:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Полицейска държава ли? Питайте бабите от Стежерово

Димитър Денков
Фарсовият характер на нашенската демокрация лъсна и тая седмица с обичайната яснота на досадата, която кара нормалните хора да затварят очи и да мечтаят за пълно откъсване от родната реалност било през Терминал-2 и международните автобусни линии, било чрез потапянето в някой сериал или в рекламите за почивка на красиви острови. Парламентарната опозиция с видимо удоволствие обвиняваше управляващите в полицейщина за случая в Кърджали, където за пореден път погрешка бяха "респектирани" граждани. Управляващите пък с още по-видима самоувереност отвръщаха, че подобни обвинения бледнеят пред успехите им в овладяването на организираната престъпност и възстановяването на държавността, извън това, че респектираните били съмнителни.

В това няма нищо чудно, доколкото представлява сюжетната линия на един кух диалог, воден двадесетина години с апломба на демократическата педагогика: опозицията громи полицейщината, властта крепи държавността. Още по-малко чудно е, че нито едните, нито другите не се сещат, че съчетанието "полицейска държава" - изобличително според едните, колкото клеветящо според другите - е твърде съмнително откъм фактите у нас. Не защото няма прояви и на полицейщина, както не защото няма и опити да се утвърждава държавността. А защото за всеки непредубеден и разумен гражданин е повече от очевидно, че и при подобни прояви, и при подобни опити



тук по-скоро липсва както полиция, така и държава



Поради което може да се случи всичко. Включително и да се говори за полицейска държава, когато разговорът трябва да бъде за крещящата липса и на полиция, и на държава.

Не става въпрос за това дали формално съществуват и едната, и другата, а за това, че независимо от властовата конфигурация тая липса така се задълбочава, че рядко човек се уповава и на двете, дори и по цял ден да си тананика хита на Веселин Маринов. В нея, в разширяващата се дупка на съществуването ни, за която е бедно въображението и на най-развинтените екзистенциалисти, попадат както и другите традиционни институции на реда - армията и жандармерията, следствието и прокуратурата, съдът и затворите, така и обичайните неща, бележещи живота на хората - трудът и поминикът, заплатата и пенсията, сънят и почивката. Пред нея бледнеят и дупките по пътищата, в чието пропадане зрението по естествен начин става конвулсивно и трудно свиква с нормални придвижвания и предвиждания.



Така изключителното другаде става норма у нас



и изобщо не се забелязва. А трябва.

Ако не вярвате, че е така, че дупката я има или че не сте случайно в нея, защото сте избрани от съдбата, спомнете си за Милка Ивановска, 84-годишна, и Радка Митева, 82- годишна, двете баби от Стежерово, Плевенско, убити преди десетина дена за по 170 лева, колкото е пенсията им. Защо за тяхната смърт нямаше парламентарно питане от опозицията и намеци за оставки? Защо министър Цветанов не се извини на близките им? Защо нямаше покъртителни репортажи и закани за съд в Страсбург? Надали е само затова, че подобни действия биха възбудили тъй недемократичната етническа нетърпимост с оглед на съмненията, че бабите са убити от цигани от село Мечка, прочуто покрай неорганизираната си престъпност и с това, че от над петстотин живеещи там представители на усилено интегрирания етнос постоянна работа имат само двама. Не е и затова, че в убийството им няма нищо кой знае колко изключително. Двете баби от Стежерово споделят съдбата на много други стари хора от цялата страна: грабени и изнасилвани, бити и убивани за по-малки суми, за свиня и крава, за телефон и лична карта или защото са се изпречили на пътя на пийнал бабаит. По-логично ми се струва, че питания, извинения и репортажи няма, тъй като те биха разкрили тъкмо липсата, за която става дума и която прави съчетанието "полицейска държава" толкова смислено откъм реалността им у нас, колкото "българска демокрация" откъм идеала изобщо.

Опозицията, съставена от бивши управляващи, и управляващите, съставени от бъдеща опозиция, се боят именно от отиване в реалността, където съдбата на бабите от Стежерово не е нелеп инцидент, а вече изобличителна норма. Тя не може да се скрие нито с някакъв най-благоприятен доклад за евроинтеграцията на страната, нито с куртоазни изказвания за поредните успехи на поредното правителство. Тъкмо тая норма обезлюди селата и малките градове, изгони милиони в странство, затвори училища в името на спестяванията за светлото бъдеще, разпродаде заводи и банки, закри предприятия и болници, затвори посолства и представителства, сведе армията до полицейска сила в чужбина, а полицията - до сътрудник на силови групировки.



За едно общество няма нищо по-опасно от свикването с такива норми



Питанията, извиненията и репортажите за случаи като в Стежерово трябва да са всекидневие. Не за друго, а защото са всекидневие, чиято кошмарност трябва да бъде показвана в цялата й пълнота, та дано обществото се уплаши от самото себе си, а не да го занимават и стряскат с реторични фигури от типа на "полицейска държава" за няколко шамара "погрешка". Последните са най-повърхностният пласт на дупката, в която се намира държавата ни. Това, че той се оказва по-значим за опозицията и управляващите от оня, в който са бабите от Стежерово, е симптоп, че скоро измъкване от дупката няма да има.
153
9783
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
153
 Видими 
30 Юли 2010 20:36
Хубави размишления. Ама май не устройват и едните и другите.Значи-безполезни.
30 Юли 2010 20:40
Др. Денков,
същностно право на полицейската, пардон - милицьонерската държава, за разлика от правовата такава, е да прави каквото си иска спрямо когото си иска. Въпрос на приоритети. Явно следенето отблизо и контролирането на ситуньорския бизнес е приоритет, докато съдбата на бабите, дядовците и хиляди други хора - не.
Но нека уточним термините - милицьонерска, не полицейска!
30 Юли 2010 20:59
Вила мила ,
В като фенолфтелаин се явяваш , че и преди проверяваното там , за другите му всъдържания . И баф , бързината на реагиране , че и без да искам , в твойта да ми падне кучето . Защо мила , че и в пред Празника на Мама ?...
30 Юли 2010 21:08
beagle- ?
30 Юли 2010 21:22
...спомнете си за Милка Ивановска, 84-годишна, и Радка Митева, 82- годишна, двете баби от Стежерово, Плевенско, убити преди десетина дена за по 170 лева, колкото е пенсията им. Защо за тяхната смърт нямаше парламентарно питане от опозицията и намеци за оставки?

Ами защото не са близки до ДПС, сигурно.
30 Юли 2010 21:26
Вила мила , ще те сетя в нежно и необидно . Два дни в напред има ...
30 Юли 2010 21:26
Вместо да пишете по вестниците
направете една програма в университета:
"Ромът с два ромски езика!"
Цяло лято по селата и тотално обучение.
После те си знаят - я Франция, я Италия.
Другото са празни приказки и жалка статистика -
булгарите на последно място по всичко щото има
10% римляни необучени на френски и италянски.
30 Юли 2010 21:29
В като фенолфтелаин се явяваш


Мило куче, не е "фенолфтелаин", а е фенолфталеин, индикатор за основна среда с pH повече от 8.5 - 9, получава се виолетова окраска

Просто за протокола.
30 Юли 2010 21:30
Бог да ги прости жените. Не бях чул за случаите.
30 Юли 2010 21:33
Последните са най-повърхностният пласт на дупката, в която се намира държавата ни. Това, че той се оказва по-значим за опозицията и управляващите от оня, в който са бабите от Стежерово, е симптоп, че скоро измъкване от дупката няма да има.


Автора
30 Юли 2010 21:37
Още от събота 24.07.2010 година случаят със семейство Мустафови е политизиран. Имаше две партии, които имаха интерес това да се случи. Оставам с убеждението, че за тези две партии вътрешната сигурност е важна, само когато може да се използва за тяснопартийни цели.
Край на коментарите по случая със семейството и двете партии.

30 Юли 2010 21:38
Цанев мили ,
И в аз се поколебах , но с упование , че поне един от Фор-ума ще си каже . В химически , не е в нужно . Иначе , песът ми в друго мисли милата вила , че и нищо в лошо , разбира се , като за ведър тонус . Иначе , Адаша ми , вече и в повторно го чета . Кучетата сме малко по-втъй от вас , че и да ни звините ...

Редактирано от - beagle на 30/7/2010 г/ 21:47:55

30 Юли 2010 21:47
Мило куче, поправих те преди някой друг да се присмее грозно, затова и написах, че е протоколно. А иначе, вилата не е прав за Денковото писание. Според мен не е безполезно. Ама малцина ше го прочетем и чуем.
30 Юли 2010 21:52
Под секрет да ти призная , ама и никой да не чуе , в подобната грешка за сефте впадам . Тоз индикатор съм го изписвал , да си следя водата на котлите , че то после и на хапчета ги минах , впрочем ...
30 Юли 2010 21:54
Интересно написана статия. С една - случайна? - грешка. Смесване на понятията. Полицейска държава не е държавата на правото. Полицейска държава е държавата на форменото насилие, на подчиняването на гражданите посредством закон и сила.
Правовата държава е държавата, в която правилата и законите служат на гражданите посредством прикагащите ги.
Леко /"леко"?/ объркване на базата, малко манипулация /бабите/ - и темата става друга.
-----------------------------
Блогът на Генек
30 Юли 2010 21:56
Не бях чул за случаите

И аз не съм чула, а предолагам и другите читатели не са. Едва ли и журналистите водят статистики колко възрастни са убити, пребити или ако имат "късмет" само ограбени.
Единстваната реакция в такива случаи на "защитниците на правата на човека" е да изразят опасения, че "случаят може да се използва за разпалване на етническа вражда и повод за репресии срещу малцинставта". Точно такава беше реакцията по повод убийството на професор Калоянов, много добре си спомням.
А, някой да знае дали осъдиха убийците му или още са на свобода? И‌ дали някой въобще е подведен под съдебна отговорност?
30 Юли 2010 22:02
Не съм чувал, някой да е подсъдим за убийството на професор Калоянов, нещо повече, и заподозряни по случая не съм чувал да има

Ще се радвам, ако някой покаже противното

Редактирано от - nikola_tsanev на 30/7/2010 г/ 22:03:23

30 Юли 2010 22:12
Според мен не е тъй Генек, човекът иска да каже, че докато в един случай полицията здраво превишава правомощията си и с право хората писват, в друг случай тя не ги прилага, ама никой, пак с право не пищи за това и бездействие.

А следствието от действието на полицията и бездействието и, въпреки огромната разлика в резултатите от двата случая , в крайна сметка е неспособна полиция, нечленоразделно оправдаващ се физкултурник-министър, и най-вече смешна държава със смешен премиер.
30 Юли 2010 22:14
Този път за автора
Да си призная - нещо ми се мерна в потока информация, но явно съм пропуснал фиксацията.
Лошо - за мене.
Първо.
Второ - лошо и за държавата, както и да усукваме прилагателните.
Лошо и за гражданете, дето имат нещастието да живеят в пределите и.
Абе...я да си за замълча, че това което ми напира е не за фризер ами онез инсталации за 20 год. шотланско гуежду.
30 Юли 2010 22:23
Не пипайте циганите, те са бъдещеот на България!
30 Юли 2010 22:25
че то после и на хапчета ги минах

Небрежни са хапчетата, на капки карам откак прозрях.
30 Юли 2010 22:29
nikola_tsanev,
Не съм разбран.С вдигнато палче одобрявам написаното-значи е и полезно.Но казвам, че за едните и другите /управляващите и опозицията/ е безполезно, тъй като не ги устройва.
30 Юли 2010 22:37
Приемам уточнението драги вила
30 Юли 2010 22:42
Дълбоко сбъркана статия. Полицейщината не е в липсата на реакция спрямо престъпления. Полицейщината се състои в произвол срещу гражданите - нахлуване без прокурорска заповед, бой и после извинения, публично окепазяване на невинни (до доказване на противното с твърди доказателства В СЪДА) и прочее и прочее.

И все пак България не е полицейска държава. България е полицейски PR, съчетан с публично демонстрирана наглост и тотално погазване на законите. Думи, думи, думи.

Автора на статията е редно малко да си преосмисли понятията и да не смесва два тотално различни проблема - единия е полицейския произвол, а другия е тоталното зарязване на контрола в малките населени места.
30 Юли 2010 22:52
Сребро за Ваня на 400 хърдели!!!
Сега остава и пробата да е наред, че Корема понякога обърква шишенцата...
30 Юли 2010 23:17
Защо за тяхната смърт нямаше парламентарно питане от опозицията и намеци за оставки?

Ооо лесен въпрос. Тази година циганите бяха на Бузлуджа. Догодина опозицията ги иска пак там, властта ги не ще. Който отвори уста по горния казус - губи. Затуй и опозиция и власт си мълчат като сливи.
30 Юли 2010 23:18
Адаш мили , ,
Оня ден , мярнах дописка на ББожков в колектив , за прогресивно-влиберални прояви на честни частници от Силистар . И тъкмо да набудя Фор-умното лоби , в полза на наший другар Влянча , за шеф на Първата частна Митница в там , но тя изчезна в яко дим . По туй , като в каква ни иде държавата според теб , Братко , ако си кажеш , според както и да внимаваш , в разбира се ?...

Редактирано от - beagle на 30/7/2010 г/ 23:30:32

30 Юли 2010 23:18
Off topic
Браво на Ваня
Ловкий, 400 м е най-трудната бегова дисциплина, защото нито е спринт, нито дълго бягане. А с препятствия е определено и най-изтощителната! През 84-85 имаше една Сабине Буш от ГДР, много добра . Не помня само дали беше на 400 гладко или хърделистка. Изключително готино парче, както и да са я стимулирали, не и личеше никак

Редактирано от - nikola_tsanev на 30/7/2010 г/ 23:19:40

30 Юли 2010 23:28
Източногерманките масово съдиха техния спортен съюз след обединението.
Повечето им елитни атлетки, особено в мятанията, се оказаха с трайни увреждания, като нуждата от всекидневно бръснене беше най-малкият им проблем.
Но аз свалям шапка на ей тоя пич...
Натиснете тук
30 Юли 2010 23:35
Не мога да се съглася с автора на статията.Двата случая - в Кърджали и в Стежерово показват една и съща слабост на полицията, а именно пренебрегване на битовата престъпност за сметка на шумните и показни акции със съмнителен ефект.Едно е да излезеш пред медиите и да се хвалиш , че си заловил активист на опозиционна партия да сводничи , а съвсем друго да заловиш двама цигани убийци.Време е МВР да покаж
е , че ни пази , както се пееше в една песен , а не само да показва мускули в долнопробни екшъни.






30 Юли 2010 23:36
Защо това, защо онова? Цигани турци, баби и папуаси. Трудно е да се види кое е начало е кое край. И защо, мамка му, трябва да съм наясно с това? Какво още трябва да направя, какъв още данък трябва да платя, че да има ред и на улиците, по селата, по къщите, в парламента и по-нагоре? какви Бузлуджи какви какви глупости ви трещят в главите? Понятие си нямам и не ща да имам. Ще цитирам уважавания от много от нас д-р Т. Филипов
Едно време като притъмнееше циганите преминаваха през центъра на Пазарджик в свински тръс. И да кажеш, че некой им го е начуквал, или ги е бил и им е нарушавал правата – не! Те си се държаха така естествено и доброволно, и под строгия взор на народната милиция…
Другото е копнеж по европейски фондове за "другостта и заеддността"
30 Юли 2010 23:38
Еее Ловък, не става въпрос за пан Кратохвил. Сабине Буш беше наистина готино парче за бегачка - стройна, без огромни мускули на бедрата, руса, симпатична, с глас сопран а не бас или баритон, и най-важното без никакво окосмяване по лицето. Ако си се срещал с Донкова, ще разбереш какво искам да кажа

Хайде стига, че това няма нищо общо със статията на Денков, която ми хареса.

Редактирано от - nikola_tsanev на 30/7/2010 г/ 23:40:10

30 Юли 2010 23:39
"Това, че той се оказва по-значим за опозицията и управляващите от оня, в който са бабите от Стежерово, е симптоп, че скоро измъкване от дупката няма да има".


Този път, авторе, за цялата статия - !

ПрЪста - право в раната, стига вече замазване и отклоняване на вниманието от реалните проблеми на хората, сред които растящата непрекъснато престъпност е един от най-сериозните.
30 Юли 2010 23:42
Какви Бузлуджи ли? Тия, през които маршируваха мангалите и биха със знамена по главите старци докато любимите ти ръководители гледаха благо на електоралното попълнение. Ама ти пак си питай.
30 Юли 2010 23:46
Щом ти върши работа и като обяснение и мейби като програма за действие, ти си лесен! Бъзлуджа е едно осрано място - доволен ли си! Върши ли ти работа? Успокои ли се? Станаха ли бабите по-спокойни? Станаха ли улиците по-спокойни? Спокойно ли пресичаш на зелено? Аз - не!
30 Юли 2010 23:56
И аз не. Аз всъщност не съм важен. За да са спокойни бабите трябват пари за бензин. Е там се хили дявола. Не са чак такива изроди ченгетата та нарочно да не ходят по селата. С 20-те хилядо джобни, чийто произход в касичката на едно местно червено величие не буди съмнение можеха да се купят 10 тона гориво. Туй са бая киломнетри патрулиране.
31 Юли 2010 00:32
Нещо не е съвсем точно. Министърът на здравеопазването не се извинява за всеки нов случай на заболяване, защо тогава министърът на вътрешните работи да се извинява за всяко ново престъпление? Случаят в Кърджали е пример за нещо друго.
31 Юли 2010 01:47
Cruella de Vil
30.7.2010 г. 21:56:27
Не бях чул за случаите
И аз не съм чула, а предолагам и другите читатели не са.
.....
Точно такава беше реакцията по повод убийството на професор Калоянов, много добре си спомням.

Преди няма и месец, на 04-07-2010 посред бял ден в София цигани убиха младо момче - Натиснете тук - и този случай също много малко медии отразиха.
31 Юли 2010 02:00
А статията е в голяма степен манипулативна.
Грешка е да се мисли че полицейщината е начин за борба с престъпността, и да се оправдава първото с второто.
:
Полицейската държава всъщност не се бори с престъпността.
Същността на полицейската държава е че използва силови методи, самоцелно в услуга на властта, и прилага селективни репресии срещу неудобните и конкурентите на властта, от всякакъв вид - политици, бизнес, обществени организации, неформални групи, и дори цели съсловия.
:
Като за тия действия инструмент не е само полицията, а се включва целият възможен ресурс - данъчни и всякаква друга централна администрация, политически зависима местна администрация, и дори зависими от изпълнителната власт прокурори и съдии.



31 Юли 2010 02:50
Дарвин, а според теб бандитите не са ли конкурент на властта? Или мислиш, че може да работят заедно ? Е, то го има понякога, ама точно тия са най-неудобни и властта го усеща със задника си, ако не може с мозъка. Но просто не е достатъчно силна да си опази задника от покушения. Случката в Кърджали ще донесе на бате Бойко някой нов глас на антидепесарски настроени електорални единици и, по-важното, ще разшири влиянието му в града, случката с двете баби ще направи обратното в Плевенско.

Редактирано от - хикса на 31/7/2010 г/ 02:51:11

31 Юли 2010 03:21
По-логично ми се струва, че питания, извинения и репортажи няма, тъй като те биха разкрили тъкмо липсата, за която става дума и която прави съчетанието "полицейска държава" толкова смислено откъм реалността им у нас, колкото "българска демокрация" откъм идеала изобщо.


По-скоро няма държава.
В една нормално функционираща държава такива случаи се решават по съотвения ред.
В полицейската държава имат други приоритети.
31 Юли 2010 03:24
Автора!
31 Юли 2010 03:37
Защо да му носи дивиденти на ББ, и как точно ще му разшири влиянието?
Кърджали е предимно български град (околните села, които са в същата община дават многото гласове на Доган), и както полицаите са нахълтали при турско семейство, същото е можело да се случи и с българско семейство.
:
Отначало казаха че са объркали вратата. Боко каза че се срамувал, Цвъцко каза че лично щял да се извинява. И се, но на другия ден хем се извини, хем в парламента изкара семейството сводници. И не били объркали вратата. И не ги пребили, ами само влезли по-бързо.
В последствие се сетиха да раздрънкат анти-ДПС балалайка, но даже не могат лъжа свястно да измислят, вързаха се на възел и си навряха главата в задника.
:
Хората не са чак толкова тъпи - както се случи сега с турско семейство, тъй можеше да се случи и с българско, че и в друг град.
Защото действията на полицаите на място не са нещо изолирано, а под влияние на управленския маниер на силовашко-демонстративна полицейщина, прокарван и одобряван лично от ЦЦ и ББ.
31 Юли 2010 04:01
Статията е направо унищожителна.
Хаджи бат'Бойко & Ко трябва да я прочетат поне три пъти.
31 Юли 2010 04:43
За перото на автора

"скоро измъкване от дупката няма да има" . А защо мислите че изобщо ще има измъкване? Откъде иде този ваш оптимизъм?
31 Юли 2010 05:11
Като стана дума за оптимизъм, та се сетих един виц:
Един песимист и един оптимист наблЮдавали какво става в България и оптимистът казал:
-Както е тръгнало, скоро всички ще тръгнем да просим!
Песимистът:
- От кого?
Та докато има от кого да просите, има надежда.
31 Юли 2010 05:32
Мдам...
Все още липсва толерантност....
Много има да се учим от Европа!!
Натиснете тук
31 Юли 2010 05:35
йей... тва дарк сайдът нема даго бъде... надниквам начи... икво давида... мр. форц... йей...! начи детое текло пакше тиче...
31 Юли 2010 07:32
Е6!
Боже мой!!!
31 Юли 2010 07:48
"Полицейска държава" е Държава, която се "управлява" от Полицията!
Въпросът е: кой управлява Полицията в "полицейската държава"?!
Щото, ако Народът "управлява" Полицията, НЯМА лошо/ за Народа/! Сиреч, НЯМА лошо за Мнозинството от Народа, ако Той- а НЕ върхушките на партиите!- избира ПРЯКО районните шефове на Полицията/ а и районните прокурори и съдии, също/! НЪЛ` ТЪЙ!?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД