:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Демонът на Максуел

Уилфред и Императора III
Вечеряхме четиримата - Капитан Боб, Уилфред, едно от двете момчета на Капитан Боб и аз. Боб (Робърт Максуел) и Уилфред Бърчет потънаха в разговор. Момчето и аз останахме като безмълвни паметници на пренебрегнатите сътрапезници. Момчето се прозя. Прозявките, ако сте забелязали, са заразителни; прозях се и аз. Момчето и аз се разсмяхме. То ме запита за какво мисля.

- За демона на Максуел.

- Татко е Максуел. Аз съм Максуел. Нямаме демон.

- Онзи с демона е един друг Максуел.

- Разкажи за демона.

- Той искал да излъже термодинамиката.

- И после?

- Не помня.

- Ти за нищо не ставаш - каза момчето. - И на мен ми казват, че съм good for nothing - побърза да ме успокои, защото беше добро момче. - Играеш ли поло? Скуош?

- Не.

- Яхтинг?

Почувствах се в познати води, но сгреших. Момчето нямаше предвид гнилите ветроходки от тогавашния клас "Пират", а плаващите дворци на милиардерите, които бях виждал на картинка. Наближаваше денят, в който медиите щяха да гръмнат, че капитан Боб бил уж паднал от яхтата си и се бил удавил, но това щеше да стане след години. Това, което Уилфред знаеше или ми каза, че знае за Максуел, бе, че той е наричан "цар на България", понеже оперира с подкрепата както на Тодор Живков, така и на Андрей Луканов, независимо от подозрителността между тях двамата.

Момчето попита вярно ли е, че българите сме били фашисти, а после сме станали комунисти. Така му бил казал баща му. Казах, че да, така е. Щях да му кажа, че и демократи ще станем, но тогава не знаех, че ще станем демократи.

- Чух вашата песен... дето една река шуми.

- "Шуми Марица" - подсказах му.

- Хубава е. Тя е като марша на SS.

Сега маршът на SS е в YouTube (Spongebob as Nazi soldier parody).

Приликата между двата марша ми я обясни по-късно Петър Увалиев. Писа ми от Лондон: щял да дойде; хайде да се запознаем; кани ме на обяд в "България". Там той ми разказа, че двете песни произхождат от по-стара песен, в която се пеело как всички момичета излизали на прозорците да гледат ескадрона на напетите хусари.

Момчето на Капитан Боб хем беше против фашистите, хем харесваше есесовците. От Уилфред разбрах защо. Робърт Максуел (Капитан Боб - Robert Maxwell) се родил в еврейско семейство в градчето Слатинске Доли. То било в Чехословакия. Сега е част от Солотвино, Украйна. През 1939 там влезли унгарските фашисти. През 1940 17-годишният Ян Хох избягал, добрал се до Англия и се преименувал на Робърт Максуел. През 1944, преди да побегнат пред настъпващата Червена армия, унгарците избили семейството на Боб заедно с останалите евреи. Междувременно Боб се записал редник в британската армия, дебаркирал в Нормандия и щял да стигне до Берлин, ако Червената армия не беше изпреварила англоамериканците. Англичаните оценили храбростта на Боб, умението му да говори европейски езици, дали му чин капитан и ордена Military Cross. След войната го направили цензор на вестникарските издания в окупираната Западна Германия. Боб купил на безценица Springer Verlag и PPL (Pergamon Press Limited). После Капитан Боб и другият медиен император (Рупърт Мърдок) се сджафкаха кой да купи News of the World. После Капитан Боб купи The Daily Mirror, Sunday Mirror, Sunday Mail, Collier books, Berlitz language schools, контролния пакет от MTV. После той купи Oxford United Football Club и през 1986 го изведе той да вземе Тhe League Cup, но през 1984 той се опита да лапне Manchester United и не сполучи.

Ала Капитан Боб не се даваше, оплете и Майка Тереза: той да й дава пари за благотворителност, тя да му благодари публично и така да му създава ореол на благодетел. И тя, горкичката женица, му благодареше. Виждал я бях в Калкута тази старица; тя беше едно дребосъче, но каква себеотдаденост! Яд ме беше на Капитан Боб, че я оплете в мрежите си.

На връщане към тъжната кръчма и Уилфред го беше яд. Капитан Боб поискал и него да оплете в мрежите си. Казал му, че ще уреди Канети да посети България, стига Уилфред да направи две неща. Първо - да не праща повече дописки на вестниците от медийната империя на Рупърт Мърдок. Второ - да не праща повече дописки на вестниците, които не са нито от едната, нито от другата медийна империя. Що се отнася до вестниците в СССР, България и останалите страни от нашия блок, Капитан Боб не възразявал те да публикуват Уилфред, затова той не искал от Уилфред ексклузивни права, но ако Уилфред се съгласял да му даде ексклузивни права, той, Капитан Боб, щял да осигури на Уилфред трибуна в още повече вестници.

Когато над тъжната кръчма се разсъмна, Змарайда ме повика да се кача на смокинята и да пускам смокините в престилката й.

- Ама, лельо Змаро, зелени са - казах аз.

- Ти ли се ме уцис мене - сопна ми се тя.

Като ще вариш сладко от смокини, трябвало да ги береш зелени и рано сутрин.

Аз се изкатерих на един клон, пуснах в престилката й една смокиня и когато понечих да пусна втората, клонът се откърши и аз тупнах на земята. Уилфред се разсмя и му се оправи настроението. Леля Змарайда каза:

- Дзимо, Дзимо-о-о.. Ти за нисто не ставас.

- Good for nothing - преведе без моя помощ Уилфред и пак се разсмя.

(Следва)
101
12603
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
17 Март 2009 22:21
Демонът на Максуел отсява добрите от лошите най-общо казано. Общо взето: това е една много трудна работа. Губи се много енергия, защото се върви срещу ентропията. Който не е пробвал, значи нищо не знае.
17 Март 2009 23:00
Де ги Братя Стругацки?
Относно Демоните на Максуел, те си имат собств. теория.
18 Март 2009 00:16
Демонът на Максуел:
Първо - да не праща повече дописки на вестниците от медийната империя на Рупърт Мърдок. Второ - да не праща повече дописки на вестниците, които не са нито от едната, нито от другата медийна империя.
18 Март 2009 00:25
>>><<<
Когато бачо ни Дзимо събере и публикува всички тези спомени, ще се получи книга, която ще съперничи на Швейк...
18 Март 2009 00:44
дим и 3 вчера гледах по БНТ кадри от БТ от преди 50 години и те дадоха с томата като обещаващи млади журналисти шо сега пръмова е генерален директор а ти си некъв колумнист на хонорар питам аз и отговор не искам
пък издаи некоя автобиография като лили иванова може и две едната от БТ другата с писмата от Джимо Ваучер
18 Март 2009 00:47
Good for nothing


18 Март 2009 01:33
Or may be - "Nothing for good !" (crisis everywhere...)
18 Март 2009 01:34
но тогава не знаех, че ще станем демократи.

Някои още не са разбрали ...
18 Март 2009 02:04
good for nothing = useless
18 Март 2009 02:25
Писмата от България струват повече от цялата българска преса накуп. Да ме прощават бг журналистите, това дори не е обида.

Само една ремарка, fractal. Джимо не е директор, дори е мил улиците на София поради една причина - избрал е да остане независим. Good for nothing - да бе, да...

Чакаме продължението.
18 Март 2009 02:26
Не ми стана много ясно защо трябва да се търси простотията SpongeBob as Nazi soldier parody в youtube, след като там има прекрасно изпълнение на същия марш на Марлене Дитрих. Натиснете тук
18 Март 2009 02:46
Слушайки немските военни маршове в Youtube - странна прилика на "Lore, Lore, Lore" с "Glory, Glory, Hallelujah". Както и с марша на полицаите от Сен Тропе
18 Март 2009 03:51
Мило, ветрило повяло...
Олекотяващо..., но криле залепени с изпаряващо лепило, се подиграват с въздуха.

18 Март 2009 03:56
Иначе, уважаеми ДИ - маслинката на черешката е т`ва .

А маслини много?
18 Март 2009 03:57
Ама не ви ли казах миналия път че разговора се въртял около яхти и разни такива неща Прав е бил др.Атанасов да недоволства...
Broodwar, това което цитираш е равно на :Ще пращаш дописки само на мен!
Ама че си е за чудене - за чудене си е. И наче разказчето е по-интересно от предишните две и може и да набере скорост по нататък. Къде 12-та част
18 Март 2009 04:47
Изкараха Максуел че паднал от борда на яхтата си и се удавил.

Да , ама туй дето се премълча Е , че когато намериха "удавника" се оказа че няма мозък.
Изваждането на мозъка е еврейското наказание за предателство.
На кои ( освен англичаните ) е служил Максуел не е баш ясно.
Поне се изясни един от тези които е предал.....
18 Март 2009 05:03
"Момчето попита вярно ли е, че българите сме били фашисти, а после сме станали комунисти. Така му бил казал баща му. Казах, че да, така е. Щях да му кажа, че и демократи ще станем, но тогава не знаех, че ще станем демократи."
Евалла на Дмитрий...признал си е, че не е бил чак толкоз далновиден.
Ако е знаял, че комунизъмот нема да пребъде, немаше да громи омразнийо капиталистический враг замаскиран с тва партизанско име Стефан, отворкото му с отворко.
Ама не е знаял.
***
P.S. Посещенията под статията на ДИ /за пореден амджъкнайсти път/ са над илядо.
Ка ги праиш тез фокуси, Стефане?
И защо?

18 Март 2009 05:15
Тази набързо изпраскана биография на Ян Хох просто плаче за данъчни ревизори.Значи получава служба "Цензор" и веднага купува два вестника... Малко слес това вече се джафка с друг медиен император.Изпуснат е момента с лъскането на втората ябълка, продажбата и лъскането на следващите до получаване на наследството... А за нас остава възможноста да четем и лъскаме бастуни от кеф...
18 Март 2009 05:55
Момчето на Капитан Боб хем беше против фашистите, хем харесваше есесовците. От Уилфред разбрах защо.
Да ама аз не разбрах защо.Хем два пъти го четох
Айде лека... ще завърша като цитирам заглавието на един много добър разказ на един много известен писател, който пък беше превеждан много успешно от висок и много извстен БГ преводач- "По горе билото майстори."..

Редактирано от - ivo kunchev на 18/3/2009 г/ 05:59:24

18 Март 2009 06:23
Не е чудно, че допреди 6 часа сутринта близо 1800 души са прочели ДИ.
Тук сме и зарад това.
Дали може да се спретне нещо като сборниче, все пак?...


Редактирано от - Гн Фотон на 18/3/2009 г/ 07:25:34

18 Март 2009 06:37
Майсторът си е майстор!
Очаквам продълженията /в мн.ч.!/.
18 Март 2009 06:38
И аз не се учудвам. То е реакция като на пазар , проверяваш сергиите където има опашки да не би да са пуснали нещо хубаво. Аз лично чета Д.И. заради интересните факти от богатия му живот, които понякога спомена. Ама този сериал издиша отвсякъде, по мое мнение. Да вярно, духът на времето, мелодията на думите и т.н., нищо против тези които намират на какво да се радват. Не са рядко обаче и възхищенията с единствена цел да демонстрират, че са от "тънките разбирачи". Пресен пример - surstroming - шестия пост - сега разбрал какво означава израза ли, какво ли ???
Нищо лично, просто наблюдения.




Редактирано от - NATURAL на 18/3/2009 г/ 06:45:44

18 Март 2009 08:36
Кризата в жанра е убийствена. Форест Гамп пасти да яде.
18 Март 2009 08:58
Ка ги праиш тез фокуси, Стефане?


С талант.
18 Март 2009 09:27
Какви песни харесва демончето...
Ето един любителски клип на руснак от Сиатъл-който мрази фашистите и смята анти-фашистите за най-големи фашисти (с песента на парашутистите) Натиснете тук
18 Март 2009 09:47
Тези фокуси, Како Сийке, се правят както всички фокуси. С ум, ловкост, изобретателност и нестандартно мислене.
Максуел сам е дал отговор на твоя въпрос:
„ Горещата система става по-гореща, а студената – по-студена, макар, че никаква работа не е извършена, а се използва само едно много наблюдателно /умно/ и с много бързи реакции същество. [Демонът, който пропуска през дупчицата на преградата към нагретия газ само бързите мулекули на по-студения газ при хаотичното им движение, а бавните - задържа. - б.м.]
...Ако сме с достатъчно пъргави пръсти, ние бихме могли да нарушим втория закон на термодинамиката, но не можем, защото не сме достатъчно умни”.
Така е и в живота.


Редактирано от - Zmeja на 18/3/2009 г/ 09:51:52

18 Март 2009 10:01
Абе не разбрах да ме прощавате за тъпотата, родното градче на Максуел в Чехословакия ли е било или в Украина.
Пропуснал съм момента, когато Чехословакия се е доближавала до Украина или обратно.
18 Март 2009 10:11
...Майсторът си е майстор!
Очаквам продълженията /в мн.ч.!/.

И аз съм "ЗА" Генек...Нека и други преразкажат тези истории от своята гледна точка...Интересно ще стане със случилото се...А и ще можем да сравним, коя кавърверсия е по-смилаема?

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
18 Март 2009 10:17
Не знам защо, но днешната глава от спомените на Димитри ми напомни за един стар соц.сериал-"Синята лампа", в който едни готини милиционери водени от красив офицер с една жигула обикаляха нощна София и бдяха над съня на трудещите се.В една от сериите се случи следното:по време на една обиколка патрулът попадна на някакъв декадентски купон, на който модерно облечени млади хора слушаха джаз (май) и пиеха алкохол в подходящи чаши, а не направо от бутилката.Иван Андонов играеше швед-с брада и рогови очила точно както изглеждат шведите, и пушеше лула точно както шведите правят.А когато го попитаха кой е, на прекрасен и чист български отговори:"Свен Ролф Свенсон-швед!..."
(Свен Ролф Свенсон е нещо като шведския вариант на Петър Иванов Петров)
Очерците на Димитри винаги ми припомнят разни позабравени неща...



18 Март 2009 10:25
а! и на майка Тереза й доде реда....

още една късометражка за доброто и лошото ченге тудей...само дет доброто нема кой да го номинира за оскар
18 Март 2009 10:32
Ловък, актьорът от синята лампа -лейтенанта-после бега на запад...майтап
18 Март 2009 10:38
Бега викаш...Еми то тогава всички искахме да сме бате Гойко и Коджак...
18 Март 2009 10:48
Е, па за нас дека не избегааме на Запад, самиот Запад си направи трудо да дойдЕ при нас - банки, застрахователни дружества, електроразпределителни компании, ...какво ти душа сака!
18 Март 2009 10:51
Доколкото разбрах момчето мрази фашистите защото унгарските фашисти са избили семейството на баща му. За есесесовците май му е харесал химна им.
А за завладяването на Чехословакия и превръщането и в "Протекторат Бохемия и Моравия" през 1938 - 39 г. четох, че Хитлер предлага на съседските държави да си "щипнат" по нещо. Така Украйна взема югоизточната част (Карпатска Украйна), унгарците вземат територия, Полша също - областта Тешин, която била заселена предимно с поляци.
Между другото, съдбата на Чехословакия тогава е решена без самите чехословаци да вземат участие. Прави впечатление несигурността и страхът от Германия на западните държавници по това време, за което и Чърчил ги е критикувал. Не са проявили необходимата твърдост; отстъпили са Чехословакия на Германия, с цел да я насочат на изток. Но това е само хипотеза.
На Хитлер е бил нужен промишления потенциал на републиката, за да завърши превъоръжаването на армиите си.
Много добър е Димитри. Много увлекателно пише.
18 Март 2009 10:57
Ловки, Азъ, привет!
"Синята лампа" си беши готин сериал по онова време. Никола Тодев играеше в него; актьорът, който играеше лейтенанта се казваше Младен Младенов. И аз така съм чул, че избяга на Запад.
Сериалът го въртяха по сателитния канал преди 1-2 години..
18 Март 2009 11:26
Бай Илия, какви филми имаше некога, и какъв шоколад...
18 Март 2009 11:30
И на мен ми е мъчно понякога...Какви плочки имах на коремчето...
18 Март 2009 11:42




Бай Илия,
сериалът го зърнах пътем вчера по БНТ, нейде около 3 часа.
За ДИ -
18 Март 2009 11:46
Ех, спомени, спомени...
И на мен ми е мъчно, Ловки. Каква коса имах тогава ....
18 Март 2009 11:56
OLDMAD,
"...Натъпках ключовете в джобовете на сакото и тръгнах да направя първата обиколка. По парадното стълбище, което, доколкото си спомням, беше използувано само веднъж, когато институтът беше посетен от една царствена особа от Африка, слязох в просторното фоайе, украсено с многовековни наслоения от архитектурни излишсства, и надникнах през прозорчето на портиерската стая. Там във фосфоресциращата мъгла се мяркаха двата макродемона на Максуел. Те играеха на най-елементарната от всички игри — на «ези-тура». През цялото си свободно време те се занимаваха само с това — огромни, тромави, неописуемо грозни; облечени в извехтели ливреи, те най-миого приличаха на колония от полимелиолитен вирус под електронен микроскоп. Както се полагаше на демони на Максуел, те цял живот се занимаваха с отваряне и затваряне на врати. Бяха опитни, добре дресирани екземпляри, но единият от тях, онзи, който управляваше изхода, беше вече достигнал възраст за пенсия, която се равняваше на възрастта на галактиката, и от време на време се вдетиняваше и започваше да върши щуротии. Тогава някой от отдел «Техническо обслужване» навличаше скафандъра, вмъкваше се в портиерската, напълнена със сгъстен аргон, и вразумяваше стареца.

Следвайки инструкцията, аз омагьосах и двамата, тоест затворих каналите за информация и заключих въвеждащо-извеждащите инсталации. Демоните не реагираха, в момента това не ги интересуваше. Единият печелеше, а другият съответно губеше и това ги тревожеше, защото нарушаваше статистическото равновесие. Затворих прозорчето с капака и обиколих фоайето."
18 Март 2009 11:59
"Пуснах го и затичах към фоайето. Беше ме обзело административно негодувание. Ще ви дам да се разберете, мърморех аз и прескачах по четири стъпъла. Ще ви покажа как се безделничи. Ще ви покажа как пускате всички безразборно. Макродемоните Вход и Изход, вместо да си гледат работата, треперейки от възбуда и трескаво фосфоресцирайки, играеха на рулетка. С очите си видях как забравилият своите задължения Вход прибра банка от около 70 милиарда молекули от забравилия своите задължения Изход. Веднага познах рулетката. Беше моята рулетка. Бях я направил за една вечеринка и я държах зад един шкаф в електронната зала и за нея знаеше само Витка Корнеев. Заговор, рекох си аз. Ще им дам да се разберат на всички. А през фоайето непрекъснато минаваха покрити със сняг червенобузи, весели сътрудници."
А който не знае, че Понеделник, започва в събота" да Натиснете тук
18 Март 2009 12:44
Малко чешко оръжие за евреите през 1948 + малко заигравки с КГБ + малко интриги около еврейската атомна бомба = почетно погребение в Израел. Кой от вас не би мечтал за такава биография? А ДИ, ако и да пише много добре, ми спомня най-вече овчия възторг, с който комунистическият псевдоелит се прехласваше, че ще издават бай Тошо в Англия...
18 Март 2009 13:04
Bay Hasan

Асенчо - на всички омръзна всяка сряда да ги ръсиш едни и същи - кАт не ти харесва ДИ- просто не гУ чети.
Само Стефан ли ти пречи или принципно не одобряваш? Карай наред де - или за Савата може, а за стефан не. Намирисва ми на дискриминация май
18 Март 2009 13:31
както винаги - хубаво.
Далеч от всекидневните предизборни кряканици.

Натиснете тук
18 Март 2009 13:46
Безучастен,
За хора, които прекаляват с приказките италианците имат един лаф: "Ed egli avea del cul fatto trompetta." Ще го преведа защото, доколкото ми е известно, повечето форумци, както и самият аз, не сме на "ти" с този език. Та: "И той бе превърнал задника си в тромпет". Това е превода.
18 Март 2009 13:47
Good for nothing is still better than bad in everything. Less damages
Инак, кофти поднесено... Даже не поднесено, а повърнато.
18 Март 2009 13:49
Братя Стругацки,
Те точно т'ва чаках!
Пожелавам на Д.И. да ти достигне нивото в най-скоро време...
Без майтап!
18 Март 2009 14:11
Като ше си говорим за съботния понеделник, макар че моя фаворит е продължението (Приказка за тройката), следва да се отбележи че играта на ези-тура при двата демона, всъщност представляват разсъждение в посока Айнщайн - ако Господ, като творец на всемира си играе на зарове (1 от 6), то двата демона като завеждащи антиентропийния кръжок играят на ези-тура (1 от 2). Когато се появи демиург (Витя Корнеев, страдащ от тежка форма на простащина), който им набута в ръцете ролетка (1 от 36 + червено/черно) всичко отива по дяволите и законите на природата се превръщат във врата у поле, която на всичко отгоре е широко отворена. Може да се потърси алюзия и с днешните световни финанси. Мдааа.
18 Март 2009 14:14
Бай Илия, аз си мислех че есесовците също са фашисти... Ама кой знае , може и комунисти да са били...
18 Март 2009 14:22
Братя Стругацки , благодаря за линка.Сега ще си го принтвам. От твоите братя бях чел само Обитаемия Остров
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД