:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турският посланик във Виена разпали дипломатически скандал

Пратеникът на Анкара обвини Австрия, че е създала турско гето
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Изказванията на турския посланик във Виена могат да повлияят на добрите отношения между турския президент Абдула Гюл (вляво) и неговия австрийски колега Хайнц Фишер, който посети през лятото Турция.
Дипломатически скандал избухна между Анкара и Виена, след като турският посланик заяви в интервю за в. "Ди Пресе", че с политиката си властите в Австрия са създали турско гето. Кадри Еджвед Тезджан смята, че Австрия ожесточава политиката си към имигрантите и изкуствено създава пречки за интеграцията на пристигащите в страната турци. Той също така напада германския канцлер Ангела Меркел за политиката й към имигрантите. "През цялото време се опитвате нас, турците, да ни натикате в ъгъла. Турците нищо не искат от вас. Те искат просто с тях да не се отнасят като с вредни микроби", казва Тезджан в интервюто, цитирано от агенциите. И продължава: "Ако не ви харесват имигрантите, прогонете ги. По света има много други държави, които се радват на чужденците и са готови да ги приемат. Трябва да се научите да живеете с други хора". Турският пратеник във Виена призовава дипломатите на ООН да напуснат Австрия. Според него австрийците се интересуват от чужди култури само по време на отпуска.

Австрийският министър на външните работи Михаел Шпинделегер протестира пред турския си колега Ахмет Давутоглу срещу изявленията на дипломата Кадри Еджвед Тезджан. "Не мога да си представя, че Турция одобрява действията на своя посланик", заяви Шпинделегер. Турският външен министър Давутоглу не е бил информиран за изявите на посланика, което накара Шпинделегер да счита, че в изказването си Тезджан е изразил лично мнение. Турският посланик в Австрия е привикан във Министерство на външните работи във Виена за изясняване на случая.

Австрийският канцлер Вернер Файман окачестви изявленията на посланика като "непрофесионални и недопустими". С изявленията си Тезджан не само обижда населението на държавата домакин, но и демократичните институции, международните организации във Виена и германската канцлерка Ангела Меркел. Освен това не допринася за доброто съвместно съжителство, се посочва в изявление до медиите на Файман.
54
2901
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
11 Ноември 2010 19:37
Това е недопустимо . Виена е банков офис на Анкара за Аврупа , но не само това , а и реално предмостие , зад което РБ се бива към Континента . Външна граница ? Хайде сега ...

Редактирано от - beagle на 11/11/2010 г/ 19:38:26

11 Ноември 2010 19:51
Кадри Еджвед Тезджан смята, че Австрия ожесточава политиката си към имигрантите и изкуствено създава пречки за интеграцията на пристигащите в страната турци.
Ами да не пристигат! Ба@ти и наглостта. Ще разберем дали Австрия има правителство по това, дали ще изгонят онзи с непроизносимото име да си ходи обратно в Анадола.

Редактирано от - водопроводчик на 11/11/2010 г/ 19:57:39

11 Ноември 2010 20:18
Водопроводчик, симпатизирам ти, приятелю, но не мога да се съглася с теб. Отдавна трябваше някой да каже на държавите от Западна Европа, че са развратни и лицемерни общества. Гнусен е този троен и четворен морал, троен и четворен стандарт. Проглушиха ни ушите с идеите за толерантността - 70 години след, организираните от германската нация газови камери, а днес ни сервират примери за подла нетолерантност. Или да изгонят всички имигранти и да се обявят за затворени общества, или да си натискат парцалите със собствената им, провъзгласена от тях толерантност. Турската външна политика днес ни дава добър пример за защита на собствените граждани, обратен на позорните съглашения на външния министър, с извинение, ники младенов.
Браво на турския посланик! (Водопроводчик, забрави за миг, че е турски - мисли си, че е български!)
11 Ноември 2010 20:49
"Турците нищо не искат от вас...Трябва да се научите да живеете с други хора".
Е, да, нищо не искат от них освен шилинги. И освен това май турците требе да се научат да живеят с други хора, оти Кертнер щрасе не е Капълъ чарши гиби и разни каскети и шалваре светят като пучи въшки на чело.
11 Ноември 2010 20:53
И да, и не. Да-то е ясно. Обаче за не-то има какво да се каже. Турчинът говори за "пречки за интегриране на пристигащите турци". Това отвсякъде си е нашествие. Домакинът също има права. Виждал съм такива "неитегрирани" в качеството ми на обикновен турист, т.е. не съм ги изучавал. Не мога да съм сигурен, че наистина са "желаещи, но получили отказ за интегриране", но първото ти подсъзнателно желание е да не се разминаваш с тях и те да минат малко по-далече. Може глобално да не съм прав, но за себе си съм. Така безцеремонно не се държат дори и циганите в България.

Редактирано от - водопроводчик на 11/11/2010 г/ 20:54:07

11 Ноември 2010 21:28
Тук има едно интересно съвпадение, което съвсем случайно един приятел ми каза тези дни. Преди около 7-8 дни карал тир в Турция и на колегата му, който карал пред него му отказали спирачките. Тира се завъртял настрани и заел почти цялото платно. Колите отзад карали с много висока спорост и една от тях се е блъснала в нашия тир. Била е на австрийския посланик с Турция. Не беше съвсем сигурен дали е бил мъртъв когато са го откарали в болницата. Може би точно тоя случай е подпалил фитила на спора на австрийците с Турция.
11 Ноември 2010 21:54
Навсякъде има проблем с интеграцията на мюсюлманите в съвременните западни общества. Различна религия, култура, ценностна система, степен на развитие в сравнение със страните, откъдето идват, и т.н. На тази база се капсулират и интеграцията става силно проблематична или невъзможна, дори след няколко поколения.
11 Ноември 2010 22:09
Недопустимо поведение.

Следва да се поздрави и ника Иванкин, за експертните му познания в една специална материя, обект на множество книги, изследвания и какви ли не сортове доказателства плюс 'кво ли още не...
11 Ноември 2010 22:11
Посланикът би имал пълно основание за изявленията си, ако:
- Австрийците се натискат за гастарбайтери в Турция
- Австрия се натиска за членство в някакъв малоазийски съюз
Докато е обратното, да си наляга парцалите. Ако пък е много загрижен за честта на Тюркието, да си премести посолството - щото някак си не е достойно да е на улица "Принц Ойген", дето е бил турците като маче у дирек или като свинкя у минаре и прозорците му да гледат в двореца на същия тоя принц Ойген.
За австрийския канцлер, дето му се обяснява, а не го е изгонил незабавно . Ама от цоцолист какво може да се очаква

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
11 Ноември 2010 22:34
Западняците бяха много задръстени по тези проблеми.Лека полека взеха да им се отварят очичките.
11 Ноември 2010 22:50
А кога ще се поиска официално обяснение от Ватикана и италианското правосъдие относно последните твърдения на Агджа по турската телевизия.?

tode3n
11 Ноември 2010 22:56
ivankin,
въобще не знаеш какво говориш, чадо. Не си виждал с очите си какво става там. Това да сравняваш българите с турски гастарбайтери не говори добре за самочуствието ти, затова навярно ти е притрябвал турския посланник
11 Ноември 2010 23:41
Гето е място за принудително заселване , каквото едва ли има в Австрия, както няма и в Б-я. Ако чужденците се капсулират в псевдогето , то това е по-скоро натрапване на своите порядки на домакина. Характерно за турската политика е да хвърчи във въздуха и да си измисля проблеми. Няма арменски геноцид , но в Европа ги тормозят. Като как хиляди азиатци минават от Турция в Гърция и Б-я нелегално? И още много проблеми , които понякога касаят и нас.
11 Ноември 2010 23:50
доньо,


Така си е - това са поредните "последни" налудничави измишльотини на тоя тъп катил, само и само да не го забравят, т.е., че не е умрял (което би било една чудесна новина, разбира се !) ... Ти да не би да му вЕрваш ?
12 Ноември 2010 00:03
BroodWar, не помня да съм се обръщал към теб. Обърнах се към водопроводчика. Моля те, не се грижи за сомочувствието ми и не ми се мешай в краката, за не те настъпя зле!
12 Ноември 2010 00:54
"По света има много други държави, които се радват на чужденците и са готови да ги приемат. Трябва да се научите да живеете с други хора".

Горното обаче не се отнася за Турция. Ислямската държава не приема емигранти от европейските държави, които да се заселят в Турция, и да останат такива, каквито са си.
12 Ноември 2010 01:29
Турците нищо не искат от вас...

тъй де, те за кроасани са дошли от анадолия.
12 Ноември 2010 01:57
"вредни микроби" - как звучи само
12 Ноември 2010 07:22
Турция може и да е пазар, но за да е пазар, въобще не е нужно да е в ЕС. Тя и сега си е същият такъв пазар. Отрицателната демография на европейските страни е проблем, но инвазията на турци не решение на проблема, а още по-голям проблем, дори фатален. Икономиките на Турция и ЕС и сега са оплетени и няма да се оплетат повече, ако приемем Турция. Турция се натиска заради огромните субсидии, които се надява да получи. Това, обаче, ще е пагубно за ЕС и особено за нас. Така че не ми говорете за принципи, свобода, равноправие, дъра-дъра. Такива неща в Турция няма и никой не е длъжен да й ги предоставя в собствения си дом. Турците искат пари, много пари. Трябва да сме луди, за да им ги подарим.
12 Ноември 2010 07:58
Защо такива проблеми възникват там където са се заселили мюсюлмани? Защото самата мюсюлманска религия е агресивна. В Западна Европа и Америка има милиони емигранти китайци, например.
Някой да е чул, че не могат да се интегрират и че има конфликт между тях и местното население?
Някой да е чул, че китайци искат да вдигат будистки храмове и да се цупят, че околните не се съобразяват с обичаите им?
Аз не съм...

Редактирано от - Енчо на 12/11/2010 г/ 08:00:30

12 Ноември 2010 08:43
Енчо, прав си на 100%
12 Ноември 2010 10:03
Типично ориенталско поведение на рЕзняка посланик...
Енчо
потребител (не че някой европеец е тръгнал да се заселва и работи в турция )

Редактирано от - havamal на 12/11/2010 г/ 10:04:22

12 Ноември 2010 10:07
водопроводчик,
Енчо,

Мисля си след като СЕГА, когато туркието е извън ЕС, турски дипломат си позволява, императивен тон, обидно отношение към австрийски министър и германски канцлер, тропане по масата с крака и демонстриране на безпрецедентна анадолска наглост, ...какво ли ще има да става АКО туркието влезе в ЕС...
12 Ноември 2010 10:25
Кадри челеби взела да квика, че австрийците не били любезни с османците. Явно е забравил колко любезни са били цвайхандерите на ландскнехта и сабите на полските хусари. Явно ше трябва да му се припомни. Впрочем от Анкара явно си спомниха и скоропостижно се разграничиха от челебията.
12 Ноември 2010 10:28
И каква полза, че от Анкара се били разграничили....? На всички стана ясно, че това изпускане на нервите показва истинския гьонсурат на турците.
12 Ноември 2010 10:35
Бе тия серсем-политиците от ЕС още ли ще ни приказват за присъединяване на Туркята и преговори ала-бала. тия от сега каква голяма уста за зинали, па, ако вземат да влезат ще го шантажират ЕС-то както си искат.
12 Ноември 2010 10:36
Captain Buddy,
12 Ноември 2010 10:39
Впрочем от Анкара явно си спомниха и скоропостижно се разграничиха от челебията.

Ще се разграничат я, щото ако си затрят следва вербална нота по главата и посланика беж през граница.
Ама това става в белите държави, тука всеки посланик дето не го мързи дава акъл а "политическата ни класа" се ослушва като прасе в детелини.
Впрочем това само иде да покаже и в Брюксел не са кьорави, глухи или малоумни да не го отчетат че Турция и ЕС са понятия несъвместими. в обозримото бъдеще.
Е, колкото за парлама ще се имитира някакъв процес на преговори в близките има - няма 20 - 30 години па после я камилата, я камилара.
12 Ноември 2010 10:44
ivankin,

потребител_07, тук не говорим за Турция, а за Австрия. Реципрочността не може да бъде условие. Голите факти са, че застаряваща Австрия и австрийската икономика имат жизнена нужда от работна ръка, защото отслабват. А бидейки слаби се сърдят, че силните които идват да им вършат черната работа не искат да живеят като европейци. Това е корена на проблема - безпомощността на западноевропейците да осъзнаят в каква противоречива ситуация се намират и какви противоречия оформят ксенофобския им манталитет. Хем искат черноработници, хем не ги харесват и ги пъдят. В крайна сметка явно е, че западноевропейците просто искат покорни слуги, които да вършат черната работа и да не се опъват много-много относно идентичности и мултикултурните проблеми.

Аз лично ако се поставя на мястото на емигрантите веднага виждам един огромен проблем - за какво да се атомизират и да се интегрират напълно - за да спадне и тяхната раждаемост ли? Интереса клати феса и не е луд тоя дето яде зелника.
12 Ноември 2010 10:47
Австрийците да направят с турците, каквото правят французите с циганите - по няколко евро в джоба и да ги качват на самолета за Анадола.

П.П. Както казваше бившия ми шеф - "На който не му изнася - да се изнася".
12 Ноември 2010 10:52
Anardil, европейската икономика има жизнена нужда от Турция, защото ЕС изостава катастрофално в световен мащаб, а страните от бившия Трети свят вече не страдат от колониални комплекси спрямо Европа. Напротив.

Така че, несъвместими или не, трябва да станат съвместими, иначе Европа я чака упадък. А ако толкова трябва да има виновен за това - не е зле западноевропейците първо да погледнат към себе си.
12 Ноември 2010 11:00
Anardil, европейската икономика има жизнена нужда от Турция, защото ЕС изостава катастрофално в световен мащаб


Да, така е !!! И няколко милиона феса, които работят в сектор "Чистота" и "Строителство" ще спасят европейската икономика и най-вече култура
12 Ноември 2010 11:03
Трябва да се научите да живеете с други хора

Това изказване, направено от турчин, е доста нагличко и цинично. Точно пък турците да дават акъл как се живее с други хора
12 Ноември 2010 11:15
Anardil, европейската икономика има жизнена нужда от Турция

Какво ще рече "жизнена нужда"? Гастарбайтери има и ще има винаги, с или без Турция в ЕС.
С какво ще насити Турция европейският пазар? Не говорим за някакъв уникален производител и износител на свръхдефицитени суровини или технологии.
А с какво Турция е ценна за ЕС като пазар на свой ред? Не е като да няма с какво обаче пък на свой ред без ЕС към кого ще преориентира Турция икономиката си? Към Сирия? Ирак? САЩ, дето са на майната си? Русия може ли да им осигури лицензи, ноу - хау и технологиите такива каквито ползват сега от Франция, Италия, Германия?
Европейската икономика има жизнена нужда от Русия и Китай. Турция просто не е от такъв мащаб.
12 Ноември 2010 11:33
xlord, а защо вършат тази работа? Отговора е прост - защото не я иска никой друг. В страна с такъв манталитет емигрантите са спасителна свежа кръв. Хубаво, гоним емигрантите. И после кой ще чисти улиците, мие чиниите и прочее? Вие хора, не знаете на кой свят се намирате. Идете и вижте колко са турците и каква част от икономиката движат на гърба си. После коментирайте.

Ама хък, ама мък - кой е виновен за ниската раждаемост на австрийците - турците ли? Издишате, драги изолационисти, здраво издишате.
12 Ноември 2010 11:36
Anardil, не става дума за пазари, турската икономика е нужна като двигател на растеж, без който Европа е обречена на маргинализиране.
12 Ноември 2010 11:42
Истината е, че германците гледат на турците като на "полезни микроби" - например от тези дето правят киселото мляко или виното.
Германците си имат покровителственото и леко презрително отношение към турците, нюансирано от отношението им към гърци ("Източна Германия ги купихме и платихме, и вас ще ви купим и платим), или българи ("тъпички, но работливи, съюзници, все пак", или румънци ("абсолютни курви, как можахме така да се прекараме да ги приемем в ЕС".
В Германия, Холандия или Франция си живеят и работят милиони турци, но я се опитайте да си вземете трудова виза и да отидете да работите в Турция.
Или ако случайно успеете, да се опитате да си направите Джерман комюнити в някой голям турски град и да поискате да си простроите някоя лютеранска черква.
12 Ноември 2010 11:50
Турция може да си позволи да е такава, първо защото никога не се е обявявала за мултикултурализма и второ защото трудно могат да й се диктуват условия в настоящия момент. Но наистина не виждам какво ни носят коментарите по отношение на Турция - тук говорим за Западна Европа. Когато европейците започнат да емигрират в Турция, нека тогава коментираме турските проблеми.
12 Ноември 2010 11:53
Draco какъв двигател на растеж, какви пет евро, какви пет турски лири.
Именно за пазари става дума - една икономика като произвежда стоки/ услуги тя следва да ги пласира на някакъв пазар или сама да бъде пазар за такива, както и за ресурси и суровини. Без пазарна реализация за какво са и тия неща - на туршия ли да ги прави? Иначе както как ще се получи растеж?
12 Ноември 2010 11:55
Аз съм на страната на Австрия, но високо оценявам позицията на турския посланик, който има достойнството на защити сънародниците си, за разлика от нашите дипломати-шматароци, дето повече от собствения си задник не виждат.
12 Ноември 2010 13:16
Турция може да си позволи да е такава, първо защото никога не се е обявявала за мултикултурализма

Ми щом Турция не иска мултикултурализъм на своя земя що се натиска да влезе в ЕС???
Та нали най-ярката проява на този мултикултурализъм е появата на Европейския съюз.
Аз мисля, че една от причините поради които Турция иска да влезе в ЕС е, за да се отърве от проблемите си и ги натресе на европейците. Един от проблемите на южните съседи са кюрдите. Ако Турция влезе в ЕС, тя ще направи всичко възможно да пръсне кюрдите из Европа. По този начин хем в Европа преобладаващата религия ще стане ислямска, хем Турция ще се очисти от етническото малцинство и от терористите.
12 Ноември 2010 13:40
draco,

който го е страх от мечки - да не ходи в гората. Нормален човек ако не може да живее някъде - просто няма да ходи там, пък камо ли да остане да живее!!!

И на теб няма да ти е приятно, ако ти дойдат гости и започнат да обясняват колко некадърен и смотан домакин си.
12 Ноември 2010 14:00
Защо такива проблеми възникват там където са се заселили мюсюлмани? Защото самата мюсюлманска религия е агресивна. В Западна Европа и Америка има милиони емигранти китайци, например.
Някой да е чул, че не могат да се интегрират и че има конфликт между тях и местното население?
Някой да е чул, че китайци искат да вдигат будистки храмове и да се цупят, че околните не се съобразяват с обичаите им?
Аз не съм...

Като стана дума за китайците, та рекох да кажа, че сравнение между ислям и будизъм (Мохамед и Буда) и дума не може да става. Будистката традиция е построена на различен принцип от останалите религиозни традиции. Това са коренно различни религии и възгледи за живота. Освен това на китайския мислител Конфуций принадлежат думите: "Не прави на другите това, което не искаш да направят на теб!", такова мислене при исляма няма. В Коран е писано например, че имаш право да лъжеш и мамиш неверника, когато това е в полза на исляма.

Така че отидат ли в Европа или САЩ, китайците се интегрират и не правят държава в държавата за разлика от емигрантите- мюсюлмани.
12 Ноември 2010 14:13
Не сме били можели да говорим за проблемите на Турция?!?!? Някой ни забранява!? Давай го по-яваш. Моята логика е по-логична от... нечия друга.
12 Ноември 2010 14:29
Когато европейците започнат да емигрират в Турция, нека тогава коментираме турските проблеми.

Как европейците да тръгнат да емигрират и да се заселват в Турция, когато според турското правителство чужди граждани нямат такива права?! Освен това и досега Турция не е признала равни права на религиозните и другите си малцинствени групи, за да е теоретично възможно по принцип, европейци да емигрират към южната съседка.

Редактирано от - потребител,07 на 12/11/2010 г/ 14:37:21

12 Ноември 2010 14:50
Трябва да се научите да живеете с други хора

Кой да се научи? Турците ли или всички останали да заживеят като турците. Нещо много ми прилича на работата с циганите, при които единствения начин да се живее с тях, е да се живее по цигански.
12 Ноември 2010 15:16
потребител_07, тук не говорим за Турция, а за Австрия.

Що да не говорим за Турция след като става въпрос за изказване на турски посланик? Турският посланик да не би да не изразява държавническите интереси на Турция, или това е само лична позиция на турски гражданин, който защитава сънародниците си пристигащи в Австрия?
12 Ноември 2010 15:22
И каква полза, че от Анкара се били разграничили....? На всички стана ясно, че това изпускане на нервите показва истинския гьонсурат на турците.

Е как бе Бени - показва колко им е сербезлъка на Босфорските аслани. Гръмки фрази и войнствено засукани мустаки на гол тумбак.
12 Ноември 2010 15:55
xlord, тая сбъркана метафора с "гостите" изолационистите я дъвчете като светая светих. Няма такова нещо, емигрантите не са гости. Сбъркани са ви представите за общество, не сте стигнал по-далеч от казармената диалектика "старо куче - новобранец". Кой крив, кой прав се определя от един-единствен фактор - кой допринася повече за обществото, кой генерира повече блага? Ако се запазят демографските тенденции, след няколко десетилетия ще се окаже, че емигрантите движат австрийската икономика и тогава всичката ви логика отива по дяволите.

Anardil, Турция е генератор на растеж заради необятния си трудов ресурс. Който е евтин, а трудовата ръка също е стока за износ, това би трябвало да ви е ясно. При това положение би трябвало да сте пределно наясно какви са икономическите достойнства на Турция и защо са привлекателни за ЕС. Не на последно място - имате погрешна представа за турската икономика - най-малкото се поинтересувайте колко мултинационални компании и концерни имат заводи в Турция. Толкоз от мен, приятен ден.
12 Ноември 2010 15:56
потребител_07, прочетете ми пак постовете и осмислете. Нямам намерение да водя безсмислени разговори.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД