:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Твърде много избори - това ни предстои

Евровотът е само началото на поредица от вотове в следващите години, което означава, че правителството ще разчита повече на популизъм и по-малко на реално свършена работа
Снимка: Юлиян Савчев
На 23 май миналата година управляващото мнозинство одобри Пламен Орешарски за премиер. Неговото правителство управлява само 20 дни с обществено доверие и очакване, че след ГЕРБ и Борисов ще се появят компетентни управленци. На 14 юни Станишев, Местан и Орешарски пропиляха всичко. Потвърдиха всички подозрения, че политиката у нас е само мръсотия и изнудване. Без катарзис.
Като заваляха избори, та цяла петилетка. Това е една от основните характеристики на политическата ситуация у нас. Миналата година бяха парламентарни, сега са европейските, догодина местни, на следващата година президентски... Не е изключено тази година да има и предсрочни за Народно събрание.

Отдавна беше ясно, че ни предстоят няколко поредни изборни години и този факт ще е определящ за поведението на българските партийци.



Изборите винаги са били много повече от регулярна процедура,



с която по демократичен начин едни формации сдават властта, а други я вземат. Но при всички случаи изборите в България винаги са повод за взрив от популизъм и патриотарство, заразителни за голяма част от народа, докарана до дъното на възможностите си за оцеляване от тези същите политици, които периодично се чудят как да го приласкаят. В годината с вот правителствата у нас реално не правят нищо друго, освен да ухажват електората. Истинската работа почти винаги е свързана със загуба на обществено доверие и затова тя често се отбягва, особено в година на вот.

Това правило важи с особена сила за настоящото правителство на Пламен Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС. Още в изборния ден стана ясно, че то ще има много крехка подкрепа и ще управлява без собствено мнозинство. Вместо да разчетат този факт като липса на достатъчно доверие, вместо да се опитат да повишат своя рейтинг, двете партии още в първите дни сътвориха куп гафове. Срещу правителството избухнаха протести, а управляващите се опитаха да укротят напрежението с някакви социални мерки - раздаване по десетина лева отгоре на майки с малки деца и бонуси за пенсионери. Управляващата коалиция парадира със социалната си загриженост, което не е много трудно да се прави на думи, след като си тръгна поразяващата уста "Дянков". Сапуненият сериал с административното сваляне на цената на тока вече съперничи на много култови латиноамерикански и турски творби от същия жанр. Войната срещу веригите хипермаркети и банките се води още по-шумно чрез крайно съмнителни промени в законодателството, които ще бъдат отменени наесен. Целта е само една - да закрепят положението до изборите, а народът да вярва, че Станишев, Местан и Орешарски денонощно мислят как да направят да се живее още по-добре.



Правителството и мнозинството отдавна са фалирали откъм обществено доверие



- според последното проучване едва 13% от допитаните разчитат на по-добро бъдеще, песимистите растат. Когато дойдоха преди година на власт, не разполагаха с особено доверие. И малкото, което имаха, бързо го пропиляха и няма как да го възстановят, освен ако минималната заплата не стане 1000 лв. например. Бидейки заложник на партийното бъдеще на БСП и ДПС и на съответните клики, които го докараха на власт, правителството на Орешарски има една-единствена задача от година насам - да умре трудно. Което означава никакви тежки и непопулярни, но необходими реформи в някои чувствителни сфери. Избирайки тази тактика, хич не му беше до украинска криза и вземане на ясна позиция в предизборна обстановка.

Всъщност, където трябва да се декларира евроатлантическата непоколебимост на управляващите, се декларира. Т.е. по тази линия никой не ги закача.

Ако правителството на Орешарски продължи да управлява, това няма да е добре за никого, дори за неговите поддръжници. Защото това ще означава липса на каквото и да е било развитие в положителна посока. Подобно развитие изисква дългосрочни мерки, част от които първоначално носят негативи на онзи, който ги предприема. Те няма как да се очакват от едно правителство с крехко обществено доверие, което всяка година ще минава през междинната контрола на изборите.

Партиите в мнозинството също са наясно, че участието във властта не им носи кой знае какви рейтингови дивиденти. И именно затова като наближат избори,



се чудят как да се дистанцират от собственото си правителство



Само по този начин могат да бъдат разбрани думите на Сергей Станишев, казани преди дни в Кърджали, че БСП отнася негативи заради партньорството си с ДПС, но прави всичко в името на страната. Тежки негативи може и да има, но със сигурност позитивите са повече, ако не за БСП, то за нейното ръководство и лично за нейния лидер. Риториката "анти-ДПС" не е продуктивна, защото тя само и единствено втвърдява електората на партията. Но когато подобна риторика звучи от устата на Станишев, който управлява с ДПС вече втори мандат, като първия път беше дори премиер, освен непродуктивно това е и грозно.

Както е известно обаче българските политици никога не са се вълнували особено от естетически категории. Единственото, което има значение за тях, са резултатите от изборите и възможностите, които се отварят, ако тези резултати са добри. И количеството вотове, с което ни предстои да се сблъскаме през следващите няколко години, определено ще бъде трудно за понасяне.
Снимка: Юлиян Савчев
Бъдещ евродепутат, който се оттегли от ДАНС, преди да сколаса да раздаде справедливост, и бивш премиер, който се кани пак да управлява, се разминават в парламента.
10
2358
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
06 Май 2014 19:22
Каквито и избори да идват - аз няма да гласувам...
06 Май 2014 19:38
поредица от вотове в следващите години, което означава, че правителството ще разчита повече на популизъм и по-малко на реално свършена работа

След това безспорно вярно твърдение очаквах да прочета и нещо като прогноза за бъдеще, не само тривиална критика на сегашното управление.
06 Май 2014 19:58
Лошите управляващи ги избират добрите хора, които не ходят да гласуват..!
06 Май 2014 20:40
Твърде много избори - това ни предстои
Евровотът е само началото на поредица от вотове в следващите години,
Голямо твърдение, няма що! Предстои ни и остаряване, а по някое време - и смърт. Само журналистическата глупост е вечна.
06 Май 2014 21:52
Има само един начин да се (опитаме) да се отървен от тия, но е твърде утопичен.
06 Май 2014 21:52
Голямо твърдение, няма що! Предстои ни и остаряване, а по някое време - и смърт. Само журналистическата глупост е вечна.

Преди смъртта трябваше да посочиш и старческата деменция и логореята.
Ама като гбедам тя е обхванала значителна част от "твърдите" електорати.
07 Май 2014 08:47
Достатъчно е да се погледнат данните за гласувалите на 12 май 2013 г. по възраст и образование и за коя партия и ще ви станат ясни поне две неща: 1.Че управлението се крепи в най-голяма степен на пенсионерите и нискообразованите /главно роми /. И 2. Че колкото по-малко хора гласуват,толкова т. 1. е по-валидна!
07 Май 2014 09:22
А ако всички "добри същества", не-пенсионери и не-роми се втурнат да гласуват, каква ще е разликата? След като съм убедена, че нито един от наличните на тезгяха не става, защо трябва да гласувам? За да се чувствам виновна, докато ме управлява поредната клика?
07 Май 2014 16:38
В противовес на статията бих казал, че ако само наблищаващи избори карат партиите да правят нещо за народа, то нека да има избори поне на тримесечие. пък който иска нека си го нарича популизъм. освен всичко едни избори дават глътка въздух на маса хора - по комисии, застъпници, наблюдатели, студенти с листовки, лепачи и разлепвачи на плакати и т.н. Все хора, които имат нужда от някой лев и няма с "аристократичното" презрение на лумпен-реститут от с.Слатина да отидат за гъби. А гласуването е въпрос на гражданско самосъзнание - дали ще гласуваш за или с невалидна с красива рисунка върху бюлетината или за някой с 500 гласа - ценното е самия акт.
07 Май 2014 20:55
Тцъ, астроложката и нумероложката при Люба Кулезич казаха , че звездите и числата казват друго.
Предсрочни парламентарни избори 2015 година, тази година само през май.
Вярвам им повече отколкото на социолозите
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД