:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 178
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социалният министър обяви вдигането на вноските за правилно, но невъзможно

Увеличението на осигурителните вноски е правилна мярка, която за съжаление на този етап няма как да се случи. Така социалният министър Хасан Адемов коментира предложението на КНСБ за ръст на осигуровките от 1% за фонд безработица и от 1% за пенсия пред депутатите от социалната комисия.

"Увеличението на вноските при всички положения е свързано с рискове на пазара на труда, защото разходите за труд се увеличават, а разполагаемата сума за работниците намалява", обясни министърът защо позицията и на кабинета, и на социалното министерство е да не се вдига в момента вноската. Адемов все пак подчерта, че и препоръката на Световната банка е за ръст от 2% на осигуровката за пенсия.

Идеята на синдиката за намаляване на дефицита в бюджета на общественото осигуряване чрез вдигане на осигурителната тежест е от години. Тя беше обсъждана и при изготвянето на бюджет 20014, но срещу нея твърдо се обявява бизнесът. Вчера от Асоциацията на индустриалния капитал отново реагираха със становище, в което обясниха, че увеличението на осигурителната тежест неминуемо ще доведе до разширяване на сивата икономика и по-трудна събираемост на средствата. От бизнес организацията също предупреждават, че подобна мярка ще бъде удар върху заетостта и ще доведе до безработица.

Пред депутатите министър Адемов се похвали, че през 2013 г. социалното министерство като управляващ орган на средствата от ОП "Развитие на човешките ресурси" е успяло да осигури усвояването на 765 млн. лв. при необходими 740 млн. лв., за да няма загуби на средства. За сравнение от 2007 до 2012 г. усвоените средства са били общо около 500 млн. лв. Към края на февруари са разплатени 66% от бюджета на програмата, който е малко над 2 млрд. лв.

Социалният министър успокои бедните, че не се предвижда замразяване на плащанията на помощите, въпреки че това е записано и в средносрочната фискална рамка, и в тригодишния план за изпълнение на националната програма за развитие. "Правителството категорично е заявило, че всяка година на базата на икономически растеж ще реализира социални политики, в това число увеличаване на всички параметри, записани в документа, които са само базови величини. Никъде не е спомената думата замразяване", категоричен беше Адемов пред Нова тв.

ОБЕЩАНИЯ

50 лв. за всички деца е планът на правителството според социалния министър Хасан Адемов, съобщи Нова тв. "Такова беше обещанието на БСП. И ако има възможност, ние сме готови да го изпълним", обясни той пред "Сега". Но припомни, че за целта трябват два пъти повече пари за детски, отколкото е бюджетът им в момента. Детските за всички по 50 лв. ще струват на бюджета около 780 млн. лв.
2
1328
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Март 2014 22:27
Държава която дава 1/3 от бюджета си за социални плащания. И само 1/20, че и по-малко за капиталови разходи е обречена. Така държавата се самоизяжда.

---
Натисни тук
14 Март 2014 12:07
mick, ,
Увеличението на данъците на работещите и запълване на дупките в бюджета с тях се отлага.
Поне засега.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД