:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сега и одеве

Почистване по английски

Димитър Денков
Може би защото е била световна империя, Великобритания никога не е поддържала дребнавия континентален национализъм, избиващ в организирана, открито заявена омраза към инородци и иноверци. Но защото е тъкмо такава империя, крепяща се на убеждението за вечен символ на правота и ред, разнасяни от английския народ и език по света, тя винаги е успявала да преодолява изкушенията от расови разделения с едно особено средство - с презрението към нарушителите на нормите, с типичното сбръчкване на носа, изразяващо не толкова погнуса и яд, колкото дистанция и възпитание. Това става не със силата на наказанието, а с тая на примера, който трябва да дават на другите нейният народ и език. В това понякога прозира аристократично презрение, но то има и възпитателно, цивилизационно въздействие, каквото впрочем упражнява всяка империя. То се простира от протокола, според който пред кралицата се стои с леко наведена глава, до нормата на Queens English, който не може да се говори току-така от когото и да е, както и не може да се играе футбол или крикет. Сигурно е илюзия, но е израз и на сила без задължителен материален израз.



Това пролича и сега при безредиците,



при които бяха опожарени квартали, подпалени коли и ограбени магазини в Англия. Затова и успоредиците с подобни събития в гетата на Франция или САЩ са доста повърхностни, както и обясненията, че те били израз на системен проблем. Зад тези събития стои не просто система, която може да бъде поддържана или променяна силово, а национален характер с дълбоките му корени, отиващи далеч зад пресметливата рационалност за най-добро обществено устройство. Това обаче го прави твърде ефективен в поддържането на ред, чиято промяна изглежда трудно възможна дори и когато към 50% от жителите на Лондон не са англичани. Не го ли отчетем, ще пропуснем различието, тъй зорко пазено в традицията на империята дотам, че тъкмо уникалността да се приема за задължително условие за достойнство дори тогава, когато то се проявява масово или изглежда поза в оскаруайлдовски стил.

Нямаше нищо уникално във възбудената тълпа, палеща и грабеща до пълна забрава на повода, който предизвика безредиците. Навсякъде - от Шринагар през Бенгази и Париж до Ню Орлеан - така действа всяка тълпа, веднъж влачена от мътната стихия на погрома, втори път съставена от единици, пресметливо отмъкващи нещо само за себе си от разбитите магазини, подпалени или наводнени къщи. Уникалното бе в това, което последва след поутихването на безредиците в Лондон. Наред с хилядите полицаи по улиците се появиха хиляди лондончани - не на протест срещу вандалите, нито пък с оправдани упреци към туткавата власт, а с метли, лопати и кофи, за да почистват града си. Някои от тях носеха фланелки, на които пишеше "Мародерите са измет" - и измитаха боклука, направен от същите тия мародери, вече приравнени с боклук. Когато от черните и цветни квартали започнаха погромите и бързо се пренесоха към по-приличните, както и към други градове, първоначалното стъписване на англичаните премина в яд. Негов израз бяха множеството искания, изразени в хиляди коментари към сводките на BBC и в блогове: да дойде войската, полицията да се намеси, наказанието на вандалите, независимо от възрастта и националността им, да бъде не само строго, но и полезно - именно да бъдат заставени да възстановят това, което са разрушили, както и да платят откраднатото. Доста бързо подобни коментари и искания се насочиха вече към народа на Великобритания: да се помогне на пострадалите със специален фонд, а след това преминаха в призиви да се изчисти боклукът. Но вече, забележете,



без никакво участие на вандалите,



тъй като то би опорочило самото почистване. За тия престъпници следва да се грижат полицията, съдът, държавата - и да ги изолира от всички ония, които излязоха да чистят с кофи, метли и лопати. Те добре знаят, че трудно ще се справят с почистването; но още по-добре знаят, че така изразяват не символичното, а реалното единство на крепители на реда. Може да ги видите на снимките - повечето бели, повечето - от изтъняващата средна класа, повечето - от други квартали. Те се събраха, не за да покажат, че сами ще възстановят нарушения ред и начин на живот. Събраха се да изолират символично от себе си ония, които го нарушиха и така се изключиха още веднъж, вече окончателно, от нормите на общия живот без право на участие във възстановяването им.

И когато тия обитатели на гетата, получатели на помощи, стоящи "гангста" край спирките на метрото, се приберат в социалните си жилища и се радват на това, че не са ги заловили като участници в грабежите, че са свили телевизор или скъп телефон от разбитите магазини, ще изпаднат в крактовременната илюзия на успех и печалба. Но ще се отдалечат още повече от илюзията за принадлежност към великата нация на Великобритания, пазеща чистотата. Тя, колкото и нейните политици да говорят за приобщаване, колкото и нейните медии да поддържат лицемерната политкоректност, ги е изчистила от себе си тъкмо с нежеланието си да им позволи да почистят замърсеното. Това наказание на изключването, което тегне като съдба, не е просто социален проблем; то не е само израз на разделение в историята, културата и езика, чието преодоляване е невъзможно за родените и живеещите в гета. Това е наказанието за ония, които, макар и родени на тая територия, макар някои и англичани, не я приемат като родина с нейния особен характер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кметът на Лондон Борис Джонсън носи четка за почистване по време на посещението си в едно от преградията, които пострадаха най-много от набезите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дете пише на т.нар. Стена на мира, в която бяха превърнати залостените витрини на магазин - един от многото с изпочупен и ограбен инвентар по време на бунтовете в Клапам, Лондон.
371
12533
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
371
 Видими 
12 Август 2011 19:27
Дотук добре, а след това? Какво става с "изолираните"? Късогледа политика па макар и добре опакована в бивш"имперски" надменен блясък.
12 Август 2011 19:41
Киплинг?


...Take up the White Man's burden--
Ye dare not stoop to less--
Nor call too loud on Freedom
To cloke your weariness;
By all ye cry or whisper,
By all ye leave or do,
The silent, sullen peoples
Shall weigh your gods and you.

Take up the White Man's burden--
Have done with childish days--
The lightly proferred laurel,
The easy, ungrudged praise.
Comes now, to search your manhood
Through all the thankless years
Cold, edged with dear-bought wisdom,
The judgment of your peers!

12 Август 2011 19:48
Там е работата , че освен черни и цветни квартали / според автора/ , много бели са участвали във вандалщината и то не случайни - дъщеря на милионер, деца на притежатели на малка верига магазини и т.н ., та дори , без значение на цвета - известна спортистка, посланичка на мира за Олимпиадата в Лондон . Те очевидно могат да си вземат ТВ или друга джаджа, но протестират срещу нещо . Какво ? Друг е въпросът , че в други географски ширини тези вандали наричат бунтовници и се използват координирано за нагнетяване на напрежението срещу местната Система , която не устройва някого.
12 Август 2011 20:08
Я малко да полянча и побърня .


...Твой жребий — Бремя Белых!
Его уронить не смей!
Не смей болтовнёй о свободе
Скрыть слабость своих плечей!
Усталость не отговорка,
Ведь небелый народ
По сделанному тобою
Богов твоих познаёт.

Твой жребий — Бремя Белых!
Забудь, как ты решил
Добиться скорой славы-
Тогда ты младенцем был.
В безжалостную пору,
В чреду глухих годин
Пора вступить мужчиной,
Предстать на суд мужчин.

(перевод В.Торопова)

12 Август 2011 20:15
И картинка. Дано се чете текстът, съществен е.

Натиснете тук

12 Август 2011 20:17
О, да, оркестърът свири класика, всички мъже са в смокинги , с цвете в бутониерите и батистени кърпички в малкия джоб , а дамите в скъпи вечерни рокли, с много перли и диаманти в бижутата, музикантите с достойнство изпълняват партитурите, а танцуващите, леко надменно повдигнали брадички и вежди, правят пируети...но Титаник потъва.
Ще се спасят онези, които са успели да стигнат до лодките или могат да плуват.

Редактирано от - Benedicta на 12/8/2011 г/ 20:21:55

12 Август 2011 20:51
Потъва, друг път. От октомврийския преврат преди стотина години го прожектират този филм, лентата е толкова износена и изпокъсана, ама не!--плюнчат я, лепят я, и пак я завъртат, белки някой прегландял пукнариат се хване на въдицата и тръгне да експроприира/краде от гнъсните експлоататори.
12 Август 2011 20:59
Някакво семейство видяло по телевизията дъщеря си, записана от камерите да участва в разграбването на магазин, и я издали на полицията. Почистили хората.
12 Август 2011 21:01
Навсякъде има продажни боклуци. Не вярвам проявата да е спонтанна.
12 Август 2011 21:05
По-голяма тревога в трепетните пролетарски сърца предизвиква новата технология за разпознаване на разпищолени крадци. Става по-трудна работата на авангарда на Партията, ще се лежи в кауша!
12 Август 2011 21:06
Авторът звучи консервативно, за което много такива
12 Август 2011 21:10
Сигурно е учил английския по Екерслей и е съхранил респекта.
12 Август 2011 21:10
Ами ако възникне нещо като Ку Клус Клан, какво ще става нататък?
12 Август 2011 21:26
Аристократичен дух е късото обяснение на многото приказки.
Който от векове е следвал принципите си, няма причина да ги променя заради шайка безделници.
12 Август 2011 21:34
Мда-а-а, острилката както винаги - творец. От такива творци като него се докараха на този хал и запалиха чергата.
12 Август 2011 21:34
Не знам дали четките, лопатите и кофите са ефективни след това, но ето една групичка взела превентивни мерки с малко по-други атрибути и после не им се наложило да чистят.
(снимка: натиснете тук)
Цялата статия Натиснете тук
Абсолютно интегрирано с полицията и останалите групи...
12 Август 2011 21:35
Да си призная бях изненадана от адекватната реакция на средствата за масово осведомяване на Островите, които отнеха възможността на местната либерастия да се упражнява в празнословие.
Пък и англичаните показаха, че могат да търпят мързела, но не и антиобщественото поведение. Надявам се и законите за неизбежна самоотбрана да се променят по начин, позволяващ на хората да си защитават и собствеността от вандали, без да се страхуват от наказателна отговорност.
За статията !
12 Август 2011 21:48
Ако това се бе случило тук в щатите доста вандалчета щяха да дадат фира - справка LA в началото на 90-те
12 Август 2011 21:50
По стара традиция, задържаните на корабите и към Австралия!
12 Август 2011 21:50
Аз викам да п(р)очистим пролетариата, че нещо много се натрупал по улиците. Освен това не работи, пък потиснат, дъ ге... Как стават тия работи?! А сикхите--еваларката! Само си представям някой затърчан експроприатор като е видял ятаганите и брадветата, как му се е дръпнало ... Интернационало. Тия дни се направи профил на УК-гангстериата: бил, начи, без перспектива но със селл фони/айфони/лаптопи/айподи, освен това му давали пари и му плащали наема, и той, точно затова, можебиедвалине, се чувствал отчужден от обществото и такъв един, тъжен, развийш ли?! Та затова да повторя, да ги изчистим, да ги спасим от мъките им!
12 Август 2011 21:52
Завиждам им!
Насред идиотщините влиза камериера, ошашавянето му трае не повече от 0.1 секунда, вдига поглед от валящите се по земята лумпени, възползвали се от временното му отсъствие и запитва с любезна усмивка:
-Всички ли ще пият чай?
Много добра статия и преценка!
12 Август 2011 21:54
Ненормалната реакция по повод на едно сравнително банално за острова събитие е като епидемия. Ето, стигнала и до българските медии. Оня ден ми се обажда брат ми и загрижен пита дали съм жив и здрав. Вчера чета във форума дълбокомислени анализи от г-жа О'Вил и ентусиазирани впечатления на г-н Мария от краткото му пребиваване в Англия. Днес чета тая статия - порой от хвалебствия за метлата на кмета и английския национален характер.
Под нея, Шломо изпаднал в поетичен транс.
Болъкс!
Няма нищо за умуване и тълкуване. Това се е случвало преди и ще се случва и в бъдеще. А колкото до английския характер, за него си има една поговорка - ако Исус Христос слезе на второ пришествие и каже на некой англичанин, че е син Божи, отговорът ще е "аре оди се пери" (Oh, come off it).
12 Август 2011 21:55
И понеже веднага ще попитате: Кааааак така!? Ще ви обясня: една дъждовна сутрин униформен чичко чука на вратата и дава номерче на прогресивния елемент--след час, ако обичате, елате в участъка зад ъгъла. Ако не дойдете, кхъм, кхъм. Елемента отива и му казват: ей туканка има едни камъне за товарене. 10 кубика, енджой! И така секи ден. При първата скатавка--пижамата и на обекта, но под строй вече. За всяко неподчинение, удължаване на наказанието. Мдам.
12 Август 2011 21:56
Тошев , не е ли време за хаповете? Поне мента, глог , валериан си вземи. За съжаление твое- проблемът е Системен. Тепърва започва развитието, а как ще се лекува - един Господ знае.
12 Август 2011 21:58
"Дивото зове"- нов прочит.
12 Август 2011 22:12
...10 кубика, енджой! И така секи ден...

А, бе, Тошев, стига плаши другарите бе...Ми кък шъ я прайм тая експроприация, а?...Ти с тея десет кубика уби целото ни интернационално чувство, бе чиляк

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
12 Август 2011 22:19
Бармалей, ако имаш някоя по-ефикасна метода, сподели. Юнивърс, що да зимам хапове? Да не съм аз търчал по молове и да съм им чупил витрините, белки цуна някоя плазма? Ммм? Тука се спукахте да ахкате по неизбежния крах на капитализма, пък накрая аз да зимам хапчета--не върви некакси.
12 Август 2011 22:22
Тошъл Пошев ти за Белене ли говориш бе човек?
Мчи то е било едно време бре-кво СЕГА пак???
12 Август 2011 22:25
Авторът си няма понятие от нещата, за които пише. Не познава ни Англия, ни Франция и САЩ, дето също имало размирици в "гетата". В САЩ (ако не броим грабежите на магазини през Катрина, която беше природно бедствие) такива размирици всъщност няма от средата на 70-те години насам. Но не значи, че няма да има.

Размириците в Англия, разбира се, са продукт на политиката на консерваторите на съкращаване на държавните разходи. Дали ще е спиране на безработицата, на други социални придобивки или намаляване бюджета за профилактика на душевноболните, или че хората дават по-малко "чайндж" на пияниците, там са основните причини. Пазарният фундаментализъм и борбата с дълга по време на криза на търсенето неизбежно водят до общо подивяване. Колегите правилно оцениха и приликата между английските бунтове и арабските хлебни бунтове от началото на т.г.

Това английско правителство пося страшни икономически ветрове, чиито бури тепърва има да жъне. Парадоксално, размириците, макар да му създадоха големи неприятности (премиерът бил ужасно пържен в палатата на обикновените - над два часа, така и Чърчил не бил пържен), го облекчиха малко от скандалите с Мърдок, позабравиха се.

За съжаление партията на труда се уплаши от изблика на народен консерватизъм и страх от хулиганите и не посмя да каже истината за произхода на безредиците.

Ние бяхме на сватба в Лондон (в Блусмбъри в центъра) от петък до неделя. Нели и щерката останаха до вторник. Аз лично нищо не съм усетил, а те видели само да спира тока в Сохо, от едната страна на улицата с италиански гостилнички от Чаринг крос към Лестър скуеър. Но палежи е имало и в центъра чак до Оксфорд съркъс, дето бяхме в събота вечерта. Но в Тотнъм и другаде било голям зор, полицията оставила размирниците да вилнеят часове наред.

12 Август 2011 22:29
Мето, внимавай с тоалетния сапун!...


Под нея, Шломо изпаднал в поетичен транс.



Пардон, ама за транс-манс ще дръндориш пред плочата на Киплинг, в Poets' Corner, part of the South Transept of Westminster Abbey. Ама гледай да не ги ръсиш като в колониална казарма.

12 Август 2011 22:33
Олд БГ, то аслъ на вас само Белене ви е в тиквите. В цивилизования западен свят превъзпитанието се прави по човешката: прошнуровани, пронумеровани, чистички и нахранани пролетарии, хем заключени, полагат обществено полезен труд. Няма там прасета, пробити лодки в средата на Дунава и прочее там калявания на стоманата. Чаветата ще копат и ще пеят парчета на Стоунс "You can't always get what you waaaaaaant!" Културната.
12 Август 2011 22:33
Автора, айде стига! От всякъде смърди на политкоректност и либерастия, никой не си прави вече илюзия!
12 Август 2011 22:34
А, и не сегашните английски бунтове въобще не бяха нещо обичайно, а според много разбирачи са и най-лошото нещо, станало в страната след ВСВ. Разбрах, че премиерът си е взел американски съветник от Ню Йорк по борба с престъпността. Наистина в 90-те години престъпността в Ню Йорк намаля драстично и той стана (и е) ‌най-безопасният от големите амер. градове.

Но причината за това е предимно в общото душевно облагородяване на Америка, за което заслуга имат просперитета и либерализма през Клинтъновите 90-те години, а и легализирането на абортите в средата на 70-те години (Roe vs Wade), намалило силно броя на нежеланите деца. Както е горе-долу във всички човешки общества. Това облагородяване личи и в по-повърхностни неща като качеството на хляба, виното, кафето, шоколада, салатите, а напоследък - и бирата. Америка се хуманизира и естетизира не по дням, а по часам.

Но при Джулиани се увеличиха много и полицаите и се въведе пълна нетърпимост към по-дребните хулиганщини като драскането с пръскалки по влаковете. Английският консервативен кабинет обаче ще съкрати 16 хил. полицая въпреки размириците и неадекватността на полицейската реакция.
12 Август 2011 22:39
Тошъл,
на мен в тиквата ми няма такива спомени за лодки, не знам - от време на време тук едни за пробити шлепове ми говорят, ама не знам дали е същото.
Сигурно е било-всяко нещо с времето си.
Чистичките - за онова време което споменаваме, съм ги гледал в един филм - "Могилата" се казваше - пак по ширините дето се пъчиш че си СЕГА създаден.
Верно - филм, ко да праа че не съм чак пък толкоз Old да знам от първа ръка!
Ти за Белене от първа ли знаеш?
12 Август 2011 22:41
Фичо ви е разказал вкратце "Дъ Типпинг Пойнт"--защо бе, Фичо, ги дразниш? Преди месец-два си чатя с една позната, с която не съм си приказвал от много години. Та тя ми вика--начи в НЙС живееш? Аз--мдам. Тя--имаш ли си лично оръжие. Аз--?!?!?! Тя--един познат живее там и ми каза, че в НЙС всеки има поне 1-2 такива. Аз--?!?!?! Тя--ако нямаш, отиди да си купиш. Аз--пак?!?!?! Като се поокопитих, й викам--отляво живее полицай, отдясно--банкер; полицаят може и да има шуутър, ма банкера сто на сто нема, през вечер си пием ракията с тях, ше зема да ги питам. Не ги питах, разбира се, щот забравих тия глупости, но Фичо ми припомни историята. Оттогава не съм си чатил с госпожата--ше земе да ме накара да си купя гаубица следващия път!
12 Август 2011 22:42
Олд БГ, от първа.
12 Август 2011 22:43
Чоки, ниска топка.
12 Август 2011 22:44
Въх, Фичо,
По мое мнение не само трябва да съкрати с 16000 полицаите.
Но и да намали заплатите им 3 пъти поне! С нищо не си ги изкарват.
Имаха кажи речи 15% дефицит!
Икономия му е майката!
12 Август 2011 22:45
Олд БГ, от първа.

Е, има и такива ситуации - нямам какво да правя освен да се правя, че вярвам!
12 Август 2011 22:48
Що не прочетете Мето, он се пак е там, и тогава да словоблудствате
12 Август 2011 22:50
Разсъжденията на бълг. сини (моя приятел Пошъл) за "пролетариата" са от каменната ера, както и почти всичко друго що се отнася до сините.

Разумният капиталист, първо, не ще никакви пролетарски размирици и др. заплахи за спокойствието си и следователно се грижи щото да няма срамна и агресивна бедност в града и в страната.

Второ, капиталистът с капка мозък под шапката си знае, че масовото производство на стоки и услуги, което е в основата на модерния капитализъм, е невъзможно без масово потребление, за което масата трябва да има нужните минимални доходи.

Това го е знаел още чичко капиталист Хенри Форд, който в 20-те години плащал 3 пъти повече на работниците си на конвейера от обичайното, за да могат купуват колите, които правят. Капиталистът Маринър Екълс, голям банкер, мормон и стипчав шотландец по произход, назначен от ФДР шеф на Фед от 1934 до 1946 г., изпреварил учения Кейнс с откритието, че засиленото икономическо неравенство и обедняването на народа през "ревящите 20" е дълбоката причина за Голямата депресия.

Съвременните глобални капиталисти наистина обаче все по-малко живеят в едни и същи градове, камо ли квартали с работниците си и с бедните, а все повече обитават разни частни острови, анклави за богати, оградени "населби" извън градовете и така почти не виждат други хора освен себеподобните си. Слабосилните политици техни лакеи като Камерън изпълняват тяхната "командирская зарука". Англия поначало си е силно класово и много "фрустрирано" (пардон) общество, в което низините са истински низини. Ходил съм на мачове и рок концерти в Лийдс.
12 Август 2011 22:53
Бавен ми е интернета и не видях , че колегите са ти го казали вече .
Пролетариата не се е създал сам - капитализма го е създал ! Различните социални помощи , които се дават вместо достойна и прилично заплатена работа имаха за цел да притъпят недоволството от все по-толямото разделение между бедни и богати - плащаше им се за да кротуват и да имат за ядене . Ама "пролетариата" не иска само да яде и да живурка - иска и да се чувства човек !
Но такива като тебе , дето са си "надвили на масрафа" , не могат да го разберат или ще го разберат , когато стигнат на техния хал !
12 Август 2011 22:58
Олд БГ, ще ти се наложи да повярваш, не съм тук да сея заблуди и да бъда нечестен спрямо когото и да е. Що се отнася до Фичо--просто да му е. Поне не е ниска топка като някои други. Начетен, знае руски. Ляв е, разбира се, но подлежи на вчовечаване, защото е опортюнист. Опортюнистите това им е хубавото--следват интересите си и умеят да сменят идеологии като долно бельо. Днес е такъв, утре е инакъв. Наблюденията му са верни, но изводите--тотално сбъркани. Как да му се сърдиш на такъв. Апропо, днес и утре временцето тука е муци, какво си прайваш през уикенда, Фичо?
12 Август 2011 23:11

Ясно защо Тошъл Пошев е оцелял в Белене - толкова е вкиснат, че и на прасетата не е бил вкусен.
А като умре и червеите няма да го кльопат - ще се мумифицира.
12 Август 2011 23:14
Пардон, Шломо, ама днеска е петък - ден на поета: Push Off Early, Tomorrow's Saturday: POETS day. Чекай, че сега чичи анализира, после ше викнеме слънчо и ше рецитираме Хамлет и за момата англичанка.
12 Август 2011 23:14


Тошъл много си зле.
Сериозно и отговорно казано, за съседи не ти трябват полицай и банкер, ами психолог и психопатолог.
12 Август 2011 23:15
За съжаление партията на труда се уплаши от изблика на народен консерватизъм и страх от хулиганите и не посмя да каже истината за произхода на безредиците.


Не, за разлика от тебе живеят във Великобритания и не си правят илюзии за естеството на размириците и същността на участниците в тях. Пък и всеки човек с малко здрав разум би осъдил подобен вандализъм.
Разумният капиталист, първо, не ще никакви пролетарски размирици и др. заплахи за спокойствието си и следователно се грижи щото да няма срамна и агресивна бедност в града и в страната.

Начи, либерастите наричат живеещите на социални помощи "работническа класа". Минали са покрай работническата класа тези паразити без един ден работа.
Пояснение: във Великобритания общините дават на всеки без доходи или с ниски доходи общинско жилище. Покрай социалните помощи следват всякакви благини като помощи за ток, телефон, отопление, храна, деца, училище и каквото там не се сетите. Момичетата раждат на 14-15 години и получават всичко това накуп, защо да се морят да правят нещо друго освен деца. Деца, които започват да пият и се друсат на 12 години, докато майките им прекарват времето си с поредния ухажьор, баща на поредното им братче или сестриче.
Че бедността в развитите страни е срамна, срамна е. За този, който е беден и не си е размърдал задника да се образова, квалифицира и хване на работа. Къде по-лесно е да се напие, надруса и да тръгне да пали и граби. А агресията му избива комплекси, че не уважаван достатъчно като нормалните хора.
12 Август 2011 23:21
СК, за сведение--не, не съм бил в Белене, бащата на мой много добър приятел е бил. Преди много години седнахме с него и с баща му да ни разкаже. Първият половин час човекът се опитваше само да си поеме дъх без да се разплаче. Беше му много трудно!
12 Август 2011 23:23
SK, да знаеш, хич не си прав за съседите! Човек, преди да си купи къща, си избира съседите, а ако му се паднат готини (като моите, например) животът му е много по-жизнерадостен и вкусен.
Това, че си пият пиенето по съседски, си е за черна завист, ако ти не можеш да го правиш... А на Тошев - наздраве и да му е сладко без гаубица и стенобитно оръдие!
12 Август 2011 23:23
Круела
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД