тия фирми разбира си имат и проектантски колективи (предимно 50+) и на бедните колеги им се набива в главиците че са супер късметлии да взимат по 300-400лв за едното "седене зад бюро". Партийния кадър горе в една от фирмите дето бачках преди време даже си направи вътрешно социологическо проучване за мотивираността на персонала и побесня (чак мустаците му почервеняха) като разбра че основен стимул за работа било заплащането.
Тия фирмици държат монопола в много сектори и не мисля че скоро ще пуснат кокала (то няма и на кого).
От другата са търсещите работа.
Пак имам впечатления главно за проектантските среди.
Три категории:
1. Специалисти от соц.време. Хора нерядко умни, но повечето отказващи да се развиват и да се сработват с новите технологии. Как да назнача човек който иска да смята и да чертае на ръка, като производителността му е 10-15% от моята собствена и тази на момчета с 1-2 стаж.
2. Специалисти в крак с времето- взимат колкото си изкарат, често шестцифрена сума годишно
3. Млади пишман специалисти дето са чули за номер 2 и искат и те, ма веднага, ма и служебна кола, ма и телефон, като основната им специализация е в чалгата и Биг Брадър. Лошото е че все повече хора влизат студенти не с нагласата да учат, а да взимат големи заплати срещу дипломи. И после едни обидениии... не ги ценят.
Тъй е то дараги ми смехурко. Аз продължавам да чертая.
14 Март 2008 10:07

Ето го "пазара на труда", страхотна илюстрация на необходимоста от "гъвкавост" и "желание за работа" в бъдещите кандидати :

ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ (магазин за дрехи)
Ref.No MBD
Описание и
Изисквания Клиентът ни е фирма, търгуваща с дрехи, която търси за магазина си, намиращ се в ЦГЧ сериозна, позитивна и приветлива личност за работа на 6 часов работен ден, на смени и съответно шестдневна работна седмица.
Стартовото заплащане е 200 лв. нетни с включени трудов договор и осигуровки.

Агенцията е с лиценз № 798 от 04.09.2007г. на МТСП
Категория Търговия
Тип Работа Непълен Работен Ден,
Постоянна
Ниво Студенти,
Неквалифициран персонал
Населено Място Благоевград / Област Благоевград / България
Дата 13.03.2008
Тип Free

Адрес бул."Васил Левски" 13 ет.4
Благоевград
Телефон 073/83-16-40
Email За да кандидатствате използвайте бутона "Кандидатствай по тази обява"

Организация Анимакс ООД
Тип на
Организацията Агенция за Подбор на Персонал

Услугите по подбора на персонал са безплатни за кандидатите

Дали и умряло магаре може да се "мотивира" от подобна обява?!?!?
14 Март 2008 10:16
Бачо Илия е прав. Не са много доволните гастарбайтери от условия, заплащане и пр. По някога човек може да се чувства по-доволен и по-добре ако средата в която работи е приятна въпреки, че заплатата му е да кажем 600 лв. Особено ако е в малко градче или село и си има стопанство. Пей и живей. Не говоря за София, там заплатите са много високи. Казвам го от горчив опит. Ако има преживели подобни неприятности да споделят. Мисля, че не повече от 10, максимум 20 % от работещите зад граница могат с доста уговорки да кажат , че са по-доволни от положението в което са били в България.
14 Март 2008 10:29
Хайде хайде моля ви се. "Менпауър" казаха съжалявам но точно те търсят от две години под дърво и камък де що е останал ИТ специалист в страната ли и източният блок да си захранват ИТ Контактния Център в Бърно на IBM условията за живот са отвратителни там заплащането мизерно а хората си чакат парите месеци след като са се махнали от там. За пояснение "Менпауър" за IBM са това което е "Ажилон" за HP, разликата е че Ажилон търсят хора за тук а Менпауър основно за износ и отскоро за тук. А глад в пазара ще има и то по елементарна причина. Аз лично отказвам да работя тази професия за 1500 лева .............отказвам. Толкова по дяволите баща ми е шофьор на камион и взима толкова. За каквото плащат това получават. Ами мога да си вадя хляба и по други начини не е проблем. Единственото което ме притеснява е че за една две години ще си загубя квалификацията но приемам риска с удоволствие, просто не искам да се продавам за смешни пари. А такива платени рекламни статии съжалявам но ме дразнят........ толкоз от мен.
14 Март 2008 11:50
yanus - прав си, че отказваш. И на мен ми се е случвало виж по-горе заплата на заварчик, а какво ще кажеш? Не е ли време да се преквалифицираме и да хванем електрожена 3000 лв си ги заеш ката месец - чисто. Моя познат до там я докара, че им плаща като извънреден труд пътуването и връщането при уславие, че той им осигурява транспорт Ее-е-е-ех заварчик да бях


----------------------------------------- ------------------
България ще изпревари Германия по БВП на глава от населението!
14 Март 2008 11:57
Bacho Ilia, нямаш проблем - курсове за заварчици колкото щеш.
Кандидатства се със собственоръчно написан некролог, 'ма ти не се бой, умирга се само веднъж
.
P.S. - Забравих - пенцийката ще я получава жена ти, това вече е проблем

Редактирано от - OLDMAD на 14/3/2008 г/ 12:00:06

14 Март 2008 18:33
Ало, автора !!!!!!!!!!!!! Дано ме прочетеш ! Гаджето ми е инженер химик и от 3 години търси каквато и да е работа. Просто няма . Ще се радвам да ми пишеш в форума, чета го постоянно. Предварителни благодарности и от двамата !!!!!!!!!!!
14 Март 2008 18:35
Забравих да пиша, че сме от Пловдив .
14 Март 2008 19:52
Тия пикли, които пишат по вестниците и още повече тези, които се занимават с "набиране на персонал" заслужават само нецензурни изрази и действия. А т.нар. "работодатели-бизМесмени" смятат, че живеят в епохата на Марксовия капитализъм - 1848 г. Какво значи да предлагаш на персонала 150-200 евро, па било то и с осигуровки ? Каква гъвкавост на трудовия пазар, когато горепосочените заплати не могат да покрият и наема+консумативите на някой, който е решил да бъде гъвкав и да напусне родното си безработно място ?
14 Март 2008 22:56
Constantine, от показаната заплата за 200 лева брутни, излиза, че часовата ставка е по- малка от ЛЕВ. Веднага трябва да се прибави, че тази часова ставка не е измисмлена от нашите умни глави, а НАЛОЖЕНА от МВФ, т.е. от нашите задокеански покровители. Всичко около заплащането и експлоатацията на работната ръка в НОВОКОЛОНИЗИРАНИТЕ страни се прави по познат (не обаче на нашите момчета) сценарии. По въпроса има изписани СТОТИЦИ материяли, ама нашего брата е забил муцуна само в манипулативните вестничета и от там си изгражда мирогледа. Ами поглеждайте и в други источници, ПИТАЙТЕ БЕ ГОСПОДА , питайте.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД