:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мобилизация по всички флангове за защита на малките болници

Дейността на общинските лечебници се свива наполовина
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Здравният министър Божидар Нанев е уверен, че няма никакви нередности в пътуването му до САЩ, което стана обект на проверка от ДАНС.
Дни преди да стане ясно колко болници ще оцелеят след реформата, критиките срещу действията на управляващите заваляха от всички посоки. Срещу промените, които ще доведат до сключване на по-малко договори със здравната каса и евентуални фалити, по едно и също време се обявиха БСП, пациентски организации и самите болници.

Очертава се дейността на общинските болници да се свие с 50% през тази година в сравнение с 2009 г., алармираха вчера от БСП. Социалистите дадоха нарочен брифинг, за да предупредят за опасността от масово закриване на лечебни заведения заради започналото преструктуриране.

Депутатът Янаки Стоилов обясни, че до дни ще приключи процесът на сключване на договори между болниците и районните здравни каси и тогава ще стане ясно колко от тях ще бъдат ликвидирани поради липса на достатъчно договори и съответно - финансиране. По думите му изискването за брой специалисти по производни специалности е неудачно, тъй като липсват клинични пътеки за основни специалности като вътрешни болести. "В резултат на това на много места се очертава дейностите, които ще бъдат допустими, да извършват болниците, да намалеят с около 50% спрямо миналата година, а на места и с повече", коментира Стоилов.

Левите имали сигнали, че е застрашено съществуването на десетки общински болници, повечето от които разполагат със съвременна апаратура и лекари. "Положението е критично в цели региони като Северозападна и Североизточна България, както и в Родопите", уточни Стоилов. По негови данни до момента 15% от парите за болнична помощ отиват за общинските лечебници, а обслужените пациенти са двойно повече - 30% от всички преминали през болница. Така не се пестят много пари, но има опасност да пострадат доста хора.

От касата още не са обявили колко здравни заведения изобщо нямат договор и колко ще работят по по-малко пътеки от м.г. Очаква се обаче на първо време да затворят не повече от 15 лечебници.

От БСП настояха да се коригират сегашните изисквания на НЗОК. Червените предлагат повишаване капацитета на спешната помощ, създаване на звена за неотложна медицинска помощ и бюджетна субсидия за лечебниците в отдалечените места.

Мерките на правителството целят в страната да останат 100 болници, обяви в същото време Стойчо Кацаров - експерт от центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам. здравен министър в кабинета "Костов". Според него изискването на здравната каса за наличие на 2-ма лекари от специалност по всяка клинична пътека е незаконно, тъй като не съществува в рамковия договор между НЗОК и лекарския съюз, а само в писмо от директора на касата до районните каси. Това е и изискването, което ще доведе до отказ на редица договори в общинските и частните болници и до фалити. Кацаров призова директорите на районните каси да не изпълняват незаконните указания на НЗОК и да не отказват договори.

Премахване на изискванията за наличие на двама специалисти по пътека и увеличение на парите за здраве поискаха Кацаров и директори на общински и частни болници, които учредиха инициативен комитет и пратиха декларация до премиера Бойко Борисов. Нека пациентите и техният избор къде да се лекуват определят коя болница да съществува, а не администрацията, се казва пък в декларация на федерация Български пациентски форум до премиера Борисов.



СКАНДАЛ

До две-три седмици ще станат ясни резултатите от проверката на ДАНС за това има ли закононарушение във връзка с визитата на българската делегация в САЩ, водена от здравния министър Божидар Нанев, в края на 2009 г. Това каза самият Нанев вчера. През ноември м.г. той и зам.-шефът на парламента Лъчезар Иванов бяха в САЩ, като разноските им бяха платени индиректно от фирмата за биологични импланти "Остеотех", която изнася тъкани от България.

"Сметката на пътуването бе платена от Евроатлантическия фонд и Федерация на американските граждани от български произход", каза Нанев. Той обясни, че двете организации са обществени. Макар че президентът им - Румен Хичев, е вицепрезидент и на "Остеотех", той не получава заплата от тях, допълни министърът. Затова и според него няма конфликт на интереси.

Някой има интерес да създава скандал, и то в момент, в който се извършва реформа в здравеопазването, смята Нанев. Той заподозря, че нападките са и срещу "Остеотех", защото някой иска да заеме мястото й на пазара. Нанев допълни, че след проверка ще се прецени дали договорите с фирмата отговарят на интересите на страната ни.
6
2039
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Януари 2010 06:03
Критично положение, мобилизация, защита по фланговете, ликвидация...


Боже, в какъв свят живеят българските журналисти.
23 Януари 2010 07:59
Мобилизацията е по линия на връзкарството. Примерче-болницата в Средец остава. Спасява я една девойка, завършила МТУ/машинно-тракторното училище/ в градчето и изстреляна като секретар в МЗ. И още една кака от същото МЗ, бивша комунистка, разцъфнала спешно като герберка. Кмет и шеф на болницата-също камуняки от време оно. За сметка на коя друга болница стана-няма да се чуе! Честито на министъра и на ББ
23 Януари 2010 08:09
Повтарям се - най напред да се изясни какво е здравеопазването.
Бизнес или хуманна дейност.
Виж "Бизнесът здраве", раздел "Човек и държава".
----------------------------------
Блогът на Генек


23 Януари 2010 09:36
" Мобилизация по всички флангове за защита на малките болници "
Популизъма на комунягите!
Болница неможе да е малка!
Изисква десетки лекари специалисти и стотици помощен персонал.
Без скъпи рентгенови апярати, скенери, томографи, ултрасаунд, лаборатории, реабилитации...Болница не е болница а морга.
Значи решението е големи болнични центрове и транспорт![/quote]
23 Януари 2010 13:13
***

Редактирано от - sybil на 23/1/2010 г/ 15:14:11

26 Януари 2010 19:53
http://yphalachev1.blogspot.com/2010/01/bl og-post_8961.html
ЗДРАВНА РЕФОРМА-БОЛНИЧНА РЕФОРМА
До края на годината близо 160 болнични заведения ще фалират и ще бъдат закрити. Причината е, че 52 от тях ще работят с НЗОК само по 3 клинични пътеки, а още 107 - по 4 до 20 клинични пътеки. Тяхната дейност е намалена с 48%, което ще намали и приходите им наполовина. Призивите на министъра на здравеопазването да се преструктурират в болници за долекуване или в хосписи обаче няма да могат да бъдат изпълнени, поради липсата на финансиране.
В бюджета на НЗОК за 2010 г. не са предвидени средства за плащане по клинични пътеки за долекуване и продължително лечение. А и какво е това чудо болници за долекуване, защото в здравеопазването такъв термин няма – да лекуваш някого, а друг да го долекува.
От 1 февруари 21 общински и частни болници ще затворят, защото няма да работят със здравната каса и на практика няма да имат никакво финансиране. Това са лечебните заведения в Радомир, Трън, Годеч, Рудозем, Кула, Царево и др.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД