:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Спасението на политиците е в самата политика

Старите не щат да се оттеглят, младите не знаят как да се оправят в тая джунгла от интереси и интриги
Снимка: Борислав Николов
И преди 8 г. Стоян Ганев имаше стратегия как страната да тръгне по нов път, която уж щеше да реализира със Симеон Сакскобургготски.
Чух, че Стоян Ганев щял да се връща в България и сериозно мислел дали да не се захване пак с политика. Чувам също, че в сметките на Иван Костов не влиза раздяла с политиката, дори се готви да оглави следващата листа на ДСБ в София за парламентарния вот, ако ще това да сложи точка на дългоочакваното дясно обединение. Чета и че един ляв депутат - Добромир Задгорски, се хваща на бас - следващият премиер пак ще е Сергей Станишев. Междувременно по медиите цъфна класация на 10-те хай дами на политическия елит.

Всичко това може да се синтезира в тези две изречения: "У нас излизането от политиката най-често



се схваща като неуспех и лична трагедия



Българските политици не напускат доброволно политиката по две главни причини - стандарт на живота и имунитет". Знаете ли кой е авторът им? Стоян Ганев. Яркият син трибун от началото на 90-те. Онзи, който имаше ключова роля в реденето на жълтите листи в първите дни на Симеон като партиен водач. Дясната ръка на царя за един кратък период от време. Човекът, който обяви НДСВ и Сакскобургготски за най-корумпираните в новата политическа история на страната. Пак този персонаж преди време обяви Бойко Борисов за човека, "който наистина иска да промени страната", а днес вече симпатизира на Яне Янев и неговата "Ред, законност и справедливост". И плете планове да сложи правителство, активно подкрепяно от САЩ, Великобритания, ЕС, НАТО, ЮНЕСКО, Световната банка и всички останали международни организации.

Не знам как ви звучи всичко това. Сигурно ще се намерят такива, дето ще зададат резонния въпрос: "А бе, що му обръщате внимание на тоя". Ако беше само "най-ваклото агънце на българската демокрация" (метафората, използвана от покойния бай Йосиф Петров), няма никакъв смисъл да се взема насериозно. Въпросът не е какво мисли отвъдокеанският професор по не знам какво си, а как този човек успява да влезе в медиите. Вярвайте ми, като нищо ще се върне и в политиката - може би с Яне, може би с друг, без значение кой. Ще говори като последна инстанция, ще дава интервюта и ще клати пръст към всички и сигурно пак някой ще му даде да реди листи.

Политиката тук се възприема като



занятие, в което всеки може да се пробва



Проблемът е да се докопаш до нея. Предлагат мислите си за "оправяне" на републиката. Някои смятат, че това е въпрос на 800 дни, други на личното им участие в процеса, трети търсят начини в Европа и къде ли още не.

Последните десни съглашателства показват ясно и недвусмислено, че култът към политика е издигнат на неподозирани висоти. Старите не щат да се оттеглят, младите не знаят как да се оправят в тая джунгла от интереси и интриги. Иван Костов ли е проблемът на дясното обединение? И той, но не само той. Ако го няма, ДСБ изпада под нулата проценти доверие. Ако остане, как да се примирят в СДС с човека, който хич не се замисли да разполови партията. Но и това не е толкова страшно. По-интересна е метаморфозата на този човек. Доскоро Командира не се колебаеше да заклеймява царското управление. В него бяха и Николай Свинаров, и Пламен Панайотов, и Лидия Шулева. Как така същите тези бивши управленци намериха път към сърцето на Костов, та с днешна дата вече не вижда дясното без тях? Как забрави, че ги отряза за участие във властта? Ами на принципа: няма непочтено занятие, ако трябва да се спасява кожата.

Спомнете си и как Бойко Борисов, уж между другото, обяви от далечно Чикаго, че води преговори с Костов. И как лидерът на ДСБ изобщо не го отрече. Проблем ли му е да намери допирателна със столичния кмет, предишен бодигард на Тато и главен секретар на МВР по времето на царя? Не, разбира се. Пък и ЕНП заличи моралните терзания на онези, които се колебаеха какъв е Бойко, като го призна за десен и полезен.



У нас непочтени коалиции - с лопата да ги ринеш



Бездоблестни към избирателите политици са си направо правило. Не е въпросът дали става дума за Костов, Станишев, царя, Бойко Борисов, Доган или някой друг. Важен е принципът, по който не искат да се пуснат от политиката. Искат властта. За какво ли? Казано е в ония две изречения на Стоян Ганев. Опозиционерството е най-подходящо да покажеш, че всичко ще се промени, ако влезеш във властта. А когато това се случи, всичко си тръгва по старому.

Затова не чакайте такъв гигантски компромис като въвеждането на повече мажоритарност при избора на депутати. Няма да се случи, не го иска нито мнозинството, нито опозицията. Защото ще развали партийния принцип при подбора и току-виж се промъкне някой неподходящ. Не че той няма да се изучи бързо как да оцелява. Не чакайте и закони, които да спрат корупцията, колкото и гръмогласно да се говори за тях. Досега никой не е показал, че декларираното желание съвпада с реалните му действия. Костов ли не знае, царят ли, или влъхвите около Станишев. Само погледнете какво се случи с прословутия закон за конфликт на интереси. Три месеца след като го гласува тройната коалиция потърси спасение в промените му и така го пренаписа, че го изпразни от съдържание. За лъжа в декларациите отговорност няма да се търси - спете спокойно. Ще продължаваме да сме на хранилката в бордовете, защото кой работи за без пари. Ако питате идеолога на промените Татяна Дончева - тази поборничка за справедливост ще ви обясни, че е неработещ. Естествено, въпросът е за кого.

Така че проблемът не е в Костов или в някой друг, а в това, че спасение не дебне отникъде. Защото политиката отдавна е за лично ползване, не в полза на обществото.
42
3582
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
17 Март 2009 22:43
Има някаква тенденция да се втълпява на народа, че Костов бил отрязал НДСВ през 2001. Доколкото си спомням, НДСВ се ебаваше със СДС и никога не му направи оферта.
17 Март 2009 22:52
Е, само Стоян Ганев липсва на менажерията и циркът е супер. А ако се включи и Фори, ще остана без дъх...
17 Март 2009 22:56
Чудесна статия. Точно така е за съжаление. Има такава професия- политик. важно е говоренето и нищо правенето. И да са в парламента, колкото се може по- дълго.
17 Март 2009 23:14
Българските политици не напускат доброволно политиката по две главни причини - стандарт на живота и имунитет".
==================================
Ето това е целта на всички. Въпреки, че преди избори се кълнат, че отиват само за наше добро и да защитават нашите интереси.
17 Март 2009 23:48
Hamel,

Ако Ст. Ганев доведе и Фори да се запише в РЗС на ЯЯ ще стане много яко!

ЯЯ ще громи народните изедници, Фори ще ги опява, а Ст. Ганев сигурно ще ги води до централния зандан. А може Фори да ги изповядва, да ги опрощава, а Ст. Ганве да ги реди в изборните листи.

Всичко е възможно.
18 Март 2009 00:39
И накрая Ст. Ганев ще направи показна гладна стачка (ако нещо му накривят капата)
18 Март 2009 01:24
BG politicians -> Go to hell !


>(снимка: натиснете тук)

Редактирано от - Mars Attack на 18/3/2009 г/ 01:26:06

18 Март 2009 02:09
като по удачно решение на спасение бих предложил въжето
18 Март 2009 03:19
Спомнете си и как Бойко Борисов, уж между другото, обяви от далечно Чикаго, че води преговори с Костов. И как лидерът на ДСБ изобщо не го отрече.


Още една неистина.
18 Март 2009 06:35
Прави се опит, да се забърка една каша и да се докаже, че в държавата няма оправия и че няма политическа сила зад която да застанат нормалните хора. А такива има да знаете!!! Начин да се поведе избирателs пак със сърпа и чука напред .......т.е по-добре да си изберем пак същите....... тази песен вече я знаем ....... NO !!!! Thank you !
18 Март 2009 07:22
Голяма статия!
И е показателна в много отношения.
18 Март 2009 07:31
в сметките на Иван Костов не влиза раздяла с политиката ... ако ще това да сложи точка на дългоочакваното дясно обединение.


некъде тука спрех да четем. нема да е лошо като се пише нещо, да се има предвид и развитието на събитията между датата на написване и публикуване. иначе се получава четиво от фантастичния жанр "алтернативна история".
18 Март 2009 08:11
20 години "преход" са най-правилното доказателство за качеството на посткомунистическият партиен елит.Колкото до Ганев, той и името му бяха в основата на оспорването на легитимността на ВНС-91, оттам насам не се е случило нищо неестествено или нестанало според програмираното.Иначе, от цвят на цвят....
18 Март 2009 09:39
Га Дедо или БСП правят коалиции, то те са морални, га Костов прави коалиция, то тя е неморална!? БСП бяха опозиция на НДСВ и ДПС, пък после направиха обща коалиция. Ма никой не ги обвиняваше в безпринципност.


Редактирано от - Cruella de Vil на 18/3/2009 г/ 09:44:23

18 Март 2009 09:55
Навремето Иван Костов хубаво разцепи тогавашното СДС. Такъв сбирщайн беше - бивши, настоящи и бъдещи мародери. СДС-то не успя да яхне вълната, на която доплува Симеон, и да заработи с него (при всичките му недостатъци, както и плюсове, които отговаряха на тогавашните очаквания - но това е друга тема). От спомени: СДС‌ провали преговорите с тогавашния Симеон, защото не искаше да изпусне кокала. Симеон искаше само да си върне земите за определен период, да има "малко" министерски постове и тн. Всички силови министерства бяха в ръцете на СДС, администрацията беше почти подменена със седесарска такава, хората имаха нагласа да очакват добрини от симеон и тн. СДС-ръководството не МОЖА ДА ‌ НАПИПА тогавашните нагласи. Резонно беше Симеон да се обърне към БСП, която (изтикана в ъгъла и а-хааа да хвърли гъбата на ринга) го прие с отворени обятия (като питон - сега се усеща далновидната й хватка). Резултатите от недалновидността - силна БСП (ресантимана на електората; жалба по младост и тн.), (не)зависима НДСВ (силно изразена тенденция към изчезване, защото нищо вече не зависи от нея - ха познайте защо от първи път), СДС‌ - сан санжман (стари муцуни и нови грийнхорнс), тенденция - към ниво нула (0). ГЕРБ‌ усети откъде идва вълната и я яхна. Дано се осъзнаят и да прокарат с калъчката предизборните си обещания... А мнозина ще се надяваме за дойдат брюкселските наместници, защото за тях нашите глупави и емоционални спомени няма да означават нищо. Фирмата "РБ" трябва да отговаря на пазарните изисквания, иначе - в боклука. А това ще да е изпуснат шанс и за тях (никой не обича да губи). От България ли?? Що е това??

18 Март 2009 10:50
Някой ще ми обясни ли в какво се състоят разликите в програмите и целите на всичките тези "десни" и на "лявата" БСП. Има ли изобщо разлики или борбата е за кокъла? Ако няма разлики, това не са партии а котерии. Е аз не желая да участвам в това боричкане!
18 Март 2009 11:19
Тома, а трябва ли да има разлики по време на криза?
18 Март 2009 11:45
"...най-ваклото агънце на българската демокрация..."
18 Март 2009 11:59
Старче,
Изборите се провеждат за да се наложат конкуриращи програми. Ако няма разлики по-добре да няма избори. По-йофтиничко излиза.
18 Март 2009 12:15
Вариант "Мадагаскар" - да?!
18 Март 2009 12:22
Ако Симеон направи коалиция с Меди Доганов, както се пише днес по медиите, значи е най-безгръбначния и корумпиран български политик, пред когото дори комунистите са като морални колоси.
18 Март 2009 12:47
Доган просто връща жеста на Дедо дето го пусна в коалицията да краде на воля.
18 Март 2009 13:44
OLDMAD,


Преди време питах "Като как са нашите военни ?", НАЛИ В ИСТОРИЯТА ВИНАГИ СА ЗАЩИТАВАЛИ ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯТ ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ, НАД ПАРТИЙНИТЕ ТАКИВА, и ми казаха, че и те са в далаверата (смяна на евтини терени за други скъпи край морето, и т.н.), така че май И ТОЗИ вариант засега отпада. А не съм сигурен, че без тях някой бивш "Ди-Джей" може да спретне такава веселба (както в Мадагаскар).
18 Март 2009 14:48
Галка : "... политиката отдавна е за лично ползване , не в полза на обществото . "
Обществото ни се нуждае от патриотично откровение и ясно разбиране , за необходимостта от Радикално преструктуриране на политическото ни общуване , Мила Галка . С Нова Конституция и "непробиваеми" механизми , които да отворят път за Реформация в политическия и гражданския ни живот . За повече Общество в Политиката ...

18 Март 2009 17:07
Симеон потвърди, че преговаря за коалиция с Доган
18 Март 2009 -MEDIAPOOL.BG- Натиснете тук
18 Март 2009 17:09
Има ли скрито споразумение между СДС и ДСБ?
18 март 2009 | БНР, „Преди всички”
Теодор Петков, заместник-председател на СДС - София и член на Националния съвет на СДС- Натиснете тук
18 Март 2009 17:21
Статията e мнооого неадекватна. Би била актуална като идваше царА да става министЕр председател. Като нагло лъшеше и излъга почти всички. И продължи да лъже като се съюзи с бсп. За тез избори се чува, че щял да се съюзи с дпс за да влезе.
18 Март 2009 17:41
Ще гледаме голям цирк-Жорж Ганчев днес при Гала обяви , че се връща! Ще става следващия президент!-Очакват се Митю Пищова и Азис.Слави още се назлъндисва.Силиконовите гърли за сега кротуват...
18 Март 2009 17:47
Лавинообразно расте одобрението за АТАКА
Само за месец - от февруари до март, одобрението за АТАКА е нараснало с 2%. Това сочат резултатите от последните социологически изследвания на агенция "Медиана", проведено в периода 7-14 март и публикувано във в. "Труд" и на ГАЛЪП, публикувано във в. "Класа". Данните и на двете агенции са категорични, че рейтингите на Волен Сидеров и на АТАКА растат с пълна сила...- Натиснете тук
18 Март 2009 17:48
Даниела Добрева



И преди 8 г. Стоян Ганев имаше стратегия как страната да тръгне по нов път, която уж щеше да реализира със Симеон Сакскобургготски.

...................Чух, че Стоян Ганев щял да се връща в България и сериозно мислел дали да не се захване пак с политика.


Ми да! Той и Фори Светулката щял да се връща. И Филип Димитров!

Интересно.... как пък зтаят че през идващите избори.... ще спечели пожарникарчето... и ще отвори пътя на иначе готови да влязат в Софийския затвор ..... Не само за кражби и корупция, ами и за национално вредни акции и предателства ?
18 Март 2009 17:58
Алчни СеДеСари и "демократняги" излизат на ПАК на припек?!?
18 Март 2009 17:58
Затова не чакайте такъв гигантски компромис като въвеждането на повече мажоритарност при избора на депутати. Няма да се случи, не го иска нито мнозинството, нито опозицията. Защото ще развали партийния принцип при подбора и току-виж се промъкне някой неподходящ.





(нали това ще е новата медийна залъгалка на медии и форумци.... веднага след изборите ???)
18 Март 2009 18:00
Така че проблемът не е в Костов или в някой друг, а в това, че спасение не дебне отникъде. Защото политиката отдавна е за лично ползване, не в полза на обществото.


18 Март 2009 18:24
Е за това беше скачането по площадите! Некой скокнаха много нависоко, други много надалеко! Останалите с пръст в устата искам да ви попитам: домъчня ли ви вече за Живков, или още се коравите? Ще, ще!...
18 Март 2009 18:31
Наистина българските политици са забили пети в политическото пространство и не искат на никаква цена да си тръгнат именно заради "стандарта на живот и ИМУНИТЕТА". Големите играчи са застрашени от изригването на недоволството на новите лица, напиращи за местата им. Затова в партийните листи ще се плаща скъпо и прескъпо за челни места /май някой партиен лидер направо беше обявил цена, а?/. Във вътрешнопартийните каси едно значително перо сигурно са и тези вложения - от водещите класациите в листите. Това никога няма да разберем със сигурност. Но пък защо ли иначе с такава убийствена упоритост ще се държи на все едни и същи лица, които явно не са по вкуса на избирателя? И те са все от първи ешелон на богаташите в България - справка Р.Овчаров, Р.Петков, Ем.Масларова, Иван Костов, Доган, и.... редицата е длъжка. Затова и законите ни се "коват" все в стъпката на тази редица - провалът на закона за конфликт на интереси, новата версия на платено освобождение от затвора, предшествано от "признаване на вина" и присъди под минимума в Наказателния кодекс и още, за съжаление, твърде много примери. Докато мълчим и тихо, скрито си обменяме мисли пред екрана, докато се страхуваме по стар навик за дребното си благополучие ще получаваме от държавата си точно това.
18 Март 2009 18:32
Medovina:
"Доколкото си спомням, НДСВ се ебаваше със СДС и никога не му направи оферта."
Може би не са отправили предложение на което не могат да откажат... по Кръстникът
18 Март 2009 18:44
Мила Боянова ,
Нека не си сипваме пепел по главите , а да питаме политиците , кое е най-голямото зло /освен ДПС/, което може да сполети родната ни политика на предстоящите избори ... Кажат ли си , за злото да гласуваме и толкоз ...

18 Март 2009 20:36
Мила Дани , че и да ми звиниш тъпото куче , за побъркването ти с Галка ... Иначе и в лично дори , то те обича за тази дописка ... Ето го и него , непрокопсаника ...

18 Март 2009 20:56
Стоян Ганев...Боже, къде ходиш, та...
18 Март 2009 21:39
Поздравления за статията! Браво на авторката
18 Март 2009 21:42
Един лесен и ефективен начин да им покажем среден пръст е да не гласуваме на изборите. Така няма да станем техни съучастници.
18 Март 2009 21:53
Devil,
Избора ни ще е много, много труден, но негласуването "бавно и полека" увеличава непропорционално влиянието и участието на ДПС в управлението. А аз, моето семейство, както и много други не искаме това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД