:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Невъзможно е да има стабилно правителство

Време е за Велико народно събрание, промени в конституцията и задължително гласуване, смята политическият психолог Антоанета Христова
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Антоанета Христова
Доц. д-р Антоанета Христова е директор на Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките. Преподавател е по политическа психология и маркетинг в Нов български университет и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирала е политическа психология в Университета в Охайо и Маршън център. Член е на Дружеството на психолозите в България и на Международната асоциация по политическа психология.

-----

- Доц. Христова, изненада ли е влизането на 8 формации в парламента? И ще имаме ли правителство?

- За стабилно правителство не можем да говорим. Всички политически лидери са разочаровани, но на първо място трябва да бъдат разочаровани от самите себе си, защото кампания нямаше. Никой не говори за проблемите, към които хората имат болезнена чувствителност, никой не им предложи конкретни решения, не създаде поне малко оптимизъм, че съществува изход, от който не се страда. Никой не накара хората да се почувстват обгрижени, не показа, че на политиците "им пука" за тях, че искат да им помогнат. Точно обратното, бяхме бомбардирани от негативни събития и обещания за затягане на коланите. Това създаде у хората много голямо отвращение и песимизъм, че няма перспектива и няма кой да се грижи за тях. В такава картина е съвсем очаквана ниската избирателна активност. Така че ние се намираме, от една страна, в криза, която предполага необходимостта да има висока избирателна активност, в същото време чувстваме девалвация и песимизъм, които предполага ниската избирателна активност. Този конфликт доведе до лошите резултати на 5 октомври.

- Месеци наред протести и накрая толкова ниска избирателна активност. Как да си го обясним?

- Хората нямат избор. Не виждат категорично политическа партия или политически лидер, който да им дава решение. Имаше бягство от дебати, да не се говори по проблемите, като че ли партиите се скриха последните седмици, не знаеха какво да правят и това създаде впечатление, че са безсилни. Когато политическа партия, политическите лидери казват, че са безсилни, те не могат да очакват да се гласува за тях.

- Победителят на вота бе видимо недоволен, че е победил. Защо?

- Той има основание да бъде изключително недоволен, дотолкова, доколкото очакваше да има други резултати и друга активност. Но е нормално да получи тези резултати предвид липсата на кампания. На практика ГЕРБ също не направи активна, ефективна кампания. Като че ли разчиташе, че без кампания нещата ще станат естествено в резултат на грешките на другите, инвестициите по пътищата и харизмата на лидера. Да, те са победители, но добре разбират сега, че нещо генерално е сбъркано.

- На всичкото отгоре Борисов отдаде ниската избирателна активност на трагедията в Горни Лом. Може ли да си обясним апатията на избирателя само с този трагичен инцидент няколко дни преди изборите?

- Не, това е прехвърляне на вина не там, където е болната глава. Не е това проблемът. Но това е шамар за партиите. Затова всички политически лидери трябва малко да се смирят, да се затворят в една зала, не знам колко време да стоят в нея, да се заключат или някой да ги заключи, но в крайна сметка да излязат консенсусно обединени около няколко приоритета. След това трябва да има Велико народно събрание. Това е стратегически ход, който би променил отношението между властта и избирателите. Необходима е промяна в закона за референдумите, в изборния закон, във взаимоотношенията между властите, в структурата на парламента, евентуално е необходимо въвеждането на задължително гласуване и т.н.

- Победител и победени не бяха категорични за евентуални съюзи в нощта на вота. Борисов и Местан поискаха да преспят с резултатите. Лидерът на ГЕРБ показа, че е готов на разговори, но същевременно подхвърли, че другите политически лидери му знаели телефонния номер. Останалите пък чакат ГЕРБ да ги покани на разговори. Какво ще последва от това тупане на топката?

- За мен отговорността е на този, който е взел най-висок процент - да протегне ръка и да се покаже лидер. Ако не се разберат, ще означава, че всеки продължава да си гледа в пъпа и не вижда държавата от какво има нужда.

- Една коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок в очите на Борисов би била нестабилна, защото няма да има пълно мнозинство. В същото време се заговори, че реформаторите поставят неизпълними условия и извиват ръце, колкото и да са малки в сравнение с големия брат от ЕНП. Разбирателството тук възможно ли е?

- Условията на реформаторите са извън контекста. Контекстът в момента е, че трябва да има консенсус около една цел и тя да бъде преподписване на договора между властимащи и общество в България.

- Ако не се разберат победителят и подгласниците за коалиционен кабинет, или не постигнат съгласие на по-широка основа, кой е песимистичният вариант?

- Не мога да си представя. Също не мога да си представя служебното правителство да продължи, защото смятам, че президентът и служебният кабинет изразходиха докрай енергията си. И в момента се очаква волята на политиците - в името на преподновяване на договорените отношения между избиратели и власт през Кръгла маса и ВНС. То ще трябва да промени закона за изборите със задължително гласуване, да вкара референдумите в конституцията като форма за вземане на решения, изцяло промяна на начина, по който се структурира и е в практическа зависимост съдебната власт. Тоест има страшно много точки, по които трябва да се работи, защото тази конституция е остаряла и трябва да се пренареди. Разбира се, без някой да си играе с нервите на избирателите, примерно с дребни теми като на колко езика да се говори и прокарване на линии, зад които могат да провидят "малки" интереси, а не като единството и преодоляването на кризата за целия народ.

- Намеквате, че ДПС в такава ситуация би могло да използва момента, че се променя основният ни закон и да прокара майчиния език?

- В никакъв случай не трябва да го използва. Ако са умни, не трябва да го използват. В момента имаме силна нужда не от разделителни линии, а от обединение.

- Защо се сгромоляса БСП?

- БСП не направи никаква кампания. БСП даже не написа актуализирана програма в контекста на кризата. Социалистическата партия нямаше национална кампания. Имаше бягство от дебати. Естествено, ще се сринат с това слабо присъствие. Вземете посланията - няма един глагол вътре. Всичко е без глагол, статично. Това се отнася и за останалите партии. Само в посланието на "Глас народен" и Светльо Витков имаше глагол. Това проектира нагласите на политиците - ние стоим и чакаме и те стоят и чакат.

- Може ли да се каже, че малките партии и по-новите формации обраха протестния вот?

- Това е резултат от неспособността на големите партии да се фокусират в кампанията, от слабостта им. Малките партии се възползваха от слабостта на големите. Влизането им в парламента е именно заради немощта на големите.

- Вървим ли към нови избори?

- Страшно е, ако стане. Ние сме пред толкова важни решения по отношение на защита на нашите интереси в Европейския парламент. По отношение на кризата, пред която сме изправени, заемите, които е необходимо да вземем. Затова трябва да има оперативно управление на държавата чрез партиите.

- На какво се дължи устремът на ДПС, при положение че също управляваха, а само БСП го отнесе?

- Дължи се на стратегическото специално внимание към ромския вот и към насочването им към райони, в които досега не са работили активно. При тях личи мисъл, стратегия и тактика. Аз не видях такава при другите партии и резултатът е налице.

28
3661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
06 Октомври 2014 19:37
Тази явно много я бива по сексуалните въпроси (чичко Фройд)...
06 Октомври 2014 19:52
Вземете посланията - няма един глагол вътре. Всичко е без глагол, статично. Това се отнася и за останалите партии. Само в посланието на "Глас народен" и Светльо Витков имаше глагол.


Надявам се, дамата съзнава колко е съзвучна на А. С. Пушкин. Но може би - не? Няма да се учудя никак.

ПРОРОК

Духовной жаждою томим,
В пустыне мрачной я влачился, —
И шестикрылый серафим
На перепутье мне явился.
Перстами легкими как сон
Моих зениц коснулся он.
Отверзлись вещие зеницы,
Как у испуганной орлицы.
Моих ушей коснулся он, —
И их наполнил шум и звон:
И внял я неба содроганье,
И горний ангелов полет,
И гад морских подводный ход,
И дольней лозы прозябанье.
И он к устам моим приник,
И вырвал грешный мой язык,
И празднословный и лукавый
,
И жало мудрыя змеи
В уста замершие мои
Вложил десницею кровавой.
И он мне грудь рассек мечом,
И сердце трепетное вынул,
И угль, пылающий огнем,
Во грудь отверстую водвинул.
Как труп в пустыне я лежал,
И бога глас ко мне воззвал:

«Восстань, пророк, и виждь, и внемли,
Исполнись волею моей,
И, обходя моря и земли,
Глаголом жги сердца людей»
.




06 Октомври 2014 20:14
Контекстът в момента е, че трябва да има консенсус около една цел и тя да бъде преподписване на договора между властимащи и общество в България.

Високопарни глупотевини. По-нататък не четох.
06 Октомври 2014 20:27
- За стабилно правителство не можем да говорим.


Напротив. Получило веднъж одобрението на сахибите от ембасито и Държавния департамент, това правителство ще е непоклатимо. Вятърът оттам духа. Затова и Местан посред Байряма се кълне в ... евроатлантизъм. Знае той кой е агата.

Да видим как на гърба на озверял от мизерия и отчаяние народ "коалицията на желаещите" ще осигури на американците стабилна геополитически платформа по линията на съприкосновение с вероятния им противник. Оня де, между Ебола и Халифата.

Ние? А, ние сме си добре. Иде зима, а ние сме между ... Ебола, Халифата и Путин. С нашите евроатлантически приятели. Дето зоват да вдигнем тока, да дупчм за шистов газ, да им купим никъде неизпробваните реактори и трета ръка използваните самолети. Абе, дето свободно ще си търгуваме с тях. По споразумение! А! да не забравя! И някой и друг милион мини за утилизация.

Хайде СЕГА, Бойче! Да те видим, бабаитино сикаджийски! Тук е Родос, тук скачай! Само да не си изтървеш ... сапунчето.
06 Октомври 2014 20:48
Получило веднъж одобрението на сахибите от ембасито и Държавния департамент, това правителство ще е непоклатимо. Вятърът оттам духа. Затова и Местан посред Байряма се кълне в ... евроатлантизъм. Знае той кой е агата.

Да видим как на гърба на озверял от мизерия и отчаяние народ "коалицията на желаещите" ще осигури на американците стабилна геополитически платформа по линията на съприкосновение с вероятния им противник. Оня де, между Ебола и Халифата.


06 Октомври 2014 21:05
Дорис, мила, дали това ти харесва е, уви, ирелевантно. Просто ... така стоят нещата.
06 Октомври 2014 21:14
Време е за Велико народно събрание, промени в конституцията


Те тия работи ги разправяхме преди две годин, ма немаше кой да чуе.
Па сега другарете се чудят откъде им е дошло...
06 Октомври 2014 21:20
дали това ти харесва е, уви, ирелевантно. Просто ... така стоят нещата.


Релеватно е, ако застанат по друг начин, независещ от нас. Знам начина, но не го казвам. Ще ме обявят за Антихрист и Анихилатор. Не че съм Прохрист, но другото е обидно някак и невярно /не ми пречи Спасителят/, че и може би бият с камъни... или поне с тъпани.

06 Октомври 2014 21:27
- Една коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок в очите на Борисов би била нестабилна, защото няма да има пълно мнозинство. В същото време се заговори, че реформаторите поставят неизпълними условия и извиват ръце, колкото и да са малки в сравнение с големия брат от ЕНП. Разбирателството тук възможно ли е?

- Условията на реформаторите са извън контекста. Контекстът в момента е, че трябва да има консенсус около една цел и тя да бъде преподписване на договора между властимащи и общество в България.


Аман от услужливи журналя, които подават удобни топки.
Аз имам едно питане към госпожата: как в тези условия на пълно беззаконие , което ни беше демонстрирано с действията на прокуратурата в КТБ, с избирателното повдигане на обвинения за купуен и контролиран вот и накрая, но най-важно: трагедията в Горни Лом, която е резултат на пълно безхаберие и престъпна снизходителност (да не употребя други думи!) , та как тези неща дават основа за преподписване на обществен договор?
06 Октомври 2014 21:41
бонго-бонго, даваш ми повод с думите ти. Вижте, в момента ние сме като боеприпас, мина да речем, за утилизация. Парламент, правителство, институции - това е тялото на мината. Хората в страната са взривните вещества вътре в нея. Те са различни, всяко по своемо нестабилно. Общото е, че което и да се възпламени ще детонира всичко наоколо. Практически няма значение колко е як корпусът. Боеприпасът е така замислен, че взривното вещество го преодолява при всяко положение. Следователно, всяка стабилност на институциите е илюзорна, ако социумът е в нестабилно състояние, на една искра разстояние от ... катастрофата. Мантрите на настаняващите се и настанилите се по корпуса, дали могат успа взрива вътре?
06 Октомври 2014 21:46
Въх, страшно било, ако не се съставило правителство.....Набиват ги тези мантри, защото едни светкавични нови избори ще върже ръцете на някои партии / няма да влязат, защото няма откъде да вземат нови кинти за кампания / .
А без участие във властта - няма как да стане връщането на паричките на менторите им . В това число и получаване на субсидиите при работещ парламент .
Играчите на Статуквото ги е страх, че едни нови избори веднага, ще вкарат още нови коалиции от партии.
А яслата е за ограничен брой зурли.
Затова ще чуваме от такива булки, че изборите са скъпо удоволствие, че е нужно национално съгласие , че тока, че Брюксел......
07 Октомври 2014 07:06
Че тая лелка пропагандираше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ заедно със Стойчо Керев по ТВ7 (едно журналясче, дето Кеворк му суфлираше по микрофона в ухото какво да пита гостите, включително и бай Тошо преди Тошо да хвърли топа). Тая ТВ7 кой сега и е собственика - тя много проатлантическа станала?
07 Октомври 2014 08:07
- Месеци наред протести и накрая толкова ниска избирателна активност. Как да си го обясним?
Айде стига с тези протести. Някои джурналя мислят, че само София е България. Имаше в началото голям протест в София и след това само гъзарията си правеше гъзовей по царя. В провинцията нямаше никакви протести, излизаха по 5-10 човека и още толкова кибици, да им държат якетата. Полицията около тях обикновено беше по-многочислена.
07 Октомври 2014 08:12
Играчите на Статуквото ги е страх, че едни нови избори веднага, ще вкарат още нови коалиции от партии.
А яслата е за ограничен брой зурли.
Айде сега пък статуквото. Като,че ли тези сега ще разчупят статуквото. Играе се по една свирка. И без избори и с нови избори, никакво статукво няма да се разчупи. Инерцията ни е засилила надолу. Само категорична смяна на модела може да ни спаси, ама никой няма да посмее,защото Големите братя САЩ и ЕС бията през ръчичките. Едва, когато се смени модела в света и главно в Европа, тогава и ние за да сме барабар Петко с мъжете ще узреем за това.
07 Октомври 2014 08:24
заедно със Стойчо Керев по ТВ7 (едно журналясче, дето Кеворк му суфлираше по микрофона в ухото какво да пита гостите, включително и бай Тошо преди Тошо да хвърли топа). Тая ТВ7 кой сега и е собственика - тя много проатлантическа станала?
Най-голямата издънка на Стойчо са неговите предавания, дето едни чичковци ходят по ръба на науката и най-гаче нагазват в областта на фантасмагориите. Едва се отървахме от фантасмагориите на Тадъръкова-Рудолф и Стойчо я задмина. Там са гости чичко професор Филипов с неговите извънземни (гаче е ял и пил с тях), някакъв "академик" от незнам си коя непозната академия дето разправя глупости, че шумерите са произлезли от прабългарите, някакъв дето ни баламасва с разни източни религии, където имало не знам си колко пространства. Най-любима тема им е 4-мерното пространство, като нещо трансцедентно, без да знаят, че ние винаги сме си живяли в това пространство, защото сме тримерни обекти, които живеят по течение на времето (4-то измерение). Стойчо беше задълбал и в областта на диктаторите, като за гост беше повикал оня космат субект Пламен Цветков от НБУ, който непрекъснато сипе глупости. Инак ТВ 7 е събрал красиви и не лоши журналистки- Диана Радева е няколко нива над Ана Цолова.
07 Октомври 2014 08:43
Към момента, наш'те политици не могат един закон да напишат без да легализират марихуаната, да пуснат Ванко 1, да бутнат някой милион на някой спонсор, тя иска цяла нова конституция да напишат! И изрядни политици да бяха, пак не се знае дали може да се напише един цял нов текст без "грешки".
Проблемите на Конституцията не са толкова големи и могат свободно да се решат с консенсус от обикновено народно събрание.
07 Октомври 2014 09:06
Доцентката си е казала мнението и с доста неща от него сьм сьгласен. Например с необходимостта от задължителен вот или като вариант - с предварителното деклариране за гласуване. Но има и неща, които са неверни. Например казаното за ГЕРБ: "Да, те са победители, но добре разбират сега, че нещо генерално е сбъркано." Напротив, нищо не разбират, а не са и в сьстояние да го сторят.
07 Октомври 2014 09:19
Кукловодите на прехода вероятно ще се опитат да запазят конституционния модел, благодарение на който успяха да осъществят приватизацията и първоначалното натрупване на капитала, още повече че в сегашния парламент има достатъчно ГМО-партии техен продукт. Не за друго, а защото не знаят какво ново да въведат на негово място, а е немислимо значимите политически фактори в страната доброволно да допуснат конституционно закрепване на по-широкото прилагане на пряката демокрация в държавните дела.
Раздържавяването и назначаването на бизнесмени по време на прехода приключиха, което в съчетание с настъпилата световна финансова криза принуди партиите и бизнесгрупировките около тях да започнат да си посягат една на друга. Възможно е кукловодите да се увлекат и да не забележат опасността от този процес, което окончателно ще запрати политическия модел в небитието, на фона на самоизяждащите се партии и бизнеслобита, гниещата икономика и разпадащото се общество.
07 Октомври 2014 09:45
Хора! Да не сте луди? Какво Велико народно събрание, нали ще влязат същите мутри, които сега са народни представители? На тях ли ще поверите писането и приемането на нова конституция? Според мен, който иска нова конституция- събира колектив, прави я, пуска я за масово обсъждане и едва след като е ясно каква ще е новата, се свиква ВНС. Иначе новата конституция ще е по- лоша и от сегашната. А каката че плещи клишета- факт
07 Октомври 2014 09:53
"Контекстът в момента е, че трябва да има консенсус около една цел и тя да бъде преподписване на договора между властимащи и общество в България."

Форумния анализ на политическата ситуация у нас, продължава да се изляга върху плоскостта на статуквото - всуе, Фор-умници,
така само пилеем "всичкото" си Време...
Говоренето на ключовия проблем на живота ни в модерно Общество, вече се налага в доблестна Длъжност на всеки, който му милее и мисли...
Коригирайте курса си в анализа, вече тече фарс на кръглата маса от 1990-та ...
Влизаме в собствено политическата, Втора фаза на "прехода" - преподреждане на политическият ни Модел на управление...
Тази фаза е от калибъра на първата, онази на смяната на собствеността - тя ще влияе активно върху нейния резултат...
Мисленето на парче, днес е престъпление...
Споко, Ракита - съвкупният ни Политически субект "постЕпенно", ще претърпи основно пресяване...
07 Октомври 2014 10:00
Хора! Да не сте луди? Какво Велико народно събрание, нали ще влязат същите мутри, които сега са народни представители? На тях ли ще поверите писането и приемането на нова конституция? Според мен, който иска нова конституция- събира колектив, прави я, пуска я за масово обсъждане и едва след като е ясно каква ще е новата, се свиква ВНС. Иначе новата конституция ще е по- лоша и от сегашната. А каката че плещи клишета- факт
Много правилна забележка! Впрочем, Живковата конституция от 1971 г. също е била обсъждана с обществеността, когато един трудов колектив от ен-ския завод се сеща да предложи на съставителите да добавят чл. 1 за водещата роля на Партията
07 Октомври 2014 10:18
Конституцията ни се нуждае от основно реновиране, а не от "промени"...
07 Октомври 2014 10:25
07 Октомври 2014 10:42
Конституцията ни се нуждае от основно реновиране, а не от "промени"...
Вярно е, преходът свърши - поне в частта за трансформацията на собствеността - и се нуждаем от друга настройка в отношенията между държавата и обществото. Иначе рискуваме да се впуснем в безкрайни политически кризи, откровени кражби в сферата на бизнеса, икономически колапс, хаос и безработица и оттук - срив на държавността.
07 Октомври 2014 12:02
Задължително гласуване може! Обаче целите си ще изпълни само ако се криминализира пускането на невалидни бюлетини.

Опитите да се повиши легитимността на колониалната администрация чрез агитирането за гласуване "без значение за кой" са съвършенно безплодни, защото хората не виждат партия за която да гласуват. Тези, които се поддават на агитацията за гласуване на всяка цена, обикновено избират "по-малкото зло". Но тъй като по-малко зло всъщност няма, то и фрагментацията на вота е огромна и расте.

Ако в бюлетините се въведе графа "против всички", то подозирам, че 90% от гласувалите ще изберат именно нея. (Интересен креатив ще е, ако се направи политическа партия, която да се казва ПП "Против всички". Ако няма такава графа, то част от задължените ще гласуват пак "за най-малкото зло", а друга част ще се досетят, че може просто да задраскат всичко и да пуснат невалидна бюлетина.
07 Октомври 2014 12:57
Задължително гласуване може! Обаче целите си ще изпълни само ако се криминализира пускането на невалидни бюлетини.
Как, като гласуването е анонимно? Политическото представителство у нас е провалено и изчерпано като демократичен похват, доколкото за 25 години родните партии се дискредитираха тотално в очите на повечето българи - видно от избирателната активност на последните избори. Следователно, няма нужда насила хубост да правим, след като хората не припознават съществуващите партии, като представител и защитник на своите интереси. При това положение е редно да се възприеме другата демократична форма за вземане на решения от мнозинството - чрез референдуми.
07 Октомври 2014 22:05
Време е за ... задължително гласуване,

А после ще призоваваме, че е време за поименно гласуване, понеже невалидните бюлетини са прекалено много?! От къде се вземат таквиз демократи?!
08 Октомври 2014 19:37
...тоест има страшно много точки, по които трябва да се работи, защото тази конституция е остаряла и трябва да се пренареди.


Че какво й е лошото на конституцията, на мен сегашната ми харесва, само някои нови изменения бих премахнала.
В тези бурни времена, в които политиката на България се ръководи отвън, а политици като настоящият президент са пълни марионетки, да се пипа конституцията би било огромна грешка.
Красивите приказки за референдуми са само параван, политиците да си държат ръчичките далеч от основния закон, и така достатъчно мерзавост творят !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД