:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Под сто фирми пожелаха новия режим за ДДС

Внасянето на данъка при реално постъпило плащане се оказа непопулярно
Шумно рекламираната промяна в режима за внасяне и възстановяване на ДДС на база реално постъпили плащания се оказа непопулярна. Под 100 фирми от началото на годината са решили да преминат към т.нар. касова отчетност на ДДС, сочат данните на НАП. При близо 235 000 регистрирани по ДДС фирми това прави 0.04% възползвали се от режима.

Въвеждането на новия режим за ДДС се представя като едно от съществените облекчения за бизнеса, въведено от кабинета "Орешарски". Идеята на мярката е да адресира проблема с масовото бавене на плащания по вече извършени и фактурирани доставки. При дебатите по новите текстове бизнесът предупреди, че режимът може да доведе до сериозни проблеми в отношенията между преминали към него фирми и компании, които не са го въвели. Проблемни за бизнеса се оказаха и счетоводните усложнения около режима, както и забраната да се излиза от него за минимум 12 месеца. От НАП уточниха, че сред заявилите желание да бъдат допуснати до новия ред фирми има и такива, които своевременно са размислили и са се отказали.

И друга промяна в данъчното законодателство, този път от мандата на ГЕРБ, се оказа не особено ефективна, сочи статистиката на НАП. Интересът към отстъпката от 5% върху дължимия за довнасяне данък при платени до 10 февруари суми продължава да е скромен. От тази отстъпка, както и от облекчението за подадена по интернет данъчна декларация, до края на февруари са се възползвали 29 400 лица. Разбити данни за двата вида отстъпки все още няма. Спрямо февруари 2013 г. има ръст - тогава отстъпката са ползвали 6300 души. В същото време обаче възможността за ползване на облекчението бе основен мотив близо 120 000 лица с извънтрудови доходи да бъдат задължени да довнасят данък за последното тримесечие на годината. Така бе премахнато авансовото удържане на данъка за тези доходи за последните 3 месеца на 2013 г.
5
1799
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
13 Март 2014 21:28
100 фирми, но пък усложненията в счетоводството са по 2. Особено ако имат взимане даване с тия 100 фирми...
14 Март 2014 09:51
Направихте пълна каша в данъчната система.Непрекъснато измисляте нови декларации и положения за внасяне на данъци и осигуровки.Фирмите се самооблагат с всевъзможни данъци.Никакво облекчение.Не тръгвате по фирмите да видите условията на работа на работниците ами само за осигуровки, данъци, декларации, удостоверения и т.н. които голяма част от тях са безполезни.Колко отчета и декларации подава всяка една фирма за една година и на колко места.
14 Март 2014 10:36
Абе карай да върви!
Важното е, че вече не са на колене...
14 Март 2014 10:49
Някой може ли да посочи,какви са усложненията в счетоводството при преминаването към касова отчетност на ДДС?
14 Март 2014 13:44
За усложненията около режима може да прегледате този текст: http://novacon.bg/blog/?p=136
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД