:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Чалга има и при нас, класическите музиканти

Най-висшето изкуство на ХХІ век е това на човешките взаимоотношения, смята директорът на Софийската филхармония Явор Димитров
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Явор Димитров
Явор Димитров е роден през 1961 г. в София. Завършва Музикалната академия с пиано при проф. Богомил Стършенов. Получава диплом и от университета "Джон Хопкинс" в САЩ. Като изпълнител и композитор гастролира в Чехия, Словакия, Холандия, Русия, Гърция, Корея, Кипър, Италия, Унгария и други страни. Автор е на симфонична, камерна и оперна музика, както и на популярни песни. Носител е на множество престижни международни отличия. В момента е директор на Софийската филхармония.





- Г-н Димитров, има ли допирни точки между управлението на една арт формация като Софийската филхармония и, да речем, някое търговско предприятие?

- Разбира се - и двете трябва да са на печалба. Но... тук идва и голямата разлика. Ние сме държавни като статут, но иначе сме публични като организация. Т.е. публиката трябва да бъде заинтересована от това, което представяме, и то не само на сцената на зала "България", а и в цялата страна и извън нея. Налага се винаги да имаме две или три решения, които да изпреварват очакванията, да следим катаклизмите в обществото и да сме адекватни, за да прокарваме каузата на филхармонията през този сложен лабиринт. И то със съзнанието, че ние сме носители на онази духовна потребност, която те кара да се изправиш гордо със самочувствието на човек, който гледа изложби, чете книги и слуша музика.

- Но днес има и много други начини да съпреживяваш, не само музиката е медиатор на духовното...

- Да, има какво ли не. Дори интернет. Аз съм голям привърженик на интернет, но дотолкова, доколкото това е начин да добиеш полезна информация. Иначе чрез компютъра не можеш да погалиш друг човек, не можеш да почувстваш докосването, емоцията, обичта. Мисля, че най-висшето изкуство на ХХI век е изкуството на човешките взаимоотношения. И музиката вече се явява един от начините, по които можем да ги съхраним в онази проекция, в която е създадена самата музика - порива към красивото и доброто. Ето, това е трудното при управлението на един културен институт, защото работим в обективна среда, сред непредсказуеми събития, понякога агресивност, друг път непочтеност, дори корупция.

- Кризата отразява ли се на европейските музикални сцени?

- Няма да тръгна да се оплаквам, при положение че цялото ни общество страда, но - да. Средствата като цяло са силно ограничени. И това, естествено, се отразява на репертоара; правим си сметка кои точно диригенти или солисти да поканим, така че хем да поддържаме високо ниво, хем да се справим. Проблемът е изключително деликатен, защото на пазара на културата е доста трудно да поставиш един талант над другия и да му платиш за същия труд например два пъти повече. От друга страна, за никого не е тайна, че след падането на Берлинската стена се нароиха твърде много копия, да не кажа откровени фалшификати, кичещи се с имената на висококласни оркестри, и често Софийска филхармония е принудена да се конкурира с тях. Не като качество, разбира се, ние сме нива над тези формации, а за място на европейската сцена. Защото тези сборни състави всъщност са сформирани набързо с чисто комерсиална цел, предлагат някакви програми с изключително съмнително художествено съдържание, но поставят и по-ниски финансови изисквания. С една дума - чалга има и при нас. Едно време беше различно - филхармонията винаги е присъствала на големите сцени, включително и в Северна и Южна Америка, където между другото в момента има изключителен интерес към музиката на Източна Европа, но тогава държавата е стояла плътно зад формацията, включително и финансово, и е помагала за осъществяването на тези задгранични турнета. Сега буквално отвоюваме своето музикално пазарно пространство, но това пък ни поддържа във форма. Ето, вече си сътрудничим с институции като Виенската филхармония и Баварския радиооркестър, които са просто легенди.

- Виждам пред вас репертоарен план. Има ли шанс да попаднат в него млади български композитори?

- Как да нямат, като тяхната кариера е най-важната ни творческа политика. Още в началото на 2002 г. създадохме национален конкурс на филхармонията за написване на симфонично произведение. Първият лауреат беше 20-годишният тогава Мартин Георгиев, още студент в Музикалната академия. В момента това момче прави чудеса като оперен композитор в Лондон; уникалното при него е, че търси свой музикален език, позовавайки се на старинната българска музика. Изпълняваме и произведение на Мартин Пантелеев - друг невероятно талантлив млад човек, който понастоящем е и наш диригент. Подкрепяме и други младежи, които отстояват себе си и градят име в невинаги добронамерената среда на страни като Германия и Холандия, защото конкуренцията там е невероятна... Напрегнатият живот води хората до желание да релаксират с много по-елементарни неща - риалити шоута, музикални тв програми и комедийни сериали. Това в някаква степен доведе и до криза в търсенето на оперна и симфонична музика. Така че младите музиканти трябва на всяка цена да имат отворена сцена у нас - и зала "България" е именно това. Аз никак не споделям това хленчене, че, видите ли, колко млади хора напуснали страната ни и как да ги върнем... Напротив, щастлив съм от този факт и питам "Защо да ги връщаме?". Това означава, че България се е отворила към света. Но нека застанем зад това поколение, да му осигурим уют и в родината. Та нали нашата генерация тъкмо затова остана - за да изгради нещата тук и да направи цивилизацията част от живота ни.

- На какво учи сцената?

- На дисциплина и почтеност. Сцената или те аплодира, или те сваля. В музиката има писани закони - като нотното писмо или взаимодействията между отделните инструменти при оркестрацията, - но има и неписани. Ако ти от ранна детска възраст не си научил сам себе си всеки ден да залягаш над инструмента, шансът ти пред публиката е нулев. Хулигани, мързеливци и мерзавци тук няма. Дължим музиката на хора, които са уважавали правилата и в музикален, и в личен, и в обществен план - на Рахманинов, на Чайковски, Стравински и т.н. Аз виждам с очите си, че целият състав на Софийската филхармония е от хора, които са със съзнанието, че носят много висока духовна мисия, че те отговарят за връзката между поколенията и за визията на България пред света, особено в тези трудни времена. Да, ние не сме тази атрактивна символика, която ще ти привлече окото към витрината. Но и Леонардо да Винчи едва ли е бил най-атрактивният човек за своето време. Сигурно и тогава е имало клоуни да събират тълпите и да ги разсмиват, но днес всички знаем какво е Да Винчи за човешката цивилизация. Запомнил съм веднъж поета Любомир Левчев как в някакъв разговор попита: "След падането на Берлинската стена какви стени издигнахме помежду си и в душите си?".

- Как отговаряте на такъв въпрос?

- Наблюдавам сега истерията около фаталната уж 2012 г. и си мисля: не е ли настъпила тя вече в нас, не сме ли вече разрушени като хора, които са забравили, че проблемите могат да се разрешат и с усмивка; че няма лично спасение, защото спасението на духа е само когато намериш общи ценности с някой друг; че споделената самота вече не е самота... И в такива моменти съм щастлив, че работя за каузата на музиката; че и от мен донякъде зависи да си спомняме за Борис Христов, за Николай Гяуров, за Гена Димитрова, да се радваме на Гюзелев, да се възхищаваме на Райна Кабаиванска - това са знаците, които маркират България като нещо повече от географска позиция. Когато те разтърси музиката, когато залата изригне във възторг - от този прекрасен оркестър, който я е изсвирил така, че е обладала съзнанието ти, развълнувала е не разума, а сетивата ти, изпълнила е душата ти, емоцията е изскочила от сърцето, разкодирала е човешкото съзнание и е накарала цялото ти същество да трепери от щастие - не защото си взел заплата, не защото си си платил тока, а от онова, другото щастие, което те кара, когато се погледнеш в огледалото, да ти се прииска да си по-красив, за да доставиш удоволствие на околните... Тогава се чувствам жив.
18
3084
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
09 Януари 2010 03:52
Аз виждам с очите си, че целият състав на Софийската филхармония е от хора, които са със съзнанието, че носят много висока духовна мисия, че те отговарят за връзката между поколенията

1973г. Аз , Радо и Васко сме се събрали в къщата на последния. Група от трима - направо "Криим"(хе-хе!). Оборудването - един стар радио-шкаф(за баса), едно по-малко радио за китарата с прикачен "дисторжен" към него, гениално изобретение на Васко и три барабанчета отмъкнати от учиищния духов оркестър.И в разгарът на най-големите музикални изстъпления, на вратата се звъни.Изтръпнахме - "КВАРТАЛНИЯ!!!"
Отваряме, а на прага стои един нисък възрастен мъж и пита: -Момчета вие ли свирите тук?
-Ами да, ние - отговаряме поласкани от оценката "свирите"...
- А кой е на барабаните? - пита човекът
-Ей този! - сочат с облекчението на отървалият се, другите двама.
-Къде са ти нотите, бе момче? - пита човекът, а аз бъбря нещо такова - Ноти ли? Какави ноти...Никакви ноти не съм взимал, само ей тези барабанчета, ама ще ги върна...
Онзи се усмихна и каза:
-Не ме интересува откъде си взел барабанчетата, но ако искаш да се научиш да свириш на ударни, ела утре в два и половина пред служебният вход на Филхармонията.Питай за Мирчо Мачканов...
И така ....Господи колко години от тогава.Бай Мирчо, винаги ще те помня...



Редактирано от - ivo kunchev на 09/1/2010 г/ 05:36:44

09 Януари 2010 07:23
"Аз никак не споделям това хленчене, че, видите ли, колко млади хора напуснали страната ни и как да ги върнем... Напротив, щастлив съм от този факт и питам "Защо да ги връщаме?". Това означава, че България се е отворила към света. Но нека застанем зад това поколение, да му осигурим уют и в родината. Та нали нашата генерация тъкмо затова остана - за да изгради нещата тук и да направи цивилизацията част от живота ни."
Ще си позволя да задам един въпрос по цитата по-горе.Вие можете да плувате от щастие, че младите хора напускат страната ни, но кой ще им осигури уют тук в родината ни ?Два и половина милиона пенсионери ли?, или тези дето пълнят залите на чалга изпълнителите на инж.Митьо ПАЙНЕРА ?, или може би любителите на разните просташко-комерсиални "сървайвари","дансинг стар".?Така че не да "хленчим", а трябва да ревем на глас, за опростачаването на нацията, за което вина имат -"чалга-политиците", както и Вие т.н.КУЛТУРТРЕГЕРИ, които на времето
бяхте наричани-ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ.Интересно, защо точно тя първа напусна страната и хукна по чужбина ?
09 Януари 2010 07:42
Геомарк, недей подскача като набеден селянин За всичко има време и за всичко е нужно време.Едно по едно...Някои от заминалите ще се върнат скоро, други може би никога.Такъв е света - човекът е странник, но определеното му време е кратко и затова светът изглежда голям...А е просто шепа пръст...
09 Януари 2010 08:52
ivo kunchev поне научи ли нотите на барабанчето от бай си Мирчо.
09 Януари 2010 09:04
Добра добавка към съботата. Но можеше и без нея.
------------------------------
Блогът на Генек
09 Януари 2010 10:45
Иво,
така беше, като изключим кварталния, а групата беше The Shadows и това беше първото, което научих на ноти при професор Ники Ников.Ама нали музикант къща не храни Mrx++. Натиснете тук
09 Януари 2010 13:03
Кунчев, през 73-година за съжаление само правех "дисторжъните" на училищната банда, и си бяха славни години. Но защо в главата ми се върти мисълта, че училищните групички бяха по-грамотни в музиката от днешните чалгаджии. А що се отнася до класическата музика, никак не си падам по масовизацията й - съвременни аранжировки с цел популяризиране. Получава се сурогат, чалга все пак. Зад това се крият комерсиални интереси. Става дума за тъй наречените релакси, по които си падат бели якички, банкерчета и подобни псевдодинамични хорица.
09 Януари 2010 13:11
Генек, не схващам, интервюто ли е излишната съботна добавка?! Предпочитам да чета такива добавки, вместо "кюспета", към което се насочват пасажи от сладководни рибки.
09 Януари 2010 17:13
Анджак, бай Джон!
Приятно интервю, за отмора, за малко размисъл - но стандартно, без нещо различно. Просто де с него - там и без него.
Нищо лошо за човека - интелигентно говори. Обаче, в рамките на интервю - очзквано, с подходящата за деня консистенция.
09 Януари 2010 18:30
Жалко че както понятието "БайГанювщина" измести мисленето от въпросите повдигнати в произведението към нихилизъм....

Така и понятието "Чалга" стана нарицателно! Както и понятието "червен" " Син"....... И няма кой да НИ напочни че ...чалга-изкуството е реално съществуващо в СВЕТА! (като и първосигналното идиотско мислене по "думи- понятия"

....Но само у нас се "ГЕНЕРАЛИЗИРА" като типично наше..... недоносче!

Гадно нещо е насажданият нихилизъм. Гадно е че се оставят хората у нас така яко да им промиват мозъците с ..."понятия" които просто ги ...отвяват в грешна посока!
Но пък чехите казват..."Щом се гърчиш като червей - не се сърди че те размазват с подметките си!!!"


Бог да вразуми "БГ-интелектуалците- ЛУДИ"...дето ни изядят не само зелника, ами и главите !!!
09 Януари 2010 20:44
Маркс++:
ivo kunchev поне научи ли нотите на барабанчето от бай си Мирчо.

Аз нотите ги изучих, джанъм, и то не само за "барабанчето", но от твоите постове личи единствено, че си тупан и такъв ще си останеш.Пухали са те и ще те пухат, а ти само ще думтиш и то на слабо време...
09 Януари 2010 20:55
Diver N, школата(имам предвид учебника) на Н.Ников както и "Систематичен курс за ударни инструменти", на Д.ПАЛИЕВ бяха като библии за нас.Аз моя "Систематичен" си го носех навсякъде, накрая съвсем се разпарцаляви и се разпадна
09 Януари 2010 21:03
Бай Джон, здравей!Сигурен съм че, "Млад техник" (малко преди Лъвов мост) е бил юбимият ти магазин Творението на нашия Васко представляваше една платка от която като храсталак стърчаха транзистори диоди и кондензатори, които отвреме на време се допираха и произвеждаха гръмотевични хъркания и пронизитени писъци
09 Януари 2010 23:21
Кунчев, завърших в Плевен, "Млад техник" го посещавах вече като студент, беше като пещерата на Али баба. Сега има нещо подобно пак около Лъвов мост, в една бивша механа на улица Поп Богомил, от пиле мляко се намира. Ама в дисторжъните влагахме естетика, що Селги и Соколи потрошихме за транзистори и резистори, крадяхме от вкъщи педалите на шевни машини, платките ги екранирахме с бяла ламарина от капачките на едни високи буркани. Голямо стържене, жесток саунд, веселба. И пичовете докарваха добре Кридънс, Гранд фанк, Цепелин... Още преди 90-та някои отпрашиха за Холандия. Вярно че по кръчми свиреха, ама европейски кръчми
10 Януари 2010 03:17
Бай Джон,
10 Януари 2010 04:43
Някой от вас качвали ли са го да свири от черешата?
10 Януари 2010 05:45
Gozambo, лафът е :"Този/тази, е вече на черешата".
Въпросът ти е безмислен...Сори.Опитай пак
10 Януари 2010 06:50
Иво, теб ще те качим лесно.
С барабаните ще ни е по-трудно...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД