:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 173
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Кризисни щабове в ситуация на резил

Димитър Денков
Духне силен вятър, завали сняг, скъсат се диги, наводнят се мазета, натрупа се боклук, спре газоподаването, тръгне грипна епидемия, животновъди и тютюнопроизводители блокират магистрала, стане бой около гето, деца смажат деца на входа в дискотека, автобус смачка богомолци, избухнат погреби, гръмнат бивш министър-председател, съмнителен банкер, несъмнен мафиот, дете в сиропиталище, отвлекат и обезглавят наши шофьори в Ирак, издавят се туристи в Охридското езеро, пирати вземат български моряци за заложници - и властта реагира мълниеносно. Тутакси се създават кризисни щабове на централно и местно равнище, чиято решителност трябва да преодолее обичайната туткавост на пак изненаданата администрация. Решителността се препредава най-вече с гласовете на левитановците и левитанките от националните медии и местни кабеларки, които осведомяват ошашавеното гражданство: създаден е кризисен щаб!

Това словосъчетание напоследък



конкурира по паразитна употреба "публично пространство" и "гражданско общество"





Напълно разбираемо: освен че идва от същия проектен жаргон, преминал от обучения за повишаване на "административния капацитет", "гражданския контрол" и "прозрачността" във вече обичаен новоговор, приказката "кризисен щаб" отдавна е загубила приказното си въздействие да създава илюзията, че положението е под контрол. Дотам, че чуе ли кризисен щаб, човек започва да мечтае за генерален щаб и сериозна армия, картечни гнезда по главните кръстовища, ниско прелитащи самолети над по-големите градове и вечерен час за неуниформеното гражданство.

Така впрочем става с всички думи, чиято безразборна употреба ги изтърква още повече, когато с тях се обозначават неща, които очевидно нямат нищо общо със смисъла им. Кризисен щаб все пак насочва към нещо извънредно, за чието преодоляване е нужна почти военна мобилизация. Докато събитията, които предизвикват у нас създаването на подобни щабове, са в повечето случаи дотам обичайни, че рядко впечатляват някого извън кръга на пряко засегнатите. Всички останали, включително членовете на щаба, предимно зяпат преки предавания - да е жив и здрав Сашо Диков! - и цъкат я с език, я с дистанционното.

Разбира се, предпазването от или преодоляването на кризи е рутинна задача на всяка администрация. Затова и малката подробност, че в кризисни щабове се мотаят същите рапони, избрани и назначени да не допускат кризи, напълно разсейва мобилизиращото звучене на съставките му. И така до следващата криза, не просто вкарваща ни, а потапяща ни по-дълбоко в "ситуацията на резил", както навремето Филип Димитров витиевато превеждаше "конфуз". Това словосъчетание някак елиптично описва разкрачеността между западната "ситуация" и източния "резил", а с оглед на постоянната криза, в която тънем, е май и единствено възможното. То е точен израз и на властовата безпаметност, симптом за която са роящите се кризисни щабове.

Тия дни безпаметността имаше и своя пореден външнополитически дебют: за нея, както и за кризисното състояние това постоянно дебютиране е особено характерно и не е така невинно и смешно, както изглежда.



Донякъде прилича на претенцията за нимфоманска девственост



Разбира се, че става дума за свежата идея на министъра без портфейл да се поискат от Турция 20 милиарда долара компенсации за тракийските изселници като българско условие за членството й в ЕС. Тя последва историята с референдума за новините на турски език, чието забравяне лесно може да се извини с празничната седмица, в която бездруго се пие много. За разлика от нея обаче се спихна далеч по-бързо, макар иначе да е в съзвучие с правителствената политика да се търсят средства за преодоляване на кризата. Но още повече отговаря на манталитета, раждан от ситуацията на резил, където всякакви принципи потъват в безпаметство, а издигането им ги прави все по-смешни. Историческа справедливост, патриотизъм, национални интереси срещу 20 милиарда? Колко му е, пито-платено: та нима ние не похарчихме горе-долу толкова за членството си в ЕС, а една богата Турция ще се цигани? На другия ден обаче - извинявайте, да гледаме в бъдещето.

Какво ще е то, си знаем от кризисните щабове в ситуация на резил: тука е така, днес едно, утре - друго, но все едно и също. Поради което изглежда напълно логично на западния фронт за българския еврокомисар да бъде отреден ресорът "кризи", докато на източния да си остане резилът. И когато при втория бис в новогодишния концерт на Виенската филхармония пуснат филмче да онагледява "На хубавия син Дунав" с картинки от Германия, Австрия, Унгария, Сърбия и Румъния, съвсем естествено пропускат такива от България. Ей това плаче за кризисен щаб, който да анализира конфуза и да напише нота до филхармониците за поредната провокация срещу образа на Родината.
22
4351
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
09 Януари 2010 05:46
Ето тука една статия по темата за Тракийските изселници от най-добрата българска журналистка в момента, Магдалена Ташева:
Кой неглижира турския геноцид над тракийските българи?
През 1925 г. Турция си изми окървавените от българските кланета ръце с Ангорския договор, който предвижда възстановяване на имотите на избитите и прокудените от Източна Тракия, или парична компенсация (Виж карето). Заедно с пропуснатите ползи, които се трупаха именно защото Анкара не желае да изпълни ангажиментите си по този договор вече 84 години, нейното задължение към България възлиза на около 20 милиарда лева.
Каузата на тракийските бежанци и техните наследници е ключов въпрос в програмата на партия АТАКА. Проблемът е поставян на вниманието на обществото в редица статии на Волен Сидеров, например "Турският геноцид от 1913 г. ни лишава от имоти за милиарди" (В. "Монитор", 24 март 2000 г.), "Тракийците чакат от Турция 10 милиарда долара от имоти" (В. "Монитор", 20 октомври 2000 г.), "И това мнозинство се изгаври с тракийците" (В. "Монитор", 27 април 2002 г.), "Тракийският геноцид" (В. "Атака", 23 октомври 2005 г.) и т.н. Партия АТАКА постави ребром въпроса за изплащането на компенсациите при посещението на турския премиер Реже Таи Рендосан през март 2008 г. и в протестната декларация, която партията връчи в турското посолство на 19 февруари 2009 г.
Въпросът бе отнесен и в Европарламента, който през май 2008 г., на заседание в Страсбург,

гласува с 467 гласа
"за" и 60 "против" Турция да започне преговори
с България
по проблема на тракийските бежанци, ако иска да влезе в ЕС. Тогава зам.-председателят на Съюза на тракийските дружества в България Тодор Бояджиев заяви, че всички възможности за двустранни преговори са изчерпани и ЕС е поставил строго изискване пред Турция да коригира поведението си. "
Натиснете тук
09 Януари 2010 06:21
Д. Денков е прав , разбира се!! По гнусно нещо от прословутата поговорка " Преклонената главичка и остра сабя не сече" на този грешен свят НЯМА!! Но и другото е важно - точно министърът без пари ли трябваше да повдигне този въпрос?? Защото всъщност, длъжноста му не позволява да направи това, което първостепенни държавни чиновници могат...
09 Януари 2010 06:58
Само дето някак си не става ясна връзката между кризите, щабовете и историята с изказването на БД.
09 Януари 2010 08:43
Връзката е "ситуация на резил".
09 Януари 2010 09:06
Да -
Администрацията обича всякакви служебни образувания. Да се формират, да се пише, да се трупа хартия, да се вкарва всичко в графи.
И да се отчита голямата АДМИНИСТРАТИВНА дейност по даден проблем.
Реалността остава извън документите.
-------------------------------
Блогът на Генек
09 Януари 2010 09:08
Между другото при Петър I "конфуз" е означавало "загуба", "поражение".
А има и хубаво българско определение - сконфузен.
На практика такъв чиновник, политик, магистрат не съм виждал.
09 Януари 2010 09:36
Куманизъмът не прощава.
Сомалия след 20 години куманизъм се разпадна и изчезна.
България след 45 години куманизъм се възстановява бавно и объркано.
Велика Русия след 70 години куманизъм и зверски кланета все още се гърчи.
Куманизъмът е като чума и холера заедно.
09 Януари 2010 11:33
Ийгъл, писна ми от оправдания с баба ми и нейният трактор. Не съм длъжна да си затварям очите пред простотията на сегашните ни управници само защото били бивши комунисти /ама по "принуда"/. Нали знаеш приказката, че бивш негър и бивш комунист просто няма...
09 Януари 2010 11:44
Отлична статия!
А простотията във форума си тече ли тече и на моменти придобива формата на връхлитащ орел.
09 Януари 2010 11:51
Тов. Боянова, сматрите в корень:
Куманизъмът убива народния дух и
държавността отъждествявайки я с терора, насилието и доносничеството.
Възстановяването, когато това въобще е възможно, е бавно и мъчително...
09 Януари 2010 18:04
Цитат:
„...бивш негър и бивш комунист просто няма...”
Коментар:
Умен човек антикомунист – също.

Редактирано от - ламбен на 09/1/2010 г/ 18:06:37

09 Януари 2010 18:37
Абе аз има, че има един граничен случай Георги Жеков, болен от антикомунизъм, тук във Форума си имаме 2-3-ма. Айде сетете се, кой е под тази статия като него.
09 Януари 2010 19:01
Добра статия - браво на автора !
09 Януари 2010 19:44
Браво, Денков ! Отново точен !
09 Януари 2010 19:47
Tука е така, днес едно, утре - друго, но все едно и също ... и само малко по-лошо от вчера.
09 Януари 2010 20:36

......кризисен щаб!

Това словосъчетание напоследък


конкурира по паразитна употреба "публично пространство" и "гражданско общество"...........



Дори и само това стигаше..... ако имаше кой да го чуе и обмисли ....ГОРЕ в облаците, наречени ...управление!!!

Щото за "ония от облаците" ПУБЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО" е.... написаното в манипулирани и цензурирани ...отгоре...медии!!

ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО пък е.... няколко "оторизирани и платени...отгоре..... сборища на манипулируеми!!!

09 Януари 2010 20:45
Вчера следобед минавам пред уж бившето Министерство на извънредните ситуации - табелата си стои, а отпред десетки лъскави служебни лимузини, та хилядите граждани, ползващи метрото, са принудени да се провират между тях...
-----------------
Денков -

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
09 Януари 2010 23:44
Днеска у http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2690 051 утре при Бойко
09 Януари 2010 23:47
Натиснете тук
09 Януари 2010 23:52
Днеска
09 Януари 2010 23:55
...браво Денков ... и к'во ..
10 Януари 2010 18:10
Западът ако трябва ще ни теслими всички православни държави в рамките на една Отоманска империя второ издание и ще янаправи нещо като тестикул на ЕС демек участвува, но не влиза.По този начин ще запушат устата на исляма и ще задоволят претенциите на Турция.Ако трябва ще се ремодифицира и сами ЕС избутвайки Гърция, Кипър и България, асъщо и Сърбия все пона изток вустата на вълка.Няма НАТО няма бато, а с брато сме зле иняма кого да викаме на помощ.В условията на настъпващия ислям всеки се спасява както може.Когато обяснявахме през 1989, че българските турци са жертва на пантюркизма и ислямския екстремизъм Западът ни обяви за какво ли не.Ислямът тогава му трябваше за борба срещу комуниизма, демек комунизмът е по лош от исляма.Сега когато Европата се сблъска с ислямизма и почна да пищи от него почна да търси насочването му в друга посока-по-горе споненах накъде.Да ви напоня нещо всичко това1394 и1396 г.Във Франця налагат глоба от 500 евро за носене на бурка и фередже.Ако ние въведем това ще ни обявят за какво ли не.Тогава да не ни опяват без патрахил.

tode3n
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД