:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо точно Черноризец Храбър е патрон на българската журналистика?

Странно е, че символ на свободната преса у нас е човек, живял пет века преди Гутенберг
Ясен Бориславов
На десети ноември т.г. Съюзът на издателите за седми път ще раздаде наградите за журналистика в печатните медии "Черноризец Храбър". Датата е специално подбрана като ден на свободното слово. Наградата, учредена преди осем години, днес минава за най-престижното професионално отличие, поради което присъждането й често се е оказвало предхождано от амбициозни страсти сред издатели, главни редактори и автори и последвано от неизбежните в такива случаи спорове, конфликти и малки лични драми.

Странно е, че името на самата награда никога не е предизвиквало въпроси. Защо точно Черноризец Храбър беше предпочетен като символ на свободната българска преса на прага на XXI век? Изборът, премислен или не, със сигурност означава нещо, както и липсата на въпроси около този избор също значи нещо.

Хубавото име, ефектно съчетало леко загадъчното "черноризец" (което може да се тълкува като монах) с гордото и излъчващо дръзка увереност "храбър", изглежда е натежало при избора.



Кой всъщност е храбрият монах?



На този въпрос науката досега не е дала ясни отговори и личността на "черноризеца" остава забулена в тайнственост. Според различни изследователи зад това име е възможно да се крият Константин Кирил Философ, Йоан Екзарх, Климент Охридски или самият цар Симеон Велики. Единственото известно произведение от този автор е сказанието "За буквите" - теологичен по своя характер текст, в който убедено и с присъщата за духа на времето богословска аргументация е защитено достойнството на славянската писменост като пълноправен медиатор на божието слово. Чрез буквите, както самият Черноризец пише, "бог е дал разум на славяните, комуто слава и чест, и власт, и поколение сега и винаги в безкрайните векове, амин." Значимостта на този културен паметник е извън всякакво съмнение, но това не прави по-малко щекотлив въпроса защо съвременната българска журналистика търси своите основания и източници на достойнство в Средновековието, а не в по-модерните времена, когато самата журналистика се появява, първо в Западна Европа, а после и у нас. Въпросът е важен, защото тъкмо появата на вестниците е едно от нещата, които отграничават модерността от Средновековието. В Западна Европа този процес започва в началото на XVII век, когато се появяват първите печатни периодични издания - Relation (Страсбург, 1609) и Aviso (Волфенбютел, 1609).



Журналистиката е продукт на просвещенските трансформации



в западноевропейските градове. Тя се появява, когато развитието на технологиите и естествените науки постепенно измества Свещеното писание и средновековната схоластика като източник на единствени и безвъпросно ясни отговори за устройството на света и мястото на човека в него. Преди модерната епоха, т.е. преди Просвещението журналистика няма и не би могло да има. Поради което изборът на Черноризец Храбър за символ на българската журналистика изглежда странно. Който и да се крие зад това име, той е живял пет века преди Гутенберг. Да се твърди, че авторът на сказанието "За буквите" е първият български публицист, е анахронизъм. Ако той е първият в България, кой е първият в света? Сигурно е авторът на Книга на Еклисиаста или Проповедника от Стария завет. Или някой от другите автори на Библията.

Ето как чрез журналистическите награди "Черноризец Храбър" по съвсем неочакван начин гордостта от българската история се оказва съчетана с отсъстващо чувство за историчност.



Българската журналистика е на малко повече от век и половина



Ражда се в средата на по-миналия век от усилията на двама възрожденци - Константин Георгиев Фотинов и Иванчо Андреов Богоров. Необходимо е особено въображение, за да може човек да си представи трудностите, които е трябвало да преодолява Фотинов, за да издаде двете годишнини на сп. "Любословие" (1844-1846). Богоров, създателят на първия български вестник "Българский орел" (1846), е изключително интересен, многопластов, разнопосочен в хрумванията си, истински ренесансов човек. Какво пречи националната награда за журналистика да носи името на някой от тях? Какво налага тя да бъде свързана с полуанонимна средновековна личност, макар и с неоспоримо големи заслуги за българската култура? Вярно, че това е времето на най-голямата слава и политическо могъщество на българската държава, но какво общо има то с журналистиката?

А дали пък копнежът по Средновековието по особен начин не подсказва нещо за състоянието на българската журналистика днес - какво представлява и за какво (на кого) служи? Изборът на Черноризец Храбър, според мен несъзнателно, но поради това и съвсем достоверно издава прикрити черти от облика на днешното българско общество - неговото желание да се модернизира, но без да напуска феодализма.
Снимки: Архив
Основатели на българската журналистика са Константин Фотинов и Иванчо Богоров. Какво пречи националната награда за журналистика да носи името на някой от тях?
 Иванчо Богоров
29
6791
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
30 Юли 2010 20:18
Бе то наградата по би трябвало да се казва "Данко Харсъзина", ама няма да е лицеприятно!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
30 Юли 2010 20:30
Съюзът на издателите за седми път ще раздаде наградите за журналистика в печатните медии "Черноризец Храбър".

Бориславов, не си в час.
В тон с чл. 1 за ръководната роля на Пожарникаря, наградите вече ще се казват "Дупелизец Гербер", и ще бъдат раздавани именно по този критерий.
Предимство в номинациите и борбата за бележитото отличие ще имат телевизионни журналистки с малко има Свирка.
30 Юли 2010 20:39
Кой съвременен български журналист би я получил?
Може би репресираната госпожа от националното радио, за която става дума тука от два-три дни? Интервюта с важни хора, искала да ходи в Ирак, ама генералите не я пуснали. Какви креденции.
Кои и колко са българските журналисти, които са писали, че не съгласни БГ да е в нов военен блок, както и с участието на БГ Ирак и Афганистан и с признаването на човекоядския анклав Косово за държава?
Колко са, къде са?
В "Сега" съм ги срещал, за БНР не съм чувал. Наградата да я дават на неказионните, на казионните да им пратят Правописец Храбър.
30 Юли 2010 21:11
В Мето мили , ...
30 Юли 2010 21:43
***

Редактирано от - sybil на 30/7/2010 г/ 23:34:50

30 Юли 2010 21:44
Статията обяснява защо /на теория/ Черноризец Храбър е патрон на наградата. Но трябва да се прочете - дори от този, който я е написал.
Що се отнася до тази неуважавана, гръмка и балонеста награда - знаем кому и защо се дава.
--------------------
Блогът на Генек
30 Юли 2010 22:06
...наградите за журналистика в печатните медии "Черноризец Храбър"..

първом тряба се прекарат през цедката на колегата Правописец Храбър!
Задължително!!
Че като чета напоследък "гъзетите", ум да ти зайде от журналистически стил, правопис, правоговор, чуждици, и пр. "Особености на българската журналистика"..
30 Юли 2010 22:10
Че като чета напоследък "гъзетите"

Самата дума "gazzetta" означава дребна медна монета, с която на времето във Венеция плащали за първите вестници. Още тогава толкова им е била и цената, и нивото.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
30 Юли 2010 22:15
В тон с чл. 1 за ръководната роля на Пожарникаря, наградите вече ще се казват "Дупелизец Гербер", и ще бъдат раздавани именно по този критерий.

Е, аз не бих се изразила толкова силно, но "Блюдолизец Храбър" би било добро название на награда за журналистите.
30 Юли 2010 22:36
Най-малкото, с оглед на евроатлантическата ни ориентация, би следвало да се преименува на "Черноризец Харбър" (като алюзия за Пърл Харбър) - та да му стане драго на губернатор Уорлик...
31 Юли 2010 00:04
Как защо Черноризец Храбър - ами няма неудобни цитати от него, това си е несъмнено достойнство. Какво струва един Йосиф Хербст например:
"Не е пръв господин Цанков, от когото българското общество слуша, че то диша единствено чрез него и ако той си отиде, животът в страната ще спре. Слава богу, по-големи дробове България изгуби и пак продължава съществуването си."
Заменяме името на премиера в цитата и ...
Е как да го правиш такъв патрон на журналистиката? Да му мисли СБЖ откъде ще намери достойни пера за неговата си награда на името на Хербст.

Редактирано от - 67 на 31/7/2010 г/ 00:08:03

31 Юли 2010 00:36
Черноризец е Батман (премиерът). Среща се Борисов с Дж. Буш: "Здравей, Бушмен!"
31 Юли 2010 00:58
Правилно г-на Бориславова предлага да отпадне името на Черноризец Храбър(предполага се Симеон I), но па в замяна иска да натопи г-на Фотинова или г-на Богорова. Най-правилно ке е наградата да се нарече на известният наш джорналист Чалгаджур Пръцнъл
31 Юли 2010 03:02
генек: Статията обяснява защо /на теория/ Черноризец Храбър е патрон на наградата. Но трябва да се прочете - дори от този, който я е написал.



Това е добро обяснение


Аз да добавя, че Храбър изглежда като човек на когото му се е чувала думата. Всеки журналист има мерак да си повярва, че върши нещо сериозно и че не само съобщаването, че Бойко Борисов е премиер на България, примерно, има значение, но и че ако напишеш съчинение-разсъждение по въпроса дали Бойко е Борисов и ако да, то защо, което си е твое лично творчество (щото новината не зависи от теб), това може също да е нещо повече от шарка върху хартията.
31 Юли 2010 05:49
Награда "ББ" (Бойко Божественний). Á да видим сега кой ще ме бие по ****лизане?!
31 Юли 2010 06:14
Не се фръцкай толко.
Почакай да се е събуди Моника Форумна, тогаз да видиш..кому кое как се лиже.
31 Юли 2010 11:59
Всъщност такава личност ЧХ в българската история не е имало.
31 Юли 2010 12:16
Предполагам, че тук ще се появят познавачи на литературата и затова ви питам. Една приятелка от Швейцария ме препрати в български сайт http://www.chitanka.info за да прочета една комедия от български автор. Казва се "Корно" от Йордан Ганчовски. Ако някой го познава да му изпрати специални поздрави. Такава пиеса не бях чела, наистина както ми каза Сияна просто е класика - толкова български смях на едно място. Ако някой от писателите му знае координатите може да ми ги изпрати на мейла lilia.petrova@yahoo.com или просто да ми ги пусне тук.Благодаря.
31 Юли 2010 12:37
...Награда "ББ" (Бойко Божественний). Á да видим сега кой ще ме бие по ****лизане?! ...

Лукчо, Лукчооо...Види се, че си младо и ставаш съде за попска яхния Чи аз - пък и други старци-разбойници - живели и формирали се у оня светъл строй - от раз моем да те ударим у зЕмята... Те на - Бог Бойко Хъ да видя що ще речеш? Мигар има по- големо от Господа Бога, а?
31 Юли 2010 15:59
Предавам се, Барми
31 Юли 2010 16:01
Мето,
31 Юли 2010 16:49
Тошотошевщини - пфу!
31 Юли 2010 18:35
>>><<<
Хербст е хубаво предложение!
След време може да се предложи и награда "ГГ"- Галя Горанова, за активна гражданска позиция в журналистиката.
31 Юли 2010 19:20
Ако тука наистина върви номинация, тогава моят избор е лесен - дописника на в-к "Сега", г-н Димитри Иванов.

31 Юли 2010 19:42
***

Редактирано от - sybil на 31/7/2010 г/ 20:55:51

31 Юли 2010 19:51
Тези трудности требва да ги преодолее лукчо2. Едно време, когато народът си хареса Берон, му натресоха същите шпионски трудности - за бръмбарите в капиталистическото общество. Ти гледай кво пише, и кво е видел - две и двеста - а не на къв шпионин го барат.
31 Юли 2010 21:36
>>><<<
Мето, то и на бачо Калин требе една...а в името на ДИ требе да се учреди наградата "Я кажи ми облаче ЛЕБЯЛО!"
01 Август 2010 12:29
Слънчо, общо взето - на постоянните дописници на в-к "Сега", без мимолетните им гости. Защото, пак общо взето, имам впечатление, че са независими.
01 Август 2010 14:12
Абе този Черноризец Много Храбър, като е бил джоурналист по време оно, имал ли е кампутер Правец или е джасал кирилицата на пишеща машине Марица 12, Сделана в Пловдив.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД