:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Инфантилизъм

По българските пътища - с икона до винетката

Катастрофите няма да спрат, дори да се направи водосвет на цялата републиканска пътна мрежа. Няма да се случи чудо, ако ще БПЦ да инсталира по един иконостас на всеки километър
Снимка: БГНЕС
Водосвет за здраве, за да спрат тежките катастрофи с жертви по Е-79 между Кресна и Симитли, бе отслужен миналия четвъртък в Кресненското дефиле. Неврокопският митрополит Серафим поръси със светена вода пътя, по който върху пикап премина и чудодейна икона от Мелник.
Пред Кресненското ханче мирише на скара, изгорели гуми и тамян. Неврокопският митрополит Серафим пръска със светена вода миряни, общинари, катаджии и други свидетели на импровизирания ПТП молебен.

"Чудотворната икона "Покров Богородичен" от Мелник ще "премине" на 2 октомври по първокласен път Е-79 с молитви на вярващите за спиране на войната и жертвите на пътя". Това вече не е художествена измислица, а официално съобщение от община Симитли. Поводът - преди няколко дни каруца без светлоотразители, водена от три хлапета, предизвика две тежки катастрофи по същия маршрут. На прав участък в 7.30 ч. вечерта. Двама души загинаха, други четирима бяха ранени. Поредният фатален инцидент по главния път към границата. Нямало да се търси наказателна отговорност, защото "водачите" на животинския впряг били малолетни.



Добре дошли в България!



Държавата, в която движението по пътищата причинява повече жертви отколкото военна кампания в Близкия изток. Държавата, в която пътната безопасност е част от партийните обещания на парламентарни избори. И в която масовото религиозно суеверие съвсем спокойно минава за заместител на гражданската грамотност. Добре дошли в държавата, която обяви капитулация пред "неволята".

От 11 години съществува Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП), чиято цел е да подпомага Министерския съвет при вземането на решения как да се намалят катастрофите. Каква е ползата от звеното, не е много ясно, извън изготвянето на стратегия за безопасност през 2006 г. и организирането на кампании със съмнително КПД - като състезание за детска рисунка и конкурс за журналисти на тема "Подготовка на автомобила за зимните условия". В комисията членуват 16 души - от министъра на вътрешните работи до председателя на Съюза на автомобилистите в България.

На сайта на комисията съществува рубриката "Убити до днес". Въпреки стряскащия буквализъм това е най-полезната функция на ДОККПБДП, тъй като информацията се актуализира редовно и е много показателна.

Както за причините за катастрофите, така и за размитите критерии за отговорност.

Най-масовата и кървава причина за ПТП, според статистиката на МВР, е "Несъобразена скорост с пътните условия".

40% от смъртните случаи и 31% от ранените при катастрофи на пътя през 2013 г. попадат под тази всеобхватна категория.

Несъобразена скорост с пътните условия не означава задължително, че шофьорът, предизвикал катастрофата, е карал с 200 км/ч. Означава, че е изгубил контрол над автомобила заради лоша преценка на "атмосферните условия, релефа на местността, състоянието на пътя и на превозното средство, превозвания товар, характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост".

С други думи, шофьорът се е движил в условия, предполагащи злополуки: по натоварен и/или зле регулиран / неосветен / разбит / неремонтиран / непочистен път с лоша видимост. Въпреки всичко - отворен за движение.





Статистиката посочва и още нещо -



най-много катастрофи се случват на пътищата от първи клас - основните транспортни връзки в страната. Само за миналата година загиналите са 133-ма, а 936 са ранени. Леко понижение спрямо 2012 г., когато 38% от смъртните случаи при катастрофи са били на първокласни пътища.

На последно място в статистиката по брой ранени и загинали са инцидентите на автомагистрали - само 12% от произшествията за миналата година. Простата сметка показва, че от 2009 г. - засилването на строителната активност по АМ "Тракия", "Струма" и "Марица" - броят на загиналите при катастрофи в цялата страна е спаднал с 1/3 (901 жертви през 2009 г. срещу 601 през 2013 г.).

Изводът е елементарен, но докато народът се лекува с курбан и светена вода, въпросът за вредите, които държавата нанася с бездействието си, ще си остане незададен.

Лесно е вината да се прехвърля на шофьорския манталитет и народопсихологията, но контролът липсва по цялата верига - от системата за издаване на шофьорски книжки, през техническите прегледи, до корупцията на високо ниво и прословутия несъществуващ "магистрален пръстен", проектиран и строящ се вече 40 години.

Катастрофите няма да спрат, дори да се направи водосвет на цялата републиканска пътна мрежа. Няма да се случи чудо, ако ще БПЦ да инсталира по един иконостас на всеки километър. Докато не си дадем сметка, че с данъците си издържаме цяла армия от чиновници и полицаи, отговорни за пътната сигурност, нищо няма да се промени. И никой не е застрахован. Антикатастрофалният молебен може спокойно да мине в графата за типичния инфантилизъм и пораженчески синдром на българския народ. Но преди всичко е прикритие за престъпната му глупост.
16
3272
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
06 Октомври 2014 20:20
Антикатастрофалният молебен може спокойно да мине в графата за типичния инфантилизъм и пораженчески синдром на българския народ. Но преди всичко е прикритие за престъпната му глупост.

И простотия.
06 Октомври 2014 20:24
Навремето Бачковкият манастир предлагаше освежители за въздух във формата на св.Илия с три аромата - портокал, лимон и иглолистна гора.
06 Октомври 2014 20:36
Ако организират посещения на моргата, със сигурност ще има ефект.
06 Октомври 2014 23:23
Снимката кърти. И е показателна за царящото малоумие.
07 Октомври 2014 06:57
Може би декомунизация на МВР и съдилищата да помогне?
07 Октомври 2014 07:29
Ми нормално. След 25 години религиозна пропаганда какво очаквате? А искат и "Закон божи" в училищата!
07 Октомври 2014 08:45
Пътната безопасност е част от спазването на реда въобще в държавата - едни и същи хора газят безотговорно и безнаказано различни правила, част от които - за движение по пътищата, независимо в какво качество участват - водачи или пешеходци.
Нищо атипично и нищо, изискващо специални мерки.
Наистина, последиците са преки и по-видими, но това не означава, че случващото се на пътя е нещо различно от всичко случващо се в държавата.
То е негово частно проявление и докато общата атмосфера и среда са на деструкция, правен нихилизъм и анархия, каквито и мерки да се вземат в тази насока, ще са безрезултатни или най-малкото - недостатъчни.
Все пак, не знам дали технически е възможно и осъществимо, но би могло обучението на водачите да включва тренажори с имитация на реална катастрофа, включително предизвикана от неспазване на някои правила или недостатъчна преценка на всички пътни фактори и възможности - човешки и на автомобила - такива се ползват за научни изследвания.
В такива моменти човек изпитва собствените си реакции, както и преживява "на живо" последиците от съчетанието на различни фактори, включително субективните. А такъв опит, макар и виртуален, не се забравя поради емоционалното преживяване и неговото запечатване.
07 Октомври 2014 09:01
Нямало да се търси наказателна отговорност, защото "водачите" на животинския впряг били малолетни

Върхът на идиотизма!
07 Октомври 2014 09:09
Да не забравяме и качеството на автопарка. Там ги хвърлят ние тука ги купуваме да ги караме. Всичко си има продължителност на използване и то при подходяща поддръжка, която у нас се спазва основно при гаранционни или лизингови автомобили. Нямаме и качествен контрол върху автосервизите и пунктовете за ГТП. Ами гумите? Никакъв контрол. Пича има телефон за 1000 лв, пък колата му с гуми на 10 години, ама зимни през лятото...
07 Октомври 2014 09:11
Върхът на идиотизма!

Защо, европеецо?
Малолетните - до 14-годишна възраст - са наказателно неотговорни.
За извършените от тях деяния (не престъпления) има други мерки.
07 Октомври 2014 10:51
В страна, в която нарушаването на правилата е повод за гордост, а не за срам, така ще е.
07 Октомври 2014 11:57
Не е необходимо да гледаме главните пътища. Вижте само какво става по улиците на София - всякакви малоумници и полуидиоти правят леви завои от дясна лента и обратно, прескачат от лента в лента като зайци, непрекъснато се мъчат да прецакат някой, който е с по-слаби нерви, преминават на червено и т.н. Единственият начин да се прекрати това безобразие е масовото инсталиране на камери за наблюдение в реално време за да няма "к'во праим сега". Как можаха в една Гърция да озаптят джигитите, вкл. и нашите, а тук не можем. Има и обективни причини - специално в София организацията на движение е под всяка критика - има много конфликтни точки, цели ленти са заети за задължителен ляв или десен завой, а не са направени "джобове" и човек трябва предварително да ги знае за да не наруши правилата, продължава да няма зелени вълни и т.н. Всичко това, разбира се, е част от всеобщия хаос в нещастната ни държава.
07 Октомври 2014 12:47
"Лозето не ще молитва, а мотика" - българска поговорка
07 Октомври 2014 12:51
deneb
07 Октомври 2014 08:45

Бих добавил само състоянието на пътищата и прилежбащата им инфраструктура. Не може път с дупки, без мармировка и яко обрасъл от двете страни да е "несъобразяване с пътната обстановка". И друго - на повечето първокласни и второкласни пътища по закон скороста е 80 или 90км в час-не знам някой да кара с толкова.
07 Октомври 2014 13:13
havamal07 Октомври 2014 12:51


Аз. И се кефя на среден разход 3.5/100
Изпреварвам само ако някой ми пречи да карам с 90, когато няма друго ограничение разбира се...
07 Октомври 2014 23:39
конфискация е лекарството- нарушиш конфискация смачкаш возилото -твоето и на някой невинен- конфискация - имот ,$ жена, квот може..
българското пътно говедо /черен жип/ или пътно дебилно разбира само от конфискация огромна глоба. щото във затвор влиза, г@з дава - само и само да съхрани кинтите,имането- так а,че това е пътят истината и спокойствието..
...
а в Гърция един по горе се чудеше как озаптили- Огромни глоби.
И друго светофара Не Свети Жълто- за да няма " минах ама и той на жълто и..."
И друго имат ЗНАЦИ, Маркировки. забранено - на ляво, дясно и прочее и като следва еднопосочна улица се знае отдалече в софия няма такова нещо- яда премахнат жълтото..
и камери и какво като ги има? кой ги гледа!?че и какво следва?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД