:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Засекретените процеси подриват правосъдието

За Франция делото "Борилски" ще е мерило за това дали има съд у нас
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Адвокат Йонко Грозев, председателят на ВКС проф. Лазар Груев и съдия Нели Куцкова (от ляво на дясно) бяха сред участниците във вчерашната кръгла маса.
Има вкус към закритите съдебни заседания и това е една от реалните опасности за нарушаване на човешките права. Много от делата се засекретяват, защото по тях са използвани специални разузнавателни средства, а протоколът от СРС не е конфиденциална информация. Това обясни вчера адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии по време на кръгла маса за баланса между правата на човека и обществените очаквания за ефективно наказателно правосъдие, организирана от Съюза на съдиите. Грозев напомни, че Европейският съд по правата на човека приема за конфиденциална информация тази, която би разкрила самоличността на агент или на начина на действие на службите. Много дела се засекретяват и защото прокуратурата ги внася така, а не защото съдът има мотив да го направи. "Страшно е, ако съдебната власт не е готова да каже на обществото защо е стигнала до дадена присъда", подкрепи го и Здравка Калайджиева, която е съдия в Страсбург.

Друг проблем според Грозев е неспазването на презумпцията за невиновност. "В изказванията си прокурорите и полицията трябва да са далеч по-внимателни", каза Грозев, без да дава примери. Практиката на ЕСПЧ е, че преди съдът да се е произнесъл окончателно, изказванията на висши държавници са недопустими.

Това обаче е честа практика в България, където и представители на изпълнителната власт, и прокурори често обещават присъди доста преди произнасянето на съда.

Третият проблем е проектът за нов закон за конфискация на необяснимото богатство. Според практиката на ЕСПЧ доказателствената тежест трябва да е обърната - държавата да доказва, че дадено имущество е придобито незаконно, а не собственикът, че е законно.

МЕРИЛО

В зависимост от делото "Борилски" Франция ще даде своето мнение дали правосъдието в България действа или не, обяви посланик Етиен дьо Понсен. Той обаче не обясни дали има предвид задължителни осъдителни присъди за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж. "Аз и останалите колеги от ЕС смятаме, че българското правосъдие не функционира по задоволителен начин", каза дипломатът. Той подчерта, че господства общото чувство, че в НПК има прекалено много възможности за избягване на правосъдието, ако някой има добри адвокати и пари.
4
1750
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
23 Януари 2010 00:25
С какво нашия съд прилича на някой европейски та ще иска практики като при ЕСПЧ ? Може ли да се дадат някои безочливи примери за корупция и връзкарство при ЕСПЧ, като при Борилски например? И ако става въпрос за Цветанов, той критикува оправдателни присъди, на базата на конституционните си права и разделение на властите. След това Сьюза на съдиите излезе с декларация пред обществото, пълна с общи клишета, а забравиха да споменат игнорираните доказателства като това, че вероятността да има две коли - Голф 3, тъмен, с неработеща дясна къса, в 3 нощес в периметър от 10км до гара Яна, шофирани от закоравели престъпници, плюс някои други доводи е по-малка от едно на милион, ако не и на милиард. Не практиката на ЕСПЧ трябва да гледаме, а трябва да излезем със сопи да пребием всички "независими" висши магистрати, дето смятат че им плащаме луди пари, за да ни будалкат.
23 Януари 2010 09:32
Аз пък намирам, че доста от съдиите са си боклуци, докопали се до диплома и пост.
23 Януари 2010 14:07
Боклуците нямаше да се 'докопват' ако нямаше изгода от това. По това колко трудно се става съдия можете да си направите сметката каква е корупцията там и колко пари взима един съдия за да промени присъдата съгласно рушвета.
24 Януари 2010 09:46
Може би няма да ви хареса изказването ми приятели, но все повече доказателства получавам, че нашата съдебна система не се различава особемо от тези на "развитите демокрации" в ЕС. Ще дам само един пример от многото: Обикновени делата, не изискващи особени усилия, в прехваления ЕСПЧ се точат по около 6 (шест!) години... У нас дела със сходен характер (това са административните) като правило продъжават от 6 до 12 месеца. По-дкоро 6 и мно-о-о-о-го рядко до 2 години.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД