:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Висш служител на руските служби издал 11-те агенти на САЩ

Имало няколко факти за подозиране на полковника, но ни никой не им е обърнал внимание
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Самолетът на руското Министерство на извънредните ситуации (вляво) и машината на американската авиокомпания "Вижън еърлайнс" бяха за кратко един до друг при размяната на шпионите на 9 юли на международното летище във Виена.
Мрежата от 11 руски агенти, разбита през юни в САЩ, е била предадена на ФБР от високопоставен представител на руското външно разузнаване. Това е резултатът от разследването на руския в. "Комерсант", което е събрало показанията на редица анонимни източни от Службата за външно разузнаване (СВР) и от други тайни служби. Предателят е посочен като полковник Шчербаков, което вероятно не е истинско му име. Дълги години той е работил в СВР като началник на отдела за САЩ в едно от управленията на службата. Шчербаков фактически бил началникът на 11-те агенти.

В СВР нито потвърдиха, нито отрекоха разкритието на "Комерсант". "Не коментираме публикациите във вестниците", заяви говорителят на службата Сергей Иванов пред ИТАР-ТАСС.

В края на юни САЩ арестуваха група руски граждани по обвинение в шпионаж. Съобщението за задържането им се появи след визитата на руския президент Дмитрий Медведев в САЩ. През юли те бяха разменени с 4-ма руснаци, излежаващи присъди за шпионаж в полза на САЩ. Руските власти не криеха, че шпионският скандал между двете страни е последица от предателство. На среща с върнатите в Русия агенти премиерът Владимир Путин заяви: "Това е резултат от предателство, а предателите винаги завършват зле".

Сега високопоставен служител на президентската администрация увери: "Знаем кой е той и къде е... Не се съмнявайте, Меркадер е вече по петите му" (по поръчение на Сталин съветските спецслужби са вербували испанеца Рамон Меркадер да убие Лев Троцки, което става през 1940 г. в Мексико, където Троцки живее в изгнание - бел.ред).

Източниците споделили пред "Комерсант", че е имало достатъчно предпоставки Шчербаков да бъде заподозрян като предател. СВР изпуснала факта, че дъщеря му отдавна живеела в САЩ. "Странно, защо никой не се е заинтересувал, че човек на такъв пост има роднини в чужбина", сподели разузнавач, запознат с хода на разследването. В СВР не предизвикало никакви съмнения и отказът на Шчербаков от повишение в службата, предложено му около година преди скандала. Очевидно, Шчербаков е искал да избегне задължителната в такива случаи проверка на детектор на лъжата. Това означава, че още тогава той вече е сътрудничил с разузнаването на САЩ, твърдят източниците пред "Комерсант". Освен това синът му, който работил в националната агенция за контрол върху наркотици, набързо отлетял за САЩ малко преди разкриването на мрежата от руски агенти. Самият Шчербаков напуснал Русия само три дни преди посещението на Медведев в Русия. "Комерсант" съобщава, че аферата е предизвикала голямо вътрешно разследване в СВР. Според източник на изданието "множество активни или пенсионирани членове на СВР" са замесени в случая.
48
2528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
11 Ноември 2010 19:54
E нали не беха агенти.
Пишехте ги с кавички "разузнавачи".
За изловената агентурна мрежа в Грузия - ничево.
А путлерочекистите и там са изревали за размяна.
Каквито наночекистите - такваз и наноагентурата...
11 Ноември 2010 19:56
Та като ще започнат едни акциденти... Чтоб` другим неповадно было.
11 Ноември 2010 20:17
Толкова ли е страшна темата, та статията е без аутор?
11 Ноември 2010 20:21
"Самият Шчербаков напуснал Русия само три дни преди посещението на Медведев в Русия".

Що за изречение???
11 Ноември 2010 20:33
И Шчербаков шъ се задави с пържола в кривото гърло както Третяков.
11 Ноември 2010 20:50
Източниците на "Комерсант" твърдят за Шчербаков, който дълго време е бил водещ офицер на нелегалните руски шпиони в САЩ, че "знаем къде е". "Можете да не се съмнявате, по следите му е изпратен Меркадор (Рамон Меркадор е вербуваният от НКВД убиец на Лев Троцки - бел. ред.)."
11 Ноември 2010 20:57
Журналистите на Коммерсантъ напоследък ги следва Меркадер.

Редактирано от - водопроводчик на 11/11/2010 г/ 21:56:29

11 Ноември 2010 21:43
"РАССТРЕЛЯТЬ !" (предателя) ...
11 Ноември 2010 21:58
путлерочекистите и там са изревали за размяна.
С удоволствие ще им върнат половин милион гастарбайтери и теневъйе автаритетъй.
11 Ноември 2010 22:18
Бясна шпиономания в САЩ, Путин им виновен.
На кривият Путин все му виновен.
11 Ноември 2010 22:27
Дрън-дрън , Комерсант.
Първо никога и по никакъв начин един човек разузнаването не ръководи и не знае цялата мрежа по линия Н - това си е златно правило . Дори и Щербаков, Мербаков. И второ - не са топ работници, каквато стойност им приписват. Иначе щяха да им хванат цървулите.
Търсете следата в братска Армения.
11 Ноември 2010 22:43

водопроводчик
Толкова ли е страшна темата, та статията е без аутор?


Не бе аверче, работата е там , че вече преводачите-преразказвачи се страхуват да слагат имената си за да не ги подгонят за авторски права.
Който трябва го знай и плаща хонорара комуто т рябва.
11 Ноември 2010 23:07
Юнивърс, не се подвеждай. Естествено, че Комерсант не може да научи такива неща. Това, което е станало се нарича "контролирано изтичане на информация", още повече, че се говори за "информиран източник". Това винаги се прави с цел, обикновенно дезинформация.
11 Ноември 2010 23:35
"Шчербаков фактически бил началникът на 11-те агенти."
И аз, ако бях началник на такива "агенти", щях да ги предам за да се отърва от тях.. Кой знае с какви парашути са му ги спуснали.
11 Ноември 2010 23:56
водни,


На журналистите им държи влага, какво се случи на колегите им миналата седмица (единият е в контролирана кома, т.е. жив труп)... "Страх лозе пази" !
12 Ноември 2010 04:28
(единият е в контролирана кома, т.е. жив труп).

Марсе, това също влиза в
контролирано излизаща информация
12 Ноември 2010 07:27
Щербаков бил излетял за щатите именно заради операцията по залавянето им и бил участвал в разпитите. Един от шпионите бел върнат в почти насипно състояние - със счупени ребра и крак. Всичко е било ясно веднага след размяната. Вероятно досега са разследвали връзките на Щербаков. Както каза подполковникът, чака го смърт от алкохолизъм или депресия. "Алкохолизмът и депресията" са по петите му.
12 Ноември 2010 07:39
И флигорните им таквоз -
нанофлигорни...
12 Ноември 2010 08:26
Като стане дума че руските служби са ликвидирали някого зад граница - оооо , нееее , ние с мокри дела не се занимаваме от хрушчово време още.
А сега тука едни люти закани за разправа. гаче ли за съвсем други служби става дума.
Последно - трепят или не ?
12 Ноември 2010 08:27
**а ти изрода! Да предадеш хората които са ти вършили работа?!

Редактирано от - sybil на 12/11/2010 г/ 11:13:05

12 Ноември 2010 08:51
Разбира се, че не трепят. Нали сите са алькоголики, та си умират от естествен депресивен алкохолизъм.
А пиндосите изтезават или не? Оня сигурно е паднал от стълбата, та си е строшил костите.
12 Ноември 2010 09:18
Юридически, след ликвидирането на Степан Бандера през 1952 от ЧК( ОГПУ, НКВД, КГБ, ФСБ), на службите с постановление е забранено физическото унищожение на противници на държавата. Затова КГБ помагаше само интелектуално на КДС по случая Георги Марков. След започване на войната в Чечения обаче, поради коренната промяна на военнополитическата обстановка по света, тази забрана все повече се превръща в рудимент от една отминала епоха.
Разбира се никой не признава открито, но е за препоръчване враговете на Кремъл да не пият чай, да не ядат лакомо пържоли, по възможност да ползват такси т.н.
Хубаво е също така винаги около тях да има хора, да не остават насаме защото току виж се оказали напъхани в куфар за дипломатическа поща с крайна дестинация мазето на Лубянка, какъвто прецедент вече имаше преди няколко години
12 Ноември 2010 10:11
тука некои другаре взеха да се капят....
12 Ноември 2010 10:42
То живота вече не му е същия на въпросния господин-предател.
Ако не го ликвидират скоро, ще изперка от параноя и безсъница преди това.
12 Ноември 2010 10:45
Това е резултат от предателство, а предателите винаги завършват зле".
Сега високопоставен служител на президентската администрация увери: "Знаем кой е той и къде е... Не се съмнявайте, Меркадер е вече по петите му"

Еми стават и такива работи...как беше: 'А га яде кифтетата ни рива, а"?
Разбира се никой не признава открито, но е за препоръчване враговете на Кремъл да не пият чай, да не ядат лакомо пържоли, по възможност да ползват такси т.н.
Хубаво е също така винаги около тях да има хора, да не остават насаме защото току виж се оказали напъхани в куфар за дипломатическа поща с крайна дестинация мазето на Лубянка

Да добавя - не е препоръчително също да плуват в неохраняеми водоеми, че да не стане като с тов. Склянски.
12 Ноември 2010 10:51
Медведев подтвердил информацию «Ъ» о «предателе» в СВР

Президент России Дмитрий Медведев подтвердил результаты расследования газеты «КоммерсантЪ», вышедшей в четверг с публикацией о том, что провал группы российских разведчиков в США был вызван предательством полковника СВР Щербаковым.

В пятницу Медведев во время пресс-конференции в Сеуле, отвечая на вопрос о том, насколько соответствует действительности публикация «Ъ», сказал, что для него «результаты расследования «Коммерсанта» не новость, я знал об этом буквально в тот же день, когда это произошло, со всеми аксессуарами и атрибутами».

Ранее «Газета.Ru» сообщала, что газета «КоммерсантЪ» выяснила, что виновником крупнейшего в истории российской разведки провала стал полковник Щербаков, долгое время служивший в СВР начальником американского отдела управления «С», ведающего работой с нелегалами.
12 Ноември 2010 10:51
След като прочетох "дискусията" под тая тема няма как да не си отворя една бира.
Айде наздраве .

Редактирано от - Oraсle на 12/11/2010 г/ 10:52:27

12 Ноември 2010 10:52
Предател или не - той си знае какъв е защо е. Обаче друго не мога да разбера - дали е вярно, че децата на висши служители на руското разузнава не гледат да изчепят в чужбина? По възможност в омразните Америка и Западна Европа? Ма що така, нали в Русия е супер -айвер, блондинки и т.н?
12 Ноември 2010 11:09
Те половината т. нар. "шпиони" си бяха с връзки - уредени със сладък живот в САЩ на държавна издръжка.
12 Ноември 2010 12:24
Първо. Такъв тип операции с вкарване на дълбоко законспирирани чужди граждани са толкова тъпи и остарели, че се чудя на тези прословути ужким интелигентни хора дето ги избират в разузнаването. Защо ли? Защото при първото НАЙ-МАЛКО съмнение си разкрит. Това е все едно да облечеш женски дрехи и да се разкарваш по улиците - първия мераклия ще те разкрие какво се крие под полата ти. Тъпо та вдлъбнато.
Второ. Предателството е гадно нещо, но то е ПОСТОЯНЕН спътник на руския разузнавач(шпионин). Големият проблем е, че не могат да подберат истински идеалисти-патриоти, а връзкарството и корумпираната политическа система допуска най-долни мекерета-материалисти свързани с партиите да се доберат до високи постове в тези най-патриотични служби. Същото важи и за България.
Трето. Беднотията и постоянният авторитаризъм в Русия спомагат за гореказаното.Това е било така и преди Горбачов.Прочетете Олег Калугин и ще си направите сами психологически портрет на прехваления руски разузнавач. Всеки е потенциален предател и в подготвителните центрове на руското разузнаване ги возят в закрити автобуси, а преподавателите им четат от закрити стаи. Никой не знае точно къде са тези центрове - но всеки случай повечето са в центъра на Москва в сгради дето никой не подозира. Живеят по един в различни части на Москва. И въпреки това руснака редовно духва с най-големите тайни.
Западните тайни служби (най-вече американските) също са се изхитрили и са поставили вълчи капан за този, който иска да избяга на запад. Какъв е той ли - ами ако отидеш и кажеш аз съм полковник от разузнаването ти казват глей си работа да си какъвто искаш нас не ни интересуваш. Но ако сложиш на масата тайни от особено значение ти вече си добре дошъл. И всеки руснак го знае - така че винаги гледа да грабне нещо и да духне.
Убийството на писателя Георги Марков е разкрито на американците именно от руски беглец от КГБ - той е посочил всички участващи и го е доказа с документи.
Българското комунистическо разузнаване има един известен случай с вкарването на наша гражданка (още е жива) под легендата на източногерманка избягала в Западна Германия във Виена. Освен харчене на пари друго не е свършила. Един път идва тайно в България и отива на Витоша да кара ски - неин познат я разпознава и тя изпада в паника. Българската Мата Хари толкова е била пищисана, че извикала в лицето му - бягай отвлечена съм - да и се чудиш на реакцията. Дремала в едно общежитие във Виена и харчила парите на бащите ни.
Абсолютизирането на тези служби и излизането им от граждански контрол е пагубно. Никога тези шпиоски войни не са водили до нищо, освен до пръскане на пари от дерибей и грандомани.
12 Ноември 2010 12:46
Евала ЗИПЕ , страшен си батка!! Спука ме от хилеж .
Наистина си прав. Така действат славните чекисти!
И на избягалия Артамонов (тоже Шадрин) навремето, му бе пратена една групичка от Първо Главно, начело с Олег Калугин, да си го "прибере" за ръчичка от Виена в Родину, но нещастника-предател, взел че се разбунтувал, а товарищите попрекалили с хлороформа, та взел че се споминал от инфаркт и действително бил върнат в куфар по диппощата!!!

Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 13:14:19

12 Ноември 2010 13:08
Антибиотик,


Под "Българската Мата Хари" имаш предвид, единствената българска "нелегалка"- Снежана Василева ”Анита” също и "Ирен".
63-годишната бивша служителка на разузнаването е дъщеря на дългогодишен МВР-кадър, който е бил следовател на процеса срещу Трайчо Костов.
Съвсем млада я изпращат под прикритие в Австрия. След завръщането си в родината се омъжва “не по любов, а по разум” за своя колега от контразузнаването Атанас Василев.

В момента той живее в къщата си в Капитан Андреево (едната от дъщерите им е митничарка там). Когато се пенсионирал, работил известно време в Пощенска банка.



Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 13:43:59

12 Ноември 2010 13:30
Александър Запорожский бе докаран от Щатите в диппоща, сега пък го върнаха обратно като разменна монета срещу 10-имата.
Американците също имат много предатели. Еймс, Хансен, Николсон т.н. Николсон се изхитри да продължи да предава сведения дори от затвора като вербува сина си който на салфетка изнасяше сведения и ги предаваше на агенти на СВР в Латинска Америка. Еймс пък издаде цялата агентура на ЦРУ в Москва и доста хора бяха разстреляни начело с генерал Поляков.
Иначе наистина от тези игри ползата понякога изглежда съмнителна, но пък има знаменити и направо фундаментални случаи когато службите буквално може да се каже спасяват държавата. Случая Зорге, проектът Манхатън. Друг пък може да се каже правят така, че противника да се навре в голем батак и от това твоята страна да извлича ползи. ; )
12 Ноември 2010 13:40
Да Хай, за нея става дума.Баща и е вкарвал Трайчо Костов в каца с изпражнения и е похлупвал капака, карал го е да влиза в чекмедже, рисувал му е стълба по стената и го е карал да се качва по нея. Това са героите български безбожници, мамицата им гадна. И ни учеха на всчико отгоре да им сваляме шапка и да ги имаме за пример. Е и? Успяха ли...
12 Ноември 2010 13:48
Оказа се обаче, че Третяков не е единствения скоропостижно споминал се американски шпионин тая година в Щатите. Докато Третяков се задавя с пържола, то Евгени Торопов ( прикрепен към мисията в Отава) за който се подозира, че е издал Роберт Хансен, тази година бе намерен мъртъв във ваната си след като се предполага, че по невнимание е докоснал електрически уред
12 Ноември 2010 13:52
Зипе,

имаш грешка батка! Александр Запорожский го примамили много хитро някои негови бивши колеги да си се върне в родину от САЩ, където живеел, по някакъв повод, а потом като слезъл на Шереметиево го очаквали белезници, черна Волга и бързо към Лубянка, за един "приятелски" разговор, а потом към Лефортово!!

Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 15:06:10

12 Ноември 2010 13:57
Това е официалната версия. Ти наистина ли верваш, че полковник от СВР, който прекрасно знае нравите на бившите си бойни другари ще се върне в леговището на мечката, която му е обещала, че му е простила.
12 Ноември 2010 14:03
ЗИП
... Николсон се изхитри да продължи да предава сведения дори от затвора ...

Несъмнено много важни сведения
12 Ноември 2010 14:11
Зипе,

ама той не е знаел, че го подозират, а просто го поканили на бизнес-разговори в Москва, тъй като той въртял някакъв бизнес в САЩ- имал фирма, която работи с Русия. В същия момент предишната година, много подозрително си подава оставката от СВР и се установява да живее в САЩ със семейството си.
Твърди се, че той е предал Робърт Филип Хансен на хамериканците!!
(Р.Ф. Хансен- служител на ФБР и дългогодишен агент (от 1979г.) на ПГУ-КГБ, а потом и на СВР, който от съображения за сигурност имал следната тактика- за него характерното било, че работил за руснаците "на тъмно", т.е. руснаците не знаели самоличността на своя агент, предавали си пари и материали без визуален контакт!!! Предаден от "прасе"-вътрешно-ведомствен жаргон на КГБ за предателите и арестуван от ФБР през 2001г.)



Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 14:49:30

12 Ноември 2010 14:16
САЩ започват износ на пририден газ за Европа!
Па вие си се тровете - кеф ви - с полоний,
кеф ви - с рутений,
кеф ви - с руски партенки...
12 Ноември 2010 14:18
highwatcher,
Ние с теб можем само да гадаем и не можем да отличим информацията от дезинформацията, контрадезинформацията и реконтрадезинформацията. Мноо е сложно.
Можем само да разсъждаваме логически. Някога а може би и до ден днешен в руските служби имаше забрана ценни кадри да им се разрешава да живеят в чужбина. Рисковано е. Опитен професионал-предател за нищо на света не би се върнал. ; )[/b]

Редактирано от - ЗИП на 12/11/2010 г/ 14:21:17

12 Ноември 2010 14:26
А тоя Третяков наистина ли вече не е между живите??
И се е "задавил" от една пържола завалията?
Как ми е отбягнало това...
Доскоро беше жив и даже издаде една книга редом с един американски журналист, за руските служби!
Много "странно"...
12 Ноември 2010 14:52
Самият Шчербаков напуснал Русия само три дни преди посещението на Медведев в Русия.
Не знаех, че руския президент посещава Русия ...
12 Ноември 2010 15:22
Напълно го разбирам този офицер от разузнаването. Как да си лоялен към такава разкапваща се от корупция и алкохолизъм държава. Ако не е страхът да ги държи, всичките им шпиони биха се отказали от руското си гражданство и биха заживели като свободни граждани в САЩ. Сега джуджето Путкин сигурно си е изяло краката от яд, станаха пак за смях.
12 Ноември 2010 16:36
Да си предател не означава да не желаеш да си лоялен. Като не искаш да си лоялен - друм. Предателят е най-презряната отрепка. Само кучешката смърт му отива. А пък този е изтезавал "подчинените си" при разпитите, сигурно не си е давал сметка, че ще последва размяна и всичко ще излезе наяве. Меркадер го чака...
12 Ноември 2010 17:01
Долой предателей!
12 Ноември 2010 17:02
СМЕРТЬ ШПИОНАМ И ИЗМЕННИКАМ!
12 Ноември 2010 17:42
За сетен път се уверявам, че русофобията е диагноза в чугунени глави и по-определено източно-европейски синдром, по същия начин както антисенитизма и конспирационните теории в световен мащаб!!
Русия е исторически велика държава и не само че ще оцелее, но и ще доминира наред с други страни в бъдеще, въпреки и заради водката!!!

Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 20:37:34

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД