:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Проект

Ще спрат ли имотните измами с промените в закона за нотариусите?

Едва ли и тези изменения ще ги предотвратят, но са поне някаква стъпка. Макар че се предвижда основната поправка да влезе в сила 1 година след приемането
Снимка: Архив "Сега"
Откакто влезе в сила законът за нотариусите и нотариатът е частен, минаха точно 4 години и половина. Няма ги вече километричните опашки пред държавните служби, не се чака с месеци за изповядването на сделки, не се плащат масово подкупи - за да се вземе по-ранен час, за да се впише нотариален акт. Само едно сякаш не се е променило - измамите при покупко-продажби на имоти.

За това не трябва да се винят само нотариусите, а и цялата законова регламентация и участващата в тези сделки част от държавната машина. Защото отделните служби по вписвания в страната още нямат информационна система помежду си. На места дори изобщо няма компютри, на други архивите са в окаяно състояние. Изпълнението на закона за кадастъра и имотния регистър, който би трябвало най-накрая окончателно да предотврати възможностите за измами, е в някакво бъдеще.

Цялата процедура отново позволява един имот да се продаде на няколко лица или пък да се купи апартамент, върху който има тежести - възбрана или ипотека. Пак съществува възможността купувач да излъже с цената или с плащането продавач, както и обратното. От време на време МВР и прокуратурата съобщават за някоя агенция, която е посредничела при търговия с жилища с фалшиви документи. Всички подобни сделки волно или неволно участват и нотариуси, и данъчни, и служби по вписванията.

Така че е естествено да предизвикат интерес промените в закона за нотариусите, които предложи правителството и които чакат за първо четене в парламента. В мотивите си към проекта кабинетът е посочил, че те се налагат именно за да се ограничат имотните измами.

Безспорно основната промяна в тази посока е



задължителното депозиране на сумата, дължима по сделката,



в банковата сметка на нотариуса. Според правосъдното министерство по този начин "ще се гарантира сигурността на гражданите при разпореждане с недвижими имоти, като се създава законова преграда срещу възможността в един и същи ден недобросъвестен продавач да прехвърли собствеността на двама или повече купувачи". Тази поправка щяла да "ограничи имотните измами", а това ще допринесе "както за подобряването на инвестиционната политика, така и за намаляване на съдебните спорове за собственост".

Предвижда се в ал. 2 на чл. 25 от закона да бъде записано, че "при извършване на подлежащите за вписване актове сумата, дължима на продавача или заменителя, задължително се депозира в банковата сметка на нотариуса, който представя документ за това пред съдията по вписванията". Т.е. ако продавач и купувач са се договорили за цена от 20 000 долара, тези пари трябват да бъде преведени от купувача в банковата сметка на нотариуса. Нотариусът е длъжен да се увери, че сумата е там, преди да започне да извършва каквото и да е действие по вписването. Освен това той ще може да отиде при съдията по вписванията само с документ-извлечение от банковата сметка, че въпросната сума е депозирана там от купувача. Едва след като се впишат обстоятелствата по сделката, сумата ще може да бъде освободена и дадена на продавача.

Единственото изключение от задължителността, предвиждано в законопроекта, е когато страни по сделката и акта са съпрузи и роднини по права линия - родители, деца, внуци. Те ще депозират сумата само по тяхно желание.

Всъщност текстове за предоставяне на парите по сделката на нотариуса има и в сега действащия закон. Това обаче е само възможност, при това по желание на страните.

Предлаганата поправка поставя няколко въпросителни. Първата е, че все още



не е ясно как ще става внасянето на парите



Това ще бъде уточнено с наредба, издадена от министъра на правосъдието след съгласуване със Съвета на нотариусите и с БНБ. Не е посочен срок кога трябва да излезе тя. А правилата са необходими, защото хората дават за покупката последните си пари и не им е все едно кога трябва да ги депозират и колко време ще трябва да чакат, за да се сдобият с имота след това. Трябва да се уточнят и правилата, по които банките, даващи кредит - а това се случва често при покупко-продажби на имоти, ще депозират сумите директно в сметката на нотариуса.

Остава за доизясняване още нещо. По сегашния закон - тук не се предвижда промяна, до края на работното време на службата по вписване нотариусът е длъжен да депозира сделката. За да бъде освободена обаче продажната цена, трябва да има вписан акт и отделно банката да освободи сумата.



Напълно невъзможно е всичко това да стане в един ден



Може би затова в правителствения законопроект е записано, че само поправката, която предвижда задължително депозиране на парите, ще влезе в сила 1 година след приемането на измененията. Като се има предвид, че те ще бъдат гласувани сигурно едва в края на тази година, най-важното в закона ще задейства едва в края на 2003-а. Е, тогава за какво ограничаване на измамите говорим?

Част от другите промени в закона имат за цел да направят нотариусите по-отговорни. Според вносителите е задължително по нов начин да се регламентира дисциплинарната им отговорност. "С очакваното раздвижване на пазара на недвижимата собственост и с развитието на пазара на земеделските земи от изключително значение е да се преформулира отговорността на онези нотариуси, които нарушават закона и устава на нотариалната камара", пише в мотивите.

Не е ясно какво точно ще раздвижи пазара, но наистина



отговорността на нотариусите трябва да бъде увеличена



Те работят с нашите пари, с имуществото, със съдбите на хората и след като получават, меко казано, високи нотариални такси, следва да носят и голяма отговорност.

Предвижда се да бъдат въведени нови дисциплинарни наказания - глоба от 100 до 1000 лв. в полза на нотариалната камара и дори лишаване от правоспособност завинаги. Досега имаше само порицание, предупреждение за лишаване от правоспособност и лишаване за срок от 5 години.

Ще бъде намалена възможната бройка на нотариусите. По сегашния закон на всеки 10 000 жители се открива 1 място, което означава към 760 нотариуси. В момента действащите са малко над 450. С промените се предвижда 1 нотариус да е на 20 000 човека, т.е. сегашните ще са достатъчни. Според вносителите целта е



"да се намали възможността за нелоялна конкуренция поради липса на клиенти и доходи



от страна на нотариусите". Вдигат се и годините юридически стаж, необходими, за да се стане нотариус - от 2 на 5.

Така или иначе предлаганите промени едва ли ще спрат измамите с имоти, но поне са крачка. Все в тази посока е изгражданата в момента единна електронна система, включваща кадастралните и имотните регистри и съдържаща данни за нотариалните сделки от последните 100 години. От нея ще се получава точна справка дали имотът може да бъде продаден или върху него има наложени правни ограничения. Според министерството на правосъдието когато тази система заработи, ще изключи възможността от измами. Тя обаче ще бъде готова едва през 2004-2005 г.

А дотогава?
1159
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД